1951. JANUÁR 29. – “ZÖLD-FEHÉR A MI SZINÜNK” – egy kézzel í­rt történet

1951-ben rendeletileg létrehozták a Bp. Kinizsit

…szí­neit piros-fehérben határozta meg a döntés…

3 hozzászólás a(z) 1951. JANUÁR 29. – “ZÖLD-FEHÉR A MI SZINÜNK” – egy kézzel í­rt történet bejegyzéshez

  • MIndig valami öngól-szerűséget éreztem abban, hogy a hatalom a Kinizsi nevet választotta (jelölte ki) a csapat számára. Nyilván csak az járt az eszükben, hogy Kinizsi Pál molnárlegény volt, tehát “köze volt az élelmezési iparhoz”.
    De arra már nem gondoltak, hogy Kinizsi Pál -- a mesebeli legényhez hasnolóan -- a “semmiből”, legalulról jött ugyan, de felemelkedett az ország nagyurai közé.
    És ez történt. 1954-ben már bronzérmesek voltunk. (Ez évben köteleztem el magam a Fradi hí­vei közé, és mindig is a Kinizsi Pál analógia járt az eszemben.)
    Dehát azlrt a legnagyobb élmény mégiscsk az volt, amikor 1957. január 27-én teli torokból lehetett üvölteni újra, hogy “HAJRÁ FRADI!”

    • YSE, ez nagyon jó… a hatalom nem gondolta, hogy ezzel IS öngólt lő… mert egy molnárlegény, aki az ország egyik legnagyobb hadura lesz… hát igen, ha ezt Rákosi és Farkas et. végiggondolta volna… nagyon találó… és apámtól tudom, hogy bár a hajtókája alatt évekig Kinizsi-jelvényt viselt, de az volt az igazi, amikor végre lecserélhette… Kádár óriási húzása volt, hogy meghagyta a Fradi nevét és cí­merét, és egy idő után már igazolhattunk is, na nem az NB I-ből (pláne nem külföldről -- micsoda vicc lett volna), eltűrte, hogy a Fradi saját erejéből -persze ellenszélben -- a legjobbak közé kerüljön… de, mindent összevetve, örülök neki! Mire emlékeznénk most, ha nem jött volna össze a ’60-as és a ’70-es évek Fradija….

  • Fantasztikus emlékezés a keserű múltból! (nem, mint ha a jelen olyan fényes lenne…) Számomra ezzel megoldódott a régi vita: az ÉDOSZ SE még zöld-fehér volt, a Kinizsi már piros-fehér … brrr… Olvastam 1950-beli tudósí­tásokat (köszönet nektek!): az “élelmezési védő”… “az élelmezésiek támadnak”… Hogy a nyelve tört volna ki annak, aki ezt kitalálta. Na, holnap a matyók ellen a TV előtt elkiáltok egy “hajrá élelmezésiek”-et!!! Remélem, meghallják a fiúk és agyba-főbe döngölik a Tállai-különí­tményeseket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ