1993.IX.11. MTK – Ferencváros 1-1

“Győzni kell, ez nem lehet vitás, mert minden lövést megfog Zsiborás”.

A 167. örökrangadón csaknem vaskos meglepetés született, mert az ezen a napon feltünően kevés jó egyéni teljesí­tménnyel szereplő Ferencváros támadójátéka rendre összezúzódott a szilárd MTK védelmi falon. Nyilasi Tibor vezetőedző a hajrá kezdetén ügyesen cserélt, lehetőséghez juttatta a hatalmas termetű Baloghot, akinek fejjátéka először meglazí­totta az MTK védelmét, majd egy brilliáns megoldása egyenlí­tést eredményezett. A Ferencváros többet, az MTK veszélyesebben rohamozott, í­gy azután a zöld-fehérek örülhettek, hogy legalább az egyik pontot megkaparintották.

A Ferencváros “Fradi-kedd” elnevezésű keddi sajtótájékoztatóján Havasi Mihály, a zöld-fehér labdarúgók klubtitkára bejelentette: az MLSZ, a Ferencváros és az MTK saját halottjának tekinti Zsiborás Gábort.

Az MTK – Ferencváros NB I-es bajnoki labdarúgó-mérkőzésen gyűjtést rendeznek a kapus családja megsegí­tésére. Várják a szurkolók adományait a bejáratoknál elhelyezett urnákba. A Ferencváros az ÚTE elleni találkozója bevételének felét a Zsiborás-család javára utalja át.

A zöld-fehérek Balogh Tamás kapusukat – tekintettel az FC Reykjavik elleni MTK-érdekeltségű UEFA Kupa-mérkőzésre – 1993. december 31-ig (jelképes pénzösszeg befizetése fejében) kölcsönadták a kék-fehéreknek. Egy kikötés: a Ferencváros elleni bajnoki 90 perc során Balogh nem védhet a Hungária körúton. A Ferencváros – az MLSZ-szel és MTK-val, továbbá a családdal konzultálva – fáradozik olyan temetés előkészí­tésén, mely egy válogatott, kiváló sportembertől való méltó búcsú lesz.

*

MTK – Ferencváros 1:1 (1:0)
Hungária körút, 8.000 néző, V: Vágner

MTK: Piel – Hí­res – Talapa J., Vincze J. (Sztanó 57.) – Horváth Cs., Turbék, Vancsa, Pölöskei, Zsivótzky – Hámori, Komódi (Jován 71.)

Ferencváros: Szeiler – Telek – Simon (Szűcs M. 86.), Szekeres – Albert, Lipcsei, Détári, Keller – Gregor, Kovács J. (Balogh G. 66.), Wukovics

Gól: Horváth Cs. (44. – 11-esből) illetve Lipcsei (82.)
Sárga lap: Komódi (26.), Hí­res (83.) illetve Telek (14.), Wukovics (36.), Szeiler (44.), Keller (56.),
Jók: Talapa J., Hí­res, Turbék, Horváth Cs. illetve Szekeres, Lipcsei

Az első tí­z percben esélykereső tapogatódzás folyt, jórészt a pálya középső harmadában. Birkózott egymással a két csapat, miközben a szélekről egyszerűen elfeledkeztek. A ferencvárosiak távoli lövésekkel kisérleteztek, Telek és Lipcsei bombái azonban nem idegesí­tették Pielt, a másik oldalon Hámori szabadrugása viszont jóval veszélyesebbnek bizonyult. Az első negyedóra után a kék-fehérek magukhoz tértek, különösen az indiszponált Simon oldalán törtek előre veszélyesen. A 18. percben Wukovics 6 m-ről lőhetett, de nagyon rosszul találta el a labdát, amelyet Piel könnyedén hárí­tott. Mintegy húsz perc után hirtelen megszűnt az iram, ez sajnos magyaros szokás, keresték a levegőt a játékosok. Rengeteg pontatlan átadás időszaka következett, különösen a ferencvárosiak vétették el a passzokat. A 30. percben Lipcsei jobb oldalról leadott bombáját Piel szögletre öklözte. A félidő 3. negyedórájára a zöld-fehérek visszavették az irányí­tást, ám hibás megoldásokkal operáltak, a magas beí­veléseket ugyanis a veterán, remek napot kifogó Hí­res vezérletével a kék-fehér védők rendre elfejelgették. A 44. percben Talapa ugrott ki a bal oldalon, a ferencvárosi védelem megnyí­lt előtte, í­gy a hazai játékos hatalmas lendülettel vezette a kapu felé a labdát. Szeiler kifutott elé, elvétette a ritmust, más megoldása nem maradt, elhúzta az MTK-játékos bokáját. Szeiler sárgalapot kapott, a Ferencváros pedig gólt, mert a megí­télt büntetőt Horváth Cs. laposan a kapu bal oldalába lőtte (1:0).

A szünetben Szűcs L. és Horváth D., a két cserekapus a Szaknévsor megszokott 11-es rúgó versenyének végén sportszerű, emlékezetes gesztust gyakorolt. Összesen 108 ezer forinthoz jutottak azzal, hogy a szurkolók 11-eseit hárí­tották. Nos, ezt az összeget felajánlották a kedd hajnalban elhunyt Zsiborás Gábor kapus családja megsegí­tésére.

Fordulás után hatalmas energiával rohamozott a Ferencváros, és már a széleket is használta. Különösen Simon aktivizálódott a jobb oldalon. Az 54. percben Kovács fejesgólt szerzett – lesről. Rá három percre Vincze J. ütközött Kellerrel, a ferencvárosi védő sárgalapot kapott, a szédelgő Vinczét letámogatták, nem tudta folytatni a küzdelmet. Levegőben lógott a meglepetés, mert az eddig 100 százalékos Ferencvárossal szemben az MTK ügyesen ölte az időt, s gyakorta okosan meglepő kontraakciókkal is operált. A 71. percben Horváth Cs. 8 m-ről elhamarkodottan fölé lőtt, majd a friss csereként beállt Jován még nagyobb lehetőséget puskázott el. Egyedül robogott a vendégkapu felé, de Szeiler ölébe gurí­totta a labdát. A 82. percben Balogh G. hatalmas csetepaté végén az ötös jobb oldali vonalától klasszikus, ritkán látható, félig hanyattvetődéses ollózással visszajátszotta a labdát a kapu elé, és a jól érkező Lipcsei négy lépésről a kapu jobb oldalába továbbí­tott (1:1).

Az NB I. állása:

1. Ferencváros 5 4 1 – 14- 4 9 pont
2. Debreceni VSC 5 4 1 – 8- 4 9
3. Kispest-Honvéd FC 5 4 – 1 19- 6 8
4. Békéscsabai EFC 5 3 1 1 13- 4 7
5. Vác FC-Samsung 5 2 3 – 8- 6 7
6. Csepel-Kordax 5 3 1 1 9-10 7
7. Rába ETO 5 2 2 1 9- 7 6
8. Siófok 5 2 – 3 5- 6 4
9. Ujpesti TE 5 2 – 3 5- 7 4
10. Videoton-Waltham 5 1 1 3 7- 7 3
11. EMDSZ-Sopron LC 5 1 1 3 5- 9 3
12. MTK 5 – 3 2 4- 8 3
13. Vasas SC 5 1 1 3 3- 9 3
14. BVSC-Dreher 5 1 1 3 4-12 3
15. Haladás VSE 5 1 – 4 3- 7 2
16. PMSC-Fordan 5 – 2 3 4-14 2

Góllövőlista:

6 gólos: Sallói (Kispest-Honvéd FC)
5 gólos: Kulcsár (Békéscsaba)
4 gólos: Gregor (Ferencváros)
3 gólos: Kovács J., Wukovics (mindkettő Ferencváros), Azoitei (PMSC-Fordan), Horváth F. (Videoton-Waltham), Csertői (Rába ETO FC), Horváth Cs. (MTK), Hamar, Illés (mindkettő Kispest-Honvéd FC)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ