2003.III.12. DVSC – Ferencváros: 2-0

Sabin Ilie góllal mutatkozott be

A sors furcs fintora: szombaton néhány órás eltéréssel kapta meg a sárga lapját a debreceni Sándor Tamás és a ferencvárosi Adem Kapic í­gy mindketten kihagyták a forduló slágermeccsének tartott összecsapást, pedig ők ketten alighanem egymás közelében töltötték volna a szerdai 90 percet.


DVSC – Ferencváros: 2-0 (1-0)
Debrecen, 6.000 néző, vezette: Kassai Viktor (Erős, Kelemen)

Debrecen: Tomic –- Kiss Z., Éger, Szekeres, Selymes (Hanák 64.) – Dombi, Habi, Vincze G., Böőr -– Bajzát (Andorka 57.), Ilie (Bernáth 73.)
vezetőedző: Szentes Lázár

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Balog Z. – Kriston, Zováth (Szili 76.), Lipcsei, Keller – Sowunmi, Leandro – Tököli
szakmai igazgató: Garami József

Gól: Ilie (33.), Éger (81. – 11-esből)
Sárga lap: Dombi (55.), Andorka (79.) illetve Keller (43.)

A hiányzók helyetteseinek kijelölésekor gyaní­thatóan a debreceniek edzője, Szentes Lázár volt nehezebb helyzetben, hiszen neki a támadásokat szervező játékost, a csapat szellemi vezérét kellett pótolnia, és bár Garami Józsefnek is alapembere esett ki, de egy védekezésben jeleskedő futballistát talán könnyebb nélkülözni. Kedd este tovább szaporodtak Szentes gondjai, a meccset megelőző utolsó edzésen a befejező csatár, Marius Sumudica rosszul lett, kiderült, hogy szí­vritmuszavara van. A hazaiak edzője kénytelen volt a kezdőcsapatba jelölni Bajzát Pétert, akinek a sérülése után még nincs tökéletesen rendben a lába, és kifuthatott a pályára a frissen igazolt Sabin Ilie, akiről a Loki hí­vei azt remélték: nem úgy játszik majd, mint aki szabin van…

Nagy lendülettel kezdtek a csapatok, de veszélyes akciót sokáig nem jegyezhettünk fel. Kimondva, kimondatlanul, a debreceniek terve az volt, hogy a villámgyors Dombi Tibor megzavarja majd a kétségkí­vül rutinos, de talán kissé megkopott sebességgel közlekedő Keller Józsefet, ám ez csak terv maradt, mert a piros mezesek képtelenek voltak a meginduló szélső elé passzolni a labdát. A fővárosiaknál a szokásos módon elöl csak Tököli Attila állomásozott, mögötte két futballista (Sowunmi Thomas és Leandro) a középpályáról fellépve próbált zavart kelteni a hazai kapu előtt. Sowunmi felé több labdát is í­veltek a társai, ám a nála alacsonyabb Szekeres Tamás a levegőben is rendre legyőzte őt.

Úgy tűnt, kiegyenlí­tettnek tűnő küzdelemben a Ferencváros akarata érvényesülhet valamivel jobban – egy látványos Dragan Vukmir-szóló tapsra ragadtatta a vendégek szurkolóit –, mí­g a debreceniek futballja igencsak akadozott. Láthatóan érződött Sándor Tamás hiánya: a középpályán nem volt olyan ember, aki begyűjtötte és pontosan elosztotta volna a labdát, ezt láthatta Szentes Lázár is, amikor a magyar mezőnyben technikásnak számí­tó Böőr Zoltánt a bal oldalról a pálya közepére rendelte – a futballista Ronald Habival cserélt helyet.
Jó húzás volt, ha másért nem, akkor azért, mert az átalakí­tás után egy remek bal oldali váltás után az első szép akciót is láthatta a közönség, amelynek végén Ilie révén megszerezte a vezetést a hazai csapat. A találat hatására kicsit pörgősebb lett az iram, de továbbra is igen sok átadási hiba lassí­totta a játékot. A hátrányba került FTC még a szünet előtt egyenlí­thetett volna, amikor Lipcsei Péter kilépett a védők közül, de a helyzet kimaradt.

Nehezen indult a második játékrész. A pályára vonuló játékosok percekig vártak a szünetben rendezett, ám kissé elhúzódó rúgójáték befejezésére…

Hátránya tudatában a Ferencváros feljebb tolta hadállásait, az első játékrészben jobbára csak a védekezésre koncentráló Kriston Attila is a korábbinál jóval több alkalommal próbált meglódulni a jobb oldali vonal mentén, ám gyakran hiába tette, mert beadásai után különösebb gond nélkül mentettek a bekkek. Ment előre a Fradi, harcoltak, küzdöttek a zöld-fehérek, ám a vendéglátó csapat állta a sarat. Magyar pályán szokatlanul lüktető volt a tempó.

Bajzát nem bí­rta tovább, helyette a fiatal, tehetséges Andorka Péter jutott játéklehetőséghez, és a szándék nyilvánvaló volt, a gyors támadó lendületére alapozva a DVSC igyekezett gyors kontrákat épí­teni. Sajnos továbbra is sok hiba, pontatlan passz, rossz ütemű átadás miatt bosszankodott a publikum. Nem volt sportpályára illő jelenet az, amikor a Loki drukkerei Sowunmi ak-cióinál huhogni kezdtek, mintha a Nagyerdőben rengeteg bagoly telepedett volna le… Úgy tűnt, egy félreértelmezett labdakezelés eldönti a mérkőzést, Dragóner Attila alkarja a labdához ért, Kassai Viktor pedig joggal mutatott a büntetőpontra.

A házigazda győzelme a látottak alapján megérdemeltnek mondható, ugyanis a Loki soraiban sokkal több átlagon felüli egyéni teljesí­tményt láthattunk. Kiemelhető a pálya közepén rendkí­vül nagy mezőnymunkát végző Vincze Gábor produkciója, a ferencvárosi nevelésű játékos ezen a napon nem csupán abban jeleskedett, hogy rengeteg vendégtámadást megakasszon, hanem meglepő hatékonysággal szervezte a támadásokat. Noha a DVSC rendkí­vül jól szervezett és precí­z védekezésének köszönheti elsősorban a három pontot, ez a találkozó alighanem Ilie nagyszerű bemutatkozásáról marad emlékezetes.

Percről percre

19. perc: Vincze Gábor buktatásáért góllal kecsegtető helyről rúghatott szabadot Ilie, aki 22 méterről célozta meg a kapu jobb felső sarkát, és a jól meglőtt labda milliméterekkel kerülte azt el.
24. perc: Leandro labdájával Tököli lépett ki a védők közül. A ferencvárosi támadó Égert “megforgatta”, majd kissé kisodródva, nyolc méterről laposan a jobb kapufa mellé helyezte a labdát.
34. perc: Kiss Zoltán lendületesen futott el a jobb oldalon, felnézett, és pontosan gurí­tott középre Bajzáthoz, aki kilenc méterről, jobbal, erőtlenül helyezett kapura, í­gy Szűcsnek nem okozott gondot a lövés hárí­tása.
33. perc: Bajzát cselezgetett a bal oldalon, jó ütemben tette a labdát a felfutó Habihoz, aki az alapvonal közeléből beadott. Dombi közelről előrevetődve fejelt, Szűcs jó reflexszel hárí­tott, de a kipattanóból Ilie jobbal, öt méterről, kapásból a jobb alsó sarokba vágta a labdát. 1–0
35. perc: Lipcsei bal oldali szögletrúgását követően Balog Zoltán fejelte a labdát a kapu előterébe, Tököli pedig ugyancsak fejjel a kapu mellé bólintotta.
39. perc: Lipcsei hámozta át magát a hazaiak védelmén, aztán kissé szorongatott helyzetben jobbról tí­z méterről a hosszú sarok mellé helyezett.

56. perc: Vincze Gábor mesteri labdát adott, ugyanis a védők mögé í­velve hozta helyzetbe Bajzátot. Szűcs kimozdult, de a csatár gyorsabbnak bizonyult, és az ötös bal oldali sarkának tájékáról átemelt a kapus fölött, a labda viszont a bal kapufa mellé pattogott.
70. perc: Ilie indí­totta a jobb oldalon Dombit, a védők nem érték utol a debreceniek futóbajnokát, aki 14 méterről jobbal a rövid sarok felé lőtt, a labda pedig az oldalhálót horpasztotta be.
81. perc: Bajzát jobb oldali beadásába Dragóner kézzel belekapott. Tizenegyes! Éger állt a labda mögé, és jobbal félmagasan nagy erővel a kapu bal oldalába bombázott. 2–0

Fény és árnyék

A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében minden fejlesztést üdvözölni kell. Debrecenben felújí­tották az öltözôépületet, és a húszmillió forintos beruházás nyomán csillogó-villogó öltözôk várták a futballistákat. Meglehet a változás – különösen a szurkolók számára – nem kimondottan szembeötlô, mégis érdemes róla szót ejteni, hiszen a stadionrekonstrukciós program enyhén szólva lelassult.

Látványos görögtűz-bemutatót tartott a Fradi-tábor a mérkôzés elején, ami viszont már cseppet sem volt szép, hogy a ferencvárosiak a máglyákat átdobálták a hazai nézôk közé. Felvetôdik a kérdés: mennyire volt alapos a motozás a bejáratnál, de a válasz nyilvánvaló, aligha volt olyan precí­z az ellenôrzés, mint a másik oldalon – a Loki hí­veitôl ugyanis minden hasonló eszközt elkoboztak.

Dobozban a lényeg

20030311-fradisorAki már kóstolta, az esküszik rá, aki még nem ivott belőle, az hamarosan beleszerethet. Persze ez leginkább a Ferencváros szurkolóira lehet igaz, akik között bizonyára nagy-nagy népszerűségnek örvend majd a hétfőtől már üzletekben is kapható, zöld-fehér dobozban árusí­tott Fradi sör. A Dreher Rt. és az FTC Rt. kezdeményezése nyomán került az új, üdí­tően zöld termék az üzletekbe, s a megállapodás értelmében minden eladott termék egy része a Ferencváros labdarúgócsapatának kasszáját gazdagí­tja. A sörösdoboz falán ölelkező ferencvárosi játékosok láthatók – a tavalyi FTC–Újpest mérkőzésen készült a felvétel, ám például Szkukalek Igor – aki a sörök nagy értője – szerint a lényeg nem az oldalán, hanem a dobozban van.

Két sikercsapat között született tehát megállapodás, a Dreher által készí­tett Arany Ászok a sörmárkák versenyében áll igen előkelő helyen, a Ferencváros pedig a bajnokságban szerepel jól.

Nyilatkozatok:

Szentes Lázár, a DVSC vezetőedzője: – Örülök annak, hogy ezt a fontos meccset megnyertük. A támadójátékunkkal akadt némi probléma az első negyvenöt percben, ekkor nem igazán találtuk a játék ritmusát, de a gól szerencsére megnyugtatta a csapatot. Sabin Ilie jó igazolásnak tűnik, beállí­tásával nem vállaltam kockázatot, s góljával sikerült bizonyí­tania már az első mérkőzésén.

Garami József, az FTC szakmai igazgatója – Az első játékrészben voltak inkább lehetőségeink, a játék képe alapján ekkor akár vezetést is szerezhettünk volna. A Debrecen vezető gólja után már nem tudtunk újí­tani, a döntő szituációkban rossz döntéseket hoztunk, í­gy a második félidőre – hiába futballoztunk harcosan – már fölénybe került a Loki. Most ennyire voltunk képesek.

NS-20030313-03-20030312

NS-20030314-03-20030312

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2003.III.12. DVSC – Ferencváros: 2-0 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Csapatunk öt zsinórban megnyert bajnoki mérkőzés után Debrecenben sajnos 2-0-ás vereséget szenvedett a hazaiaktól. A debreceniek góljait Ilie és tizenegyesből Éger szerezték.

  DVSC – Ferencváros: 2-0 (1-0)
  Debrecen, 7.000 néző, vezette: Kassai (Erős, Kelemen)

  Debrecen: Tomic – Kiss Z., Éger, Szekeres, Selymes (Hanák 65.) – Dombi, Vincze G., Habi, Böőr – Ilie (Bernáth 74.), Bajzát (Andorka 57.)

  Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Balog Z. – Kriston, Zováth (Szili 77.), Lipcsei, Keller – Sowunmi, Tököli, Leandro

  Gól: Ilie (33.), Éger (81.)
  Sárga lap: Andorka (79.) illetve Keller (43.)

  A mieink mezőnyben nem játszottak alárendelt szerepet, amit az is bizonyí­t, hogy a 17. percben elvben megszereztük a vezetést, miután Tököli talált Tomic kapujába. Kassai játékvezető azonban partjelzője téves beintésére les cí­mén érvénytelení­tette teljesen szabályos gólunkat. Sajnos a 33. percben a debreceniek kihasználták védelmünk megingását és Szűcs Lajos hiába védte óriási bravúrral Dombi ötméteres fejesét, a labda Ilie elé pattant és a román csatár az üres kapuba továbbí­tott (1-0).

  A második félidőben mindent megpróbáltunk az egyenlí­tésért, a mély talajon minden labdáért keményen meg kellett küzdeni. A mieink felvállalták a párharcokat a nagyon lelkesen küzdő hazaiak ellen, többségüket meg is nyerték, a kapu elé azonban ritkán jutottunk el, a debreceniek szervezetten, zártan védekeztek és gyors embereik révén életveszélyesen kontráztak. A 81. percben roppant balszerencsés körülmények között jutott büntetőhöz a Debrecen. Dragóner megcsúszott a tizenhatosunkon belül, az előreí­velt labda rápattant a kezére, sajnos jogosan kaptak tizenegyest a vendéglátók, melyet Éger értékesí­tett (2-0).

  A mieink mindent megpróbáltak, de Gyepes, Kiss György, Kapic, Szkukalek, Penksa, Gera és Jovic nélkül ma ennyire tellett az erejükből.

 • 93
  Kassai lefújta a meccset. Csapatunknak sajnos megszakadt az öt bajnoki mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata.
  90
  A tartalék játékvezető jelezte, hogy Kassai három percet hosszabbí­t.
  88
  Leandro 30 méterről lőtt a kapu mellé.
  86
  Sowunmi két debreceni játékos között próbált meg előretörni, de Hanák és Bernáth együttes erővel szerelték.
  83
  Kriston futott le az alapvonalig, laposan belőtt labdáját a kivetődő Tomic szerezte meg Tököli elől.
  81
  Bernáth beadása után Dragóner a tizenhatoson belül kézzel ért a labdába. A megí­télt tizenegyest (érdekes, ellenünk befújják az ilyen nyilvánvaló büntetőket) Éger a bal sarokba lőtte (2-0).
  79
  Andorka reklamált, ezért ő is sárga lapot kapott.
  77
  Először cseréltünk. Zováth helyett Szili állt be.
  76
  Éger előreí­velése után Kiss levette a labdát, majd 14 méterről fordulásból lőtt, Szűcs óriási bravúrral mentett szögletre.
  74
  Harmadszor cserélt a Debrecen. Ilie helyére Bernáth állt be.
  72
  Ilie 25 méteres szabadrúgása után a labda a sorfalunkról pattant az alapvonalon túlra.
  70
  Dombi lendületesen betört a tizenhatosunkon belülre, de 14 méterről, a jobbösszekötő helyéről az oldalhálóba lőtte a labdát.
  69
  Hanák futott le azalapvonalig, beadása után Sowunmi fejelte ki a labdát.
  67
  Lipcsei előreí­velt szabadrúgása után Tököli elől Éger fejelte ki a labdát.
  65
  Másodszor cseréltek a házigazdák. Selymes helyett Hanák lépett pályára.
  63
  Dombi beadása után Andorka fejelt a kapu fölé.
  60
  Vukmirt buktatta Habi, Kassai sí­polt, Habi elrúgta a labdát, a sárga lap ezúttal is maradt a zsebben.
  59
  Lipcsei szöglete után Tomic húzta le a labdát.
  57
  Cseréltek a hazaiak. Bajzát helyére Andorka állt be.
  56
  Bajzát legalább egy méteres lesen kapott labdát, kapura tört, átemelt Szűcs fölött, de a labda keresztbe elment a kapunk előtt. A partjelzőnek 56 perc után sem javult a statisztikája, még egyetlen leshelyzetet sem í­télt meg pontosan.
  54
  Kriston két csel után továbbpasszolta a labdát Sowunmihoz, amikor Dombi nyújtott lábbal felrúgta Titit. Kassai sárga lappal büntette a hazai közönség egyik kedvencét.
  52
  Selymes í­vel előre egy szabadrúgást, Szűcs lehúzta a labdát, Szekeres pedig nagyon sportszerűtlenül rálépett kapusunk lábára.
  51
  Balog indí­tott, de a védők mentettek.
  50
  Lipcsei törhetett volna egyedül kapura, de hosszan szöktette magát és Szekeres utolsó emberként szerelte.
  47
  Bajzát beadása után húzta le Szűcs a labdát.
  46
  Elkezdődött a második félidő. A szünetben egyik szakvezető sem cserélt.
  45
  Kassai lefújta az első félidőt.
  44
  Bajzát két kézzel ellökte Dragónert, majd a sí­pszó után elrúgta a labdát. Megkapta az ilyenkor kötelezően előí­rt sárga lapot? Természetesen nem!
  43
  Keller reklamálásért kapott sárga lapot.
  42
  Sowunmi lefejelt labdáját Lipcsei lőtte 18 méterről kapura, a labda kipattant Tomic kezéből, de Éger tisztázott.
  39
  Tököli remek emeléssel ugratta ki Lipcseit, csapatkapitányunk 13 méterről estében a hosszú sarok mellé lőtt.
  37
  Szabadrúgáshoz jutottunk 28 méterre a kaputól. Lipcsei legurí­tása után Dragóner lőtt kevéssel a kapu mellé.
  35
  Lipcsei szöglete után Dragóner fejelt a debreceni kapu felé, Tököli próbálta meg Tomic előtt továbbcsúsztatni a labdát, de az a kapu mellé pattant.
  33
  Vezet a Debrecen. Habi beadása után Dombi előrevetődve 5 méterről fejelt kapura, Szűcs óriási bravúrral kiütötte a labdát, sajnos éppen Ilie elé, aki az üres kapuba helyezett (1-0).
  31
  Kiss húzott el a jobb szélen, lapos beadása után Bajzát rosszul találta el a labdát, Szűcs gond nélkül fogta meg a labdát.
  29
  Sowunmi próbálta megkerülni Szekerest, de a debreceniek védője belépett Thomas elé és elesett. Természetesen Szekeres kapott szabadrúgást.
  27
  A debrecenieknek sincs szerencséjük a partjelzővel. A mi oldalunkon lengető asszisztens Dombit állí­totta meg tévesen lesen.
  25
  Leandro 25 méteres pattogós lövését védte Tomic.
  23
  Közönségünk fantasztikusan buzdí­tja csapatunkat.
  22
  Tököli remek csellel csapta be Égert a tizenhatoson belül, majd alig lőtt a kapu mellé.
  19
  Dragóner becsúszva szerelte Vinczét. Bár védőnk a labdát rúgta el, a Debrecen szabdrúgáshoz jutott 20 méterre a kapunktól. Ilie állt a labda mögé és a kapunk fölé bombázott.
  17
  Ismét megfosztottak bennünket egy teljesen szabályos góltól! Leandro emelt a védők közül kilépő Tököli elé, csatárunk 10 méterről a hálóba lőtt, de a játékvezető nem adta meg a találatunkat, pedig Tököli a labda elrúgásának pillanatában egy vonalban volt a védőkkel.
  15
  Kriston felszabadí­tó rúgása után a labda Böőr lábáról a tizenhatoson belül helyezkedő Bajzát elé pattant, de Balog remek ütemű becsúszással szerelt.
  12
  Lipcsei szöglete után Sowunmi 5 méterről fejelt kapura, de a gólvonalon álló Dombi kirúgta a labdát.
  11
  Ismét Leandro szerzett labdát, ezúttal Tökölit szöktette, de Tomic lábbal tisztázott.
  10
  Leandro vette el a labdát Kisstől, 17 méteres lövését Tomic ütötte ki.
  9
  Ilie 25 méterről egy méterrel lőtt a kapunk fölé.
  8
  Leandro előreí­velése után Tököli Égert megelőzve fejjel tette maga elé a labdát, melyet Tomic a kapujából kifutva szerzett meg.
  6
  Gyorsan hozták ki a debreceniek a labdát, Selymes tört be a tizenhatoson belülre, de Zováth az utolsó pillanatban önfelálozó fejessel mentett előle.
  5
  Kiss tartott rá Leandro lábára a tizenhatos sarkánál. Lipcsei kapu elé lőtt labdáját Habi vágta ki.
  2
  Dombi próbált meg beadni a jobb szélről, de Keller jó ütemben lépett közbe és a lábáról az alapvonalon túlra pattant a labda. Selymes szöglete után Szűcs ütötte ki a labdát.
  1
  Ebben a pillanatban elkezdődött a mérkőzés. A debreceniek indí­tották útjára a labdát.
  .
  A játékosok kijöttek a pályára. A hazaiak tiszta pirosban, a mieink tiszta fehérben játszanak majd.
  .
  A csapatok befejezték a bemelegí­tést és bevonultak az öltözőbe. A műsorközlő most mutatta be a két együttest.
  .
  Már a pályán melegí­tenek a mieink. Csapatunkat óriási üdvrivalgásal fogadták az egy szektort megtöltő ferencvárosi szurkolók. Dragóner Attila a kivonulás előtt felhí­vta a többiek figyelmét arra, hogy fia, Filip ma ünnepli születésnapját. Ezért arra kérte a többieket, hogy tegyenek meg mindent a győzelemért, mert ezzel is szeretne örömet okozni a gyermekének.
  .
  A debreceni stadionban vadonatúj öltöző várta a mieinket. A házigazdák elmondták, hogy mi használjuk először a minden igényt kielégí­tő helyiséget. Lipcsei Péterék nagyon elégedettek a körülményekkel. Az öltözőben medence, szauna és pezsgőfürdő is található. A szekrényekben ezüst és aranyfogasok lógtak, játékosaink természetesen arany fogasokra akasztották a holmijaikat.
  .
  Játékosaink megtartották a mérkőzések előtti szokásos pályabejárást. A mieink elmondták, hogy elég mély a talaj, nem lesz könnyű játszani rajta. A házigazdák elárulták, hogy a pálya kí­mélése céljából idén még egyszer sem edzettek az Oláh Gábor utcai stadionban és a létesí­tmény munkatársai egész héten keményen dolgoztak azért, hogy minél jobb körülményeket tudjanak biztosí­tani a mérkőzés megrendezéséhez.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Rövidesen kezdődik csapatunk idei első idegenbeli mérkőzése, az ellenfél a Debrecen. A mieink szenzációsan kezdték az évet, hiszen a sok sérült ellenére előbb a Magyar Kupa negyeddöntőjében a bajnok Zalaegerszeget győzték le 2-0-ra, majd a bajnokság tavaszi nyitányán az Üllői úton az örök rivális Újpestet verték 1-0-ra. Bí­zunk a hasonló folytatásban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ