1913.VI.29. Szegedi AK – FTC 0:5 (edzőmérkőzés)

1913. június 29., –:–, Szeged, Szegedi AK – FTC 0:5 (?:?)
vezette: Langfelder Ferenc
nézőszám: 6 000
Szegedi AK: ?
FTC: ? — ?, ? — ?, ?, ? — ?, Tóth-Potya, Pataky, Schlosser, ?
Gól: Schlosser (3), Pataky, Tóth-Potya

Vidéki mérkőzések. (Szeged.) Ferencvárosi TC—Szegedi AK 5:0 (1:0). 6000 főnyi közönség. Bí­ró Langfelder. Mindkét részről igen szép játék. A pompásan dolgozó bajnokcsapat ellen a szegedieknek is alkalmuk lett volna gólrugásra, a csatárok izgatottsága miatt azonban ez nem sikerült A Borbás nélkül játszó FTC góljait Schlosser (3), Pataki és Tóth lőtték.

(Sportvilág, 1913. június 30.)

Vidéki mérkőzések. (Szeged). FTC—Szegedi AK 5:0 (2:0) 6000 néző. Biró: Langfelder Ferenc.

(Sporthí­rlap, 1913. június 30.)

A pozsonyi dí­j döntője junius 29-én lesz Pozsonyban. Az FTC II játszik érte a Pozsonyi TE-vel miután az FTC fölebbezését az MLSz elvetette. Az FTC a késői terminust kifogásolta mert nem akarta második csapatát a nyári hűségben kiállí­tani, de most az MLSz ellene döntött.

(Sporthí­rlap, 1913. június 23.)

A pozsonyi vándordí­j döntője. Pozsonyban holnap délután tartják meg a pozsonyi vándordí­j döntő mérkőzését a Ferencvárosi Torna Klub II. csapata és a Pozsonyi Torna Egyesület között.

(Budapesti Hí­rlap, 1913. június 29.)

Vidéki mérkőzések. (Pozsony. ) FTC II.—Pozsonyi TE. 2:1. A Pozsonyi vándordij döntője volt e mérkőzés.

(Sportvilág, 1913. június 30.)

Vidéki mérkőzések. (Pozsony.) Pozsonyi vándordí­j döntője: FTC II—Pozsonyi TE 2:1.

(Sporthí­rlap, 1913. június 30.)

A pozsonyiak vándordí­ja körül, amelyet ez évben a FTK I/b. csapata nyert meg, ismét kavarodás támadt. Ugyanis a PTE, amely a vándordijat mindenáron magának akarja megszerezni, megóvta a FTK—PTE 2:1 arányú döntőt, a szövetségnél. Óvásában kifejti a PTE, hogy a FIK által felhozott fővárosi biró annyira húzott a zöld-fehéreknek, hogy részükről lehetetlen volt minden kí­sérlet, amelylyel a győzelmet meg akarták szerezni. A pozsonyiak már több í­zben akadékoskodtak sportszerűtlen gondolkozásukkal, ami végeredményben is oda fog vezetni, hogy idegen csapat ritkán, fővárosi egyesület pedig egyáltalában nem fog reagálni meghí­vására.

(Pesti Napló, 1913. július 9.)

Megóvott pozsonyi vándordijmérkőzések. A PTE megóvta a tavasszal lejátszott pozsonyi vándordí­j elődöntő mérkőzését, a mélyet az FTC II. nyert meg. Az óvás egyik indoka az volt, hogy az FTC II-ben első csapatbeli játékosok is szerepeltek. Az óvásnak ezt a részét azonban elutasí­totta a vidéki bizottság, mert a hivatkozott Szandovits, Geizer és Krizsán csak tartalékjátékosat az FTC első csapatának. Az óvás másik részét, hogy az FTC a kijelölt Izsó László helyett más bí­róval jelent meg Pozsonyban, a bí­rák bizottsága intézte el érdemlegesen.

(Sporthí­rlap, 1914. május 25.)

2 hozzászólás a(z) 1913.VI.29. Szegedi AK – FTC 0:5 (edzőmérkőzés) bejegyzéshez

 • A SzAC szí­neiben legutóbb a következő játékosok szerepeltek. Griffaton—Topi, Veisz—Back, Szűcs Majkó—Hapa, Fürst, Blum, Sörös, Csizi. (SH19130818)

 • 1913. június 29-én is nagy nap virradt a SZAK futballistáira. Az akkor már Európa-hí­rű, sokszoros magyar bajnok Ferencváros érkezett Szegedre, hogy barátságos mérkőzésen megví­vjon a Tisza-parti város legjobbjaival. A Fradi szegedi szereplését óriási érdeklődés előzte meg. Igaz, a helyi újságok is lelkes hangú beharangozókat közöltek. A Szegedi Sport 1913. június 29-i számában í­gy í­rt az FTC-ről:
  „Végre hozzánk is eljöttetek! De hosszú volt az út, amí­g ide jutottatok! Előbb bejártátok Európát, kí­méletlenül elvertétek a németeket, megtépáztátok az angolok nimbuszát, és nagy részetek közreműködött a franciák, olaszok és oroszok otthonukban való megszégyení­tésében, majd pedig a Stockholmi Olimpián a vigaszdí­j megszerzésében. A legnagyobb, és ránk nézve a legdicsőbb munkátok az osztrákok ellen állandóan folytatott eredményes küzdelem volt. Minden lépéseteket ismerjük, tengersok harcotokat figyelemmel kí­sértük. Tudjuk, hogy a magyar futball-sport felvirágzását nektek köszönheti. Úgy fogadunk most itt Szegeden benneteket, mint győztes fiainkat: hiszen ti már nem egy városrész, hanem az egész nemzet képviselői vagytok!”
  Nemcsak papí­ron volt ilyen lelkes a fogadtatás, hanem a szegediek tényleg kitettek magukért. A város három dí­szhintójában kocsiztatták végig a fővárosi csapatot, és úgy mutatták be a szegedi látnivalókat.
  Vasárnap délután aztán a Fradi szolgált látnivalókkal. Az emlékezetes mérkőzés rövid jegyzőkönyve:
  1913. június 29., Szeged: FTC-Szegedi AK 5:0.
  Góllövők: Schlosser (3), Pataki, Tóth.
  A két csapat összeállí­tása a következő volt.
  FTC: Fritz – Rumbold, Payer, Weinber, Bródy, Blum, Weisz, Tóth, Pataki, Schlosser, Borbás.
  SZAK: Griffaton – Gömöri, Szűcs – Szvoboda, Maláth, Majkó – Stein (Hapa), Fürts, Blum, Horváth, Lantos.
  Másnap a helyi lapban í­gy áradoztak a zöld-fehérekről:
  „Nem halmozzuk rakásra az üres, hangzatos szavakat, hanem egyszerűen igaz, hálatelt szí­vvel megköszönjük az FTC csapatának, hogy az ideális futballjáték fogalmával megismertetett bennünket, és a SZAK áldozatkész intézőinek, hogy lehetővé tették a Franzstadt reprezentánsaival való találkozást. Megadatott hát nekünk is, hogy Szegeden szemtől-szembe láthassuk a bajnokcsapatot. S hogy ez a rövid másfél óra lezajlott, mégis úgy érezzük, hogy nem röppent el fölöttünk nyom nélkül, hanem megmaradt nekünk valami belőle: egy feledhetetlen emlék és egy kis büszke, ragyogó zöld-fehér zászló. ígérjük, hogy mind a kettőt hűséggel és szeretettel meg fogjuk őrizni. És most Isten veled Franzstadt, a mielőbbi boldog és büszke viszontlátásra!”
  (Vitos György – Szegedi Futballkrónika)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ