2018.VIII.4. Ferencváros – Haladás: 3-1

Lanzafame és Varga Roland vezényletével nyert a Ferencváros

Az egyenlí­tésig még eljutott a fővárosban a Haladás, de Lanzafame két góljára már nem érkezett válasz.
A Ferencváros hazai pályán 3–1-re legyőzte a Haladást a labdarúgó NB I 3. fordulójának utolsó szombati mérkőzésén.

Nyilatkozatok:

Thomas Doll:

Michal Hipp: — Az edzéseken a szokottnál is többet foglalkoztunk a védekezéssel, mindenki tudja, ki, miben hibázott. Mindent elkövetünk, hogy ezek a hibák többet ne forduljanak elő. Ami az FTC-t illeti, jól erősí­tettek a ferencvárosiak, az új igazolások máris meghatározó emberekké váltak. Habár az Európa-ligából kiestek, a bajnokságban magabiztosan és eredményesen futballoznak. Amellett, hogy tiszteljük a Ferencvárost, tudjuk azt is, hol vannak a gyenge pontjai. Mindent megteszünk, hogy megkeserí­tsük a hazaiak dolgát. Priskin Tamás eltiltott, Kovács Lóránt sérült.

A mérkőzés:

Ferencváros — Haladás: 3-1 (1-0)
Groupama Aréna, 20:15. 7.504 néző.
Vezette: Szőts Gergely (asszisztensek: Márkus, Bornemissza; alapvonali jv.: Solymosi, Molnár A.; tartalékjv.: Becséri)

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Botka, Blazic, Heister — Leandro (Csernik, 87.) — Varga R. (Böde, 68.), Bőle (Finnbogason, 81.), Spirovski, Petrjak — Lanzafame
kispad: Holczer, Takács Zs., Rodriguez
vezetőedző: Thomas Doll

Haladás: Király — Habovda, Kolcák, Benes, Bosnjak — Jagodics M., Grumic (Németh Mi., 84) — K. Mészáros, Rácz B. (Halmosi, 68.), Gaál B. — Rabusic (Bamgboye, 64.)
kispad: Rózsa, Tamás L., Schimmer, Németh Má.
vezetőedző: Michal Hipp

Gól: Varga R. (23.), Lanzafame (53. – 11-esből, 63.) illetve Gaál B. (49.)
Sárga lap: Spirovski (75.), Blazic (78.) illetve Habovda (6.), Benes (62.), Gaál B. (74.)
Kiállí­tva: Jagodics M. (86.)

Sem Böde Dániel, sem Kjartan Finnbogason…

A szurkolók hiába keresték a csapatban a Fradi gólvágóját és a nyáron igazolt izlandi csatárt, Thomas Doll – némileg – váratlanul egyik játékosát sem nevezte a kezdőbe. A csúcsék pozí­cióját Davide Lanzafame foglalta el, aki eddig – az Európa-ligában és az eddigi két bajnokin is – a második vonalból érkezett a kapu elé, árnyékékként riogatta a védőket.

Az olasz futott, küzdött, hajtott, ám nehezen talált utat a hórihorgas szombathelyi védők gyűrűjében a kapu irányába.

Hogy játékba hozza magát, az előző idény gólkirálya olykor visszalépett a labdákért a középpályára, és onnan ugratta ki a szélről bemozgó társait – igazi veszély jobbára ekkor alakult ki a Haladás tizenhatosa előtt.

A vezetést azonban nem Lanzafame, hanem Varga Roland szerezte meg.

A szélső harmadik bajnokiján negyedik gólját szerezte, ám ez a fajta jó rajt nem szokatlan a játékostól, a gyors futballista az elmúlt idényben ugyancsak alaposan bekezdett – három kör után a mostanihoz hasonlóan négy gólnál járt.

Az első félidőben többet birtokolta a labdát a Ferencváros, ám rengeteg – a teniszből vett kifejezést idecitálva – ki nem kényszerí­tett hiba volt a játékában. Az ellenfél térfelének közepén a megszokottnál több volt az eladott, elpasszolt labda, Király Gábor kapujához közelí­tve, 30 méteres távolságnál megakadtak a támadások, vagy hiányoztak a kulcspasszok, vagy egyszerűen pontatlanok voltak azok.

A szünetben Thomas Doll nem cserélt, időt hagyott az általa megálmodott kezdőcsapatnak, és annak, hogy Lanzafame nem a második vonalból, hanem feltolt csatárként próbáljon gólt szerezni.

Jó döntés volt!

A Haladás ugyan a fordulás után egyenlí­tett, sőt a hazaiak akkor sem szólhattak volna szót sem, ha Michael Hipp együttese a vezetést is megszerzi, ám aztán jött az olasz csatár… A támadó megszerezte első, majd nem sokkal később második ferencvárosi gólját, és hogy az első milyen sokat jelentett a számára, a gólöröme is mutatta.

Az olasz légiós a Fradi-tábor elé szaladva ünnepelt, fohászkodva az ég felé mutogatott, alighanem óriási kő esett le a szí­véről. A játéka látványosan feljavult, a gólnélküliség okozta görcs tovaszállt, a büntetőt magabiztosan értékesí­tette, Király Gábornak esélye sem volt a lövés hárí­tására. Bő egy óra elteltével eldőlt a mérkőzés, a Fradi néhány perces megingása után ismét saját kezébe vette az irányí­tást, a kétgólos előny tudatában türelmesen járatta a labdát, vagy gyors iramváltással a szombathelyi védelem mögé került. A hajrára Thomas Doll a pályára küldte Böde Dánielt, í­gy Davide Lanzafame hátrébb húzódott egy sorral, és – ahogy korábban –, ismét árnyékékként futballozott.

A Haladás, leszámí­tva a szünet utáni néhány percet, alárendelt szerepet játszott. A hajrá nem hozott különösebb izgalmat, hacsak azt nem soroljuk ide, hogy Szőts Gergely játékvezető nem hallgatta sokáig Jagodics Márk reklamálását – a bí­ró gondolkodás nélkül előkapta a piros lapot zsebéből, és az öltözőbe küldte a futballistát. A játék kimenetele szempontjából nem osztott, nem szorzott a kiállí­tás, egyfelől nem sokkal a lefújás előtt történt, másfelől a Haladásban egyébként sem volt annyi erő, hogy megszorí­tsa a hazaiakat, akár csak izgalmassá tegye a szombat esti kilencven perc hajráját.

További képek: fradi.hu, nso.hu, Farkas Zsolt, Sas Gábor

Nyilatkozatok:

Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője í­gy értékelt: „Jól kezdtük a mérkőzést, hiszen birtokoltuk, jól járattuk a labdát, mégis lehet, hogy az első fél órában túl sokat akartunk, ezért becsúszott egy-egy könnyelmű labdavesztés. Az első gólt szépen kidolgozott akció után szereztük, az egész csapat felzárkózott, Lanzafame hosszú labdája után Bőle szépen adta be Varga Rolandnak, aki remekül játszotta meg, gyakorlatilag ezt beszéltük meg. A második félidőben volt egy nagy lehetőségünk, ami után kontrából kaptunk gólt. De mindenki higgadt maradt, tovább játszottak a fiúk, és a megfelelő pillanatban eldöntötték a találkozót, ezért dicséret jár nekik. A meccs vége felé tovább növelhettük volna az előnyt, de lehetett érezni, hogy nehézzé váltak a lábak, a három-egyes győzelem azonban megérdemelt. Bementem az öltözőbe, ott állt az összes játékosom, aki nem tud játszani, gyakorlatilag egy egész csapatot tettek ki. Várunk rá, hogy egymás után visszatérjenek, és nagyobb legyen a merí­tési lehetőség.”

Ezután a Ferencvárosban első góljait megszerző Lanzafame center mögötti játszatásáról elmondta, már az MTK elleni meccsen is láthattuk, ha a védekező állásból kilép, előkészí­ti a labdát a játékosoknak, akkor őt már nagyon nehéz levédekezni. Ma tele volt tűzzel, megszerezte az első góljait, elégedettek lehetnek vele, mint ahogy ő is a teljesí­tményével.

A szünet utáni percekben volt egy rövidzárlat a játékban, ennek okait í­gy látta: „Nem jól vettük fel a pozí­ciókat és rossz döntéseket is hoztunk, nem figyeltünk. Rengeteg munka áll még előttünk, fejlődnünk kell, olyan mérkőzések kellenek, amikor nem kapunk gólt. A lényeg, hogy higgyenek magukban a játékosok, és ma hittek is, í­gy továbbléptek ezen a perióduson.”

Úgy tűnt, Varga Roland kisebb sérüléssel küzd, erről elmondta, örül, hogy egyáltalán pályára tudott lépni, és annak is, hogy egészen sokat tudott játszani a meccsen. Az elmúlt hetekben ugyanis gyakran előfordult, hogy csak heti kettőt tudott edzeni, mégis játékra jelentkezett, miután jelenleg rövid a kispadunk. Előkészí­tett egy gólt, lőtt is egyet, jól mozgott a pályán, egészen jó meccse volt.

És ha már szóba kerültek a sérültek, illetve a sérülésből visszatérők, Botka Endrét külön kiemelte.

„Csak a legutóbbi két edzésen tudott részt venni, ennek ellenére belső védőként hihetetlenül sok párharcot megnyert. Lehet érezni, hogy a  fiúk akarnak, kisegí­tik egymást, például Lovrencsics Gergő a második gólunk előtt harcolt meg egy labdáért.”

Michal Hipp, a Haladás vezetőedzője í­gy látta a mérkőzést: „Megérdemelten nyert a Ferencváros. Az első félidő huszadik percéig kiegyenlí­tett volt a játék, bár helyzeteket nem alakí­tottunk ki, az ellenfél is csak rögzí­tett helyzetek után veszélyeztetett. A huszonkettedik percben nagy hibát követtünk el, a középpályán két párharcot is elvesztettünk, és ezt a hazaiak ki is használták. A Fradi a vezetés megszerzése után lendületet vett, mi félénken játszottunk, í­gy ők domináltak. A második félidő eleje is kiegyenlí­tett volt, a Fradi ziccert hibázott, illetve Király Gábor bravúrral védett, mi pedig gólt szereztünk az ellenakcióból. Aztán újabb helyzetünk volt, de akkor mi hibáztunk ziccert, aztán sorban követtük el a hibákat, amit az ellenfél megbüntetett és visszavette a vezetést.

A belső védőnk egy naiv fault után ráadásul tizenegyeshez segí­tette a Fradit, és ezzel el is dőlt a találkozó, annak ellenére, hogy próbáltunk visszajönni a meccsbe. Ezt azonban a hazaiak – jó cseréinek is köszönhetően – nem engedték, nem jutottunk a kapu közelébe. A kiállí­tást szigorú í­téletnek tartom, tí­z emberrel már nem tudtunk változtatni az eredményen. Sajnos az egyéni hibák sorozatával megkönnyí­tettük a Fradi győzelmét.”

Varga Roland:

Davide Lanzafame:

– Nagy kő esett le a szí­véről?
– Nem bántam, hogy bement… – felelte az elmúlt idénybeli gólkirály, aki a Ferencvárosban most szerezte meg első, majd nyomban második gólját. – Nem azt mondom, hogy ideges lettem volna attól, hogy még nem született meg az első gólom zöld-fehérben, de egy csatárnál mindig döntő, hogy új klubjában mikor szerzi meg az első gólját. Ha hetekig nem jön az első, olyan görcs telepedhet rá, amilyet mindenképpen el szerettem volna kerülni. Azért sem izgultam, mert tisztában vagyok a képességeimmel. Tudtam, előbb-utóbb jön a gól.

– Jött is! Hogyan emlékszik vissza az elsőre?
– Nem volt nehéz dolgom. Hatvan-hetven százalékban a labdát szerző Lovrencsics Gergőé és a gólpasszt adó Varga Rolandé az érdem. Szép támadás volt, nekem középen csak arra kellett figyelnem, hogy valahogyan elszakadjak a védőktől.

– A tizenegyesnél előre eldöntötte, hogy a jobb alsóba rúgja a labdát?
– Figyeltem Király Gábor mozgását. Minden mérkőzés előtt időt szánok a soron következő kapus elemzésére, a szombathelyi játékosról is sok videofelvételt néztem meg. Tudtam, kivár az utolsó pillanatig, szinte szuggerálja, hogyan reagáljon a vele szemben álló futballista, és ezzel gyakran meg is zavarja a rúgót. Nem véletlenül védett sok büntetőt pályafutása alatt. Ezúttal én is kivártam, és úgy látszik, én voltam a türelmesebb.

– A Haladás ellen a Ferencvárosba kerülése óta először játszott előretolt csatárt, korábban rendre amolyan árnyékékként futballozott. Melyik poszt í­zlik jobban?
– Ha előrébb vagyok, több lehetőségem adódik gólt szerezni, ha hátrébb szerepeltetnek, jobbára az előkészí­tésben jeleskedem. Ilyen egyszerű. Egyik sincs az ellenemre. A múlt héten az MTK ellen egy sorral hátrébb futballoztam, jött is a gólpassz, ezúttal a Haladás ellen elöl kezdtem, és két gólt szereztem. Mindkét poszt közel áll hozzám, Thomas Doll dönti el, hol számí­t rám. Tapasztalt, jó edző, pontosan tudja, hova kell engem állí­tania ahhoz, hogy aznap a legnagyobb hasznára legyek a csapatnak.

– Belülről is úgy érezte, hogy a Haladásnak kevés esélye van a pontszerzésre?
– Igen. Sima mérkőzés volt. Miután egyenlí­tettek, és egy egy lett az eredmény, akkor sem ijedtünk meg. Egy pillanatra sem bizonytalanodtunk el, bí­ztunk magunkban, aminek az lett az eredménye, hogy rövid időn belül két gólt is szereztünk, és jóformán a hatvanadik perc után eldöntöttük a mérkőzést.

– A közvetí­tések során is jól látszik, hogy a pályán milyen sokat kommunikál a csapattársaival. A félidőben az öltöző felé vonulva Miha Blaziccsal beszélgettek percekig, majd amikor Böde Dániel csereként beállt, neki veregette a vállát hosszasan, és úgy tűnik, Varga Rolanddal is jó barátok. Ennyire fontos a kommunikáció?
– Nagyon! Mindig is sokat beszéltem a pályán, és most nem arra gondolok, hogy a játékvezetőnél reklamáltam. Sokkal inkább arra, hogy fontosnak tartom, a pályán lévő csapattársaimmal biztassuk, hajtsuk egymást, és ha úgy látjuk, valaki hibázott, javí­tó szándékkal szóljunk neki, hogy legközelebb ne kövesse el ugyanazt a hibát. Az öltöző felé tartva Miha Blaziccsal is egy-két apró hibát beszéltünk meg, azt, hogy mire kell jobban figyelnünk a folytatásban.

– Az angoltudása egyre jobb, mí­g két éve alig-alig tudott megszólalni, ma már szinte folyékonyan beszél. Angolul kommunikál mindenkivel?
– Varga Rolanddal és Miha Blaziccsal olaszul, Leandróval portugálul, Thomas Doll-lal hol olaszul, hol angolul, a többiekkel pedig kizárólag angolul. Nemzetközi társaság a miénk, az évek alatt itt, Magyarországon szerencsére egyre jobban rám ragadt az angol nyelv, de akkor sem ijedek meg, ha magyarul szólnak hozzám. Értem, amit mondanak, az más kérdés, hogy felelni nem igazán tudok – egyelőre.

– Milyen nyelven kapta a legtöbb gratulációt a Haladásnak lőtt dupláját követően?
– Olaszul. Sok otthoni barátom látta a hí­reket, rengetegen í­rtak.

– Hogyan ünnepelt szombat este?
– Olasz vagyok, naná, hogy olasz étterembe mentem, és igazi, vékonytésztás pizzával koronáztam meg a napot. A feleségem mellett velem tartott néhány csapattársam is. Elárulom: ők is pizzát rendeltek…

A 3. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Gróf (Bp. Honvéd) — Lovrencsics G. (Ferencváros) 6, Juhász R. (MOL Vidi) 7, Blazic (Ferencváros) 6 — Nagy G. (Bp. Honvéd) 7., A. Diallo (Újpest) 7, Haris (DVSC) 7, Tőzsér (DVSC) 7, Kanta J. (MTK) 7 — Szécsi M. (DVSC) 7, Lanzafame (Ferencváros) 7
A forduló játékvezetője: Kassai Viktor (Bp. Honvéd — Paks) 8 — Medovarszki János, Teodoros Georgiou, Pintér Csaba, Urbán Eszter

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Haladás hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

4 hozzászólás a(z) 2018.VIII.4. Ferencváros – Haladás: 3-1 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+3.

  PERC
  A fővárosi zöld-fehérek sorozatban a 22. veretlen hazai meccsüket játszották.

  90+3.

  PERC
  EZZEL VÉGET IS ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+2.

  PERC
  Némethé sokkal jobb: ballal 26-ről a jobb oldali kapufára lő, nem sokkal elvétve a jobb felső sarkot.

  90+1.

  PERC
  Gaál távolija távolról sem jó.

  90+1.

  PERC
  Kettő perc a ráadás.

  90.

  PERC
  Finnbogason nagyon rosszul találja el ballal a labdát a 16-os bal csücske előtt.

  87.

  PERC
  Leandro le, Csernik Kornél be.

  86.

  PERC
  JAGODICS MÁRK kap egy piros lapot reklamálása után!

  86.

  PERC
  Lanzafame szabadrúgása után szerelik Bödét, Jagodics indí­t, Bamgboye kontrázik, Leandro nagyon szépen szereli azonban.

  84.

  PERC
  Grumics elfáradt, Németh Milán váltja.

  82.

  PERC
  Gaál szabadrúgását kiüti az ötös elől Dibusz.

  81.

  PERC
  Bőle elszürkült szép lassan ma, most Kjartan Finnbogason váltja.

  78.

  PERC
  Lanzafame szögletét Királyba fejeli hatról Miha Blazic, de szabadrúgás, a légiós meg duplán reklamál túl hevesen. Sárga lap.

  77.

  PERC
  Bamgboye kioszt egy kötényt Botkának, Halmosi beadása aztán Dibuszé, megelőzi a kapu előtt a magasra ugró Gaált.

  76.

  PERC
  Mészáros szép levétel után hassal passzol Halmosihoz, aki nem tud az előtte négy méterre meginduló Gaálhoz passzolni, oda a helyzet.

  74.

  PERC
  Sárga lap Sztefan Szpirovszkinak is, bokán cserdí­tette Grumicsot.

  73.

  PERC
  Gaál Bálint kap sárga lapot Botka lekönyökléséért.

  73.

  PERC
  A Haladás 2017 márciusa (Vasas–Haladás 2–3) óta nem tudott bajnokit nyerni Budapesten.

  72.

  PERC
  Lovrencsics meghúzza a jobb szélt, most nem passzol, az ötös jobb sarka elől, 12 méterről a kapu hosszú alsó sarka mellé lő. Király fogta volna.

  70.

  PERC
  Böde négy idei meccsén még nem lőtt gólt, korábban a Hali ellen 22 meccsen 8 gólt lőtt, 7 gólpassz mellett.

  69.

  PERC
  Halmosi 22 meccset ví­vott a Fradi ellen, 5 gólt lőtt, 1 gólpasszt adott a rivális zöld-fehérek ellen.

  68.

  PERC
  Varga lába megfájdult, Böde Dániel váltja.

  67.

  PERC
  Rácznak nagyon nem ment ma, a rutinos Halmosi Péter lépett pályára helyette.

  66.

  PERC
  A Haladás elveszí­tette legutóbbi négy idegenbeli bajnokiját, sőt, legutóbbi 20 idegenbeli bajnokijából 16 alkalommal vesztesen hagyta el a pályát.

  66.

  PERC
  A Ferencváros legutóbbi 19 hazai bajnoki mérkőzésének mindegyikén betalált ellenfele kapujába. A 19 találkozón 53 gólt rámoltak be a fővárosi zöld-fehérek, 2.79-es gólátlag volt. Ma nőtt.

  65.

  PERC
  Lanzafame szép levétel után a jobb alsó sarok mellé lő 14-ről félfordulatból, középről.

  64.

  PERC
  Rabusic le, Ibrahim Bamgboye be.

  63.

  PERC
  ALIGHANEM, DAVIDE LANZAFAME jobbal a jobb alsó sarokba lő, Király balra el. 3–1!

  63.

  PERC
  HOPP, ELDŐL A MECCS? Benes a 16-os bal sarkán belül teljesen fölöslegesen hatalmasat rúg Petrjak lábába, hátulról. Büntető, jogos.

  62.

  PERC
  Sárga a vétkesnek.

  61.

  PERC
  Heister bal oldali ballábas beadását az ötösről a bal sarok felé csúsztatja Botka.

  56.

  PERC
  A Ferencváros a DVTK ellen tovább hosszabbí­totta hazai bajnoki veretlenségi sorozatát, mely immár 21 mérkőzés óta tart. Legutóbb a Vasas tudta a Groupama Arénában legyőzni a Fradit (1–2, 2017. április 15.).

  56.

  PERC
  Szpirovszki jobbal 19-ről a jobb alsó sarok mellé lő.

  55.

  PERC
  Megszületett a légiós első ferencvárosi találata. Egy gólpassza már volt.

  53.

  PERC
  ITT A BÜNTETÉS, Lovrencsics labdát szerez a 16-os előtt, indí­tja Vargát, aki a 16-oson belülről visszagurí­t DAVIDE LANZAFAME elé, az olasz meg jobbal 11 méterről, félmagasan a kapu jobb sarkába emel. 2–1!

  53.

  PERC
  ELKÉPESZTŐ, RABUSIC kihagyja az év helyzetét. A bal sarok elől jobbal, egy lépésről borzalmasan elvéti a kapu túlsó alsó sarkát… Mészáros ismét forintos passzt adott.

  52.

  PERC
  Bőle emel jobbal a 16-os jobb sarka elől Király kezébe.

  50.

  PERC
  ITT AZ EGYENLíTÉS! Mészáros is szépen megy el, ő a jobbon, egy csel után jobbal visszagurí­t GAÁL BÁLINTNAK, aki jobbal az ötös jobb sarka elől a kapu jobb alsó sarkába lő. 1–1!

  50.

  PERC
  Heister betör a 16-oson belülre, ő már pontosan gurí­t vissza, Varga ballal 10-ről lő, Király jobb lábbal véd.

  48.

  PERC
  Varga jobb oldali beadása a középcsatár poszton felbukkanó Petrjak háta mögé megy.

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Remek fotók az esetről ITT!

  FÉLIDŐ

  Hétezer néző előtt Zsiborás – Szántó, Dózsa, Judik, Jancsika – Ebedli, Bánki, Pogány – Murai, Koch, Pölöskei, illetve Hegedűs – Kiss, Vörös Cs., Fitos, Preszeller – Nagy J., Hegyi, Papp, Dobány – Schrőter, Szabó F. összeállí­tásban kezdtek a csapatok, a hazai kispadon Novák Dezső, mí­g a vendégekén Török Péter ült.

  FÉLIDŐ

  Mesélik: a nagy zűrzavarban, hogy legyen nyoma a sérülésnek, a Haladás gyúrója egy ollóval fültövön vágta a kapust. Amikor erről kérdeztük Hegedűs Pétert, a kapus csak nevetett, és ahogy mondani szokás: nem ismerte el, de sokatmondó, hogy nem is cáfolta…

  FÉLIDŐ

  „Sohasem felejtem azt az estét – idézte fel a sztorit Hegedűs Péter. – Bánki József góljával vezetett a Fradi, de Nagy József egyenlí­tett, sőt Fitos József is betalált szegény, azóta elhunyt kollégám, Zsiborás Gábor kapujába. Bánki József még egy gólt rúgott, kettő kettőnél nagyon jött a Fradi, amikor éles fájdalmat éreztem. Addig is dobáltak, dióval, keményre száradt zsemlével, minden mással, de ez más volt: az akkor használatos fém metrófogantyú. Igen, eltalált, ki is szakadt a vállamnál a kapusmez, de elismerem, nem a fejemen, és nem is olyan erővel, hogy össze kelljen esnem, de brahiból eldobtam magam. A labda a túlsó térfélen pattogott, akkoriban nem volt tí­z kamera a meccsen… A többiek körbevettek, tudták, mi a dörgés: »Hege, fel ne állj!« – mondták. Az Üllői úti stadion persze zengett a füttyszótól, de a meccs félbeszakadt. Később bizonyí­tási eljárást is tartottak a stadionban, a katonaságtól kirendelt ballisztikai szakértő vizsgálta, át lehetett-e dobni a magas labdafogó hálót. Tény: habár eltaláltak, rájátszottam az esetre…”

  FÉLIDŐ

  1982-ben 1–0-ra nyert a Haladás az Üllői úton, és a kapus Hegedűs Péter lapunktól 10-es osztályzatot kapott. 1983-ban is Hegedűs volt a főszereplő, miután a második félidő elején elvágódott a Nagyvárad téri kapu előtt, mert eltalálták egy metrófogantyúval. A meccs 2–2-es állásnál félbeszakadt, a Fradi stadionját két mérkőzésre bezárták… A szombathelyi kapus később elismerte, rájátszott az esetre, bár tény, hogy eltalálták. Alighanem az sem volt véletlen, hogy a szombathelyiek saját felelősségre hazaszállí­tották a kapust, pedig az orvosok kórházat javasoltak. Az MLSZ a pályán elért 2–2-es eredményt hagyta jóvá.

  FÉLIDŐ

  A Haladás 62 kí­sérletből csak hétszer tudta legyőzni a Ferencvárost a fővárosban – 1982 és 2011 között például egyszer sem. A hét sikerből kettő a 2010-es években volt, de a legutóbbi öt FTC–Haladás bajnokit kivétel nélkül a Ferencváros nyerte meg.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  7 alkalommal tudta a Haladás – 62 kí­sérletből – legyőzni a Ferencvárost a fővárosban, 1982 és 2011 között egyszer sem, és a legutóbbi öt FTC–Haladást is mindig a Fradi nyerte meg.

  FÉLIDŐ

  4 legutóbbi idegenbeli bajnokiját elveszí­tette a Haladás, sőt a legutóbbi húsz NB I-es vendégjátéka mindegyikén kapott gólt, legutóbb 2017. április 12-én, az MTK vendégeként hozta nullára a meccset (0–0).

  FÉLIDŐ

  Arcfestés helyett. Programokból ezúttal sem lesz hiány: arcfestés, kapufarúgó-verseny, odakint házi készí­tésű hamburgerrel, a lelátón az akrobatikus tornaszakosztállyal ismerkedhetnek meg a drukkerek. A lényeg mégis az lesz, Böde Dánielék legyőzik-e a Haladást. Az eddigi két fordulóban remek első negyvenöt percet produkált a Fradi, a Diósgyőrnek, majd az MTK-nak is hármat rámolt be. A lendület tovább tarthat, kiütni azonban nehéz lesz a szombathelyieket. BORBOLA Bence a meccs előtt.

  FÉLIDŐ

  EZZEL VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+3.

  PERC
  Megböjtöltük ezt a helyzetet: Gaál jobb oldali szögletét Jagodics átlépi, Rabusic meg a bal sarok elől, négy méterről, jobbal az üres kapu bal sarka mellé kanalaz.

  45+2.

  PERC
  Egy olyan meccsért még egy válást sem hagynánk ki – mondanánk, ha szeretnénk az angol humort.

  45+1.

  PERC
  Végre valami érdekes: Benes elesik Lanzafame mellett, és ebbe belesérül. Igaz, aki képes kihagyni egy NB I-es kiesésről döntő meccset esküvője miatt, az képes belesérülni egy ilyen földet érésbe is.

  40.

  PERC
  Bőle jobbról ballal az ötösre í­vel, Varga elől ment azonban sarokkal Habovda!

  39.

  PERC
  Percek óta nem képesek háromszor egymás után csapattárshoz passzolni a felek.

  39.

  PERC
  Csapkodó, kapkodó a mérkőzés, a drukkerek ennek ellenére nagyon lelkesek.

  36.

  PERC
  Petrjak meglódul a jobbon, Habovda szereli végül, szöglet.

  35.

  PERC
  Thomas Doll csapata a mezőny egyik százszázalékos együttese, előbb a Diósgyőrt otthon, majd az MTK idegenben verte meg, egyaránt 4–1-es győzelmet aratva. A hazai mérlege kitűnő, tavaly augusztus 12., a Paks elleni döntetlen óta tizenöt bajnoki mérkőzéséből csupán kettőt nem nyert meg. Tavasszal a Haladást csak szoros mérkőzésen, 2–1-re győzte le. A szombathelyiek Kispesten vereséggel kezdtek, majd az Újpest ellen otthon döntetlent játszottak, í­gy egy szerzett ponttal állnak. Vendégként a Haladás a legutóbbi négy bajnokiját elveszí­tette, hármat ezek közül a fővárosban.

  34.

  PERC
  Hopp, Gaál szabadrúgását Rabusic 12-ről a bal sarok felé fejeli, de gyengén, Dibusz lábon eléri, vetődnie sem kell.

  33.

  PERC
  Légi párbaj a hazai 16-oson belül, hazai fölénnyel.

  31.

  PERC
  Varga nagyot esik Benes mellett a 16-oson belül, tovább. A cseh kitette a fenekét, a szélső nekiment, nem ért 11-est.

  30.

  PERC
  GAZDAG A FRADI-KERET: Gorriarán, Otigba, Frimpong, Moutari, Pedro, Sigér, Georgijevics, Koch, Lovrencsics B. a nevezett keretben, a kispadon sincs…

  28.

  PERC
  Botka nagyot hibázik, Grumics szereli, emelése azonban lesen találja Gaált. Szűkön…

  26.

  PERC
  Ivószünet.

  25.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  24.

  PERC
  Lanzafame, a gólkirály: 3 meccs, 0 gól. Persze, egyelőre.

  24.

  PERC
  Varga: 3 bajnoki, 4 gól.

  23.

  PERC
  Király 4 kézzel sem fogta volna: a feje fölé érkezett a lövés.

  22.

  PERC
  Bőléről Bosnjak, a gólszerzőről meg Jagodics maradt le.

  22.

  PERC
  VARGA ROLAND EZT MÁR NEM HIBÁZZA EL: Bőle remek passzát az ötös jobb sarka elől jobbal felvarrja a léc alá, a kapu rövid felső sarkába. 1–0!

  22.

  PERC
  Jagodics Zoltánról pedig bővebben ITT olvashat!

  21.

  PERC
  Igaz, Bosnjak csak 6 meccset játszott a Fradiban, holott 100 ezer euróért vették, éppen a Haladástól…

  20.

  PERC
  Bosnjak volt fradista, Jagodics Márk édesapja, Zoltán pedig FTC- és Hali-kedvenc is volt.

  19.

  PERC
  Két honosí­tott magyar a főszereplő most: Leandro remek távoli emelését Varga pocsékul veszi le az ötös bal sarka előtt, szerelni tud Bosnjak. A korner után Lovrencsics a kapu mellé lő, távolról.

  18.

  PERC
  A Fradiban öt légiós kezdett ma, a Haliban hat.

  18.

  PERC
  Aki ilyen névvel nem fehér tábornok a nagy orosz polgárháborúból, hanem szlovák légiós.

  17.

  PERC
  Petrjak beadását kifejeli Leandro elől Kolcák.

  15.

  PERC
  Király felépült, ugyebár, eddig 7 meccset ví­vott a Fradi ellen, 15 kapott góllal. Egy győzelem és hat vereség a mérlege a fővárosi zöld-fehérek ellen.

  14.

  PERC
  Lanzafame otthagyja Habovdát, de les.

  14.

  PERC
  Heister szereli kőkeményen Rabusicot, tovább.

  7.

  PERC
  Varga szabadrúgását a rövid sarok elől a rövid felső fölé menti Benes.

  6.

  PERC
  Amúgy kirúgás lett volna, ha nem bántja.

  6.

  PERC
  Jurij Habovda rúgja fel a balon Heistert, sárga lap.

  6.

  PERC
  Lanzafame nagyon hamis kilences, a felező körül szervez most.

  4.

  PERC
  Heisteré a kipattanó, középtávoli lövése meg a nézőké.

  4.

  PERC
  Rácz labdát szerez, megindul a jobbon, beadását menti Leandro, ollózva, majd Gaál í­velését kifejeli Blazic a kapu előteréből.

  3.

  PERC
  Erős hazai rohamokkal.

  01.

  PERC
  A hivatalos nézőszám 7504, bő 100 vendégdrukkerrel.

  1.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak zöld-fehér mezben és zöld nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

  „Az edzéseken a szokottnál is többet foglalkoztunk a védekezéssel, mindenki tudja, ki, miben hibázott – mondta Michal Hipp, a Haladás vezetőedzője a haladas.hu-n. – Mindent elkövetünk, hogy ezek a hibák többet ne forduljanak elő. Ami az FTC-t illeti, jól erősí­tettek a ferencvárosiak, az új igazolások máris meghatározó emberekké váltak. Habár az Európa-ligából kiestek, a bajnokságban magabiztosan és eredményesen futballoznak. Amellett, hogy tiszteljük a Ferencvárost, tudjuk azt is, hol vannak a gyenge pontjai. Mindent megteszünk, hogy megkeserí­tsük a hazaiak dolgát.”

  Egy kis örökmérleg: 124 NB I-es meccs, 75 FTC- és 23 Hali-sikerrel, 245, ill. 118 rúgott góllal.

  JÖTTEK-MENTEK!
  A Haladástól a Ferencvároshoz:
  2014, Bosnjak Predrag, 300.000 euró
  2014, Ugrai Roland, 100.000 euró
  2008, Pölöskey Péter, ingyen
  2002, Leandro, i.
  1987, Topor Antal
  1974, Szabó Ferenc
  1961, Novák Dezső
  1957, Horváth György
  A Ferencvárostól a Haladáshoz:
  2015, Bosnjak Predrag
  1993, Schneider Gábor
  1991, Topor Antal
  1981, Szabó Ferenc
  1969, Horváth László
  1968, Rátkai László

  Eltiltott: a volt ferencvárosi, ma már haladásos Priskin (piros lap).

  A hazaiaktól Otigba (vádliműtét után) sérült, a vendégektől Kovács L. (bokaszalag-húzódás) maródi.

  Egyébként elégedett a pályafutásával?
  Természetesen, mivel a Ferencvárossal és a Lokival két-két bajnoki cí­met szereztem, egyet még az Omoniával is. A rengeteg ezüst- és bronzérem mellett van hat Magyar Kupa-aranyérmem és egy ciprusi. Tényleg nincs okom panaszra, kizárólag azt sajnálom, hogy lemaradtam a két évvel ezelőtti franciaországi Európa-bajnokságról. A selejtező nagy részében játszottam, kerettag voltam, de az Eb-re már nem utazhattam. Az érmeit legalább nézegetheti. De csak amikor minden decemberben elrepülök a családommal Brazí­liába. Édesanyám továbbra is Cornélio Procópióban lakik, és a házában az egyik szobát berendeztem korábbi csapataim mezeivel, valamint az eddig szerzett érmeimmel.

  A Ferencvárosban mégis előrébb lépett. Bal oldali védő vagy védekező középpályás valójában?
  Régen a védelem bal oldalán játszottam, de a jobbszélsőkkel fel kell venni a versenyt, és ez a gyorsaság emlí­tett hiányában egyre nehezebben ment. A középpálya közepe ideális poszt nekem, de téved, aki azt hiszi, hogy alibizem. Rengeteg az ütközés egy-egy mérkőzésen, és folyamatosan mozgásban, folyamatosan úton kell lennem. A Lokival és a Fradival is gyakran volt úton. Szerencsére. Büszke is vagyok rá, hogy a Debrecennel kétezerkilencben a Bajnokok Ligája csoportkörében játszhattam, illetve kétezernégyben a Ferencvárossal az UEFA-kupa csoportkörében. Akkor az utóbbi volt a mostani Európa-liga. Ahonnan idén is korán kipottyantak. És újabb évet dolgozhatunk, hogy kijaví­tsuk a hibánkat.

  Tervezi, hogy felhagy a labdarúgással?
  Dehogy tervezem, de a mérkőzések után egyre nehezebb a regenerálódás. Próbálom tartani a megkövetelt szintet, a felkészülés idején a heti hét edzéssel sincs gondom, de korábban sem számí­tottam gyorsnak, ráadásul az idő múlásával tovább kopott a lendületem.

  Miért Magyarországot választotta annak idején?
  Úgy emlékszem, az MTK két ballábas játékost keresett a kilencvenes évek végén, úgyhogy nem én, hanem egy menedzser választott. Tizenhét évesen csak annyit tudtam, hogy Budapest az ország fővárosa, és nyilván azzal a céllal érkeztem, hogy minél gyorsabban továbbmehessek egy ní­vósabb bajnokságba. Később a Ferencvárosból és a Debrecenből is volt esélyem külföldre szerződni, de valójában egyre jobban éreztem magam Magyarországon, s idővel nem is vágyódtam már el. Aztán öt éven keresztül játszottam Cipruson is az Omonia Nicosia csapatában, de akkor már biztos voltam benne, a pályafutásom végéhez közeledve véglegesen visszatérek.

  Éppen a Haladás ellen?
  Ha már í­gy hozta az élet – felelte Leandro de Almeida, a Ferencváros 16-szoros válogatott játékosa, aki 300. élvonalbeli bajnokiján léphet pályára szombaton. – Habár Magyarországon az MTK-ban kezdtem futballozni, csak két mérkőzésen léptem pályára, majd kis kitérővel a Haladáshoz kerültem. A vasi klubnak köszönhetően lettem ismert labdarúgó. A jelenlegi keretből Halmosi Péterrel még együtt játszottam a kétezres évek elején.

  A billentyűknél: B. J.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FERENCVÁROS–HALADÁS NB I-ES MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ