1911.V.14. FTC – MAC 5:1

(I. osztályú bajnokság). (Üllöi-ut.) Ferencvárosi Torna-Klub—Magyar Atlétikai Klub. Délután 5 órakor. Biró: Herzog Ede. A második csapatok délelőtt fél 11 órakor játszanak. Biró: Sugár István.

(Pesti Napló, 1911. május 14.)

1911. május 14., 17:00, Üllői út, FTC – MAC 5:1 (0:1)
vezette: Hercog Ede
nézőszám: 8 000
FTC: Fritz – Rumbold, Manglitz – Weinber, Medgyesi, Payer – Szeitler, Weisz, Koródy, Schlosser, Borbás dr.
MAC: Ujságh – Farkas, Bauer, Feketeházy I., Feketeházy II., Kellner, Onódy, Krempels, Kelemen, Medgyessy, ?
Gól: Schlosser (52., 60., 64.), Szeitler (58.), Farkas (76. – öngól) illetve Kelemen (20.)

SH-19110515-0506-19110514

A bajnoki mérkőzések nem hoztak valami nagy meglepetést. A várakozástól eltérően csak a BAK—NSK és a BTK—UTE végeztek. A Franzstadt—MAK mérkőzés ellenben egész normálisan folyt le. Az első félidőt ugyan a szenzáció szele simogatta egy kissé. A MAK 1:0 vezetéssel zárta le a mérkőzés felét. Oly eredmény ez, amelyet egyetlen magyar csapatnak sem sikerült elérnie ebben a szezonban. A MAK-nak azonban nem volt szerencséje. Éppen ezen a legfontosabb mérkőzésen kellett két legfontosabb helyét tartalékokkal betölteni. A középfedezet helyén Fodor helyett Bauert és az öreg, dús tapasztalatu Sipos helyett Ujsághot játszott. Két jungász a Franzstadt minden hájjal megkent öreg harcosai ellen. A pontot azután Medgyessy lábrándulása tette rá az ügyre. A MAK csatársora jó volt egyébként diszponálva s ha a fedezetsor rendes képességével állott volna mögötte jóval keményebb és eredményesebb munkát tudott volna liferálni. A FTK a második félidőben tudta csak rendes formáját kimutatni. Ez a csapat is megérezte Bródi hiányát, kinek helyét azonban Medgyesi (FTK) elég jól töltötte be. A játék menete szép és izgalmas volt. Bár a FTK nagyobb fölénye erősen kidomborodott a MAK csatársora is mihelyt labdához jutott sok és veszélyes támadást intézett a Ferencvárosi kapu ellen. Az 5:1 goalarány nem is fejezi ki hí­ven a két csapat erőviszonyát, mert az ötből az egyik egészen indokolatlan 11-es folyománya, egy másik pedig öngoal volt. Körülbelül 3:1 volt az igazi erőviszony.

Ferencvárosi Torna-Klub—Magyar Atlétikai Klub 5:1, Félidő 0:1. Vagy nyolcezer ember szorongott a hatalmas méretű Üllői-uti pálya tribünjein, mikor a két régi rivális magasnivóju küzdelmét megkezdette.

Azonnal a FTK csatársor lép akcióba. Hosszú és lapos passzjátékával egy-kettőre ott terem a MAK- kapu előtt s Koródy néhány szép hosszú lövése a kapu mellett süvit el. A MAK-védelem, különösen a két szélső fedezet az egyre fokozódó iramban pompás munkát végez. Körülbelül negyedórai küzdelem után jut a MAK csatársora először komolyabb támadáshoz. Kelemen a két FTK hátvéd között kiszökteti Feketeházy I.-et, akinek hosszú lapos lövése hajszálnyira a kapuléc mellett repül el. Ezentúl többször mind veszedelmesebben nyomul a FTK térfelére a hátulról kissé gyengén támogatott MAK csatársor. Az alacsony termetű Ónody és Feketeházy II. bámulatraméltó bátorsággal és gyorsasággal törik át a Weinber—RumboId oldalt. A 28-ik percben a széléről Kelemenhez kerül a labda, aki kidriblizve Manglitzot és Payert, védhetetlen goalt lő. A váratlan eredmény energikusabb játékra ösztökéli a FTK-ot, amely most már minden módon eredményt akar elérni. De minthogyha hiányoznék csatársorából az egységesség és a nyugodtság. Mindegyik csatár maga dolgozik. Schlosser, Koródy és Weisz lövései egymásután a goal mellé kerülnek s az egész félidő meddő kí­sérletezésekben telik el.

Helycsere után pár percig olyan a játék képe, mint az első félidőben. A MAK. óvatos védőjátékot folytat s látszik rajta, hogy mindenképp meg akarja őrizni a vezetést. De hiába! Schlossernek egy óvatlan pillanatban sikerül kiegyenlí­teni. E kiegyenlí­tő goal után a MAK. a defenzí­vából az offenzivába megy át s csatársora néhányszor valóban pompás összjátékkal nyomul fel a FTK. goaljához, de viszont széthúzott gyenge védelme képtelen feltartani a mind szabadabban mozgó FTK. csatársort. Negyedórái pompás küzdelem után Schlosser megszerzi a vezető goalt, amely után rögtön a harmadik goal esik. E gyors drámai egymásutánban esett két goal, amelyek közül az utóbbi tiszta offside goal volt, eldöntötte a mérkőzés sorsát. A győzelmét már két goallal bebiztosí­tott FTK. visszanyeri higgadtságát s pompás kombinációival mind veszedelmesebb helyzeteket teremt a MAK. goal előtt. Egy í­zben a 16-os területről kifelé iparkodó Schlosser annyira rádől az egyik MAK. védőjátékosra, hogy szinte elesik, s mikor ez a védőjátékos kézzel feltartja, nehogy leessen, megszólal a biró sí­pja! Tizenegyes! A MAK. energikusan tiltakozik ez í­télkezés ellen, de eredménytelenül. A lövést a kapus elfogja, de a labda kiesik a kezéből, úgy hogy azt Schlosser kényelmesen a goalba továbbí­thatja. E goal annyira elkeserí­ti az atlétákat, hogy azok a már reménytelen küzdelmet feladják s csak néhány játékos próbál még sikertelenül javí­tani az eredményen. Az utolsó goal Farkas öngoalja volt. Biró Herzog Ede.

(Pesti Napló, 1911. május x.)

A Ferencváros fölényesen legyőzte a szigeti atlétákat elég erős küzdelem után 5:1-re, dacára annak, hogy a szünetig utóbbiak 0:1-re vezettek. Ez az eredmény azonban nem felel meg a két csapat közti tényleges erőkülönbözetnek. A FTC ezzel megfosztotta a MAC-ot a 4. helyre való jutás minden lehetőségétől.

I. oszt. bajnokság: FTC—MAC 5:1 (0:1) Herczog.

(Sport-Világ, 1911. május 20.)

Az FTC—MAC mérkőzés állott homloktérben s végződött szégyenletes eredménynyel a MAC-ra, mert elvesztették a fejüket és olyan beállí­tást produkáltak, aminőt még nem látott ország-világ. A beteg Fodor helyett betette a csapat egy valaha volt második csapatbeli játékosát, aki — szegény, igaz, birta tüdővel, futott ide, futott oda, de nem sokkal többet ért el, mintha ott se lett volna. Ilyenformán a legfontosabb pozí­ció rosszul lévén betöltve, a Ferencvárosnak győznie kellett. Az első félidő ugyan 1:0-ra állott a MAC javára, de csak azért, mert az egész csapat dolgozott a centerhalf helyett is. Világos volt, hogy ezt a munkát azon a pályán és az ellen a csapat ellen végig bí­rni nem lehet. A második félidő 5 gólja meg is mutatta, hogy igy van. Legfényesebb volt a MAC csapatban Kelemen. Ha ezt a formát tudta volna kivágni Bécsben, soha nem muló érdemeket szerzett volna.

I. oszt. bajn. FTC—MAC 5:1. Üllői-ut. Biró: Herzog E.
I. oszt szöv. dí­j. FTC—MAC 2:2. Üllői-ut. Biró: Sugár.

(Nemzeti Sport, 1911. május 21.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ