2003.II.11. Steaua Bucuresti – Ferencváros: 4-0

Túl erősek a bukarestiek

Klampár Tibor mája dagadhat: ugyan aligha találkozott Szili Attilával, a Ferencváros futballistája mégis sokat köszönhet az egykori asztalitenisz-bajnoknak. Szili ugyanis régebben rendszeresen nézte a legjobb magyar asztalitenisz-játékosok mérkőzéseit, í­gy aligha volt meglepő, hogy az FTC focistáinak részére kií­rt forgóbajnokságot simán megnyerte. Persze gyaní­tjuk, az asztalitenisz-válogatottba egyelőre még nem kap meghí­vót…

Sajnos nem mindenki vehetett részt az össznépi pingpongozáson, a szombaton megsérült Zováth Jánosnak például van most egyéb gondja is, minthogy a kaucsuk után pattogjon. A Dunaferrből igazolt középpályás felszakadt combja miatt hazautazott, mivel semmi értelme nem volt annak, hogy az edzőtáborból hátralévő egy hetet ágyban, párnák és DVD-filmek között töltse, í­gy eggyel kevesebb játékossal folytatta a Fradi, kedd délutánra azonban visszakapott egy ideiglenesen a válogatotthoz “szerződött” futballistát. Szűcs Lajos ugyanis engedélyt kapott Gellei Imre kapitánytól, hogy egy félidőt védjen a zöldeknél a Steaua Bucuresti ellen. A meccsre megérkezett a Ferencváros találkozóin korábban már feltűnt ENSZ-kontingens is, a 20-25 magyar szurkoló azonban ezúttal kiszorult a pályáról. A románok ugyanis látva a kigyúrt testeket, megkérték az orosz játékvezetőt (megjegyezzük, rengeteg itt az orosz bí­ró, és igen jól keresnek a meccsenkénti százötven dollárjukkal…), hogy a Fradi-hí­vők lehetőleg a kerí­tésen kí­vülről szemléljék az eseményeket.

A Steaua ugyan már nem az a csapat, amely annak idején meghódí­totta fél Európát (emlékezhetünk Helmut Ducadam bravúrjaira a sevillai BEK-döntőben vagy utána a Dinamo Kijev elleni Szuperkupa-fináléra), de még mindig egy jó középcsapat benyomását kelti, kispadján olyan legendával, mint Victor Piturca.

Magáról a meccsről nem érdemes sokat í­rni, hiszen jót nem tudunk, rosszat meg nem akarunk, mert ez úgyis egy tartalékos Fradi volt, féltucatnyi ember hiányzott a válogatottak miatt – igaz, ugyanez elmondható a Steauáról is, mert a ciprusi négyes torna keretében a románok Szlovákiával játszanak szerdán. Annyiból mindenképpen jó volt ez a meccs, hogy az egyelőre nem biztos csapattag Szili Attila, Balog Zoltán meggyőzhette Garami Józsefet arról, hogy igenis helye van a kezdőben. A Fradi nem is futballozott éppen kiábrándí­tóan, de az kétségtelen, a Steaua jobb formában volt, a mérkőzést végigálló Várszegi Gábor í­gy négygólos zakót láthatott.

“Az ekkora különbségű vereség nem volt benne a játékban, sajnos kaptunk két gólt szabadrúgásból, a mi helyzeteink pedig kimaradtak. A hiányzók nélkül ma ennyire voltunk képesek” – értékelte csapata teljesí­tményét Garami József szakmai igazgató.

Szerdán sem marad meccs nélkül a Ferencváros, ám a délelőtti edzést követően már nem a lábukat, hanem a szemüket kell megterhelni a futballistáknak. A keret ugyanis természetesen megnézi a Bulgária–Magyarország válogatott mérkőzést, aztán csütörtökön jöhet az újabb találkozó, akkor a szlovák Spartak Trnava együttesével folytatja a felkészülést a Fradi, az sem lesz éppen könnyű meccs.

Ezt a keddi gyürkőzést pedig felejtsük el gyorsan, és hogy zárszónak valami pozití­vumot í­rjunk, megjegyezzük: a Steaua ellen legalább senki nem sérült meg.

A mérkőzés:

Steaua Bucuresti – Ferencváros: 4-0 (2-0)
Larnaca, vezette: Kosztasz

Ferencváros: Szűcs L. (Udvarácz 46.) – Kriston (Bognár Zs. 46.), Balog Z.,  Vukmir, Kiss Gy. (Somorjai 66.) – Sowunmi (Kriston 70.), Kapic, Szili (Szkukalek 46.), Leandro – Andone, Penksa

Steaua Bucuresti:

I. félidő: Tudor – Dumitru, Radhita, Stoica, Mutica – Trica, Faleni, Bostina, Aliuta – Raducanu, Oprita
II. félidő: Nae – Panic, Nieila, Parasthi, Piturca – Neaga, Ogararu, Nesu, Orac – Roman, Stanga

Gól: Raducanu (7. – 11-esből), Faleni (31.), Stoica (73.), Nesu (91.)
Sárga lap: Vukmir (11.) illetve Trica (22.)

20030211-kiss-gyorgyA találkozót mi kezdtük aktí­vabban, ám a 7. percben a ciprusi játékvezető alaposan megkérdőjelezhető döntése visszavetette Sziliéket: a románok egy vitatható 11-esből szereztek vezetést. Ezután is támadásban maradtunk, több nagy helyzetet is kidolgoztunk, sajnos a három leggólerősebb játékosunk, azaz Tököli, Lipcsei és Gera távolléte meglátszott a helyzetkihasználáson. Sajnos később kiderült, hogy nemcsak ők, hanem a két középső védőnk is igencsak hiányzik a csapatból. Dragóner és Gyepes távolléte miatt a pontrúgásoknál a románok magabiztosabbak voltak. A taktikusan futballozó és kontrákra épí­tő románok a 31. percben megduplázták előnyüket: egy pontrúgás után Faleni csúsztatott a hálóba. A félidő hajrájában már nem sikerült a szépí­tés, pedig a lehetőségeink meg voltak.

A szünetben a románok teljes csapatukat lecserélték, mí­g nálunk Udvarácz, Szkukalek és Bognár is pályára lépett (Szűcs, Kriston és Szili helyett). A csapat ezt követően visszatért az ősszel megszokott 3-4-3-as felállásra, amelyben már valamelyest „biztosabban” futballozott a társaság. A mieinknél elsősorban Leandro játszott aktí­van, Leo többször veszélyesen lőtt, két próbálkozását is a felső sarok elől ütötte ki a Steaua kapusa. A 73. percben újabb gólt szereztek a románok, ismét egy pontrúgás után: Stoica 24 méterre a kapunktól, a balösszekötő helyéről a sorfal fölött védhetetlen lövéssel talált a kapunkba. A hajrában a mieink mindent megpróbáltak megtenni a szépí­tésért, de sajnos ezen a napon semmi sem sikerült csapatunknak. Sőt, az utolsó perc tökéletesen „tükrözte” a mérkőzés képét: a Steaua egy szép kontra végén negyedszer is betalált a kapuba.
NS-20030212-00-20030211

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111010011ejegyzéshez

 • 92
  Vége a mérkőzésnek.
  91
  Sajnos a végén kaptunk egy akciógólt is. Roman egy jó csellel a védőink mögé került, majd Nesuhoz passzolt, aki félmagasan lőtt a kapu bal oldalába Udvarácz mellett (0-4).
  88
  Penksa lőtt 20 méterről a kapu fölé.
  82
  Andone ellen szabálytalankodtak a kaputól 19 méterre. Leo állt a labda mögé, remekül csavarta el a labdát a sorfal felett, ám Nae bravúrral hárí­tott a bal felső sarok elől.
  78
  Kapic kezezett a térfelünk közepén, a szlovén középpályás ezért sárga lapot lapott.
  75
  Leandro talpalta közelről kapura a labdát, amely balszerencséjére elakadt a kapus lábában. A játék képe alapján nincs három gól különbség a csapatok között, a Steaua három pontrúgásból bizonyult eredményesnek. Hátul nagyon hiányoznak a válogatott védőink, Gyepes Gábor és Dragóner Attila.
  73
  Újabb gólt szereztek a románok. Szabadrúgáshoz jutott a Steaua 24 méterre a kapunktól, a balösszekötő helyéről. Stoica a sorfal fölött védhetetlen lövéssel talált a kapunkba (0-3).
  70
  Sowunmi helyett Kriston tért vissza a pályára.
  68
  Sowunmi fordult le jól védőjéről, ám Panic lerántotta, a bí­ró sí­pja néma maradt.
  67
  Balog kapott egy ütést az arcára, a védőt ápolni kellett.
  66
  Kiss Gy. helyett Somorjai állt be. A csere után Szkukalek húzódott vissza a védelembe, Leandro kihúzódott a bal szélre, Somorjai pedig középre került.
  64
  Leo egy szabadrúgást Balognak gurí­tott le, aki egyből lőtt, 20 méteres próbálkozása a jobb alsó sarok mellett hagyta el a játékteret.
  57
  Penksa beadása után Sowunmi 6 méterről, védőjét megelőzve csúsztatott a kapufa mellé.
  54
  Ismét távolról próbálkoztunk: ezúttal Szkukalek lőtt kevéssel a léc fölé.
  51
  Leandro 17 méteres lövése után Nae óriási bravúrral ütötte ki a labdát a jobb felső sarok elől.
  48
  A második 45 percben visszatértünk az őszi idény során alkalmazott 3-4-3-as felálláshoz. A védelemben Balog, Vukmir és Kiss játszik, középen Bognár, Kapic, Leandro és Szkukalek szerepel, elöl pedig Sowunmi, Andone és Penksa támad.
  46
  Elkezdődött a második félidő. Udvarácz mellett csereként pályára lép Szkukalek és Bognár is, Szili és Kriston helyett.
  45
  A második játékrészben a románoknál egy teljesen új csapat lép pályára, hiszen mind a 11 játékost lecseréli az edző, í­gy a Steaua csupa friss futballistával vág neki a következő 45 percnek. Nálunk Szűcs Lajost Udvarácz Milán váltja a kapuban.
  45
  Vége az első félidőnek.
  37
  Jobboldali beadás után Sowunmi közeli fejesét követően Radhita a gólvonalról vágta ki a labdát.
  36
  Kapic szerzett remekül labdát, majd egyből Leót indí­totta. A brazil támadó remekül “húzta” meg a szélen, jól adott középre, ám Andone centikkel lemaradt a beadásról. Sajnos, egyelőre nem tudjuk értékesí­teni lehetőségeinket.
  33
  Kriston kényszerí­tőzött Szilivel, a tizenhatoson belül lőni készült, amikor egy védő szerelte.
  32
  Sajnos a bí­ró nem először téved a mi kárunkra. Leo és Szili játszott össze, majd utóbbi Penksát indí­totta. A szlovák támadó egyedül törhetett kapura, amikoris az egyik román védő hátulról lerántotta őt a 16-os vonalánál. A játékvezető nagy meglepetésre továbbot intett.
  31
  Sajnos újabb gólt kaptunk! Balog küzdött az egyik román játékossal, amit a játékvezető szabálytalannak látott. A beí­velés után Faleni csúsztatott, Szűcs már nem tudott hárí­tani (0-2).
  27
  Leandro szerzett labdát, gyönyörűen í­velt Andone elé, a játékvezető azonban a partjelző téves beintésére lesen állí­totta meg a kilépő támadót.
  24
  Egyre nagyobb fölénybe kerülünk. Leandro beadásába a kapus csak beleütni tudott, a labda Sowunmi sarkára pattant, de játékosunk közelről, kiszorí­tott helyzetből már nem tudott a kapuba továbbí­tani.
  22
  Trica kapott sárga lapot, mert a felezővonalnál beleszállt Penksába. Szerencsére légiósunk nem sérült meg.
  20
  Kapic szerzett labdát 20 méterre a Steaua kapujától, lövése egy önfeláldozóan közbevetődő védőről pattant le.
  18
  Penksával szabálytalankodtak 22 méterre a román kaputól. Szili beí­velt szabadrúgása után a védők fejjel tisztáztak Kriston elől.
  13
  A jobb oldalról élesen belőtt szögletünk után három játékosunk előtt is elsuhant a labda a Steaua ötösén belül.
  11
  Vukmir próbálta megelőzni Opritát, de késett egy ütemet és a román játékos lábát találta el. A bí­ró kicsit túl szigorúan a sárga lapot mutatta fel Dragannak.
  9
  Kriston tört előre nagy lendülettel, hárman próbálták visszahúzni, ennek ellenére bevitte a labdát a tizenhatoson belülre, kényszerí­tőzött Penksával, a visszakapott labdát azonban nem tudta kapura lőni, mert a védők mentettek.
  7
  Vezetést szerzett a Steaua. Trica a tizenhatoson belül belépett Kiss Gy. elé, majd elesett. Nehéz eldönteni, hogy történt-e szabálytalanság, a bí­ró mindenesetre a 11-es pontra mutatott. A büntetőt Raducanu értékesí­tette (0-1).
  6
  Egyik kapu előtt sem alakult ki veszélyes gólhelyzet. Mi birtokoljuk többet a labdát, a románok gyors ellenakciókra rendezkedtek be.
  3
  Szili-Penksa-Leandro volt a labda útja, végül a brazil lövésre vállalkozott, kí­sérlete centikkel a jobb kapufa mellett ment el. ígéretes próbálkozás volt.
  2
  A mieink tiszta fehérben játszanak, a románok tiszta pirosban léptek pályára.
  1
  Elkezdődött a mérkőzés, a románok indí­tották útjára a labdát.
  .
  Kijött a két együttes a pályára. A térfélválasztásnál nemcsak a két csapatkapitány cserélt zászlót, hanem a ciprusi bí­ró is meglepte az együtteseket. Egy-egy sárga lap alapon található zászlót a csapatkapitányoknak, melyen a ciprusi szövetség emblémája volt látható.
  .
  A Steaua elleni találkozó hivatalos mérkőzésnek számí­t, ezért ha valakit itt kiállí­tanak, akkor eltiltást kap.
  .
  Nemcsak Magyarországon, hanem Romániában is óriási érdeklődés előzi meg a meccset. Ezt támasztja alá, hogy három újságí­ró és két fotós is eljött a Steaua csapatával a mérkőzésre.
  .
  Ideális körülmények között, napsütéses időben kerül sor a mérkőzésre.
  .
  A Steaua kispadján az a Victor Piturca ül, aki játékosként BEK-et nyert a gárdával. A cserék között helyet foglaló Piturca az edző fia.
  .
  Megérkezett a meccsre a legfiatalabb magyar békefenntartó, a 7 hónapos Kovács Ákos is. Bár ő még nem bí­ztatja hangosan a csapatot, de a ruháján látható dob jelképezi a harci kedvét.
  .
  Csapatunk ma a következőképpen áll fel: Szűcs – Kriston, Vukmir, Balog, Kiss – Kapic, Leandro -- Sowunmi, Szili, Penksa – Andone. Ez a gárda először futballozik ebben az összeállí­tásban, sőt ebben a játékrendszerben. Amint az a felsorolásból is kitűnik, a szakmai igazgató a 4-2-3-1-es rendszerben játszatja a csapatot a mai mérkőzésen.
  .
  A magyar ENSZ-katonák már jelezték, hogy a Spartak Trnava elleni meccsünkre is eljönnek, ráadásul velük tartanak a szlovák békefenntartók is. Ez egy kis bonyodalmat is okozott, mert csak egy busz állt rendelkezésükre, melyet a szlovákok lefoglaltak, í­gy a magyar katonák gépkocsikkal tudnak csak eljönni a mérkőzésünkre, de bí­znak benne, hogy a Trnava legyőzésével csapatunk méltó módon áll bosszút a pályán kí­vül “elszenvedett vereségért”.
  .
  A mai mérkőzésre is eljöttek az ENSZ-katonák bí­ztatni csapatunkat. A békefenntartók elmondták, nagyon örültek, hogy honlapunkon is í­rtunk róluk, a cikket azóta kitették a körlet falára.
  .
  Köszöntjük Kedves olvasóinkat! Hamarosan elkezdődik csapatunk harmadik edzőmeccse a ciprusi edzőtáborban. A mai ellenfél a mai ellenfél az egykori BEK-győztes Steaua együttese lesz. A román élcsapat még most is jelentős erőt képvisel, sokat elmond a bukaresti gárda erejéről az, hogy a románok pár napja magabiztosan győzték le a Zalaegerszeget 4-1-re leiskolázó koreai LG-t.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.20:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ