2012.XII.2. Ferencváros – Pécs: 3-2

A labdarúgó NB I. 17. fordulójában a Pécsi MFC a 48. percben Bajzát Péter góljával már 2–0-ra vezetett a Ferencváros otthonában az év utolsó NB I-es mérkőzésén, de a hazaiak a kétgólos Böde Dániel vezérletével előbb egyenlí­tettek, majd a hosszabbí­tás perceiben szerzett találattal meg is nyerték a meccset.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Ricardo Moniz, a Ferencváros vezetőedzője: – Azt várjuk, hogy az ellenfelünk védekezik majd, sok emberrel megszállják a területeket. Az a legfontosabb, hogy helyzeteket alakí­tsunk ki, fontos, hogy ne kapjunk gólt. Minden posztra két azonos képességű játékosunk van. Klein, Cukic, Alempijevic és Besic nem játszhat. Fontos a három pont megszerzése, hogy legyen reális esélyünk a dobogóra.

Supka Attila, a Pécs vezetőedzője: – Minden mérkőzésre úgy készülünk, hogy megnyerjük azt. A játékosaim ezen a héten is jól dolgoztak. A legjobb tudásunk szerint felkészültünk az ellenfélből, azon leszünk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a Ferencváros ellen. Egy Ferencváros ellen azt hiszem, nem kell senkit sem motiválni, legalábbis remélem, hogy a játékosaimat motiválja az, hogy a Fradi ellen játszhatnak. A vasárnapi mérkőzésen bebizonyí­thatják, hogy igenis jó képességű futballisták, és hogy vagyunk olyan szinten, mint a fővárosi együttes. A 4-3-3-as felállással próbálják megvalósí­tani a holland futballt. Azért a bajnokság során őket is el-elkapták, vagyis vannak hibáik, s nekünk arra kell törekednünk, hogy elrontsuk a játékukat, a miénket pedig minél jobban megvalósí­tsuk. Össze-vissza tizenhárman vagyunk, akikkel el tudunk menni vasárnap.

A mérkőzés:

Ferencváros – Pécs: 3-2 (0-1)
Albert stadion, 5.588 néző, vezette: Farkas Ádám (dr. Varga Zs., Lémon)

Ferencváros: Jova – Jovanovic, Gyömbér, Otten (Máté 90+3.), Bönig – Ionescu, Józsi – Jenner, Somalia, Orosz M. (Peric 50.) – Böde
kispad: Ranilovic, Sváb, Busai, Grúz, Hakola
vezetőedző: Ricardo Moniz

Pécs: Dibusz – Bodnár, Lantos, Fodor, Panikvar – Akassou (Szatmári 46.) – Horváth A., Wittrédi (Causic 69.), Zeljkovic – Grumic (Nagy D. 85.), Bajzát
kispad: Sánta, Zelenyánszky, Erőss
vezetőedző: Supka Attila

Gól: Böde (71., 90+4.), Peric (77.) illetve Wittrédi (39.), Bajzát (48.)
Sárga lap: Józsi (44.), Otten (69.), Bönig (90.) illetve Akassou (44.), Bajzát (49.), Bodnár (54.), Horváth A. (83.)

A szezon előtt a Pécsi MFC-nél a tabella első felét jelölték meg célkitűzésként a vezetők, illetve egy olyan csapat kialakí­tását várták el Supka Attila vezetőedzőtől, amellyel hosszabb távon a nemzetközi szereplés is megcélozható. Ehhez képest a múlt heti Paks elleni 3–1-es hazai vereség után a 14. helyre csúszott vissza a táblázaton a baranyai csapat, és hetek óta azt találgatja a közvélemény, meddig tart még a vezetőség türelme a szakvezetővel szemben.

A Ferencváros 9. helyen állt a mai találkozó előtt, és egymást követő két nyeretlen bajnoki után szeretné győzelemmel búcsúztatni a 2012-es esztendőt saját közönsége előtt. A két csapat első meccsén, a 2. fordulóban Pécsen gól nélküli döntetlen született.

Az a nyári találkozó nem sok helyzetet hozott, ezúttal viszont már négy perc elteltével feljegyezhettünk két ferencvárosi lehetőséget: előbb a szeptember óta bajnokin először kezdő Orosz Márk elől kellett mentenie Fodor Ferencnek, majd Böde Dániel perdí­tését mentették szögletre a vendégek. Tí­z perc elteltével a szakadó esőben a Ferencváros játszott fölényben, többet birtokolta a labdát, Dibusz Dénes kapujáig is többször eljutott, mí­g a vendégek jobbára csak a labdát kergették. No meg a brazil Somáliát, aki a 13. percben a bal oldalon kilépett, de éles szögből csak az oldalhálót találta el. Az első pécsi lövésig a 17. percig kellett várni, ám Bodnár László távoli lökete maximum a lelátón helyet foglaló szurkolókra jelenthetett volna veszélyt, ha nincs a szektor előtti háló. Ezzel szemben a hazai kí­sérletek valós veszélyt hordoztak. Julian Jenner szabadrúgásból lőtt valamivel a kapu fölé, majd Józsi György szögletét követően alakult ki nagyobb kavarodás a pécsi kapu előtt, Jean-Baptiste Akassounak kellett mentenie. A találkozó ezekben a percekben még igazolta Elbert Gábor pécsi cégvezető néhány héttel ezelőtti kritikáját, miszerint sokszor nem igazán látni, hogy mit akar játszani a PMFC. Ezen az sem változtatott, hogy a 27. percben egy jobb oldali szabadrúgást követően a baranyaiak szereztek egy les miatt jogosan érvénytelení­tett gólt. Jenner nagyon élt a bal szélen Fodor Ferenc mellett – a holland támadó ezt többek között egy jó elfutással és középre adással próbálta bizonyí­tani, de labdájára nem érkeztek a társak. Mindeközben a másik oldalon egy kontra végén Bajzát Péter lőtt, és Jova Levente jól zárta a rövid oldalt. Kezdett éledezni a visszafogottan kezdő Pécs, és ennek a 39. percben hatalmas góllal adták tanújelét a vendégek: Wittrédi Dávid 22 méterről a bal szélről csavart Jova fölött a kapu hosszú oldalába! Nagyon szép gól volt, amiben Jova is benne volt. 0–1. A gól láthatóan visszavetette a hazaiakat, akik a szünetig már nem is tudtak újí­tani.

A Pécs nem játszott jól az első félidőben, de Wittrédi szemfüles megoldásának köszönhetően í­gy is egygólos előnnyel vonulhatott szünetre. A  pécsi vezetés értékét növeli, hogy a vendégeknél több játékos (Jiri Krejci, Salmon Okoronkwo, Demjén Gábor, Eke Uzoma) is hiányzott sérülés, betegség és eltiltás miatt, ezért a kispadon helyet kapott a 17 éves Nagy Dominik és a 19 esztendős Erőss Csaba is (előbbi be is állt a második félidőben). Tegyük hozzá, a Ferencváros sem a legerősebb csapatával lépett pályára, hiszen eltiltás miatt Muhamad Besic, Alekszandar Alempijevic és Vladan Csukicra sem számí­thatott a Ferencváros vezetőedzője, Ricardo Moniz.

Azt már soha nem fogjuk megtudni, hogy az emlí­tett, a zöld-fehérek védekezésében általában fontos szerepet játszó futballisták meg tudták volna-e akadályozni a pécsiek második gólját. A PMFC mindenesetre egy óriási védelmi hibát kihasználva növelte előnyét a második félidő elején.Wittrédi bal oldali beadását a középen teljesen üresen érkező Bajzát Péter továbbí­totta öt méterről a kapuba. 0–2. A bekapott gól után váltott a Ferencváros. Orosz Márk helyére beállt Milan Perics és a hazaiak elkezdték futószalagon gyártani a helyzeteket. Böde Dániel hat méterről senkitől sem zavartatva a bal kapufát találta el (majd centikkel lemaradt a kipattanóról), Andrei Ionescunak volt egy veszélyes lövése, Pericsnek pedig egy fejese. A 60. percben Böde a kapuba is betalált, de Farkas Ádám játékvezető les miatt érvénytelení­tette a találatot. a hazai drukkerek nem sokkal később azért reklamálta, mert Zoran Zeljkovic becsúszása után Ionescu elsett a tizenhatoson belül, de a bí­ró úgy látta, a védő a labdát találta el (a visszajátszásból is úgy tűnt). Ekkor már jól látszott, hogy mit akar játszani a Pécs: a vendégek tí­z emberrel védekeztek, majd ha labdát szereztek, akkor egyből Bajzát Pétert keresték, aki egy í­zben ki is lépett Gyömbér Gábor mellől, de lövése a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. A pécsi csatár akár el is dönthette volna a meccset, ehelyett a 71. percben Böde szépí­tett: a támadó Philipp Bönig mesteri, bal oldali beadását fejelte nagyjából a 11-es pont magasságából a kapu jobb oldalába. 1–2. A gól meghozta a Fradi önbizalmát, és egy újabb bal szélről érkező, ezúttal Jennerhez köthető lapos beadás után a középen érkező Perics révén négy méterről egyenlí­tett a hazai csapat. 2–2. A Fradi ezt követően is támadásban maradt. Böde előbb egy tizenegyest próbált kiharcolni (elesett a védők szorí­tásában, de Farkas Ádám nem látott szabálytalanságot), majd a Madocsai Messi egy fantasztikus, már-már a Barca klasszisát idéző cselsorozattal próbált helyzetbe kerülni, de az utolsó pillanatban elrúgták előle a labdát. A 94. percben már sokan azt hitték, hogy Farkas Ádám lefújta a meccset, de a bí­ró csak cserét jelzett, í­gy jöhetett még egy hazai szöglet, amire a megállí­thatatlan Böde érkezett és négy méterről védhetetlenül a kapuba fejelt, a Ferencváros pedig 3–2-re megnyerte a fordulatokban gazdag, meglehetősen hullámzó mérkőzést. Böde a mai két találatával már nyolc bajnoki gólnál jár a Ferencvárosban.

További képek itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

“Örömteli, hogy a csapat sohasem adja fel, az utolsó pillanatig harcol – nyilatkozta Ricardo Moniz a mérkőzést közvetí­tő Sport Tv-ben. – Ugyanakkor nem szerencsés, hogy már többször is futnunk kellett az eredmény után, hiszen korábban is elengedtük az ellenfelet. A Pécs ellen tí­z évet öregedtem, szerencsére most megérte.”

Supka Attila: – Azt kaptuk a mérkőzéstől amit vártunk, egy jó csapat ellen játszottunk. Amit elterveztünk azt meg tudtuk valósí­tani. Úgy éreztem, hogy nagyon sokszor azon kí­vül, hogy próbáltak beí­velni a szélekről és arra érkezni, nem tudtak minket átjátszani. 2-0-ás vezetés után úgy éreztem, hogy ha egy kicsit bátrabbak vagyunk kontratámadásokkor lehetőségünk nyí­lik a gólszerzésre. Nem sikerült és olyan hibák, mint az eddigi mérkőzéseken sajnos most is megvoltak. Ez már nem az első volt, hogy figyelmetlenség okozta a vesztünket. Megbeszéltük, hogy a Jenner és a Somalia előtti területeket zárjuk. A kettő egyeket alakí­tsuk ki és próbáljuk a beadásokat blokkolni. A második gólnál megvolt a kettő egy, de egyik játékosom se támadta meg a beadó embert és í­gy gólszerzési lehetőség alakult ki. A harmadik gól a szögletnél – igaz, hogy már időn túl volt – szintén rossz helyezkedés volt a részünkről. Ezek megpecsételték a sorsunkat egy olyan meccsen, amit meg kellett vagy meg lehetett volna nyerni.


Böde Dániel:

Julian Jenner:

(Az nso.hu, a Ferencváros és a Pécs hivatalos honlapja valamint az MLSZ adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2012.XII.2. Ferencváros – Pécs: 3-2 bejegyzéshez

  • egy év telt el, és ekkorát fordult a világ!!! Máshol leí­rtam, sajnálom Monizt, nagyon kedvelem, de az edzőt az EREDMÉNYEK minősí­tik… 1 éve 0-2-ről fordí­tottunk, mellesleg kétszer ennyi néző előtt, sokkal rosszabb időjárásban… Sosem gondoltam volna, hogy még azt is visszasí­rjuk, ami egy éve volt… már ez is történelem???????

  • Örüljünk, hogy mentálisan és fizikailag jók vagyunk, örülhetünk a 0-2-ről fordí­tásnak, de tartom korábbi álláspontomat, hogy védelem és kapus, illetve góllövő csatár ( Akár Csiki N. is jöhetne…)
    nélkül ( Böde Dani nem igazán az) nem lesz előrelépés, sőt… A hatodik hely is veszélybe kerül.
    Egy jó kapussal, egy jól helyezkedő és fejelő középhátvéddel az ilyen meccseket simán hozhatnánk és nem kellene a szerencse a végén, ahogy a DVSC ellen is jól jött…
    A hajtás egy FTC-től az elvárt minimum, a jó futball pedig a múlt miatt lenne kötelező. Hajrá Fradi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ