1914.III.29. FTC – Wiener AC 1:0

Nemzetközi mérkőzés: Ferencvárosi Torna Club—Wiener Atletiksport Club. Üllői-uti pálya. Délután 1/2 4 óra. Bí­ró: Fehéry Ákos.

(Budapesti Hí­rlap, 1914. március 29.)

1914. március 29., 15:30, Üllői út, FTC – Wiener AC 1:0 (1:0)
vezette: Schaschek Ödön
nézőszám: 9 – 10 000
FTC: Móra — Rumbold, Payer — Weinber, Kiss B., Blum — Weisz F., Tóth-Potya, Koródy, Schlosser, Borbás dr.
Edző: Barney Gannon
Wiener AC: ? — ?, ? — ?, Chrenka, ? — ?, ?, ?, ?, ?
Gól: Schlosser (42.)

SH-19140330-06-19140329A Ferencvárosi Torna Club 1:0 arányban legyőzte a Wiender Atletiksport Clubot.

(…) Örömteljes eseménye mégis volt a széldulta vasárnapnak. A FTC csapata impozáns támadó, majd védőjátékot folytatva, 1:0 arányban legyőzte a Bécs első klasszisába tartozó Wiener Atletiksport Club csapatát. Pedig a magyar bajnokcsapat súlyosan hendikepelve állt a porondra. Pataki, a legjobb magyar center helyett a már kiérdemesült Koródy játszott s Fritz helyét egy még ifjúsági játékos foglalta el a kapuban, persze kénytelenségből, sokszor tartva rettegésben a közönséget gyönge helyezkedése és még gyöngébb labdafogása miatt. Szerencsére a Rumbold-Payer hátvédő pár mindig idejében szétrombolta a bécsi csatázósor támadó akcióját s í­gy az ifjú kapusnak nem kellett lövést védenie, különben bizonyosan más eredményről kellene beszámolni. Ez a meccs különben időnkint eléggé tetszetős volt, mert a WAC csatázók megvesztegetően szép összjátékkal nyomultak föl, igen gyakran, a FTC kapujához s mert a FTC csatázósor a második félidőben kamatos kamattal fizetett érte. Ekkor ugyanis a FTC játszott a szél ellen s mintha hatott volna rá a bécsiek példája, szintén sok heves rohamot intézett a bécsi kapu ellen, — ha egyébként eredménytelenül is. A FTC különben megérdemelte az értékes győzelmet, mert sokkal állóképesebbnek bizonyult ellenfelénél, a mi pedig megbecsülhetetlen erény a futballban.

Nemzetközi mérkőzés. Ferencvárosi Torna Club—Wiener Atletiksport Club 1:0 (1:0). A mérkőzés az üllői-uti pályán folyt le 10.000 főnyi közönség előtt. A bécsi csapat a legjobb legénységével vette föl a küzdelmet, mig a FTC kiváló centere, Pataki Mihály helyén Koródy Károlyt volt kénytelen szerepeltetni. Még gyöngébb játékossal pótolta a váratlanul hiányzó, Fritzet a kapuban. Miután Fritz nem értesí­tette idejében távolmaradásáról a klubot, a FTC, jobb hiányában, az ifjúsági kapust, Móra Gyulát állí­totta a kapuba — igen nagy előnyére a bécsi csapatnak, mert az ifjú kapus szembetűnő lámpalázzal küzdött s még a guruló labdákat is kiejtette a kezéből. Szerencsére egyetlen lövést sem küldtek a kapujára s igy nem kaphatott gólt. De a FTC ilyen kedvezőtlen helyzetben is meg tudta nyerni a mérkőzést, a mi nagy küzdőképességnek a jele. S valóban, Rumbold és Payer valósággal remekeltek a második félidőben s egyetlen lövéshez sem engedték jutni a bécsi csatárokat, jól tudván, hogy minden lövés gólt jelent a kapusnál. Igaz, hogy a WAC csapata sem volt jó. A csatárok túlsókat kombináltak a kapu előtt s a halfsor és hátvédők között egyetlen klasszis játékost sem lehetett fölfedezni. Chrenka centerhalf kivételével.

A heves szél nagyon megnehezí­tette a játékot, de mind a két részen. Nemcsak a szél ellen játszó csapatnak jelentett hátrányt, hanem a szél segí­tségével támadó csapatnak is, mert lehetetlenné tette az összejátszást, annyira, hogy a szél ellen jóval veszedelmesebben támadtak a csapatok. így történt, hogy az első félidőben a WAC csatázósora produkálta a tetszetősebb játékot, másodikban pedig a zöld-fehéreké. A játék persze sokszor ellaposodott, ellenben mindig fair maradt, dicséretére a csapatoknak. A FTC-ben a védelmen kí­vül Schlosser magaslott ki mint csatázó és mint half, mert a második félidőben, a mikor Kis Béla centerhalf megsérült a vállán, sokszor a halfsorba húzódott vissza. A győztes gól az első félidő 42 percében esett. Korody lövése után a kapus a labdát Schlosser lába elé dobta, mire Schlosser kapásból a gólba továbbí­totta. Biró Schaschek Ödön volt.

(Budapesti Hí­rlap, 1914. március 31.)

Vidéki mérkőzések. (Vácz.) Váczi SE—FTC Ib) 4:1 (2:0). Biró: Oláh A.

Március 29-én Vácott az FTC I. B) csapatában tényleg a válogatott Pataki szerepelt.

(Sporthí­rlap, 1914. március 30. & április 6.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ