1952 – Dalnoki Jenő: az FTC első olimpiai bajnoka

dalnoki_kinizsi

Dalnoki Jenő

1952. május 18., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-NDK 5:0 (2:0)
vezette: Szleifert (lengyel)
Góllövő: Hidegkúti(2), Szusza, Kocsis, Sándor
Magyarország: Grosics (Honvéd) — Buzánszky (Dorog), Börzsei (Bástya), Lantos (Bástya) – Bozsik (Honvéd), Zakariás (Bástya) – Sándor (Bástya), Hidegkúti (Bástya), Szusza (Dózsa), Puskás (Honvéd), Czibor (Csepel)
Csere: Czibor h. Kocsis (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Ez volt az első Magyarország—NDK válogatott labdarúgó mérkőzés, és ez volt az Üllői úti “falelátós” pályán rendezett utolsó válogatott mérkőzés! A magyar csapat időnként tetszetős játékkal biztos győzelmet aratott a németek ellen. A mezőny legjobbja Puskás volt.

* * *

1952, május 18., Chemnitz, MAGYARORSZÁG B-NDK B 3:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Palotás(2), Szolnok
Magyarország: Gellér (Bástya) – Lőrincz (Vasas), Kispéter (Kinizsi), Kovács II. (Bástya) – Fehérvári (Győri Vasas), Dékány (Kinizsi) – Csordás (Vasas), Varga (Dorog), Palotás (Bástya), Szolnok (Bástya), Kolesánszky (Szombathelyi Lokomotí­v)
Csere: Szojka (Salgótarján)

A két ország B-válogatottjának találkozása végig sportszerű keretek között folyt le. Az első perctől kezdve a magyar csapat vette kezébe a játék irányí­tását és igen szép, szemre tetszetős támadásokat vezetett ellenfele kapuja felé. A magyar csapat technikai fölénye sokszor nyomasztó volt, de a nagy fölényt nem mindig tudták gólokra váltani. Sokkal nagyobb arányban kellett volna győznie a magyar együttesnek.

Jenni Rudolf edző í­gy értékelte játékosait: – Kispéter, Palotás, Kovács II. és Dékány játéka tetszett nekem a legjobban.

* * *

1952. május 24., Moszkva, SZOVJETUNIÓ-MAGYARORSZÁG 1:1 (1:0)
vezette: Latisev (szovjet)
Góllövő: Palotás
Magyarország: Grosics (Honvéd) – Buzánszky (Dorog), Börzsei (Bástya), Lantos (Bástya) – Bozsik (Honvéd), Zakariás (Bástya) – Csordás (Vasas), Kocsis (Honvéd), Szusza (Dózsa), Puskás (Honvéd), Hidegkúti (Bástya)
Csere: Szusza h. Palotás (Bástya)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Az első félidőben a szovjet, a másodikban a magyar csapat támadott többet. Általában a magyar tizenegy játéka, különösen a csatársoré, csalódást okozott. A védelem is sokszor jött zavarba.

Utólag lett hivatalos válogatott találkozó.

* * *

1952. május 25., Budapest, Megyeri út, BOLGÁR VÁLOGATOTT-MAGYAR VÁLOGATOTT 1:1
Góllövő: Szilágyi
Magyarország: Henni (Dózsa) – Rákóczi (Honvéd), Nagy II. (Bp. Lokomotí­v), Ombódi (Kinizsi) — Fehérvári (Győri Vasas), Dékány (Kinizsi) — Budai (Honvéd), Varga (Dorog), Szilágyi (Vasas), Szolnok (Bástya), Sárosi (Vasas)
Csere: Palotai (Szegedi Honvéd), Virág (Dózsa), Dacsev (Dorog), Berendi (Vasas)

Nehéz erőpróbája volt a magyar labdarúgásnak a hét végén. Három válogatott csapatunk vett részt nemzetközi találkozókon, de ez a három válogatott csapat három játékos hí­ján négy válogatottra való játékost igényelt. Moszkvában ugyanis 19 játékos utazott el, természetesen a legjobbak. Nyugodtan elmondjuk tehát, hogy a Budapesten a legjobb bolgár válogatott ellen a harmadik, Szófiában pedig a negyedik számú válogatottunk játszott.

A Budapesten szerepelt válogatott csapattól nem sokat várt a magyar közvélemény. Mindezek ellenére a budapesti mérkőzésen igen jó játékot, változatos, izgalmas küzdelmet láthatott a közönség és a második félidőben n magyar csapattól olyan nagyszerű hajrát, amely egészen magával ragadta, a labdarúgás rajongóinak több, mint húszezres táborát.

A moszkvai mérkőzések később hivatalos találkozók lettek, mí­g ez a budapesti mérkőzés nem vált hivatalos válogatott mérkőzéssé …

* * *

1952. május 25., Szófia, BULGÁRIA B-MAGYARORSZÁG B 3:2 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Deák(2)
Magyarország: Rúzsa (Vasas) – Lőrincz (Vasas), Kalmár (Vasas), Dalnoki (Kinizsi) – Szojka (Salgótarján), Gyurik (Dózsa) – Bablena (Salgótarján), Tóth II. (Csepel), Deák (Dózsa), Mészáros (Kinizsi), Kolesánszky (Sz. Lokomotí­v)
Csere: Keszthelyi (Csepeli Vasas)

* * *

1952. május 27., Moszkva, SZOVJETUNIÓ-MAGYARORSZÁG 2:1 (1:0)
vezette: Bjelov (szovjet)
Góllövő: Puskás
Magyarország: Grosics (Honvéd) — Buzánszky (Dorog), Kispéter (Kinizsi), Lantos (Bástya) – Kovács I. (Bástya), Bozsik (Honvéd) – Hidegkúti (Bástya), Kocsis (Honvéd), Palotás (Bástya), Puskás (Honvéd), Czibor (Csepel)
Csere: Hidegkúti h. Csordás (Vasas)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Kétszer találkozott egymással négy nap leforgása alatt Moszkva és Magyarország válogatottja. A második mérkőzésre a magyar csapat némileg megváltozott összeállí­tásban állt fel, s ez a változás mintha hasznára lett volna. Általánosságban ugyanis megállapí­tható, hogy valamivel átgondoltabb, tervszerűbb volt a magyar csapat játéka, mint szombaton, de ennek a mérkőzésnek is jellemzője volt csatársorunk puha, meddő, tologatós játéka.

Utólag lett hivatalos válogatott találkozó.

Bővebben …

* * *

1952. június 15., Varsó, MAGYARORSZÁG-LENGYELORSZÁG 5:1 (5:0)
vezette: Szleifert (lengyel)
Góllövő: Kocsis(2), Puskás(2), Hidegkúti
Magyarország: Grosics (Honvéd) – Buzánszky (Dorog), Lóránt (Honvéd), Dalnoki (Kinizsi) – Kovács I. (Bástya), Bozsik (Honvéd) – Budai (Honvéd), Kocsis (Honvéd), Hidegkúti (Bástya), Puskás (Honvéd), Czibor (Csepel)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A magyar csapat már az első félidő után 5:0-ra vezetett!

Ezen a mérkőzésen először volt tagja a nemzeti tizenegynek Dalnoki Jenő.

Bővebben …

* * *

1952. június 15., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG B-LENGYELORSZÁG B 3:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Mező(2), Berendi
Magyarország: Gellér (Bástya) – Ombódi (Kinizsi), Börzsei (Bástya), Lantos (Bástya) – Szojka (Salgótarján), Zakariás (Bástya), Csordás (Vasas), Berendi (Vasas), Mező (Vasas), Szolnok (Bástya), Babolcsay (Honvéd)
Csere: Varga (Dorog)

* * *

1952. június 22., Helsinki, MAGYARORSZÁG-FINNORSZÁG 6:1 (2:1)
vezette: Andersson (svéd)
Góllövő: Kocsis(3), Puskás, Bozsik, Palotás
Magyarország: Grosics (Honvéd) – Buzánszky (Dorog), Lóránt (Honvéd), Lantos (Bástya) – Kovács I. (Bástya), Bozsik (Honvéd) – Budai (Honvéd), Kocsis (Honvéd), Hidegkúti (Bástya), Puskás (Honvéd), Czibor (Csepel)
Csere: Grosics h. Gellér (Bástya), Hidegkúti h. Palotás (Bástya)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A negyedik gól érdekes körülmények között született meg:

A II. félidő 30. percében ismét Budai fut el a szélen, s bead. A kapus megszerzi a labdát, Kocsis ráfut. A két játékos az ötös vonalon csap össze, mindkettő elesik, s a labda kiperdül a kapus kezéből. A nagy lendülettel befutó Palotás keresztül esik a földön fekvő két játékoson, de í­gy is fejjel a kapuba gurí­tja a földön levő labdát. A labda éppen hogy bedöcög a gólvonal mögé…

* * *

1952. június 29., Budapest, Megyeri út, BUDAPEST VÁLOGATOTT-VIENNA 5:3 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövő: Puskás, Hidegkúti, Kocsis, Bozsik, Czibor
Budapest: Grosics (Honvéd) – Buzánszky (Dorog), Börzsei (Bástya), Lantos (Bástya) – Kovács I. (Bástya), Bozsik (Honvéd) – Budai (Honvéd), Kocsis (Honvéd), Hidegkúti (Bástya), Puskás (Honvéd), Czibor (Csepel)

Változatos, érdekes, sokszor igen izgalmas volt a mérkőzés, a játék szí­nvonala azonban nem volt igazán magas. Budapest csapatának játéka alatta maradt a várakozásnak, a bécsi csapat viszont annál kitűnőbben játszott, s teljes mértékben igazolta a formájáról elterjedt jó hí­reket.

Annak ellenére, hogy előkészületi mérkőzés volt, egyetlen cserére sem került sor, mivel 3 nap múlva „visszavágót” játszottak és ekkor módosult néhány helyen az összeállí­tás.

* * *

1952. július 2., Budapest, Megyeri út, BUDAPEST VÁLOGATOTT-VIENNA 4:0 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövő: Hidegkúti(2), Puskás, Kocsis
Budapest: Gellér (Bástya) — Dalnoki (Kinizsi), Lóránt (Honvéd), Lantos (Bástya) — Bozsik (Honvéd), Zakariás (Bástya) – Csordás (Vasas), Hidegkúti (Bástya), Palotás (Bástya), Puskás (Honvéd), Czibor (Csepel)
Csere: Kocsis (Honvéd)

Határozottan jobban játszott a magyar csapat, mint vasárnap. A mérkőzés legnagyobb részében Budapest válogatottja irányí­totta a játékot, és időnként nyomasztó volt a fölénye.

* * *

1952. július 15., Turku, MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA 2:1 (1:0) (Olimpiai selejtező)
vezette: Latisev (szovjet)
Góllövő: Kocsis, Czibor
Magyarország: Grosics (Honvéd) — Dalnoki (Kinizsi), Lóránt (Honvéd), Lantos (Bástya) – Kovács I. (Bástya), Bozsik (Honvéd) – Budai (Honvéd), Kocsis (Honvéd), Hidegkúti (Bástya), Puskás (Honvéd), Czibor (Csepel)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Édekes módon a selejtező mérkőzést az olimpia szí­nhelyén játszották és a győztes csak ezután keirült az I. fordulóba. A magyar csapat ha nehezen is, de kiharcolta a továbbjutást.

Bővebben …

* * *

1952. július 21., Helsinki, MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 3:0 (2:0) (Olimpia, I. forduló)
vezette: Van der Meer (holland)
Góllövő: Palotás(2), Kocsis
Magyarország:  Grosics (Honvéd) — Buzánszky (Dorog), Lóránt (Honvéd), Lantos (Bástya) — Bozsik (Honvéd), Zakariás (Bástya) — Csordás (Vasas), Kocsis (Honvéd), Palotás (Bástya), Puskás (Honvéd), Hidegkúti (Bástya)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A magyar csapat sokkal jobban játszott és helyzetei alapján még nagyobb gólaránnyal is győzhetett volna. A látványos játékot a nézők sokszor megtapsolták.

* * *

1952. július 24., Kotka, MAGYARORSZÁG-TÖRÖKORSZÁG 7:1 (2:0) (Olimpia, II. forduló)
vezette: Van der Meer (holland)
Góllövő: Kocsis(2), Puskás(2), Palotás, Lantos, Bozsik
Magyarország: Grosics (Honvéd) — Buzánszky (Dorog), Lóránt (Honvéd), Lantos (Bástya) — Bozsik (Honvéd), Zakariás (Bástya) — Csordás (Vasas), Kocsis (Honvéd), Palotás (Bástya), Puskás (Honvéd), Czibor (Csepel)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A törököket csak a kapus bravúros védései mentették meg a kétszámjegyű vereségtől. Csatársorunk időnként sziporkázóan szellemesen játszott. Bozsik és Czibor egymást múlták felül.

* * *

1952. július 28., Helsinki, MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 6:0 (3:0) (Olimpia, elődöntő)
vezette: Ling (angol)
Góllövő; Kocsis(2), Puskás, Palotás, Hidegkúti, Lindh (öngól)
Magyarország: Grosics (Honvéd) — Buzánszky (Dorog), Lóránt (Honvéd), Lantos (Bástya) — Bozsik (Honvéd), Zakariás (Bástya) — Hidegkúti (Bástya), Kocsis (Honvéd), Palotás (Bástya), Puskás (Honvéd), Czibor (Csepel)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A magyar csatárok igazságosan elosztották a gólokat: mindkét félidőben 3—3 alkalommal találtak a hálóba. A szép játékról áradoztak az újságok, szakemberek, szurkolók egyaránt. Szinte egyhangú volt a vélemény: az aranyérmet csak a magyar csapat nyerheti!

* * *

1952. augusztus 2., Helsinki, MAGYARORSZÁG-JUGOSZLÁVIA 2:0 (0:0) (Olimpia, döntő)
vezette: Ellis (angol)
Góllövő: Puskás, Czibor
Magyarország: Grosics (Honvéd) — Buzánszky (Dorog), Lóránt (Honvéd), Lantos (Bástya) — Bozsik (Honvéd), Zakariás (Bástya) – Hidegkúti (Bástya), Kocsis (Honvéd), Palotás (Bástya), Puskás (Honvéd), Czibor (Csepel)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A magyar csapat a nagy tét miatt óvatosan kezdett, s í­gy nem tudta csillogtatni igazi tudását. A II. félidőben már lényegesen jobb játékot mutatott és megérdemelten szerezte meg az olimpiai bajnoki cí­met. A mérkőzés utolsó negyedórájában már jelentős fölényben játszott a magyar csapat, ekkor a labda jóformán állandóan a jugoszlávok térfelén pattogott. Mindent összevetve a magyar csapat győzelme teljesen megérdemelt, és ha a csatársorunk nyugodtabban játszott volna (szerk. Puskás még 11-est is kihagyott!), a győzelem aránya lényegesen nagyobb lett volna.

A mérkőzés befejezése után a pálya szélén felállí­tják a győzelmi emelvényt. Puskás, a magyar csapat kapitánya áll fel középre. Felhangzik az olimpiai harsona, kiosztják az érmeket. Az eredményhirdető táblán kigyulladnak a villanybetűk: Unkari 2-Jugoslavia 0

Felcsendülnek a Himnusz hangjai, lassan, ünnepélyesen felkúszik a főárbocra a magyar lobogó.

1952 Summer Olympics in Helsinki. Football. The victorious team of Hungary after the final in Helsinki. Players from the left: Mihály Lantos, Péter Palotás, Zoltán Czibor, József Bozsik, Gyula Lóránt, József Zakariás, Gyula Grosics, Sándor Kocsis, Nándor Hidegkuti, Ferenc Puskas and Jenő Buzánszky.

1952 Summer Olympics in Helsinki. Football. The victorious team of Hungary after the final in Helsinki. Players from the left: Mihály Lantos, Péter Palotás, Zoltán Czibor, József Bozsik, Gyula Lóránt, József Zakariás, Gyula Grosics, Sándor Kocsis, Nándor Hidegkuti, Ferenc Puskas and Jenő Buzánszky.

* * *

1952. szeptember 20., Bern, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 4:2 (2:2)
vezette: Ellis (angol)
Gólölvő: Puskás(2), Kocsis, Hidegkúti
Magyarország: Grosics (Honvéd) – Buzánszky (Dorog), Lóránt (Honvéd), Lantos (Bástya) – Bozsik (Honvéd), Zakariás (Bástya) – Budai (Honvéd), Kocsis (Honvéd), Palotás (Bástya), Puskás (Honvéd), Czibor (Csepel)
Csere: Palotás h. Hidegkúti (Bástya)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A magyar csapat erkölcsi erejét dicséri, hogy lelkes, odaadó játékkal meg tudta fordí­tani a mérkőzés sorsát. Megnehezí­tette ezt az a körülmény is, hogy 2:0 után a svájciak védelembe vonultak és sokszor hat-nyolc emberrel is védték kétgólos előnyüket. Mintegy negyedórai bizonytalankodás után a magyar válogatott fokozatosan lendült bele a játékba és már az első félidő vége felé egészen kiváló teljesí­tményt nyújtott. A második 45 percben pedig sokszor egyoldalúvá vált a játék. Szép volt ez a mérkőzés, azzá tette elsősorban a magyar csapat ötletes, kitűnő játéka.

A magyar játékosok egyéni bí­rálatában Puskásról a következőket í­rta a zürichi SPORT:

Ha valaki Puskást, ezt a kis kövérkés úriembert látja, arra gondol, hogy egy ilyen ember hogyan kaphat helyet ebben az olimpiai bajnokcsapatban. De amikor a pályán látja játszani, rájön arra, hogy Puskás az agya és a motorja ennek az együttesnek, aki irányí­t és végrehajt, aki í­zig-vérig labdarúgó. Már az olimpia során megállapí­tottuk, hogy nem sok ilyen labdarúgó művésze van a világnak, talán rajta kí­vül egy sincs. Ezen a mérkőzésen még jobban is játszott, mint az olimpiai döntőben. Kimagaslóan legjobbja volt a csapatnak.

* * *

1952. október 19., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVAKIA 5:0 (3:0)
vezette: Szleifert (lengyel)
Góllövő: Kocsis(3), Hidegkúti, Egresi
Magyarország: Horváth (Szombathely) – Buzánszky (Dorog), Lóránt (Honvéd), Lantos (Bástya) – Bozsik (Honvéd), Zakariás (Bástya) – Egresi (Dózsa), Kocsis (Honvéd), Hidegkúti (Bástya), Puskás (Honvéd), Czibor (Csepel)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Válogatott csapatunk játékának szí­nvonala fokozatosan emelkedett és tetőfokát az I. félidő második felében érte el. Ekkor úgy mozgott a csapat, mint egy olajozott gépezet és játéka nemcsak szép volt, de célratörő és eredményes is.

Olimpiai bajnokcsapatunk első hazai játéka az olimpia után megmutatta a hazai közönségnek is, hogy válogatottunkat méltán emlegetik a nemzetközi szakemberek a világ labdarúgó sportjának élvonalában.

* * *

1952. október 19., Brno, CSEHSZLOVÁKIA B-MAGYARORSZÁG B 1:1 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Deák
Magyarország: Gellér (Bástya) – Kovács II. (Bástya), Börzsei (Bástya), Bakonyi (Dorog) – Szojka (Salgótarján), Bányai (Honvéd) – Budai (Honvéd), Tóth II. (Csepel), Deák (Dózsa), Aspirány (Dorog), Pálfy (Győri Vasas)
Csere: Bundzsák (Vasas), Csordás (Vasas)

1952-ben Dalnoki Jenő debütált a válogatott csapatban a Kinizsire “keresztelt” Ferencvárosból. A sziklakemény hátvéd az FTC történetének első olimpiai bajnok labdarúgója lett, miután pályára lépett a románok elleni selejtezőn.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ