2005.VIII.7. Bp. Honvéd – Ferencváros: 3-1

A brazil André Alvés de Brito kiütötte a Fradit

Sokkal jobban felkészültek a kispestiek a rangadóra


Bp. Honvéd – Ferencváros: 3-1 (2-0)
Bozsik stadion, 1.500 néző, vezette: Bede Ferenc (Vámos, Tompos)

Bp. Honvéd: Tóth I. – Udvari Sz., Mészáros A., Takács Z. – Dobos (Bojtor 76.), Genito (Zana 60.), Lázár, Vadócz, Dancs – Kovács N., Alves (Bozovic 70.)
vezetőedző: Aldo Dolcetti

Ferencváros: Szűcs L. – Takács Á., Tí­már, Keller, Csurka (Tőzsér 46.) – Erős G. (Bartha 78.), Lipcsei, Csepregi, Laczkó (Bajevski 55.) – Jovánczai, Borbély
vezetőedző: László Csaba

Gól: Alves (9., 37., 59.) illetve Tí­már (69.)
Sárga lap: Dobos (14.), Takács Z. (28.), Bojtor (92.) illetve Keller (51.), Tőzsér (78.)

Örömfocit hozott a tegnapi kispesti kilencvenegynéhány perc, és ez még akkor is igaz, ha a Ferencváros szurkolói lehajtott fejjel, roppant szomorúan indultak hazafelé a Bozsik-stadionból. Az örömfoci kifejezést ezúttal azok használhatták – nem voltak sokan… -, akik pártatlan szemlélőként figyelték a második forduló záró meccsének jeleneteit, és merthogy mi magunk is ezen táborhoz tartozunk, í­gy elmondhatjuk: igazán szórakoztató bajnokit láttunk. A Honvéd brazil légiósa, André Alves fantasztikus formában játszott, mint ahogyan a kispestiek másik légiósa, Genito is remekelt, arról nem beszélve, hogy a csapat legí­géretesebb tehetsége, Vadócz Krisztián bámulatos dolgokat művelt a labdával a tegnapi matinén.

A Bp. Honvéd edzője, Aldo Dolcetti olasz létére nem a heves vérmérsékletű emberek közé tartozik. Mint valami hadvezér, végig karbafont kézzel, nyugodtan dirigálta a kispad mellől a mecscset. Mégpedig egy olyan mérkőzést, amely a magyar futballban – legyen ilyen vagy olyan a focink – kiérdemli a rangadó jelzőt, és ennek megfelelő az atmoszférája is. Tagadhatatlan azonban, hogy az olasz éppen olyan taktikát dolgozott ki, mint amilyennek ő maga mutatkozott tegnap: hűvös nyugalommal, racionálisan, ugyanakkor lendületesen futballozott a Honvéd.

Roppant érdekes alakzatot formált meg a kezdésre kiküldött tizenegy kispesti labdarúgó: ha a szögletesebb mértani idomokat vesszük alapul, akkor piramist szimbolizált a csapat felállása, azonban az elmozgások során ezek az egyenesek görbébe hajlottak, mégpedig úgy, hogy az öt védekező ember előtt két szűrő, két irányí­tó, valamint egy center sorakozott fel.
Ez nyerő húzás volt!

Ugyanis a Kispest a gyors ellentámadásokra rendezkedett be, arra alapozva, hogy Genitót a nehézkesebb ferencvárosi védők nem tudják feltartóztatni. Nem is tudták. A mozambiki szélső minden egyes elfutása során tempóelőnybe került, a beadásai pedig élményszámba mentek. Az első két hazai gólnál André Alvesnek már “csak” annyi dolga volt, hogy a hosszú sarokba fejelje a labdát.

És e helyütt máris a kispesti taktika sarokpontjához értünk, azaz a középcsatár posztjához.

Aldo Dolcetti remekül érzett rá arra, hogy a sérülések miatt kulcsembereit, í­gy a két középső védőjét – Budovinszky Krisztiánt, valamint Balog Zoltánt – elveszí­tő Ferencváros az összekötő helyek csúcsán lesz sebezhető. Sok szót kár vesztegetni minderre (elég elolvasni a mérkőzésről szóló eseményleí­rásunkat, illetve képbe helyezni az RTL Klub közvetí­téséből kimereví­tett képeinket a kispesti gólok kapcsán), ugyanis a lényeg az, hogy a Honvéd három, tökéletesen lekottázott akció végén szerzett fejes gólt.

Az már csak hab volt a tortán – és gyaní­tjuk, ez lehetett a kispesti taktika szabadon választott része -, hogy a középpályán Vadócz Krisztián kedvére futballozhatott, hol a jobb, hol a bal oldalon feltűnve, hihetetlen eleganciával osztogatva a labdákat a társaknak (érthetetlen volt, hogy ferencvárosi oldalról miért nem kapott őrzőt a kispesti futballista…).

Az ifjú válogatott a szó nemes értelmében karmestere volt a csapatának, a második félidőben olyan bokamozdulattal passzolt (jobbra húzta a labdát, hogy azután rögvest balra rúgja meg) a bal oldalon megiramodó Bojan Bozsovicsnak, amilyet magyar pályán a meccsre járó ember régen nem látott.

Az eredmény ismeretében – no és annak tudatában, hogy André Alves három fejes góllal vette be a kaput – a Ferencváros futballjára nem jár dicsérő szó, még akkor sem, ha Tí­már Krisztián azért a csúfságot megszépí­tette egy találattal. László Csaba vezetőedző kiszolgáltatott helyzetben volt a csapatösszeállí­tást illetően, azonban meggyőződésünk, rosszul volt felépí­tve a zöld-fehérek hadrendje. Keller József középső védőként való szerepeltetése kifejezetten rossz ötlet volt, annak ellenére is, hogy a 39 esztendős “veterán” kihozta magából a maximumot. Sokkal bölcsebb húzás lett volna, ha ebben a szerepkörben Lipcsei Péter futballozik. Az első kispesti gól után, és a másodikat megelőzően a két rutinos játékos helyet cserélt, de ez csak tanácstalanságot szült a fiatalabb futballisták körében, akiknek láthatóan az volt a parancsuk, hogy a középpályán Lipcsei Pétert keressék a labdával. Amúgy is a zavarodottság, mi több, a kedvetlenség érződött a Fradi futballjában, és bár Rósa Dénes az utóbbi időszakban nem mutatott valami jó formát, az ő hiányzása mégis látványos sebként virí­t a középpályán…

Éppen ezért megmagyarázhatatlan, hogy miért nem kezdett Tőzsér Dániel. Ez is komoly stratégiai hiba volt, ugyanis Erős Gábor és Borbély Csaba súlytalan ember ezen a poszton, s középpályás támogatás hí­ján az egyébként is gyenge Fradi-csatárjáték a nullával volt egyenlő.

Persze igazságtalanok lennénk, ha a fiatalokat kárhoztatnánk a vergődésért, ugyanis most a védelem csődje kellett a súlyos vereséghez. A széleket Takács Ákos és Csurka Zoltán képtelen volt lezárni, a középhátvéd posztjáról keresztezni kilépő Keller József ezen a szinten már lassú.

A látottak alapján habkönnyű jósolni: ennek a Ferencvárosnak – hacsak a Real Madrid és az argentin válogatott szereplése miatti kéthetes szünetben nem sikerül csodát tenni az Üllői úton – akár még kiesési gondjai is lehetnek…

Nyilatkozatok:

László Csaba: – Több védőnk hiányzott, természetesen nem lehet erre fogni a vereséget, hiszen ugyanúgy tizenegyen voltunk a pályán, mint ellenfelünknél. Megvoltak a helyzeteink, melyeket azonban sajnos nem tudtunk kihasználni és kaptunk három fejesgólt, ami már több, mint bosszantó.

(Az nso.hu (itt és itt) és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2005.VIII.7. Bp. Honvéd – Ferencváros: 3-1 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Csapatunk második mérkőzésén sem tudott nyerni és két forduló után pont nélkül áll a bajnokságban. A mieink ezúttal a Bp. Honvéd otthonában szenvedtek 3-1-es vereséget.

  Bp. Honvéd – Ferencváros: 3-1 (2-0)
  Bozsik stadion, 2.500 néző, vezette: Bede (Vámos, Tompos)

  Bp. Honvéd: Tóth I. – Udvari, Dancs, Mészáros, Takács – Dobos (Bojtor 77.), Lázár, Vadócz, Genito (Zana 62.) – Kovács, Alves (Bozovic 70.)

  Ferencváros: Szűcs L. – Takács Á., Tí­már, Keller, Csurka (Tőzsér 46.) – Csepregi, Erős (Bartha 79.), Lipcsei, Borbély – Jovánczai, Laczkó (Bajevski 56.)

  Gól: Alves (10., 37., 61.) illetve Tí­már (69.)
  Sárga lap: Dobos (14.), Takács Z. (29.), Bojtor (92.) illetve Keller (51.), Tőzsér (78.)

  László Csaba sérülés miatt nem számí­thatott Balog Zoltánra és Rósa Dénesre, mí­g Budovinszky Krisztián megbetegedett, ezért hagyta ki a mai meccset. Bátran kezdtünk, igyekeztünk az elején meglepni a hazaiakat. A kispestiek is nyí­ltan kezdtek és a 10. percben Alves fejesgóljával megszerezték a vezetést (1-0).A gól láthatóan megzavart minket. Teljesen kizökkentünk a ritmusból, a hazaiak pedig egyre jobban belelendültek. Főleg a jobb oldalon Genito volt elemében, beadásaival Alvest kereste, akit képtelenek voltunk őrizni. A 30. perctől úgy tűnt kezdünk magunkra találni, ám a 33. percben Alves újabb fejesgóllal növelte a hazaiak előnyét (2-0).

  A második játékrészben Tőzsér beállásával aktí­vabb lett a támadójátékunk. Tőzsér nemcsak remek labdákkal hozta helyzetbe a többieket, iletve ő is több távoli lövéssel veszélyeztetett. Sajnos azonban a 61. percben megint érkezett Alves és újabb fejesgólt szerzett (3-0). A gól után próbáltunk támadni, de továbbra is hiányzott az elképzelés a játékunkból, inkább egyéni próbálkozásokat láthattunk, elsősorban Tőzsértől. A 69. percben sikerült csökkenteni a különbséget. Lipcsei lövése levágódott a védőkről és Tí­már közelről a hálóba továbbí­tott (3-1). A házigazdák az utolsó 20 percben átengedték az irányí­tást, visszahúzódtak a térfelükre. Fölénybe kerültünk, de továbbra is hiányzott a tudatosan felépí­tett támadás. Távoli lövésekkel próbálkoztunk, rengeteg szögletet elvégeztünk, de a hazaiak kapusának csak egyszer, Tőzsér bombájánál volt szüksége bravúrra. Az utolsó percekben ráadásul még növelhette is volna előnyét a Bp. Honvéd, azonban Bozovic az üres kapu mellé perdí­tett.

  Két forduló után sincs pontunk, sajnos a mai vereségünk a látottak alapján törvényszerű volt, hiszen elképzelés nélkküli játékkal 60 perc előnyt adtunk az ellenfélnek, amit – a hajrában hiába tettünk meg mindent – már nem tudtunk behozni.

 • 94
  A mérkőzés képei a fent látható Összefoglaló menüpont alatt érhetőek el.
  93
  Vége a mérkőzésnek.
  92
  Bojtor kapott sárga lapot, mert nem engedte, hogy elvégezzünk egy szabadrúgást.
  90
  Tí­már 25 méteres lövését védte Tóth I.
  87
  Bojtor lapos beadása túljutott Szűcsön, Bozovic azonban szerencsénkre közelről az üres kapu mellé perdí­tett.
  84
  Tőzsér kapu elé csavart szabadrúgását a védők az alapvonalon túlra fejelték.
  82
  Tőzsér 22 méteres lövését Tóth I. óriási bravúrral tolta szögletre a bal alsó sarok elől.
  79
  Harmadszor cseréltünk. Erőst Bartha váltotta fel.
  78
  Tőzsér rántotta le Vadóczot, amiért sárga lapot kapott.
  77
  Harmadszor cseréltek a hazaiak. Dobos helyett Bojtor állt be.
  76
  Takács Z. 23 méterről végzett el szabadrúgást, lövése alig kerülte el a bal felső sarkot.
  74
  Tőzsér távoli lövése kerülte el a kaput.
  70
  Újabb csere a hazaiaknál. Alves helyett Bozovic állt be.
  69
  Csökkentettük a különbséget. Lipcsei lövése után a labda a hazai védőkről Tí­már elé pattant, aki a hálóba helyezett (3-1).
  66
  Tőzsér beadása után Bajevski 15 méteres lapos lövését védte Tóth I.
  65
  Tőzsér átadásával Bajevski lépett ki, de mielőtt lőni tudott volna Takács Z. becsúszva szögletre mentett előle.
  64
  Tőzsér a jobb oldalról ballal csavart kapura egy szabadrúgást, de Tóth I. magabiztosan védett.
  62
  Cseréltek a hazaiak. Genito helyett Zana állt be.
  61
  Már hárommal vezetnek a hazaiak. Baloldali beadás után ismét Alves és ismét fejjel bizonyult eredményesnek (3-0).
  59
  Tőzsér 24 méteres lövését védte Tóth I.
  57
  Bajevski került helyzetbe, 13 méteres lövése után a labda a közbenyúló Mészáros lábáról pattant szöletre.
  56
  Másodszor cseréltünk, Laczkó helyett Bajevski állt be.
  51
  A kispesti térfél közepén Keller kézzel ütött bele a labdába, amiért sárga lapot kapott.
  50
  Tőzsér adott be szabadrúgást a bal oldalról, Erős középre tartó fejesét Tóth I. megfogta.
  46
  Elkezdődött a második félidő. A mieinknél egy csere volt. Csurka helyett Tőzsér lépett pályára.
  45
  Vége az első félidőnek. A hazaiak teljesen megérdemelten vezetnek elképzelés nélkül játszó csapatunk ellen.
  42
  Keller adott be szabadrúgást a kapu elé, Tí­már csúsztatása elakadt a védőkben, a labda Erőshöz került, aki visszaemelt a kapu elé, de Tí­már újabb fejesét Tóth I. könnyedén megfogta.
  40
  Csepregi beadása után Jovánczai 8 méterről lőtt, de lecsúszott a lábáról a labda és Tóth I. védett.
  37
  Kettővel vezet a Honvéd. Genito csapta be a bal oldalon Csurkát, középre adott és Alves 12 méterről a bal sarokba fejelte a labdát (2-0).
  33
  A nagyon aktí­v Csepregi adott jó labdát Jovánczainak, akinek 14 méteres lövését Tóth I. megfogta. Az elmúlt percek alapján úgy tűnik, kezdjük kiheverni a kapott gól okozta sokkot.
  31
  Csepregi passzolt Laczkóhoz, akinek kapu elé lőtt labdáját Tóth I. Jovánczai elől szerezte meg. Ez volt eddig a legveszélyesebb támadásunk.
  29
  Csepregi vitte el a labdát Takács Z. mellett, aki lerántotta középpályásunkat, jogosan kapott sárga lapot.
  26
  Dancs félmagasan adott be egy szabadrúgást a kapunk elé, a labda mindenki előtt elcsúszott a hosszú oldalon érkező Alves elől Takács az utolsó pillanatban mentett szögletre.
  22
  Vezetésük óta egyre magabiztosabbak a hazaiak. Tbbet birtokolják a labdát, a mi térfelünkön is nyugdtan passzolgatnak. Egyelőre sajnos nem sok közünk van a mérkőzéshez.
  20
  Alves egy szép csel után 16 méterről alig lőtt a bal sarok mellé.
  16
  Genito kapott jó labdát, 7 méterre a kapunktól lőtt volna, de Keller önfeláldozó becsúszással szögletre mentett.
  14
  Dobos lépett ki a védőink közül, de az asszisztens lest jelzett, Bede pedig lefújta az akciót. A hazai játékos reklamált a játékvezetőnél, amiért sárga lapot kapott.
  12
  Csepregi legurí­tott szabadrúgását Csurka lőtte kapura, a 26 méteres lapos lövést Tóth I. megfogta.
  10
  Vezet a Honvéd. Genito beadása után Alves fejelte a bal sarokba a labdát (1-0).
  6
  Dobos tört előre nagy lendülettel, Bede játékvezető azonban belépett a labda és a hazai játékos közé, ezzel “megállí­totta” a hazai támadást.
  2
  Keller átadása után Erős í­velt középre, de Udvari fejjel tisztázott Laczkó elől.
  1
  Elkezdődött a mérkőzés. A hazaiak indí­tották útjára a labdát.
  .
  A csapatok befejezték a melegí­tést, már csak percek vannak hátra a kezdésig.
  .
  Erős Gábor ma játssza pályafutása 100. bajnoki mérkőzését. Középpályásunk korábban szerepelt a Honvédban is, ezért számára több okból is különleges lesz a mai meccs. Jubiláló játékosunknak gratulálunk és egy sikeres, jó meccset kí­vánunk!
  .
  A mieink összeállí­tása:Szűcs -- Takács, Tí­már, Keller, Csurka -- Csepregi, Erős, Lipcsei, Borbély -- Jovánczai, Laczkó. A kispadon Kemenes, Szálkai, Bajevski, Bartha, Tőzsér, Nógrádi és Fitos foglalnak helyet.
  .
  László Csaba az utolsó pillanatban is kénytelen volt változtatni a kezdőcsapat összeállí­tásán. Balog és Rósa húzódás, Budovinszky pedig ví­rúsos fertőzés miatt nem tudja vállalni a játékot. Bemutatkozik viszont csapatunkban a kölcsönbe hozzánk szerződött Borbély Csaba, aki pénteken valamennyi engedélyt megkapott, ami szükséges a pályára lépéshez.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Hamarosan kezdődik csapatunk Bp. Honvéd elleni idegenbeli bajnokija.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ