2022.IV.16. Bp. Honvéd – Ferencváros: 1-2

A ráadásban nyerte meg a Honvéd elleni bajnokit a Ferencváros

Kellett egy kis szerencse is a zöld-fehérek győzelméhez, a három ponttal nagyon közel került a címvédéshez a Fradi.
A Budapest Honvéd nagy csatában 2–1-re kikapott odahaza a Ferencvárostól a labdarúgó NB I 28. fordulójában.


Nyilatkozatok:

Sztanyiszlav Csercseszov: — Legutóbb márciusban találkoztunk a Honvéddel a Magyar Kupában, tisztán emlékszem arra a meccsre. Bár összességében sikeres volt, hiszen 1-0-ra győztünk és továbbjutottunk, két ellentétes félidőt láthattak a szurkolók. Az első játékrészben egy igazán jó csapatot láttam a pályán, a második félidőben viszont nagyobb nyomás alá helyezett minket az ellenfél, amely elhitte, hogy még lehet esélye a továbbjutásra, veszélyes helyzeteket alakított ki akkor a Honvéd. Biztos vagyok benne, hogy a szombati bajnoki mérkőzés más lesz, hiszen mi a bajnoki címért versengünk, míg a Honvéd a tabella második felében található. A tervezett feladatokat elvégeztük a héten, felkészültünk a Honvédból. Biztosan lesznek helyzeteink is, élnünk kell velük!

Nebojsa Vignjevic: — A Fradi a legerősebb csapat a ligában, kimagasló kvalitású játékosokkal, akik bármikor képesek eldönteni az adott találkozót, kizárólag akkor remélhetünk jó eredményt, ha az első pillanattól az utolsóig keményen dolgozunk. És nemcsak a Fradi ellen, mert ilyenkor előfordul, hogy sokkal motiváltabbak a játékosok, még többet akarnak adni, mert tudják, milyen erős csapattal játszunk, azonban a többi meccsre is ugyanezzel a hozzáállással kell érkezni. Remek erőfelmérő a szombati mérkőzés, de az a siker is csak három pontot ér, nekünk pedig sokszor három pontra van szükségünk, így minden meccs egyformán fontos.

A mérkőzés:

Bp. Honvéd — Ferencváros: 1-2 (1-1)
Bozsik Aréna, 19:30. 4.062 néző.
Vezette: Andó-Szabó Sándor (asszisztensek: Szalai, Vígh-Tarsonyi; Videóbíró: Iványi Zoltán; VAR asszisztens: Albert; VAR operátor: Szőts; tartalékjv.: Bogár)

Bp. Honvéd: Szappanos — Doka, Batik, Lovric, Tamás K. — Pantelic — Nagy Do. (Bőle, 34.; Hidi, 65.), Kadiri (Petrusenko, 78.), Zsótér, Machach (Gale, 78.) — Lukic
kispad: Tujvel, Dúzs, Petkovic, Klemenz, D. Drazic, Jonsson, Traoré, Baráth
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Ferencváros: Dibusz — Botka (S. Mmaee, 75.), Blazic, Kovacevic, Civic (Pászka, 69.) — Esiti (Laidouni, 54.), Vécsei — Zachariassen, Nguen, Marquinhos (Loncar, 54.) — R. Mmaee (Bassey, 76.)
kispad: Bogdán, Besic, Somália, Marin, Auzqui, Boli, Gavric
vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

Gól: Zsótér (35.) illetve R. Mmaee (8.), Zachariassen (90+1.)
Sárga lap: Machach (27.), Petrusenko (81.), Gale (90+4.) illetve Zachariassen (15.), R. Mmaee (35.), Vécsei (51.), Botka (71.), Kovacevic (86.), Blazic (90+5.)

Nem teketóriázott Ryan Mmaee: az első valamirevaló lehetőségnél könyörtelenül kilőtte a jobb sarkot.

Így kell elkezdeni egy mérkőzést! Az is igaz, hogy a kispestiek letámadták a játékvezetőt, szerintük a ferencvárosi gólt megelőző bedobást rosszul ítélték meg a bírók, de Andó-Szabó Sándor középre mutatott.

Nem mellesleg a Honvéd is jól kezdett, eleinte Nagy Dominik, a korábbi ferencvárosi játékos volt a főszereplő. Első labdaérintésével remekül lefordult ellenfeléről, és ragyogóan indított, néhány másodperccel később pedig kapásból lőtt, nem sokkal Dibusz Dénes kapuja mellé.
A folytatásban sem unatkoztak a nézők, megint a játékvezetőre figyelt mindenki, mert a Fradi kapuja előtt mintha kezezés történt volna, azonban a visszajátszások megtekintése után az a döntés született, hogy folytatódhat a játék, nincs ok tizenegyest adni. Mondani sem kell, a kispestiek feszülten vették tudomásul, máris úgy érezték, minden összeesküdött ellenük, ám természetesen még rengeteg idő volt hátra, szó sem lehetett arról, hogy a piros-feketék feladják a meccset: a labdát a földön tartva próbáltak akciókat vezetni és úgy veszélyes helyzetet kialakítani a ferencvárosi kapu előtt. Azt pedig a nézőtéren is lehetett érzékelni, hogy a zöld-fehér futballistákat megnyugtatta, feldobta a vezető gól, szervezetten védekeztek, és amint labdát szereztek, azonnal megpróbáltak kontrázni, márpedig a gyors támadókkal erre volt is lehetőségük.

A félidő közepén megint Nagy Dominikra kellett figyelni, de ettől vélhetően eltekintett volna a Honvéd játékosa. Egy összecsapás után földön maradt, s az ápolást követően megpróbálkozott a játékkal, ám végül cserét kért. Szabadrúgáshoz jutott a házigazda, amikor leballagott a pályáról, Bőle Lukács érkezett a helyére, aki azonnal mehetett Zsótér Donátnak gratulálni – a korábbi újpesti hatalmas gólt lőtt szabadrúgásból. Remekül csavarta el a labdát a sorfal fölött, Dibusz Dénesnek esélye sem volt védeni.

A gól nem a semmiből érkezett, mert az egyenlítést megelőző időszakban is a házigazda próbálkozott, Dibusz Dénesnek kellett többször játékba avatkoznia, a Fradi egyáltalán nem volt veszélyes. Igaz, egyből reagált a kapott gólra és könnyen újra vezetést szerezhetett volna, csakhogy Tokmac Nguen lövésénél a kapufa kisegítette Szappanos Pétert.

A második félidőben még jobban zuhogott az eső, az első sorokban ülők teljesen eláztak (és bár új stadionról van szó, az újságírók laptopjai csuromvizesek lettek), akárcsak a két edző a kispadok előtt.

Volt lehetőség az időjárással foglalkozni, mert a mérkőzés ekkor nem volt olyan eseménydús, mint a szünetet megelőzően, igaz, Zsótér Donát ismét megpróbálkozott egy szabadrúgással, ám a sorfalban elakadt a labda, az ismétlésnél pedig Dibusz Dénes mentett.

Nagy volt a küzdelem, a játékosok becsülettel küzdöttek, a színvonal azonban messze elmaradt a várakozástól. A kérdés így csak az volt, a hajrában ki tudja-e csikarni valamelyik csapat a győzelmet? Az utolsó percekben a Ferencváros nyomás alatt tartotta a Honvéd védelmét, és meg is szerezte a második gólt, jóllehet kívülről úgy tűnt, Kristoffer Zachariassenről pattant ki a labda, mégis szögletet rúghattak a vendégek és a beadást követően a Honvéd kapujába került a labda.

A házigazda nem érdemelt vereséget, de a zöld-fehérek ezért (is) lesznek bajnokok. Meg tudnak nyerni olyan mérkőzéseket is, amelyeken nem igazán megy nekik a játék

A Honvéd többet érdemelt volna ezen az estén.

További képek: fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Nebojsa Vignjevic: — Szerintem csapatként mi voltunk a jobbak. Nagyon sajnálom a srácokat, legalább egy pontot megérdemeltek volna, mert jól és fegyelmezetten futballoztak. Persze nagyon veszélyes volt az ellenfelünk, de inkább labdarúgói egyéni képességeinek köszönheti a sikert, nem azért, mert csapatként felülmúlt bennünket. Voltak lehetőségeink a második gól megszerzésére, de a tizenhatos előterében nem mutatkoztunk kellően türelmesnek, időnként hiányoztak a passzok, amelyek ziccert, tiszta lövőhelyzetet eredményeztek volna. De tudjuk, hogy az FTC ellen sohasem könnyű játszani. Kiegyensúlyozatlan a teljesítményünk, még a mérkőzéseken belül is hullámzó: időnként kitűnően futballozunk, aztán sokkal alacsonyabb színvonalon. A Ferencváros vagy a Fehérvár ellen mindenki koncentrált, fegyelmezett, minden meccsen így kellene harcolnunk.

Sztanyiszlav Csercseszov: — Nehéz meccsre készültünk, az is lett, de mindvégig hittünk a győzelemben – a kilencvenedik percig és még azután is… Tény, hogy az első gólunk után megbomlott az egységünk, s ha nem is játszottunk mindig jól, fontos három pontot szereztünk. Leginkább az időjárás zavart, nagyon eláztam… A viccet félretéve, megnyertük a mérkőzést, szóval nincs okom rá, hogy bármivel is elégedetlen legyek. Arról, hogy miről beszéltünk a szünetben, nem beszélek – ami az öltözőben elhangzik, az közöttünk marad. Igyekeztünk változtatni a szerkezeten, ez az edzői stáb feladata, és úgy gondolom, működött a tervünk.

Kristoffer Zachariassen:

Pászka Lóránd: — Fantasztikus érzés, hogy végre bemutatkozhattam a Ferencváros színeiben az első osztályban. Ez nem csak nekem, de az egész családomnak egy hatalmas dolog, büszke vagyok erre. A családomnak üzenem: sikerült! Köszönöm az eddigi támogatást, nélkülük sosem sikerült volna. Szokták mondani: igazi futballidő volt. Esett az eső, gyors volt a pálya, jó mérkőzés volt. Nem sikerült az egész mérkőzésen dominálnunk, de azt gondolom, hogy összességében megérdemelten győztünk, egy góllal jobbak voltunk. A Honvédnál is megvoltak azok a periódusok, amikor jók voltak, amikor fölénk nőttek, de nagyon örülök, hogy győztes mérkőzésen tudtam debütálni. Emellett külön öröm, hogy a fantasztikus szurkolótáborunk előtt sikerült berúgnunk a mindent eldöntő gólt. Hirtelen kellett beszállnom, örültem, hogy megkaptam a lehetőséget. Próbáltam figyelni a védekezésre, de aztán átálltunk a három belsővédős rendszerre, ekkor már feljebb játszhattam. Jól éreztem magam a pályán, próbáltam minden pillanatát élvezni.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Bp. Honvéd hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2022.IV.16. Bp. Honvéd – Ferencváros: 1-2 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE:

  90+6.

  PERC
  UGYANIS VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+6.

  PERC
  Így nem szerzett pontot a Honvéd a Fradi ellen a Fradi volt védőjének kései találatával.

  90+6.

  PERC
  Zsótér adja be balról, Batik hét méterről a léc fölé fejeli a labdát!

  90+5.

  PERC
  …Gale beadását Blazic a léc fölé fejeli.

  90+5.

  PERC
  …Szappanos a kapu előtt…

  90+5.

  PERC
  Gale adja be, jobbal…

  90+5.

  PERC
  Szappanos is előremegy, beadás a tizenhatos bal sarka elől.

  90+4.

  PERC
  Miha Blazicnak sárga lap Batik fejen rúgásáért,

  90+4.

  PERC
  Thierry Gale kap sárga lapot, odarúgott Zachariassennek.

  90+3.

  PERC
  Lukics kapura tör, jobbal gyatrán lő kapura 16 méterről, de les.

  90+3.

  PERC
  A honvédosok természetesen reklamálnak a szöglet miatt.

  90+3.

  PERC
  Nguen adott be jobbról ballal, Vécsei az ötös bal sarka elől középre fejeli a labdát, Blazic megfejeli a labdát, amely Zachariassen homlokán csattan. Mind a ketten nagyon magukra maradtak…

  90+2.

  PERC
  ÉS EBBŐL LESZ A GÓL, KRISTOFFER ZACHARIASSEN egy méterről az üres kapuba fejel, félmagasan. 1–2!

  90+1.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (1–2) Zachariassen
  90+1.

  PERC
  MELLÉ, Loncar jobb oldali beadását a jobb sarok felé fejeli meg tízről Laidouni, Szappanos nagyon nagyot véd, Zachariassen meg a jobb sarok mellé fejel egy méterről. DE KORNER.

  90.

  PERC
  Négy perc a ráadás.

  90.

  PERC
  Loncar ível az ötösre, Tamás ment Laidouni elől, de kornerre.

  90.

  PERC
  Bassey jobb oldali beadását nem rúgja el 11 méterről Nguen, körülményes, forog… Hidi odalép és szereli őt. NAGY MENTÉS!

  89.

  PERC
  Gale adja be balról a szögletet, jobbal, kifejeli a labdát Zachariassen, csukamozdulattal. Előtte Blazic mentett fejjel ismét, Hidi ívelésénél, most Zsótér elől.

  88.

  PERC
  Hidi beadása a védőké, Doka jobb oldalról keresi a beadással Lukicsot, de ezt is elfejeli Blazic az ötösről.

  86.

  PERC
  Sárga lap.

  86.

  PERC
  Bassey beadását elrúgja középről Tamás, kontra, Zsótért Vécsei pocsék levétele után lebirkózza Adnan Kovacevic.

  85.

  PERC
  Fotók: Dömötör Csaba

  85.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  84.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  83.

  PERC
  Loncar ballal kapura lő 22 méterről, középről, de blokkol az ötösön a lesen álló Blazic…

  82.

  PERC
  Olekszandr Petruszenko kap sárga lapot Laidouni felrúgásáért.

  81.

  PERC
  Kadiri még mindig a hordágyon, komoly az ügy.

  79.

  PERC
  Lukics és Blazic megbeszéli a történteket.

  79.

  PERC
  Három védővel játszik az utóbbi cserék óta az FTC.

  78.

  PERC
  Olekszandr Petruszenko be, a lesérült, hordágyon távozó Kadiri le. A jobb combja fáj.

  78.

  PERC
  Thierry Gale be, Machach le, szélsőcsere.

  78.

  PERC
  NEM IGAZ! Nguen Zachariassen elé tolja jobbal technikásan Pászka bal oldali beadását, a középpályás jobbal vérhólyagot rúg a labdába, kissé jobbról, a kaputól három méterre!

  76.

  PERC
  Fortune Bassey váltja Ryan Mmaeét.

  76.

  PERC
  Samy Mmaee be, Botka le.

  76.

  PERC
  Fotó: Dömötör Csaba

  75.

  PERC
  https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/88/72/33/cikk_2887233/2_960px.jpg

  75.

  PERC
  Hopp, Mmaee jobbal a jobb sarokba lőne félmagasan, 12-ről, picit jobbról, de Szappanos véd egy tetszetős vetődéssel!

  75.

  PERC
  Nebojsa Vignjevics érkezése óta még nem vesztett bajnokit a kispesti csapat a Bozsik Arénában (2 győzelem, 2 iksz), kupameccset is csak egyet, de azt éppen a Ferencvárostól (0–1).

  72.

  PERC
  Pászka ma debütál a Fradiban. És az NB I-ben is. Mikor, ha nem Húsvétkor debütálna Pászka?

  71.

  PERC
  Sárga lap a védőnek.

  71.

  PERC
  Botka Endre és Machach összerúg.

  71.

  PERC
  Pantelics reklamál, és nagyon lenézően beszél a játékvezetővel, aki nem ad sárga lapot, hanem visszakiabál.

  69.

  PERC
  Pászka Lóránd be, Civic le, balbekkcsere.

  68.

  PERC
  Kovacevic szereli a balon Lukicsot, és jelzi, csere lesz. Civic ül a földön, a jobb combját fogva.

  68.

  PERC
  Machach eladja, Vécsei eladja. Lovric hazaadja Szappanosnak.

  67.

  PERC
  Ryan Mmaee cselezget a balon, a kapufa előtt, Doka szereli, kirúgás.

  66.

  PERC
  Amióta Sztanyiszlav Csercseszov a vezetőedző, hazai pályán a Debrecen elleni (3–0) múlt heti meccsen fordult elő először, hogy a Ferencváros háromszor is betaláljon – korábban Zalaegerszegen volt hasonlóra példa (3–1) az orosz trénerrel.

  66.

  PERC
  A korábban az Újpestet irányító Vignjevicsnek lehangoló a mérlege a Ferencváros ellen: 21 mérkőzésből – ebből csak egy volt a Honvéddal – 12 vereség, 6 iksz és 3 diadal, azok is még 2013 és 2015 között. A szerb mester több mint hat éve nem tudott győzelmet ünnepelni a zöld-fehérek ellen.

  65.

  PERC
  Hidi Patrik be, a nem túl boldog Bőle le.

  65.

  PERC
  A sorfalban Laidounin csattant a labda.

  65.

  PERC
  Zsótér jobbról ballal kapura teker a szögletből, Dibusz ismét véd a léc alatt!

  65.

  PERC
  Zsótér ballal a sorfalba lő 17 méterről, picit jobból. A kipattanót Tamás 19 méterről ballal a léc alá vágná, de hatalmasat véd Dibusz!

  63.

  PERC
  Hoppá, Bőle beadását kifejeli Blazic, Nguen meg ellöki a tizenhatos előtt a ballal lőni akaró Pantelicset.

  62.

  PERC
  A vendégtabellát továbbra is az FTC vezeti: 9 győzelem mellett csak az MTK és a Puskás Akadémia ellen ikszelt, illetve Debrecenben és Felcsúton kapott ki. Botka Endrééknek az előző 30 idegenbeli fellépésükön mindössze ez a két vereségük volt.

  62.

  PERC
  Az élen álló Ferencváros nyolc forduló óta őrzi veretlenségét (5 győzelem, 3 döntetlen), és az idény során még soha nem volt ilyen nagy, kilencpontos előnye a másodikkal szemben. Ennél hosszabb sorozattal (10) korábban csak a Kisvárda rendelkezett a bajnokságban. A zöld-fehérek legutóbb február 6-án az Üllúi úton a Pakstól szenvedtek vereséget (0–3).

  62.

  PERC
  A Honvéd lemenő ágban van, az előző három fordulóban győzelem–döntetlen–vereség volt a sorrend a piros-feketéknél, akik csupán négy pontot gyűjtöttek be az előző négy fordulóban.

  62.

  PERC
  Beleerősített a Ferencváros, de helyzetet nem szült még a mezőnyfölény.

  57.

  PERC
  Vécsei emel a balon teljesen egyedül felfutó Civic elé, aki tétova, Szappanos lábbal szereli őt az ötös bal sarkán. Doka nagyon nem figyelt most.

  56.

  PERC
  Nguen jobbal 20 méterről, picit balról a kapushoz lő, Bőle mellől.

  54.

  PERC
  Aissa Laidouni be, Esiti le. Motorcsere.

  54.

  PERC
  Stjepan Loncar be, Marquinhos le. Szélső helyett védekező középpályás.

  54.

  PERC
  Nguen emelését Zachariassen jobbról, 11 méterről kapura teszi, Szappanos fogja a lába elé érkező labdát. HELYZET VOLT!

  53.

  PERC
  NINCS BENT! Zsótér az ötösre emel ballal, Lukics ballal hatalmas lyukat rúg, Bőle meg ballal estében három méterről a kifutó Dibusz felemelt kezét találja el a labdával!

  51.

  PERC
  Vécsei Bálint odarúg a tizenhatos előtt az Esitit szerelő Lukicsnak, sárga lap.

  51.

  PERC
  Doka megindul a jobb szélen, majd megbukik labdakezelésből.

  50.

  PERC
  Ryan Mmaee felbőrözi Tamást, Zachariassen elől ment az ötös előtt Lovric.

  48.

  PERC
  Botkának odacsap Machach, újabb ápolás. Botka folytatja.

  47.

  PERC
  Civic ballábas beadása megpattan a füvön, Szappanos magabiztosan fogja a labdát.

  46.

  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Ma az első félidőben 54 százalékban volt a hazaiaknál a labda, 7-szer lőttek kapura, 4-szer a kapu felületére, a vendégeknél 2/2 ez az arány!

  FÉLIDŐ

  A régi kispesti létesítményben legutóbb abban az idényben tudott nyerni a Honvéd, amikor 2017-ben bajnok lett. A 2–1-es sikert hozó meccsen a hazaiak találatait a most is kerettag Zsótér Donát, valamint a télen távozott Eppel Márton lőtte, a kispadról Marco Rossi irányított.

  FÉLIDŐ

  A kispestiek pályaválasztása mellett 108 találkozót rendeztek, közülük 39 hozott Honvéd-sikert, 14 lett döntetlen és 55 zárult a zöld-fehérek győzelmével.

  FÉLIDŐ

  A piros-feketék az előző hét tétmeccsüket (6 bajnoki és 1 kupatalálkozó) kivétel nélkül elbukták a zöld-fehérek ellen. A legutóbbi három alkalommal 1–0-ra győztek a ferencvárosiak.

  FÉLIDŐ

  A Honvéd a legutóbbi 14 dél-pesti rangadóból csak egyen tudta legyőzni a Ferencvárost, 2019. április 27-én az Új Hidegkuti Nándor Stadionban (3–2). A kispestiek diadalának értékét némileg csökkenti, hogy az FTC akkor úgy lépett pályára, hogy az eredménytől függetlenül már meglett a 30. bajnoki címe.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  NEM KÉTSÉGES, melyik az erősebb csapat, elég a tabellára pillantani. Ám ez nem jelenti azt, hogy a Ferencváros meg is nyeri a mérkőzést, a Honvédot ismerve bizonyos, hogy nagyon meg kell dolgoznia a három pontért. Ha a kispestiek kihozzák magukból, amire egyébként képesek, győzhetnek, de ha az FTC a legjobb formáját hozza, akkor nem. SOMOGYI Zsolt a mérkőzés előtt.

  FÉLIDŐ

  A párharc legjobb góllövői a közelmúltból:
  Böde Dániel 7
  Borgulya István 4
  Eppel Márton 4
  Davide Lanzafame 4
  Lipcsei Péter 4

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+2.

  PERC
  Ilyen időben nyilván alapos okkal marad fekve valaki, Botka Machach mellett rosszul ért földet.

  45+1.

  PERC
  Most éppen Botka a földön, a bal bokáját ápolják.

  45+1.

  PERC
  Machach ad be balról jobbal, Civic elől kapura fejel Lukics, hat méterről, jobbra elmozdulva fogja a labdát Dibusz.

  44.

  PERC
  Esiti emel Zachariassen elé, aki ellöki a tizenhatoson Lovricot. Szabadrúgás kifelé.

  43.

  PERC
  Fotók: Dömötör Csaba

  43.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  43.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  42.

  PERC
  Bőlének ez a 7. meccse a Ferencváros ellen, kanadai pontja nincs.

  40.

  PERC
  Pantelics is lesérült, sántikál.

  40.

  PERC
  Bőle jobb oldali beadását elfejeli Botka Zsótér elől. Lukics passzol oldalra Zsótérhoz, aki jobbal a jobb alsóba lőne 16 méterről, kicsit balról, nagy erővel, de Dibusz véd egy villámgyors vetődéssel.

  39.

  PERC
  Érdekesség, hogy az 1919. márciusi visszavágó is az Üllői úton volt, az FTC 2:0-ra nyert, a Kispest kapusát, Varga Pétert ájultan vitték le egy szerencsétlen összecsapás után a pályáról. Hogy miért volt a helyszín megint az Üllői út? A magyar labdarúgás két abszolút domináns, saját stadionnal rendelkező csapata, az FTC és az MTK egyszerűen megegyezett az állandó pénzszűkében lévő kisebb csapatokkal arról, hogy a nagyobb befogadóképességű Üllői útra, illetve Hungária útra viszik „hazai” mérkőzésüket is. Az FTC ebben a szezonban a 22 mérkőzéséből 16-ot tulajdonképpen otthon játszott. A harmincas évek második feléig a Kispest jóval több „hazai” meccsét játszotta az FTC ellen az Üllői úton, mint saját kerületében.

  39.

  PERC
  1918-ban szezonnyitót vívtak a csapatok egymással. Hogy a korabeli tudósítást idézzük: „Az elmúlt vasárnap ismét megjelentek a nyári szünet alatt rövid időre csendbe borult pályákon a bajnoki pontokért küzdő csapatok, és hangossá tette ismét az elhagyatott tribünöket az ígérkező sportélvezet csábításának szívesen engedő közönség lelkes buzdító szava.” Az FTC 4:0-ra győzte le „imponáló stílusban” a Kispestet az Üllői úton, a mérkőzést majdnem sötétedés miatt kellett félbeszakítani, mivel csúsztak az előző találkozók. Illetve a csapatokra konkrétan rásötétedett, de a mérkőzést így is lejátszották…

  39.

  PERC
  E párharc legnagyobb szériája a Ferencvárosé, a zöld-fehérek 1922 és 1939 között egymás után 35 bajnokit nyertek meg a Kispest ellen – hasonló sorozat ritkaság bármely élvonalbeli összecsapás történetében. Összehasonlításul: a legjobb honvédos győzelmi széria a párharc történetében hatmeccses (1950–53). A rekordsorozat 1939. november 26-án, a Kispest–Ferencváros 2:1-es mérkőzésen szakadt meg.

  38.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  38.

  PERC
  KAPUFA! Marquinhos passzát Nguen Tamás lába között a bal oldali kapufa tövére gurítja az ötös bal sarkáról, a kipattanót Zachariassen Lovricba vágja.

  37.

  PERC
  Bőle anno 49 meccsen 6 góllal és 10 gólpasszal szolgálta az FTC-t.

  37.

  PERC
  Nagy Dominik bal térde kificamodott. Anno 68 meccsen 17 kanadai pontot szerzett a Ferencvárosban.

  36.

  PERC
  Ryan Mmaee reklamál még a szabadrúgás miatt, sárga lap. Nem volt igaza egyébként.

  35.

  PERC

  35.

  PERC
  NA, EZT NEM KELL VIZSGÁLGATNI, picit jobbról ballal ZSÓTÉR DONÁT irgalmatlan nagy gólt lő a bal, azaz a rövid felső sarokba. Dibusz nagyot repült azért: 1–1!

  34.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (1–1) Zsótér
  34.

  PERC
  Bőle Lukács váltja.

  34.

  PERC
  Nagy Dominik nem bírja tovább.

  34.

  PERC
  Marquinhos felrúgja a tizenhatos előtt Pantelicset, szabadrúgás, kissé jobbról, 17 méterről.

  33.

  PERC
  Kadiri jobbal a jobb alsót veszi célba picit balról, 21 méterről, Dibusz eléri a labdát. Vetődve.

  33.

  PERC
  A Ferencvárosnál 18 légiós a meccskeretben, nincs itt Baturina, Mak, Dvali, Haraisvili, Wingo és Zubkov.

  31.

  PERC
  A hazai keretben 14 a légiós. A keretbe nincs nevezve Nir Bardea.

  31.

  PERC
  Nagy Dominik folytatja.

  30.

  PERC
  A Ferencvárossal szemben ugyanakkor 2019. április óta nyeretlen pályaválasztóként. A Ferencváros kilencpontos előnnyel áll a tabella élén, idegenben öt forduló óta veretlen (mlsz.hu).

  30.

  PERC
  A hagyományok alapján nyilvánvalóan ez lenne a forduló rangadója, de a kispestiek csak hat pontra vannak a két kiesőjelölttől, négy pontot gyűjtöttek a legutóbbi négy fordulóban. Otthon Nebojsa Vignjeviccsel még nem veszítettek bajnoki mérkőzést.

  29.

  PERC
  Nagyért hordággyal jönnek. A bal térde fáj.

  29.

  PERC
  Nagy Dominikot orron vágják, Zsótér 22 méterről ismét nagyon a bal alsó mellé talál.

  28.

  PERC
  Civic ballal középre ad jobbról, de lökés az ötösön. Szappanos gyorsan indít, Botka hazafejeli a labdát higgadtan.

  27.

  PERC
  Zinédine Machachnak sárga lap.

  25.

  PERC
  Tamás passzát Zsótér ballal, 20 méterről, középről hét méterrel lövi a bal alsó mellé.

  24.

  PERC
  Ez a csatár pedig egymillió eurónál is többet mozgatott meg a két klub között!

  24.

  PERC
  Aztán 500 ezer euróért elvitte a Ferencváros.

  23.

  PERC
  Botka anno 64 meccsen 3 kanadai pontot ért el a Honvédban.

  23.

  PERC
  Kemény a meccs, Botka a földön, oda akart csúszni Machachnak, de leragadt a bal lába. Közben Kovacevic nagyot rúgott Lukicsba. Ápolás. Botka folytatja majd.

  17.

  PERC
  Machach felvágja a felezőnél meginduló Esitit Tamás rossz passza után.

  16.

  PERC
  Ki lesz ma tízes?

  15.

  PERC
  Lovric ellökéséért Kristoffer Zachariassen kap sárga lapot.

  14.

  PERC
  A Zsótér által szabálytalanul elvégzett bedobással folytatódik a meccs. Vignjevics nem hisz a szemének.

  14.

  PERC
  Csak bedobás.

  14.

  PERC
  Iványi gyorsan rendet tesz. Közben kiderült: Tamás bal oldali beadása után a Batikot átölelő Civic jobb kézzel blokkolta Lukics fejesét.

  13.

  PERC
  Videobíró.

  13.

  PERC
  Egy bal oldali beadás megpattan két játékos kezén is az ötösön. MIT MOND A VAR?

  12.

  PERC
  Zsótér bal oldali beadását megcsúsztatja az ötös előterében fejjel Lukics, elüti azonban a labdát a bal sarok és Lovric elől Dibusz.

  11.

  PERC
  A közönség közben már nagyon sok pénzt keres az MLSZ segélyalapjának.

  10.

  PERC
  Fotó: Dömötör Csaba

  10.

  PERC
  https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/88/72/33/cikk_2887233/1_960px.jpg

  9.

  PERC

  9.

  PERC
  A VAR szerint érvényes a gól.

  9.

  PERC
  A közönség keres közben egy kis pénzt az MLSZ segélyalapjának.

  7.

  PERC
  VEZET A FRADI, RYAN MMAEE Zachariassen jobb oldali, lapos beadása után Zsótér és Lovric közül kissé jobbról, tízről jobbal a jobb alsó sarokba lő. Meglepte a vizes füvön megcsúszó lövés Szappanost: 0–1!

  7.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (0–1) Mmaee
  5.

  PERC
  Látványosan nem tud mit kezdeni az FTC a hazai presszinggel.

  5.

  PERC
  Machach bal oldali beadását Nagy Dominik ballal kapásból a bal alsó mellé vágja az ötös jobb sarka elől.

  5.

  PERC
  Esiti elrúgja Doka emelését Lukics elől.

  3.

  PERC
  Kadiri is a földön, a bal térde fáj.

  2.

  PERC
  Ápolni kell a bekket.

  2.

  PERC
  Kadiri elfut a jobb szélen, Kovacevic becsúszva szereli.

  1.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  Az eső meg szakadóban…

  A hazaiak piros-fekete mezben és fekete nadrágban, a vendégek zöld-fehér mezben és fehér nadrágban.

  Legutóbb, márciusban a kupameccsen két ellentétes félidőt láthattak a nézők. Ez más mérkőzés lesz, a héten elvégeztük a tervezett feladatokat, felkészültünk a Honvédból. Lesznek helyzeteink, ki kell használnunk őket. Sztanyiszlav CSERCSESZOV, a Ferencváros vezetőedzője a klub honlapjának.

  Fegyelmezettség, koncentráció, csapatjáték, ez a fontos, ráadásul a Ferencváros ellen mindig több kell. Erőnlétileg rendben vagyunk, mentálisan kell készen állnunk a feladatra, harcolnunk kell a labdáért. Nebojsa VIGNJEVICS a Bp. Honvéd vezetőedzője a klub honlapjának.

  Egy kis örökmérleg! Ez lesz a 216. első osztályú bajnokin mérkőzésük, és a zöld-fehérek majdnem kétszer annyi találkozót nyertek meg, mint ellenfelük. Az örökmérleg ugyanis 61 kispesti sikert, 34 döntetlent és 120 FTC-diadalt mutat. Ezek közül három találkozót olyan bajnokságban játszottak, amely később félbeszakadt (egyet 1944-ben, kettőt 1956-ban); ezek nélkül az örökmérleg 59–34–119. 465 rúgott gól ott, 313 itt.

  JÖTTEK-MENTEK!
  A Honvédtól a Ferencvároshoz:
  2019, Gróf Dávid, ingyen
  2018, Davide Lanzafame, 800 000 euró
  2016, Botka Endre, 500 000
  2016, Kundrák Norbert, ingyen
  2007, Edouard Ndjodo, kölcsönbe
  2007, Szemán Lajos
  2005, Budovinszky Krisztián
  2004, Keller József
  2003, Tarcsa Bence, ingyen
  2003, Marius Sasu, i.
  2002, Udvarácz Milán, i.
  2001, Szabó Tibor
  1999, Váczi Zoltán
  1998, Kovács Béla
  1998, Mátyus János, i.
  1974, Pusztai László
  1966, Katona Sándor
  1963, Perecsi Tibor
  1948, Mészáros József
  1940, Kalocsay Géza
  1934, Mikes Károly
  1922, Eisenhoffer Károly
  A Ferencvárostól a Honvédhoz:
  2020 Davide Lanzafame, kölcsön után végleg, 700 000 euró
  2010, Sajó Dániel, kölcsönbe
  2008, Ihrig-Farkas Sebestyén, i.
  2007, Vernes Richérd, i.
  2006, Budovinszky Krisztián
  2003, Keller József
  2003, Gyenes Dávid
  2002, Hrutka János
  2002, Zombori Zalán
  2000, Kovács Béla
  1996, Arany László
  1984, Dózsa Attila
  1975, Máté János
  1974, Páncsics Miklós
  1970, Szűcs Lajos
  1950, Kocsis Sándor
  1950, Budai II László

  Eltiltott sincs.

  Bardea és Nagy G. nincs a hazai keretben, Zubkov, Dvali, Zachariassen, Wingo, Baturina és Sigér hiányzik a vendégektől.

  A maiak közül is többen vannak, akik ismerik a másik oldalt: a kispesti Batik Bence, Bőle Lukács és Nagy Dominik volt az FTC, a ferencvárosi Botka Endre és Vécsei Bálint a Honvéd játékosa. Azt pedig csak remélni lehet, hogy a szombati meccsre 35 év múlva is jó szívvel emlékeznek majd vissza a szurkolók.

  A Honvéd 1991-ben bajnoki címet érő döntetlent ért el az Üllői úton, Keresztúri András góljára Pisont István válaszolt. A Ferencváros 1992 tavaszán ugyancsak emlékezetes mérkőzésen nyert a Bozsik-stadionban: az 1999-ben, 36 évesen elhunyt Fodor Imre évekig a Honvéd szurkolóinak kedvence volt, de akkor a gólja a zöld-fehéreket tette boldoggá – ha csak az 1987-es meccset vesszük alapul, Fischer később volt a Honvéd játékosa, Détári pedig a Fradiban is játszott és volt vezetőedző az Üllői úton.

  Sikesdi Gábor beadása után Fitos József állította be a végeredményt, 3–2-re nyert a Honvéd. A színvonalra jellemző, hogy a forduló válogatottjába mindkét csapatból három játékos került be: Andrusch József, Détári és Fitos a győztes, Bánki , Fischer és Pintér Attila a vesztes oldalt képviselte. „Akkoriban az volt a divat, hogy a szünetben a ferencvárosi szurkolók az egyik kapu mögül átvonultak a túloldalra – emlékezett Bánki József. – Alig kezdődött el a második félidő, amikor Dzurják József, vagyis Csöpi elém gurított és futtából, ballal a jobb felső sarokba csavartam. Rohantam ki a szurkolók elé, csak éppen még nem értek át, a közönségünk fele nem látta a gólt… Arra is emlékszem, hogy Détári Lajos milyen pazar gólt szerzett. Persze mi is úgy tudtuk, hogy többen a kispesti és az újpesti játékosok közül is szerették a Fradit, de nem jöhettek hozzánk. Az edzőnk, Dalnoki Jenő bácsi mondogatta mindig, készüljünk úgy, hogy a Honvéd három támadója Czinege Lajos, Berecz János és Buda István lesz, ők, ugye, kommunista vezetők voltak, arra utalt ezzel, hogy akkoriban bevonultatták a legtehetségesebb játékosokat a politikai hatalommal visszaélve. Ettől mi, játékosok még nagyon is tiszteltük, kedveltük egymást, a mai napig kitűnő a kapcsolatunk, ha összefutunk Garaba Imrével, Nagy Antallal, Gyimesi Lászlóval és a többiekkel, órákig nosztalgiázunk. Még arra is emlékszem, hogy az akkori Honvédból egyedül Sikesdi Gábor nem volt válogatott, de mi nagyon elismertük őt, agitáltuk, jöjjön át a Fradiba, futballozzon nálunk, de a klubja nem engedte el. Nem csoda: remek játékos volt ő is.”

  A korábbi ragyogó középpályással egy 35 évvel ezelőtti mérkőzést is felelevenítettünk: 1987. március 21-én a Ferencváros volt a pályaválasztó, de annak nem volt sok jelentősége a Népstadionban. Détári Lajos tizenegyesből szerzett vezetést a Honvédnak, Fischer Pál a szünet előtt egyenlített, Bánki József góljával már a Fradi vezetett, de Détári Lajos egyenlített: lapunk tudósítása szerint az egyenlítő gólnak még a ferencvárosiak is tapsoltak – a videómegosztó oldalon fellelhető az összefoglaló. Jobbról érkező beadást követően a kipattanó labdával Détári Lajos indul meg, két lövőcsellel két fradista bekket is elfektet, majd a bal alsó sarokba gurít – csodálatos egyéni alakítás.

  „Az Újpest volt a nagy rivális, a szurkolóknak az volt a legfontosabb derbi – mondta lapunknak az 59 esztendős Bánki József, aki 1980 és 1990 között volt a Ferencváros futballistája. – A lila-fehérek ellen is vérre menő csatákat vívtunk, sokszor negyven-ötven ezer néző is összegyűlt a régi Népstadion lelátóin, hiszen akkoriban még létezett a kettős rangadó. Ám nekünk, jól emlékszem, a Honvéd volt a nagy ellenfél: bivalyerős csapat volt akkor a nyolcvanas években, a válogatott a kispestiekre épült, és az is igaz, nem sok sikerélményünk volt ellenük.”

  Jó néhány emlékezetes csata felidézhető a szombati Honvéd–Fradi derbi kapcsán, a korábbi zöld-fehér kedvenc, Bánki József segítségével egyet külön kiemeltünk. NAPOKIG LEHETNE NOSZTALGIÁZNI a régebbi Honvéd–Fradi meccsekről. A bombagólok, a nagy fordítások, a bajnoki döntők, az emlékezetes pillanatok több újságoldalt is megtöltenének.

  A Ferencváros ellen nem mostanában nyert a Honvéd bajnokin: a legutóbbi nyolc mérkőzésen hat zöld-fehér siker és két döntetlen született. Legutóbb három évvel ezelőtt, 2019 áprilisában örülhettek a kispestiek győzelemnek (3–2), igaz, az akkori gólszerzőkből már csak Tokmac Nguen szerepel a Fradiban, a ferencvárosi Ihor Haratin nem, s az akkor duplázó Ben-Hatira, valamint Uzoma sem a Honvédban futballozik már.

  A Honvédnak valóban bravúrt kellene bemutatnia, hiszen bár hat ponttal szerzett többet, mint a már kieső helyen álló Gyirmót FC Győr, a hátralévő hat fordulóban ez gyorsan megváltozhat.

  „Elég ránézni a tabellára, láthatjuk, a Ferencváros magabiztosan vezeti a bajnokságot, ez nyilván nem a véletlen műve. Jó csapat, ráadásul javuló formát mutat. Ha az Újpest ellen mutatott játékkal rukkolunk ki, amikor kettő nullára nyertünk a Megyeri úton, akkor szerezhetünk meglepetést. De ehhez mindenkinek be kell állnia a sorba, egységes csapatként kell működnünk, zártan, hiba nélkül kell védekeznünk, s abból kell indítanunk a támadásainkat. Nem hagyhatunk területet a Fradinak. Barátommal, a Ferencvárosban szereplő Vécsei Bálinttal ugyanúgy beszélünk a mérkőzés hetében is, de a meccsről ilyenkor kevés szó esik, arról inkább a lefújás után váltunk szót.”

  Nebojsa Vignjevics keményen fogalmazott a lefújás után, többek között elmondta, hogy „az első félidőben keveset futottak és ütköztek a játékosok, így pedig amatőr szinten sem lehet nyerni”, s azt is hozzátette, hogy egyedül Szappanos Péter nyújtott jó teljesítményt, ha nem véd kiemelkedően,  „katasztrofális vereséget szenvedtünk volna”. Hogy ezen szavak milyen hatással lehetnek a csapatra, az legközelebb a szombati, Ferencváros elleni bajnokin derül ki.

  „Kétségtelen, gyengén teljesítettünk, ezt el kell ismerni – mondta lapunknak Hidi Patrik, a Bp. Honvéd 31 éves középpályása. – Csodás érzés volt, amikor sikerült gólt lőnöm, örült az egész csapat, aztán… A VAR a Paks ellen is megtréfált minket másfél héttel ezelőtt, és a Zete ellen is: talán néhány centis lesen állt Mohammed Kadiri, akitől a passzt kaptam, így érvénytelenítették a gólomat. Már kezdjük megszokni, hogy így veszítünk pontokat, hiszen ki tudja, mi történik, ha egyenlítünk. De hangsúlyozom, a ZTE összességében megérdemelten szerzett három pontot, kifejezetten rossz napot fogtunk ki.”

  Halovány játék, a félidőben három lecserélt játékos, sima vereség Zalaegerszegen – biztos, hogy a múlt hét pénteki, ZTE FC elleni bajnoki (1–3) nem kerül be a klub históriás könyvének legszebb lapjaira… Nebojsa Vig­njevics vezetőedző negyvenöt perc szinte kilátástalan játék után döntött úgy, hogy Marko Petkovics, Zinédine Machach és Zsótér Donát is az öltözőben marad, s bár a fordulás után némileg jobban futballozott a pesti együttes, összességében megérdemelten nyertek a zalaiak. Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy 2–1-es hazai vezetésnél Hidi Patrik egyenlített, de a VAR les címén elvette a kispestiek gólját.

  28 éves játékos 2019 decemberében a svájci Luganótól igazolt az FTC-hez, azóta 73 tétmérkőzésen lépett pályára az együttesnél. „Nagyon örülök, hogy élt az opciós joggal a klub, és itt tudok maradni továbbra is” – mondta el Vécsei a Fradi Médiának az aláírást követően. Vécsei ebben az idényben 32 tétmérkőzésen játszott a zöld-fehéreknél, ezeken egy gólt szerzett.

  A Ferencváros meghosszabbította Vécsei Bálint szerződését, így a nyolcszoros válogatott középpályás a következő idényt is a fővárosi klubnál tölti.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ FTC–HONVÉD MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ