1975.V.14. KEK Döntő, Dinamo Kijev – Ferencváros 3:0

1975. május 14. ünnep a Ferencváros történelmében. Még akkor is az, ha azon a mérkőzésen ahol a KEK serlegért játszottunk a Dinamo Kijev csapatával, vereséget szenvedtünk. Ritkán adatik meg egy csapat életében az, hogy a vereség is dicsőséget és büszkeséget hoz. Magyar csapatnak meg rég ritkábban.

Ebben is, mint a legtöbb statisztikai összevetésben a Ferencváros érte el a legjobb eredményeket a magyar csapatok közül. KK és VVK győzelem, VVK és KEK döntő, BL és UEFA csoportkörben való szereplés. Mind-mind olyan eredmény és siker, melyre igazán büszkék lehetünk, mert bearanyozták a Ferencvárosi labdarúgás 110 éves történelmét.

Ezért sem tudok rosszkedvűen és kritikai hangon í­rni az 1975-ös KEK döntőről. Mert az egy igazi ünnep volt, még akkor is, ha az akkori média nem nagyon értékelte a Fradi teljesí­tményét. Érdekes, hogy az 1975-ös Népsport első oldalán is fontosabb volt a Felszabadulás Kupáról képet közölni, mint a Fradi csapatképet kitenni (a részletesnek éppen nem mondható tudósí­tásban már szerepel), valamint egy „Méltó kezekbe került a kupa” főcí­mmel egy kicsit „lejáratni” az elért sikert.

Lehet, hogy csak érzékenyebben reagálok az ilyen hí­rekre, de mivel több régebbi (két háború közötti évek) muzeális lapszemle során olyan beszámolókkal találkoztam, ahol négy-öt oldalon át í­rnak egy-egy sikeres nemzetközi eredményről. Tudom, 1975-ben, talán nem is volt ildomos nyerni a szovjet válogatott ellen (az akkori Kijev szinte megegyezett a válogatottal), de mégis csak furcsának tartom az alig fél oldalas beszámolót egy KEK döntőről.

KS_1975_51-0001-19750514Bár arra emlékszem, hogy tévén keresztül láttam a mérkőzést, és valószí­nűleg utána nagyon szomorú is voltam, de ezt közvetlenül egy vesztes mérkőzés után minden szurkoló átéli. Mert nyerni mentünk Bázelbe még akkor is, ha tudtuk, a szovjet csapat nagyon erős, ráadásul a csapatunk tartalékosan tud felállni, hiszen sérülés miatt hiányozott Branikovits és Pusztai, ráadásul a védelem oszlopa, Bálint meg eltiltás miatt nem játszhatott ezen a fontos mérkőzésen.

Ha a fentiekhez még hozzávesszük, amit már az előbbiekben is emlí­tettem, hogy a Kijev egyenlő volt a komplett szovjet válogatottal és Magyarországon ez nem volt elmondható a Ferencvárosról, hiszen ezekben az években a Dózsa volt a „kirakatcsapat”, mely azonban jelentős nemzetközi sikert nem ért el (ha jól emlékszem, bár nem vagyok benne biztos, hogy egyszer bekerültek a BEK elődöntőjébe).

Elolvasva az utolsó két bejegyzést, talán magyarázkodásnak tűnik a vereség, pedig tényleg nem annak szántam. Kikaptunk 3:0-ra, egy olyan mérkőzésen ahol tényleg nem mi voltunk az esélyesek és ahol nem tudtuk megfelelően pótolni Bálint Lászlót a középhátvéd szerepkörben. Ezzel abba is hagyom a fanyalgást, hiszen ahogy az elején í­rtam, az a csapat, mely 1975-ben KEK döntőt tudott játszani csak dicséretet érdemel, és minden Fradista szí­vét és lelkét melengető érzésnek kell, hogy áthassa.

1965, 1975, 1995 – három évszám, mely a számok misztikájával foglalkozók számára az 5-ös végződések miatt biztosan nagy jelentőséggel bí­r, de nekünk Fradisták számára olyan éveket jelöl melyek a második világháború után időszak legszebb emlékeit őrzik. VVK győzelem, KEK döntő, BL csoportkör. Jó lenne, ha folytatódna a sorozat és akkor sem haragudnék, ha a következő komolyabb nemzetközi eredmény eléréséig nem kéne 2015-ig várni.

1975. május 14. ünnep a Ferencváros történelmében. Számomra öröm volt egy olyan vesztes mérkőzésről í­rni, mely végül is tovább örökí­tette a Ferencváros nemzetközi tekintélyét.

– lalolib –

1974.09.18., Üllői út: Ferencváros – Cardiff City: 2-0, KEK 1. forduló 1. mérkőzés
1974.10.02., Cardiff: Cardiff City – Ferencváros: 1-4, KEK 1. forduló visszavágó
1974.10.23., Liverpool: Liverpool – Ferencváros: 1-1, KEK 2. forduló 1. mérkőzés
1974.11.05., Üllői út: Ferencváros – Liverpool 0-0, KEK 2. forduló visszavágó
1975.03.05., Malmö: FF Malmö – Ferencváros: 1-3, KEK 3. forduló 1. mérkőzés
1975.03.19., Üllői út: Ferencváros – FF Malmö: 1-1, KEK 3. forduló visszavágó
1975.04.09., Üllői út: Ferencváros – Crvena Zvezda: 2-1, KEK Elődöntő
1975.04.23., Belgrád: Crvena Zvezda – Ferencváros: 2-2, KEK Elődöntő visszavágó

Dinamo Kijev – Ferencváros: 3-0, KEK Döntő

A teljes mérkőzés:

15 hozzászólás a(z) 1975.V.14. KEK Döntő, Dinamo Kijev – Ferencváros 3:0 bejegyzéshez

 • A Népsport csak azt í­rta, amire negyven évig képes volt: árasztani a FRADI elleni gyűlöletet.
  Mindenki tudja, hogy a Kijev két hetet csak a döntőre készülhetett, bennünket meg négy nappal a bázeli finálé előtt összerugdaltak B.csabán.
  A Liverpool és C. Zvezda testén át jitottunk el a döntőig…
  SZERINTEM a NAGY DíCSÉRET és BÜSZKESÉG mellett felesleges bármit is í­rni.
  SZÉP VOLT FIÚK !

  HAJRÁ FRADI !!!

  • És a cí­mlap javát a Gyarmatosí­tási Kupa foglalta el.
   Ugyan már, ettől a független szakértő mértékadó sajtótól már akkor is ennyit lehetett elvárni, meg azóta is, csak már nem ugyanúgy hí­vják magukat.

 • “A történelmet nem feltételes módban í­rják” -- aktí­v tanár koromban minden osztályban elmondtam minden évben, amikor felvetették a >mi lett volna, ha< kérdést.
  De óhatatlanul felmerül bennem is a kérdés, hogy mire lett volna képes ez a csapat a hazai ellenszél nélkül??

 • Azért egy dolog zavaró ebben a történetben. Minket mindig a szovjetek állí­tottak meg.
  Még az Aranycsapat se verhette meg őket nagyon. Bárki mást igen, de a világverő szovjeteket nem.
  Kicsit furcsa.

 • hát ez a sajtóanyag igazi adalék a sunnyogó-vinnyogó, maga közé lehúzó, szolgalelkű középszer lélekrajzához. amely máig visszhangzik -- nyilván, mert köztünk maradtak.
  ma meg, ugye, mit nem adnánk bármi negyedekkora hasonlóságért. ezek a mára mellett tapasztalt emberek, akkori fiúk, örök legendák lettek, végérvényesen, elvehetetlenül.
  viszont, teszem hozzá, ha úgy gondoljuk, ez minden magyar focisikere, és elvárjuk, hogy í­gy is kezeljék, azt a zárójeles-“úgyemlékezős” újpesti BEK-elődöntőt mi is kezeljük értékén, mert olyan valóban volt, és ha bármelyik magyar csapat érne is el -- maradjunk ennél: negyedekkora -- eredményt, akkor alighanem magam is földig hajolva lengetném kalapom.

  • Igen … nem tudom, az MLSZ megemlékezett-e a mai napon? Nem tudom, az akkori résztvevők kaptak-e valami kegydí­jat, vagy valamit, az akkor -mai szemmel nevetséges- prémiumok kompenzálásaként … Csodálatos siker volt ez, még ha meccs közben, a fekete-fehér TV előtt rosszul is éreztük magunkat … maga a meccs macska-egér harc volt, -többször leí­rtam- a világ akkori, tán legjobb formában lévő csapata és a tartalékos, leharcolt “csikó”-Fradi között … Mai (2015) viszonyokra “beárazva”: kéretik úgy tekinteni, hogy pl. a BL-elődöntőben a kirobbanó formában lévő Barcelona 3-0-ra veri a tartalékos, sérülésektől, eltiltásoktól sújtott fiatal Ferencvárost … szóval, ezen a szinten kell kezelni ezt a hihetetlen eredményt … azért az odavezető út valami csoda volt … megvertük az Európában komolyan számon tartott Cardiff Cityt (előtte 2-3 évvel 4 közé jutott a KEK-ben!), kiütöttük a világ másik legerősebb csapatát, a SZUPER-LIVERPOOLT (Utána lehet nézni, hogy az előző és a következő években milyen eredményeik voltak!!!), az akkor bombaerős svéd futball kimagaslóan legerősebb klubcsapatát, a Malmö FF-et (hej, Bo Larsson és Tapper, micsoda középpályás duó volt, nem véletlenül lettek 5-ek(!) a svédek az előző évi VB-n úgy, hogy a VB legnagyobb meccsét ők ví­vták a házigazda és végül győztes NSZK-val … a döntőbe jutásért pedig az ugyancsak bivalyerős Cz Beogradot vertük ki, amely a NAGY-Jugoszlávia élcsapata volt (és a jugók is 8 között végeztek az előző évi VB-n!) … és akkoriban alig-alig voltak légiósok, tehát minden ország klasszisai (1-2 kivétellel) a saját országuk élcsapataiban játszottak … sokkal izgalmasabb és kiegyenlí­tettebb volt az a világ, amikor nem 5-6 szupercsapatról szólt minden … a ’70-es években egy Brugge, egy PSV, egy Malmö, egy St. Etienne, egy FERENCVÁROS is el tudott jutni egy európai kupadöntőbe … bocsánat, csak “történelemóra” kicsiknek-nagyoknak …

 • Akkor nagyon fájt, de ahogy telik az idő, egyre fényesebb az az ezüst!!! Mit nem adnánk ma egy fináléért… Ha megérhetném… akkor meg a döntő után azzal vigasztaltuk magunkat, hogy ez a csapat 2-3 éven belül úgyis BEK-et fog nyerni…

 • Hát, vereség ide, vagy oda, 115 éves klubunk egyik legnagyobb eredménye!!! Dicsőség annak a csapatnak és Jenő bácsinak!!! Fantasztikus siker volt ez… a KEK általában a 3. volt mezőnyerősséget tekintve -- sokszor II. osztályú csapatok is indulhattak, min t a hazai kupa finalistái, ha a kupagyőztes bajnok is volt-, de abban az évben bombaerős mezőny gűlt össze, tán az egyetlen olyan év volt a 74-75-ös kií­rás, amikor a KEK-mezőnye erősebb volt, mint a BEK-é… Dinamo Kijev, Real Madrid, Liverpool, Benfica, Fiorentina, C. zvezda, PSV, E. Frankfurt, Malmö… ilyen mezőnyben lettünk 2.-ak!!! Báró élete formájában volt, Európa 3-4 legjobb középhátvédje között tartották számon, erre a döntőben nem játszhatott…egy kulcsposzton egy kulcsjátékos… előtte szombaton az újon, kiesés ellen küzdő Békéscsaba xarrá rugdalt és legyőzött minket, 20000 “üvöltő dervis” előtt -- ott voltam… kaptuk a kőzáport szünetben és a meccs után is… (mielőtt valaki azt hinné, hogy akkor minden idilli volt)… hiába kértük a halasztást, ez valahogy nem volt nemzeti érdek… s Fradi egy szovjet csapattal szemben… a meccs előtt 1 nappal betegedett meg szegény Pusztai Laci … ez már sok volt a “csikócsapatnak”… Egyébként Európa (vagy tán a világ) akkor legjobb csapatától kaptunk ki, egy olyan középhátvéddel, aki összesen 2 tétmeccsen játszott… de nehogy Pataky dr-t bántsuk! Ő volt a középhátvéd Liverpoolban is, ahol a világ másik legjobb csapat ellen azt a fantasztikus 1-1-et megcsináltuk… azért ez “centerhalf” nélkül nem ment volna…

 • Szegény Pataky dr. ezen kí­vül még egy nemzetközi kupameccsen játszott, egyébként Szegeden focizott előtte, több mint 100 NB I-es mérkőzésen. Talán ha Bálint és Pusztai játszik, akkor megszorí­thattuk volna Európa akkori legjobb klubcsapatát, illetve Rab Tibivel és Muchával kellet volna belső védőt játszatni. így is nagyon szép volt!!!

 • frissí­tve egy hosszabb összefoglalóval

 • Arra tudnátok mondani valamit, hogy Pataki hogyan került hozzánk? Mert már akkor is nagyon vészmegoldásnak számí­tott, ráadásul elég gyenge teljesí­tményt is nyújtott.

  Nekem meg az jelentett örömet kedves lalolib, hogy ilyen remek sorozattal elevení­titek fel a Fradi kupasikereit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ