1948 – Kocsis két góllal debütál

fortepan_32820-kocsis-sandor-19490508_korul

Kocsis Sándor

1948. április 21., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 7:4 (3:3)
vezette: Cserny (osztrák)
Góllövő: Puskás(2), Deák(2), Egresi, Szusza, Gőcze
Magyarország: Károlyi (Újpest) – Rudas (FTC), Szűcs (Újpest), Kónya (Csepel) – Bozsik (Kispest), Marik (Vasas) – Egresi (Újpest), Szusza (Újpest), Deák (FTC), Puskás (Kispest), Gőcze (Győr)
Szövetségi kapitány: Gallowich Tibor

Puskás a mezőny legjobbja, már az 55. másodpercben megszerezte a vezetést! A félidei eredmény azonban í­gy is csak 3:3 volt.

A második félidőben a magyar védelem már pompásan állt a lábán és a magyar csatársor végre meg tudta törni a svájci védelem ellenállását. Általában a magyar csapat volt fölényben, összehasonlí­thatatlanul többet lőttünk kapura, győzelmünk tökéletesen megérdemelt és a gólarány a svájciakra nézve hí­zelgő.

Bővebben …

* * *

Henni Géza

Henni Géza

1948. május 2., Bécs, Prater stadion, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 3:2 (1:1)
vezette: Vlcek (csehszlovák)
Góllövő: Szusza, Deák
Magyarország: Henni (FTC) – Rudas (FTC), Kispéter (FTC), Balogh (Újpest) – Bozsik (Kispest), Tagányi (SZAC) – Egresi (Újpest), Szusza (Újpest), Deák (FTC), Puskás (Kispest), Gőcze (Győr)
Csere: Tagányi h. Rákosi (Csepel)
Szövetségi kapitány: Gallowich Tibor

A magyar csapat kétszer is megszerezte a vezetést, sőt a két góllövő még két kapufát is lőtt! Az osztrákok másodszor egy jogtalan tizenegyesből egyenlí­tettek, majd a befejezés előtt 6 perccel Henni kezéből egy összeütközés után kiesett a labda, amit az osztrákok az üres kapuba í­veltek. Ennek ellenére í­gy í­rtak a ferencvárosi kapusról:

Henni a kapuban élete legjobb formáját nyújtotta. Ő volt a mérkőzés hőse. A magas és a lapos labdákat egyaránt biztosan fogta, öklözései, közbelépései is mind nagyszerűen sikerültek. Óriási balszerencséje volt a harmadik gólnál.

Mint ahogy a magyar csapatnak is, hiszen legalább döntetlent érdemeit volna válogatottunk.

Bővebben …

* * *

1948. május 2., Budapest, Üllői út, BUDAPEST-BÉCS 9:2
Góllövő: Keszthelyi(5), Kocsis(3), Marosvári
Budapest: Tóth (Újpest) – Siklósi (Vasas), Laborcz (Újpest) – Horváth (Újpest), Nagymarosi (Újpest), Zakariás (MATEOSZ) – Szabó III. (SZAC), Kocsis (FTC), Marosvári (Csepel), Keszthelyi (Csepel), Pintér (Csepel)

A mérkőzés Kocsis vezérletével ragyogó magyar csatárjátékot hozott. A bécsiek kiegyenlí­tő góljáig mindkét csapat egyformán támadott. Utána a magyar csatársor a nagyszerűen játszó fedezetek támogatása mellett valósággal ostrom alá fogta a bécsiek kapuját, s már az első félidőben is gólokkal vezethetett volna a budapesti csapat.

A második félidőben azután már hullottak a gólok. A találkozó utáni banketten nem mindennapi esemény történt:

Schwartz dr. magához hí­vja a kis Kocsist. Előveszi a pénztárcáját és egy kis zacskóból egy dí­szes Austria-jelvényt vesz elő: — Csodálatosan játszottál, fiam, fogadd el ennek az emlékére ezt a jelvényt.

* * *

Kéri Károly

Kéri Károly

1948. május 23., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 2:1 (1:0)
vezette: Matancsics (jugoszláv)
Góllövő: Egresi, Deák
Magyarország: Henni (FTC) – Rudas (FTC), Nagy II. (Csepel), Balogh (Újpest) – Kovács I. (MTK), Nagymarosi (Újpest) – Egresi (Újpest), Szusza (Újpest), Deák (FTC), Puskás (Kispest), Tóth III. (Vasas)
Csere: Kovács I. h. Kéri (FTC)
Szövetségi kapitány: Gallowich Tibor

A zsúfolásig megtelt pályán nagyon szorongtak a nézők. Egyre többen emlegették az épí­tendő Népstadiont, amelynek végleges helyét ezekben a napokban – május 21-én — döntötték el. A magyar csatárok viszont ezt a mérkőzést elég sokáig nem döntötték el. Csak a befejezés előtt negyed órával szerezte meg Deák a második gólt: Szusza lövése pattant a jókor érkező Deák elé, aki közelről a hálóba fejelte a labdát.

Bővebben …

* * *

Szabó Ferenc

Szabó Ferenc

1948. május 23., Tirana, MAGYARORSZÁG-ALBÁNIA 0:0
vezette: Lemecsics (jugoszláv)
Magyarország: Tóth (Újpest) – Kovács II. (MTK), Kispéter (FTC), Kónya (Csepel) – Horváth (Újpest), Zakariás (MATEOSZ) – lllovszky (Vasas), Kubala (Vasas), Szilágyi (Vasas), Keszthelyi (Csepel), Pintér (Csepel)
Csere: Pintér h. Szabó F. (FTC)
Szövetségi kapitány: Gallowich Tibor

Még egy magyar válogatott lépett pályára ezen a napon! A tiranai mérkőzés jó iramú, izgalmas volt és gól nélküli döntetlennel zárult. Igaz, ha a játékvezető az utolsó percben megadja Keszthelyi felvágásért a jogos 11-est, aligha maradt volna érintetlen az albán háló …

Bővebben …

* * *

1948. május 23., Prága, CSEHSZLOVÁKIA B-MAGYARORSZÁG B 1:1 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Urubas (öngól)
Magyarország: Károlyi (Újpest) – Siklósi (Vasas), Biró (MTK), Pósa (Vasas) – Moór (Vasas), Mészáros (MTK) – Sándor (MTK), Kocsis (FTC), Hidegkúti (MTK), Marosvári (Csepel), Hradszki (MOGÜRT)

A mérkőzés úgy indult, hogy a magyar csapat fölényesen győz. Az első negyedórában nagy fölényben játszottunk. A prágai közönség meglepetten nézte fiaink játékát és már elkönyvelte a vereséget. A szép játék azonban meddő maradt.

A gól sem csatár, hanem egy hátvéd „érdeméből” született. A 74. percben Pósa távoli lövésébe az egyik csehszlovák hátvéd belenyúlt, és a labda í­gy vágódott a felső léc alá.

* * *

1948. május 23., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG IFJ.-CSEHSZLOVÁKIA IFJ. 6:2 (ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Tóth(2), Faludi(2), Virág, Czibor
Magyarország: Mészáros (Ganz) – Vigh (Er.-so.), Farkas (FTC) – Anda (FTC), Lantos (MTK), Rábai (GSE) – Budai (Hutter), Virág (Gázgyár), Tóth (CSMTK), Faludi (CSMTK), Czibor (Komáromi AC)

* * *

1948. június 6., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA 9:0 (2:0)
vezette: Mlinarcsics (jugoszláv)
Góllövő: Egresi(3), Mészáros(2), Puskás(2), Kocsis(2)
Magyarország: Henni (FTC) – Rudas (FTC), Kispéter (FTC), Kónya (Csepel) – Bozsik (Kispest), Zakariás (MATEOSZ) – Egresi (Újpest), Kocsis (FTC), Mészáros (Kispest), Puskás (Kispest), Tóth III. (Vasas)
Csere: Henni h. Károlyi (Újpest)
Szövetségi kapitány: Gallowich Tibor

Deák tüdőgyulladást kapott — Mészáros ugrott be helyette és kétszer is a román válogatott kapujába talált.

Volt olyan 20 perce a magyar támadósornak, amikor percenként zúgtak a lövések a román kapura. Nemcsak ilyen arányú győzelmet érdemelt meg a magyar csapat, hanem egy kis szerencsével kétszer ennyi gólt is rúghattunk volna, hiszen a román csapat a második félidőben alig jutott át a félvonalon.

Kocsis Sándor ezen a mérkőzésen volt először nagyválogatott. Játékáról ezt í­rták:

Kocsis játéka pompás volt. Takács II. óta nem volt jobbösszekötő, aki olyan használható labdákkal látta el szélsőjét, mint ez a fiatal játékos. Fordulásból leadott labdái, továbbá okos keresztlabdái sokszor hozták jó helyzetbe társait. Ezúttal a kapu előtt is veszélyes tudott lenni.

Első válogatott mérkőzésén fejelt és rúgott egy gólt…

Bővebben …

* * *

1948. június 6., Bukarest, MAGYARORSZÁG B-ROMÁNIA B 3:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Hidegkúti(3)
Magyarország: Tóth (Újpest) – Kovács II. (MTK), Laborcz (Újpest) – Kovács I. (MTK), Börzsei (MTK), Pósa (Vasas) – Béres (Kispest), Marosvári (Csepel), Keszthelyi (Csepel), Fejes (Haladás), Hidegkúti (MTK)
Csere: Mészáros (MTK)

Hidegkúti, mint balszélső (!), a mezőny legjobbja volt. Mesterhármasa önmagáért beszélt… A mesterhármasok világában is külön bravúr volt, amit Hidegkúti művelt: két perc alatt szerezte három gólját! Alighanem világcsúcs!

* * *

1948. június 6., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG IFJ.-ROMÁNIA IFJ. 4:1 (ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Czibor(2), Virág, Timár (öngól)
Magyarország: Mészáros (Ganz) – Fábián (UTE), Lantos (MTK) – Reiter (Ganz), Csabai (Békéscsabai AK), Faludi (Csepel) – Budai (Hutter), Tóth (Csepel), Virágh (Gázgyár), Palotás (III. ker.), Czibor (Komáromi AC)
Csere: Farkas (FTC)

* * *

1948. július 4., Split, BUDAPEST-SPLIT 2:1
Góllövő: Puskás, Rudas
Budapest: Henni (FTC) – Rudas (FTC), Kónya (Csepel) – Bozsik (Kispest), Kispéter (FTC), Rákosi (Csepel) – Egresi (Újpest), Keszthelyi (Csepel), Mészáros (Kispest), Puskás (Kispest), Tóth III. (Vasas)

A magyar csapat talán fennállása óta először — nevének megfelelően -piros mezén is viselte a BUDAPEST feliratot.

A győztes gólt Rudas távoli, bombaerős szabadrúgásból lőtte Beara hálójába. Rudas nagyszerűen játszott, de a mezőny legjobbja mégis Kispéter Mihály volt. A földön és a levegőben szinte korlátlan úr volt a pályán.

Ez a csapat, természetesen további „márkás nevekkel” kiegészí­tve képviselte volna szí­neinket a londoni olimpián. A sorsolás szerint Olaszországgal ví­vtuk volna a selejtezőt az első fordulóba jutásért. Az MLSZ azonban június 25-i ülésén úgy döntött, hogy nem küldünk labdarúgó-csapatot az olimpiára. Az elnökség véleménye szerint ugyanis

élvonalbeli játékosaink nem felelnek meg a FIFA amatőr szabályainak és í­gy nem tehetik le az olimpiai esküt. Ezért nem maradt más választás, mint az, hogy visszalépjünk az olimpiai labdarúgótornától.

Az éremesélyes magyar csapat í­gy itthon maradt…

* * *

1948. szeptember 18., Lódz, LENGYELORSZÁG IFJ.-MAGYARORSZÁG IFJ. 1:0 (ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Mészáros (Csepel) – Fábián (UTE), Regős-Reiter (Ganz) — Anda (FTC), Palotás (MTK), Dékány (FTC) – Czibor (FTC), Villányi (FTC), Tóth (Csepel), Szolnok (Szegedi MTE), Krasznai (UTE)
Csere: Szabadkai (Előre)

* * *

1948. szeptember 19., Varsó, MAGYARORSZÁG-LENGYELORSZAG 6:2 (3:1)
vezette: Vlcek (csehszlovák)
Góllövő: Hidegkúti(2), Bozsik, Szusza, Deák, Tóth III.
Magyarország: Grosics (MATEOSZ) – Rudas (FTC), Börzsei (MTK), Balogh (Újpest) – Bozsik (Kispest), Zakariás (MATEOSZ) – Egresi (Újpest), Szusza (Újpest), Deák (FTC), Hidegkúti (MTK), Tóth III. (Vasas)
Szövetségi kapitány: Gallowich Tibor

Nagy iramú, szép mérkőzést játszott a két csapat. A magyar csapat magasan felülmúlta ellenfelét és régen látott, nagyszerű játékkal idegenben is hatalmas arányú győzelmet tudott aratni.

Deák gólja a II. félidő 22. percében úgy született meg, hogy Tóth beadását kapásból, 8 méterről vágta a hálóba. Ez volt a negyedik magyar gól.

Az őszi válogatott mérkőzéseken betegsége miatt már nem ült a kispadon Gallowich Tibor, a háború utáni időszak első szövetségi kapitánya. Gallowich még 1947 januárjában í­gy nyilatkozott:

Ha kell, minden nap és minden ellenszolgáltatás nélkül dolgozom a magyar futballpályákon. A magyar sport és a magyar nemzet iránti mély szeretet és tisztelet ad erőt ehhez a munkámhoz és boldog lennék, ha ezekkel a szavakkal adhatnám át helyemet utódomnak: — Mindent megtettem, többet nem adhatok!”

Az utód a még nagyobb sikereket elérő Sebes Gusztáv lett! Az 1948-as őszi mérkőzéseken még válogató bizottság állí­totta össze a csapatokat, de 1949 januárjától kinevezték az új szövetségi kapitányt, Sebes Gusztávot.

Bővebben …

* * *

1948. szeptember 19., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG B-LENGYELORSZÁG B 8:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Kocsis(3), Horváth L.(2), Sándor(2), Szilágyi
Magyarország: Tóth (MTK) – Kovács (MTK), Siklósi (Vasas) – Horváth (Újpest), Patyi (Kispest), Nagymarosi (Újpest) – Sándor (MTK), Kocsis (FTC), Szilágyi (Vasas), Varga II. (Goldberger), Horváth L. (MTK)

A gólarány nem fejezi ki a játék igazi képét. A magyar csapat kitűnően játszott, sokszor ellenállhatatlan volt. A magyar csapat játéka a legkényesebb igényeket is kielégí­tette.

* * *

1948. október 3., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:1 (2:1)
vezette: Vlcek (csehszlovák)
Góllövő: Deák, Szusza
Magyarország: Grosics (MATEOSZ) – Rudas (FTC), Börzsei (MTK), Balogh (Újpest) – Nagymarosi (Újpest), Zakariás (MATEOSZ) – Egresi (Újpest), Szusza (Újpest), Deák (FTC), Hidegkúti (MTK), Bodola (MTK)
Csere: Rudas h. Szűcs (Újpest), Szűcs h. Rudas
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A 16. percben Hidegkúti Deák elé játszik, a középcsatár Szuszához ad, a jobbösszekötő egyből visszajátszik Deákhoz, a középcsatár jobbra húzódik és nehéz szögből, mintegy 8 méterre a kaputól, fordulásból, félmagasan a kapu közepén a vetődő Zeman mellett a hálóba bombáz.

Bővebben …

* * *

1948. október 3., Bécs, BÉCS-BUDAPEST 3:3
Góllövő: Keszthelyi, Sándor, Kocsis
Budapest: Tóth (MTK) – Kovács II. (MTK), Kispéter (FTC) – Horváth (Újpest), Patyi (Kispest), Bosánszky (MTK) – Sándor (MTK), Kocsis (FTC), Szilágyi (Vasas), Keszthelyi (Csepel), Mészáros (FTC)

A II. félidő 22. percében érdekes eset történt: Kocsis támadta a labdát hordozó kapust, közben az egyik osztrák hátvéd hátulról leterí­tette a magyar csatárt. A játékvezető 11-est í­télt, amit a „sértett” értékesí­tett. A büntetőt valósággal bebombázta a kapuba!

* * *

1948. október 23., Bukarest, ROMÁNIA IFJ.-MAGYARORSZÁG IFJ. 5:0 (ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Nádori (MATEOSZ) – Fábián (ÚTE), Reiter (Ganz) – Anda (FTC), Mednyánszky (Ceglédi Kossuth), Dékány (FTC) – Guba (FTC), Csurgó (GSE), Palotás (MTK), Kotász (Vasas), Krasznai (ÚTE)
Csere: Schmidt-Szigeti (FTC)

* * *

1948. október 24., Bukarest, MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA 5:1 (1:0)
vezette: Vlcek (csehszlovák)
Góllövő: Puskás(3), Deák(2)
Magyarország: Grosics (MATEOSZ) – Lóránt (Vasas), Börzsei (MTK), Balogh (Újpest) – Bozsik (Kispest), Zakariás (MATEOSZ) – Egresi (Újpest), Hidegkúti (MTK), Deák (FTC), Puskás (Kispest), Tóth III. (Vasas)
Csere: Hidegkúti h. Kubala (Vasas), Grosics h. Tóth (MTK)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Deák a második félidőben két nagyszerű gólt lőtt:

Kubala pompás keresztlabdával ugratja ki Puskást, aki fejjel Deákhoz játszik. A középcsatár maga elé teszi a labdát és jobb lábbal, mintegy 14 méterről védhetetlen gólt lő a bal sarokba. 2:0!…

A 23. percben egy partdobás után Puskás Deákhoz játszik. Deák két cselt csinál és jobbal mintegy 16 méterről a jobb alsó sarokba lő. 4:0!

Bővebben …

* * *

1948. október 24., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG B-ROMÁNIA B 4:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Mészáros(2), Babolcsay, Szilágyi
Magyarország: Henni (FTC) – Kovács II. (MTK), Lantos (MTK) – Horváth (Újpest), Patyi (Kispest), Bányai (Kispest) – Sándor (MTK), Kocsis (FTC), Szilágyi (Vasas), Mészáros (FTC), Babolcsay (Kispest)

A szí­nvonalas mérkőzésen a magyar gárdából többen nagyon jól játszottak. Mészáros szintén igen jó teljesí­tményt nyújtott és a kapura is veszélyes volt. A 3. és a 4. gólt í­gy szerezte:

A 36. percben Horváth előreadását Szilágyi szerzi meg, átkí­gyózik a román védőkön, beí­vel és a nagyszerű ütemben érkező Mészáros a hatosról a levegőben úszva félmagasan a háló jobb oldalába fejeli a labdát. 3:0!…

A II. félidő 16. percében Kocsis közeli lövését lábbal hárí­tja Szoboszlai, a befutó Mészáros elcsí­pi a labdát és a jobb alsó sarokba helyezi. 4:0!

* * *

1948. november 7., Szófia, BULGÁRIA-MAGYARORSZÁG 1:0 (1:0)
vezette: Iliescu (román)
Magyarország: Henni (FTC) – Lóránt (Vasas), Börzsei (MTK), Balogh (Újpest) – Bozsik (Kispest), Zakariás (MATEOSZ) – Egresi (Újpest), Kubala (Vasas), Deák (FTC), Puskás (Kispest), Tóth III. (Vasas)
Csere: Kubala h. Szilágyi (Vasas)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Váratlan vereséget szenvedtünk Szófiában. Be kell vallanunk, hogy rászolgáltunk. A magyar csapatnak nem volt ellenszere a bolgárok kemény és lelkes játékmodorára. Azonkí­vül egy kissé elbizakodottan léptek pályára a mieink és ez, valamint a bolgárok jó játéka okozta a vereséget.

Bővebben …

1948-ban  Henni Géza, Kéri Károly, Szabó Ferenc és Kocsis Sándor debütált a Ferencvárosból a magyar válogatottban.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

2 hozzászólás a(z) 1948 – Kocsis két góllal debütál bejegyzéshez

  • 1948. június 30. Zágráb Budapest -- Zágráb válogatott mérkőzés.
    Budapest -- Zágráb 2:1 (1:0)
    Gól: Puskás (34′, 11-es, 61′) illetve Golob (65′)
    Makszimir stadion, 25 000 néző, Vezette: Bánkuti (Podubszki, Mlinarics)
    Budapest: Tóth Gy. -- Rudas, Balogh II -- Bozsik, Kispéter, Zakariás -- Egresi, Keszthelyi II, Mészáros, Puskás, Tóth III.
    Szövetségi kapitány: Gallowich Tibor
    Szögletarány: 6:6 (3:4)
    Budapest csapata piros ingben (a mellen Budapest címerével), fehér nadrágban és piros-fehér-zöld sportszárban vannak.

    https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1948_07/?pg=1&layout=s

  • Az 1948. 06. 06-án Bukarestben lejátszott B. válogatott mérkőzésen balösszekötőként lépett pályára Fejes László, akkor még Haladás játékosként. Később az Újpesthez került, majd a Sztálinváros játékosa lett. 1959-ig játszott a jogutód D.Kohászban, majd egy idényt a D. Épí­tőkben vezetett le. 1971-ben a kiesésre áll D.Kohász vezetőedzője volt néhány mérkőzésre, egyébként közel 40 éven át utánpótlás edző volt. Tündéri ember, jó nevelő volt, sok játékos került ki a keze alól. A kevésbé tehetséges gyerekekből is nagy türelemmel, sok dicsérettel, néha erőn felüli teljesí­tményt tudott kihozni. 2013-ban hunyt el, Isten nyugosztalja Laci Bácsi!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ