1965.VI.6. VVK, Ferencváros – Manchester United 1:0

9 hozzászólás a(z) 1965.VI.6. VVK, Ferencváros – Manchester United 1:0 bejegyzéshez

 • 2023. nyarán egy dorogi megemlékezés alkalmával találkoztam Karába Jancsival és 58 év után gratuláltam neki máig felejthetetlen bombagóljához. Sajnos ezt a pillanatot nem tudom megnézni mert nem találok a 2:1-es meccsről felvételt a 2:1-es mérkőzésről. Pedig jó lenne. Neki megvan, felajánlotta a dvd-t de én nem kértem mondván majd megnézem a jutubon. Elmesélte, hogy az unokája a Fradiban játszik. Élmény volt a mosolygós, jó kedélyű sportemberrel személyesen találkozni!

 • lehet, hogy közvetí­tették, de hol vannak a felvételek? Hol van Karába gólja? (Az évszázad gólja?) Hol?

 • Ma már úgysem hiszi el egy 40-45 év alatti futballrajongó, hogy mit jelentett ez a siker … A BEK-ben országonként 1 (1!!!) csapat indult … az akkori regula szerint a Barca, a Liverpool stb. a “VVK-ban” indult volna … vagy ekkor mondta Sir Matt Busby, vagy 3 évvel később í­rták az angol lapok (lehet, hogy mindkettő igaz?), hogy a Ferencváros személyében Európa LEGJOBB csapata látogat hozzánk! Némi túlzás ebben akkor is lehetett, de nem túl nagy. AZ a Fradi 1-1 meccsen a világ bármely csapatát le tudta (volna) győzni … Kb. 8-9 saját nevelésű játékossal … a maradék 1-2 pedig 20 éves kora előtt került HOZZÁNK … No comment …

 • CSODÁLATOS !!!

 • Sokadszor próbálkozom, egyszer úgyis sikerülni fog! A mai sivár jelenben legalább a múltbéli örömök melengessék szí­vünket :-)))

  Csak hátrányát hozta be a Ferencváros
  A harmadik mérkőzés is Budapesten lesz
  Ferencváros—Manchester United 1:0 (1:0)
  A Népstadionban mintegy 60 000 néző előtt a két csapat a következő felállí­tásban vette fel egymással a küzdelmet: Ferencváros: Géczl — Novák, Mátrai, Horváth — Juhász, Orosz — Fenyvesi II.Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi dr. Manchester United: P. Dunne — Brennan, Foulkes, A. Dunne — Crerand, Stiles — Conelly, Charlton, Herd, Law, Denis.
  A haz^i csapat a közönség fergeteges biztatása közben nagy lendülettel vetette magát a küzdelembe. A 3. percben Fenyvesi Il-t az ötösön buktatták, de a játékvezető nem adott büntetőt. A másik oldalon Herd hagyott ki nagy helyzetet. A ferencvárosi csatárok előtt sok helyzet adódott, de körülményeskedtek. A 18. percben Géczl rosszul futott kl, de szerencsére Mátrai menteni tudott. A mély talajon a nagyerejű szél megnehezí­tette a labda Irányí­tását,
  s ezért sok volt a pontatlanátadás. Ezen a téren a ferencvárosi fiúk követtek el több hibát. A 21. percben Rákosi hatalmas bombáját védte az angol kapus. Nyomban utána Orosz távoli lövése is a kapus zsákmánya lett. A 22. percben a tizenegyes pontnál az egyik angol játékos szabálytalankodott, de a játékvezető tizenegyes helyett közvetett szabadrúgást ítélt, amely kihasználatlan maradt. A 36. percben Herd elől kifutással mentett Géczl. A Ferencváros szorgalmasan támadgatott és a 40. percben Rákosi mintegy 25 méterről leadott lövését a kapus védte. Közvetlenül szünet előtt Fenyvesi II. beadásába az egyik védő kézzel nyúlt bele, s
  a megí­télt tizenegyest Novák értékesí­tette.
  Szünet után a Ferencváros tovább támadott. Rákosi nagy lövése az 50. percben alig kerülte el a kaput. Utána Varga lőtt a kapu mellé. Az 57. percben Géczl rosszul indult ki egy szögletrúgásra, de szerencséjére Law fejese az ölébe hullott. A 60. percben Albert ugrott ki nagy helyzetben, de lövése nem sikerült. A 69. percben Crerand leütötte Oroszt, aki azonnal elégtételt vett a sérelemért és a Játékvezető mindkettőjüket kiállí­totta. Rákosi lövéssel próbálkozott, de a kapu
  közepébe tartó labdát a kapus biztosan mentette. A 75. percben Fenyvesi II futtában gyengén lőtt, a kapus mentett. A 84. percben Albert szorongatott helyzetben a kapu mellé fejelte a labdát. Ezután már csak küzdelem folyt a pályán és az angolok jól tartották a labdát.
  A találkozó után, mivel a két mérkőzés összesí­tett eredménye 3:3 volt, a két csapat vezetőinek jelenlétében sorsolással kellett eldönteni, hogy melyik pályán játsszák a harmadik, a továbbjutás sorsát most már végképp eldöntő mérkőzést. A budapesti zöldfehéreknek a találkozón nem volt szerencséjük, de ezúttal Fortuna melléjük pártolt és Budapest lesz az újabb összecsapás szí­nhelye!
  A nagy találkozó vérbeli Kupa-küzdelmet hozott. A mély talajon nehezen érvényesült a Ferencvárosi csatárok nagy technikája, s az angol védelem rendszerint Idejekorán tudott rombolni. A ferencvárosi védelemben Géczi eléggé bizonytalanul védett. Novák lassúnak bizonyult. A védelem legjobbja Mátrai volt, de Horváth Is megtette a magáét. A fedezetpár Jól küzdött, s közülük Orosz átadásai voltak pontosabbak. A Ferencváros-Jobbszárny vegyes benyomást keltett. Fenyvesi II hosszú szünet után került a csapatba és nem sok vizet zavart. Vargát keményen választották el a labdától. Albert Jól Játszott és osztogatott. Rákosi az angolok elleni szokásos Jó Játékát nyújtotta, csupán lövései nem sikerültek. Fenyvesi dr. az ötösfogat balszélén megtette a magáét.
  Az angol csapatban a védelem nagy munkát végzett. Meglepetésre a kapus P. Dunne nagyon jól védett. A védőhármasból Foulkes emelkedett kl. A jobbik fedezet Stiles volt. A csupa nagy névből álló csatársorban Law, Charlton. Conelly, Herd és Denis volt a sorrend.
  A Népstadlion közönsége tehát újra alkalmat kap, hogy hallatlanul izgalmas mérkőzés szemtanúja lehessen és végre szeme láttára eldűljön, ki lesz Juventus döntőbeli ellenfele. (Za)

  forrás: https://library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1965_06/?pg=47&layout=s

 • Denis Law! —van-e, ki enevet nem ismeri?
  -- Tavaly őt minősí­tették öreg földrészünk legjobb labdarúgójának. Ezzel ls kifejezésre akarták juttatni a FIFA kí­vánságát, hogy mindenfelé érvényt szerezzenek a támadó játéknak. Law csatár a javából. Képességeiből vasárnap, június 6-án í­zelí­tőt adhat a Népstadionban is, ahol csapata, a Manchester United a Ferenvárossal játssza a Vásárvárosok Kupája visszavágó elődöntő mérkőzését. — Erről egyébként a magyar TV 17.40 órás kezdettel ad helyszí­ni közvetí­tést.
  A népszerű csatár, aki a skót válogatott erősségei közé is tartozik, nemcsak képességeiről, hanem „fenegyerekeskedéseiről” is ismert. Nemrég járt le négyhetes letiltása, amelynek során 500 font sterling jutalompénzt kellett nélkülöznie. Law azonban nemcsak labdarúgó tudásával érvényesül, hanem a tollat is Jól forgatja. Az egyik neves angol napilap folytatásban közölte a szőke csatár jegyzeteit, amelyek eddigi pályafutása labdarúgó büntetéseinek történetét mondják el. A cikkekért 2500 fontot kapott, tehát bőségesen kárpótolták az elmaradt futball-prémlumért — Mit tesz a hirnévl
  A turini Juventus csapatát nem kell külön bemutatni. Sok nemzetközi siker fűződik a nevéhez. A második világháború előtti években mindig nagy szerepet játszott a Közép-Európai Kupa küzdelmei során és a kétszer világbajnokságot nyert olasz válogatottnak számos játékost adott. Ez a nagy múltú együttes nemrég érdekes újí­tással lepte meg a világot. Valamennyi mérkőzése előtt háromezer jegyet küld a turini iskolákba azzal a kikötéssel, hogy azokat a legjobb előmeneteli! diákok között ingyenesen asszák szét. Ilyen újí­tásról szí­vesen számolunk be. A Juventus példáját élcsapataink is követhetnék. A klubszí­nek és a futball népszerűsí­tése csak nyerhetnének vele.
  Egyébként a Juventus már harmadszor viaskodott az Atletico Madrid-dal a Vásárvárosok Kupájában és mindhárom mérkőzés 3:1 arányban végződött. Turinban a Juventus, Madridban az Atletico győzött, a sorsolás eredményeképpen a harmadik mérkőzésre ugyancsak Turinban került sor. A végig hatalmas esőzésben lebonyolí­tott találkozóra csak 12 ezer néző volt kfváncsi,
  s
  az olasz csapat biztos győzelmét hozta. Érdekes, hogy a találkozó valamennyi gólját Juventus-játékos érte el, mivel az első gól is (öngól volt), Salvadoré, tehát olasz játékos nevéhez fűződik.
  A Vásárvárosok Kupájának döntőjében tehát a juventus szerepel, s ellenfele a Manchester United—Ferencváros párharc végső győztese lesz. A budapesti zöld-fehérek előtt óriási alkalom kí­nálkozik, hogy Európa egyik legjelentősebb kupasorozatának végső küzdelmébe verekedje be magát.

 • Örök fájdalom, hogy e 2 mérkőzés (1-0,2-1) felvétele nem maradt fenn … ha jól tudom, a népi dem. szoc. királyi TV sem méltóztatott közvetí­teni … Minek is???

  • De igen, mindkettőt közvetí­tették. A manchesteri meccset viszont nem.

   • Köszi az infót … az az igazság, hogy óvodás voltam még akkor, de 1-1 akkori meccs 1-1 jelenete megmaradt bennem … szóval, a TV közvetí­tette, az 1. (vasárnapi) meccsen pocsék idő volt, a 2. meccs szerdán került lejátszásra (akkor még munkaidő volt a munkaidő, ahogy mondták, évi 12 nap szabadsággal), talán ezért volt “csak” 125 ezer néző a 2 meccsen összesen 😛 Ezért nem 160 ezer, ami akkoriban az abszolút telt házat jelentette volna …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ