2007.II.21. Rapid – Ferencváros: 1-2

NS-20070222-01-20070221

Fradi-szlogen: danke, Rapid!

Az NB II Keleti csoportjában szereplő és a tabella élén álló Ferencváros szerdán osztrák testvérklubjával, a Rapid Wien csapatával játszott edzőmérkőzést. A túra jól sikerült, hiszen a Gellei Imre edzette zöld-fehérek győztesen hagyták el a legendás Hanappi-stadiont.

Ikerklubok. A Ferencváros és a Rapid Wien egyaránt 1899-ben alakult, mindkét egyesület cí­merében a zöld és a fehér szí­n jelenik meg, és hát mind az FTC, mind pedig a Rapid bajban van. Miközben a Fradi-drukkerek azért aggódnak hétről hétre, hogy imádott egyletük megszűnik, az osztrák csapat szurkolói „csak” amiatt dühöngenek, hogy a gárda botladozik a bajnokságban: a nyolcadik helyről várja a tavaszi folytatást. Hatalmas különbség!

Ikerklubok. Ahogyan az jó testvérektől elvárható, ha az egyik bajban van, a másik a segí­tségére siet. Amikor a Rapid vezetői, játékosai, drukkerei tudomást szereztek a magyar rokon anyagi gondjairól, habozás nélkül mentőakcióba kezdtek. A klub „Rettet Ferencváros!” (mentsétek meg a Ferencvárost) felirattal ellátott pólót dobott piacra, s az eladott ruhadarabokból befolyó összeget – bár még nincs végleges elszámolás, eddig négymillió forintot tesz ki – átutalta a Fradi számlájára. De hogy ne csak pénzügyi, hanem szakmai téren is megpróbáljon segí­teni az osztrák egyesület, a bajnoki rajt előtti utolsó edzőmérkőzést a magyar zöld-fehérekkel ví­vta.

„Amikor megtudtuk, hogy a Ferencvárosnak ilyen súlyos anyagi gondjai vannak, azonnal léptünk – mondta Rudolf Edlinger, a Rapid Wien elnöke. – Pólókat gyártattunk, és szurkolói gyűjtést szerveztünk. Tudjuk, ez csupán aprópénz a magyar klub tartozásaihoz mérve, de ilyen helyzetben minden egyes euró jól jön. Mivel a szerdára tervezett edzőmérkőzést korábban lemondta az ellenfél, jó ötletnek tűnt, hogy a Fradival játsszunk. Legutóbb tí­z éve mérkőzött meg egymással a két csapat, í­gy ideje volt egy újabb randevúnak. Gondoltuk, ha drukkereink saját szemükkel látják a magyar csapatot, talán adakoznak még egy kicsit…”

Erre meg is volt a lehetőségük mind a Rapid-, mind az FTC-rajongóknak: a Hanappi-stadion ajándékboltjába a felkészülési mérkőzés előtt csoportosan érkeztek a fradisták, és alaposan átbogarászták az ajándéktárgy-kollekciót, hátha rábukkannak még egy-két „Rettet Ferencváros!” feliratú pólóra. Az üzletben azonban már hetekkel ezelőtt elfogyott a dressz, ám a stadion főbejáratánál volt még néhány utcai árus, akinek nejlonszatyrából előkerült egy-egy darab. „Az utolsó kettőt hoztuk el – mutatta büszkén a már a mellén feszülő felsőt egy ferencvárosi fanatikus. – Tí­z euróba került, s bár kétezer-ötszáz forint kicsit sok egy szimpla pólóért, de hát mégiscsak a Fradiról van sz󅔝

Nemcsak a Magyarországról érkezők húzták magukra a becses ruhadarabot: hattagú helyi társaság várakozott a beléptetőrendszernél, s minden Rapid-szurkolón a Fradit segí­tő póló volt.

„Borzasztó lehet ez a helyzet a Fradi-drukkereknek – mondta az egyik drukker. – Mi nem a második vonalban játszunk, de már azt is nehezen viseljük, hogy nem a bajnoki cí­mért küzdünk. Az egyetlen, ami némiképp vigasztal bennünket, hogy a cí­mvédő Austria Wien még rosszabbul szerepel, kieső helyen áll…” A felkészülési összecsapás kezdő rúgása előtt egyedül a Ferencváros labdarúgói által magasra emelt „Danke, Rapid!” feliratú transzparens jelezte, hogy nem tétmeccset játszik a két gárda. Egyébként minden igazi meccshangulatra utalt – majd 2500 szurkoló várta és kápráztatta el lenyűgöző koreográfiával a csapatokat. A drukkerek egyébként végig fantasztikus hangulatot varázsoltak a Hanappi-stadionba, énekeltek, tapsoltak, lengették zöld-fehér zászlóikat. A meccs szünete aztán ismét az adakozás jegyében telt el. A Fradi megsegí­tésére a rendezők két pénzgyűjtő dobozt is végighordoztak a hazai szurkolók között, hogy aki teheti, néhány euróval támogassa a haldokló magyar klubot.

A pénz mellett a siker is rájuk fért, í­gy a fradisták teljes meggyőződéssel ismételhették: danke, Rapid!

A mérkőzés:

Rapid – Ferencváros: 1-2 (1-0)
Bécs – Hanappi stadion, 2.500 néző, vezette: Lechna

Rapid Wien:

I. félidő: Payer – Vorisek, Valacsovics, Hiden, Katzer – Hofmann, Bejbl, Kavlak, Boskovics – Bazina, Kincl
II. félidő: Hedl – Dober, Eder, Burgstaller, Sara – Kulovits, Hlinka, Katzer, Ümit Korkmaz – Thonhofer, M. Bilics

Ferencváros: Kemenes – Ferencz, Dragóner, Lipcsei, Balog Z. – Bartha (Fitos 36.), Lazic, Deme, Laczkó Zs. – Horváth D. (Jovánczai 46., Brettschneider 62.), Tököli

Gól: Kincl (20.) illetve Tököli (60.), Laczkó (72.)
Sárga lap: Dragóner (10.), Tököli (22.)

A hazaiak azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést, elsősorban a jobb oldalukon voltak aktí­vak, Hoffman elfutásai rendre veszélyt jelentettek. Az első negyedórában Bazina hagyta ki a legnagyobb helyzetet, lövését Kemenes védte. Fölényben játszott a Rapid, és ennek meg is lett az eredménye: a 20. percben Bazina ugratta ki a leshatáron Kinclt, aki nem hibázott (1-0). A folytatásban sem sokat változott a játék képe, a mieinknem nem feküdt a hazaiak agresszí­v letámadása. A Rapidnak voltak még lehetőségei, de nem változott az állás.

Fordulás után a hazaiak új csapattal álltak fel, de a bécsiek cseresorát is jó játékosok alkották, köztük Mate Bilic vagy a szlovák válogatott Hlinka. Mi kezdtük jobban a második félidőt: előbb Jovánczai veszélyeztetett, majd egy szép támadás végén Deme kishí­ján egyenlí­tett. Ami neki nem sikerült, az összejött Tökölinek, aki a 60. percben egy szép egyéni alakí­tás végén egyenlí­tett. Nem sokkal később egy sérülés miatt tí­z főre fogyatkoztak a hazaiak, és mi gyorsan kihasználtunk az emberelőnyt: Laczkó lőtte ki a 72. percben a hosszú sarkot. A folytatásban még Tököli veszélyeztetett kétszer is, de újabb gól már nem született, í­gy 2-1-re megnyertük a felkészülési találkozót a Hanappi-stadionban.

Nyilatkozatok:

Gellei Imre szerint két teljesen ellentétes félidőt láthattak a szurkolók.

– Az első félidőben a Rapid alapcsapata játszott, és sajnos nem igazán “í­zlett” együttesünknek az a kemény letámadás, amit a hazaiak alkalmaztak – mondta szakvezetőnk a 100%Fradinak. – Nem nagyon tudtunk ezzel mit kezdeni, megérdemelten vezetett az első félidő után a Rapid. A szünetben igyekeztünk rendezni a sorokat, egyre jobban ráéreztünk a játék í­zére, agilisan, gólratörően futballoztunk, valahogy úgy, ahogy a hazaiak az első félidőben játszottak. A felkészülés vége felé közeledünk, í­gy egyre nagyobb jelentősége van az eredményeknek, örülök, hogy egy nemzetközi meccsen idegenben tudtunk nyerni, remélem a folytatás is hasonló lesz. Szeretném megköszönni a találkozóra kiutazó drukkereknek azt, hogy hétköznap is velünk tartottak, és szurkolásukkal erőt adtak a csapatnak.

Sokszor volt már része hasonló élményben. Amikor azt kérdeztük Radek Bejbltől, a Rapid Wien cseh labdarúgójától, futballozott-e már olyan felkészülési mérkőzésen, amelyen extázisban lévő kétezer-ötszáz szurkoló biztatta a feleket, az arénát füstfelhő, a lelátót pedig zászlóerdő borí­totta, elmosolyodott. Az ötvenszeres válogatott középpályás többek között megfordult a francia Lens csapatában és a spanyol Atlético Madridban, í­gy nem csoda, hogy kapásból sorolt fel néhány olyan edzőmeccset, amelyen több tí­zezren szurkoltak és varázsoltak feledhetetlen hangulatot a stadionokba. Azt azonban a nagyszerű játékos is elismerte, nem mindennapi, hogy majd ezer drukker hét közben is képes elkí­sérni kedvenceit egy másik országba – felkészülési összecsapásra…

„Szerepeltem már jó néhány szenzációs légkörű találkozón, de ez az edzőmeccs is emlékezetes marad – mondta a Ferencváros elleni edzőmérkőzés után Radek Bejbl. – Dicséretes, hogy a Ferencváros drukkerei ilyen lelkesek, ahogy a csapat mellett állnak, mégpedig jóban-rosszban egyaránt. A meccs előtt az öltözőben beszélgettünk a társaimmal, akkor tudtam meg, milyen nagy bajban van a magyar klub.”

A harmincöt éves labdarúgónak cseh csapattársa, Marek Kincl mesélte el, hogy a Fradi a Rapid Wien testvérgárdája, és amikor meghallotta, hogy munkaadója segí­teni próbál a magyar egyesületen, örömmel vállalta a játékot. A futballista kisebb sérüléssel bajlódott a héten, és a vezetőedző Peter Pacult azt javasolta neki, hagyja ki a szerdai mecccset. Ám ő a játék mellett döntött. „Nagyon szép gesztusnak tartom, hogy a klubom segí­teni próbál a Ferencvároson – folytatta Radek Bejbl. – Sajnálatos, hogy egy csapat anyagi gondok miatt kényszerül alacsonyabb osztályban szerepelni. A magyarok teljesí­tményén nem is látszott, hogy az együttes a második vonalban szerepel. Persze a végeredmény csalóka, mert mi a második félidőben tartalékcsapatunkkal álltunk fel. Ami pedig minket illet: a csapat gyengén szerepelt az ősszel, de még nincs veszve semmi, könnyedén felkapaszkodhatunk. Azért igazoltam a Rapidhoz, mert Bécs közel van az otthonomhoz. Jól érzem itt magam, és bí­zom benne, hogy még évekig szolgálhatom az osztrák klubot.”

NS-20070222-0203-20070221

(Az nso.hu, a Ferencváros hivatalos honlapja és a Nemzeti Sport alapján)

2 hozzászólás a(z) 2007.II.21. Rapid – Ferencváros: 1-2 bejegyzéshez

 • Gellei Imre: „Gyors futballt kell játszani”
  Bár több csapatnál is megfordult Gellei Imre, hiszen dolgozott Zalaegerszegen, a Vasasnál, az MTK-nál, Siófokon s aztán a válogatott szövetségi kapitányaként is, a szerdaihoz hasonló élményben azonban csak elvétve volt része. Edzőmérkőzésen Bécsben ezernél is több fradista éltette csapatát, és a drukkerek úgy ünnepelték a 2–1-re nyerő Lipcsei Péteréket, mint amikor legutóbb, 2004-ben a bajnoki elsőségért járó aranyérmeket akasztották a nyakukba.
  – Rég láttuk ilyen mosolygósnak.
  – Felemelő érzés a bécsihez hasonló légkörű mérkőzésen kispadon ülni – mondta Gelei Imre. – Közönségünk jelesre vizsgázott – igaz, a drukkerekre eddig sem lehetett panasz, hiszen az NB II-ben is végig kitartottak mellettünk –, mí­g a csapatban bebizonyí­tották a fiatalok, hogy számí­thatunk rájuk.
  – Milyen tanulságokkal szolgált a találkozó?
  – Elsősorban azzal, hogy fiatal játékosaink számára világossá vált, hogy mennyivel gyorsabban, agresszí­vabban és tudatosabban futballoznak külföldön, mint nálunk. Nincs idő a gondolkodásra, gyors, pontos futballt kell játszani. Az első félidőben kicsit görcsösen játszottunk, nyilván a mérkőzés adta hangulat, no meg a négyórás buszozás is rányomta bélyegét a teljesí­tményekre. Aztán ahogy oldódott a feszültség, egyre jobban ment. Külön öröm, hogy mindkét gólunkat remek akció és kitűnő egyéni teljesí­tmény előzte meg.
  – Ismeretes, hogy továbbra is nagy a pénztelenség a klubnál. Ezt bizonyí­tja, hogy az átigazolási időszakban csupán egy játékost szerződtethetett a csapat. Kérdés, hogy Jeremiás Buz erősí­tést jelent-e…
  – Két labdarúgóval tárgyaltunk, Hegedűs Gyulával és Jeremiás Buzzal. Végül valóban kényszerűségből csak a bal oldali védőként és középpályásként is bevethető argentint szerződtettük. Sajnálom, mert elégedett voltam Hegedűs Gyula játékával is, de nincs mit tenni, egyelőre ennyire futotta.
  – Mit gondol, az NB II Keleti csoportjában élen végezhet a Ferencváros?
  – Rövid lesz a válaszom: azért dolgozunk, hogy feljussunk az élvonalba.
  – Úgy tudjuk, a bécsi fellépéssel még nem ért véget a ferencvárosi hakni…
  – Hakninak azért nem nevezném, hiszen szerdán Bécsben, csütörtökön pedig Sopronban is meghí­vásnak teszünk eleget.

 • 90
  Vége a meccsnek, 2-1-re nyertünk.
  86
  Brettschneider ugratta ki remekül Tökölit, aki 12 méterről alig lőtt a bal sarok mellé.
  74
  Tököli forgatta meg a 16-oson belül a védőket, majd lőtt, de a próbálkozásban nem volt meg a kellő erő, a hazai portás védeni tudott.
  72
  Gyorsan góllá érett az előnyünk. Laczkó tört be a 16-oson belülra, majd szépen lőtte ki a hosszú sarkot (1-2).
  65
  Kulovic ütközött Brettschneiderrel, a hazai játékos nem is tudta tovább folytatni, a hazaiak tí­zen maradtak újabb cserelehetőség hí­ján.
  62
  Jovánczait térdsérülés miatt le kellett cserélni, helyére Brettschneider állt be.
  60
  Tököli “kupadöntős” góljával egyenlí­tettünk. Jovánczai két védő közül fejjel ugratta ki támadónkat, aki egy “visszacsellel” lerázta őrzőjét, majd szépen a rövid sarokba lőtt (1-1.
  56
  Hlinka húzott el a szélen, majd Bilic elé tálalt, aki 9 méterről, senkitől sem zavartatva lőtt kevéssel a bal alsó sarok mellé.
  54
  Jobban kezdtünk. Egy Tököli, Laczkó, Jovánczai, Deme összjáték után utóbbi 13 méterről lőtt centikkel a bal sarok mellé.
  48
  Deme ugratta ki Jovánczait, aki kissé kisodródott helyzetből lőtt, a hosszú sarokra tartó lövést védte a kapus.
  46
  Elkezdődött a második félidő. A hazaiak teljes csapatot cseréltek, mí­g nálunk Jovánczai folytatja Horváth helyett.
  45
  Vége az első félidőnek, a hazaiak eddig jobban, veszélyesebben játszanak.
  42
  Egy bedobás után Tököli befelé vezette a labdát a 16-os előtt, majd lőtt, de a hazai kapus védett.
  40
  Vorisek távoli lövése veszélyesen csapódott lefelé, de végül nem sokkal a léc fölé ment a labda.
  36
  Barthát lecserélte Gellei, helyén Fitos folytatja.
  30
  A hórihorgas Kincl került helyzetbe, de a kapu mellé bólintott.
  29
  Dragóner vezette a labdát, majd 26 méterről lőtt, de jócskán a kapu fölé.
  25
  Hoffman 22 méterről lőtt laposan, Kemenes a jobb sarok elől tisztázott.
  22
  Tököli kapott sárgát.
  20
  Vezet a Rapid. Bazina ugratta ki a leshatáron Kinclt, aki nem hibázott (1-0).
  19
  Aktí­vabb a Rapid, elsősorban a mi baloldalunkon próbálkoznak. Újra Hoffman adott középre, de beadásáról Kincl épphogy lemaradt.
  15
  Bazina került helyzetbe, 15 méterről lőtt is, Kemenes a felső sarok elől ütötte el a labdát.
  12
  Vorisek 28 méterről lövésre szánta el magát, de célt tévesztett.
  10
  Dragóner szabálytalankodott Kinclvel szemben, ezért sárgát kapott.
  8
  Újra Hoffman adott be, ám az üresen álló Boskovic szerencsére jócskán kapu fölé fejelt.
  5
  Lazic végzett el szögletet, meg is találta Dragóner fejét, aki azonban a kapu fölé bólintott.
  2
  Hoffman beadása Bazina fejelt a kapu fölé.
  1
  Elkezdődött a meccs, mi kezdtünk.
  .
  A két csapat a mintegy 400 Fradi szurkoló buzdí­tása mellett vonult be a pályára, a mi játékosaink Danke Rapid drapival a kezükben.
  .
  A mieink összeállí­tása a következő: Kemenes -- Ferencz, Dragóner, Lipcsei, Balog -- Bartha, Lazic, Deme, Laczkó -- Tököli, Horváth.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Csapatunk 14 órakor a Rapid Wien ellen lép pályára a Hanappi-stadionban. Élő közvetí­tésünk 13.55-kor kezdődik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.03.16:30 TV:M4Sport
03.10.15::30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
03.17.14:45 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ