2024.IV.24. MK, Nyíregyháza Spartacus – Ferencváros: 1-2

HIÁBA VEZETETT SOKÁIG A SZPARI, AZ UTOLSÓ PERCEKBEN FORDÍTOTT A FERENCVÁROS, ÉS BEJUTOTT A MAGYAR KUPA DÖNTŐJÉBE

Nagyon jól játszott az NB II-es Nyíregyháza, hatalmas küzdelemre késztette a Ferencvárost, amely kihagyott egy tizenegyest, de a legvégén csak legyűrte a hazaiakat.
Emlékezetes mérkőzésen győzte le 2–1-re a Ferencváros a Nyíregyházát a Mol Magyar Kupa elődöntőjében. Az NB II-ben éllovas Szpari hiába vezetett, az NB I bajnoka a meccs végén fordított, nyert, és 2022 után ismét a Pakssal csap össze az aranyéremért.

Nyilatkozatok:

Tímár Krisztián: — A hét elején próbáltunk feltöltődni a Vasas elleni rangadó után, keddtől viszont már a Ferencváros elleni mérkőzésre készülünk. Remélem, hogy sikerül meglepetést okoznunk, mert egy mérkőzésen bármi megtörténhet. Próbáljuk megtalálni a gyenge pontjukat ami nem egyszerű, de szeretnénk bejutni a MOL Magyar Kupa döntőjébe. Örülünk annak, hogy sokan lesznek, nyilván ez a Ferencváros vonzerejének és a Szpari jó szereplésének köszönhető. Egy labdarúgónak mindig jó érzés ha telt ház előtt játszhat, remélem a játékosoknak ez plusz erőt és motivációt ad majd szerdán.  

Dejan Stankovic: — Talán vannak olyanok, akik számára meglepetés, hogy a Nyíregyháza bejutott az elődöntőbe. Az elemzések alapján azonban csak azt tudom mondani, hogy egy nagyon erős csapattal találkozunk, amelynek a játékosai kiváló fizikummal rendelkeznek. Ellenfelünknek nagyon tudatos a játéka mind védekezésben, mind pedig támadásban, nem lesz egyszerű dolgunk. Óriási lehetőség kapujában vagyunk. A döntőben 50-60 ezer szurkoló előtt léphetnénk pályára a Puskás Arénában, ami hatalmas motivációt jelent a csapatomnak. Ahhoz, hogy duplázzunk, s a bajnokság után a Magyar Kupát is megnyerjük, minden erőnkre szükség van. Megünnepeltük a bajnoki cím megszerzését, de azóta már teljes mértékben a kupaelődöntőre fókuszálunk. Minden tőlünk telhetőt megteszünk a duplázásért, rendkívül motiváltak vagyunk. A Ferencváros a legnagyobb magyar klub fantasztikus szurkolókkal, akiknek szeretnénk örömet szerezni.

A mérkőzés:

MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ:

Nyíregyháza Spartacus — Ferencváros: 1-2 (0-0)
Balmazújváros, 20:00. ~2.500 néző.
Vezette: Bogár Gergő (asszisztensek: Szert, Becséri; Videóbíró: —; VAR asszisztens: —; VAR operátor: —; tartalékjv.: Rúsz)

Nyíregyháza Spartacus: Fejér — Baki, Alaxai, Gengeliczki — Farkas B., Kesztyűs B. (Sigér Á., 77.), Nagy Do. (Temesvári, 90.), Nagy B. — Gresó (Novák Cs., 74.), Beke P., Kovácsréti
kispad: Bese B., Dala, Vass P., Oláh B., Rjaskó, Vida K., Tamás O.
vezetőedző: Tímár Krisztián

Ferencváros: Varga Á. — Botka (Loncar, 46.), Abena, Cissé, Civic (Ramírez, 80.) — Maiga (Sevikyan, 74.), Abu Fani, Zachariassen (Makreckis, 16.) — Marquinhos, Varga B., Traoré (Kodro, 74.)
kispad: Dibusz, Ben Romdhane, Pászka, Wingo, Aaneba, Katona B., Lisztes
vezetőedző: Dejan Stankovic eltiltása miatt Nenad Sakic

Gól: Kovácsréti (68.) illetve Cissé (85.), Sevikyan (89.)
Sárga lap: Alaxai (57.), Tímár Krisztián (79.) illetve Marquinhos (43.), Abu Fani (64.), Varga B. (79.), Traoré (86.), Sevikyan (89.)

A Vasúti sor és a Semsey Andor utca már másfél órával a kezdés előtt elesett… Nemhogy autóval, kerékpárral sem igen lehetett behajtani a stadion környékére, sokan a közeli Kamilla Gyógyfürdőnél, a szomszédos szupermarketek parkolójában és a vasúti sínek mellett kijelölt helyeken próbáltak talpalatnyi helyet találni járgányuknak. A balmazújvárosi miniarénába hivatalosan 2291-an férnek be, elnézve a széksorokat, ennél jóval többen voltak a stadionban. Sokan a lépcsőkön üldögélve, mások a kerítésnek támaszkodva figyelték a meccset, de olyanok is akadtak, akik a ferencvárosi kispad mögött két méterrel a korlátnak dőlve szurkoltak – vigyázniuk kellett, ha a szotyolával nagyobbat köptek, nehogy háton találják az előttük ülő vendégeket.

Az élvonalbeli futballra kiéhezett, feketébe öltözött nyíregyházi ultrák a kapu mögött aztán pláne nem fértek el a szektorukban, és hogy megadják a mérkőzés alaphangját, a kezdés előtt fél tucat görögtüzet és füstbombát gyújtottak, amolyan ráadásként pedig tűzijátékot lőttek a levegőbe. A meccs elején, ha mást nem, a pörgős ritmust lehetett élvezni.

A nyíregyházi játékosok próbálták minél gyorsabban felvenni a vendégek gyorsabb tempóját, de az érződött, hogy Tímár Krisztián vezetőedző a masszív védekezésre épített, ami elnézve a kapujukat rohamozó támadókat – Varga Barnabással, Marquinhosszal, Adama Traoréval – nem volt indokolatlan. A Ferencvárosnál Dejan Sztankovics vezetőedző ezúttal is igazoltan maradt távol, helyette Leandro és Nenad Szakics irányított a kispadról, és a meccs elején máris döntést kellett hozniuk: a Varga Barnabásnak kevés híján gólpasszt adó Kristoffer Zachariassen combja a centerezésnél megsérült, bicegve ment le a pályáról, helyére a duó Cebrail Makreckist vezényelte a jobb szélre.

Akadtak helyzetei a Fradinak, de az első fél órában a több védenivalója Varga Ádámnak volt. Előbb az elcsúszó Nagy Barnabás, majd a középen érkező, a jobb alsó sarkot megcélzó Kovácsréti Márk lövését kellett fognia, mindkétszer kellett nyújtózkodnia, Gresó Mátyás pedig centimétereket tévedett a bal alsó saroknál. Nem lehetett azt mondani, hogy a Szparinak esélye sincs a vezetés megszerzésére, az első félidőben mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek. A nyíregyházi szurkolók kíváncsian várták, a fél lábbal már az NB I-be jutó csapatuk fel tudja-e venni a ritmust a Ferencvárossal, a meccs első negyvenöt percében úgy tűnt, a hazaiak egy ilyen fontos összecsapáson, a magyar bajnok ellen is állják a sarat. A kispad előtt Tímár Krisztián űzte-hajtotta futballistáit, egyetlen pillanatra sem ült le a helyére, hol tapsolt, hol mutatta futballistáinak, merre mozogjanak, hol két kezét a szájához emelve ordított a pálya irányába. A ferencvárosiak is érezték, hátul észnél kell lenni, középen Myenty Abena és Ibrahim Cissé nem unatkozott, elöl pedig az utóbbi időben ritkán látható jelenet is kialakult: a jó felépítésű védő, Gengeliczki Gergő a legjobban fejelő magyar csatárt, Varga Barnabást is túlugrotta. Feszült hangulatban ért véget az első félidő, a vendégeknek nem tetszett a Nyíregyháza agresszív stílusa, és az öltözőbe menet többen össze is ugrottak, Eldar Civicet és Myenty Abenát egyaránt vissza kellett fogni.

A fordulást követő negyedórában pedig aztán volt minden. Kihagyott nyíregyházi ziccer, néhány kőkemény összecsapás, szögletből majdnem becsavart labda és kihagyott tizenegyes is… Varga Barnabás a saját lerántásáért (könnyű síppal) befújt büntetőt hibázta el, pontosabban Fejér Csongor Béla védte remek vetődéssel. Ha addig száz fokon égtek a hazaiak, a kihagyott tizenegyes még inkább feltüzelte őket. Ha a következő idényben az NB I-ben találkozik a két csapat, aligha melegszendviccsel és aprósüteménnyel várják egymást, a szerda esti meccs elég volt ahhoz, hogy egy időre megutálják egymást.

A félidő közepén aztán jött a Szpari-gól! Az addig is agilisan futballozó Kovácsréti Márk bal lábbal vágta a kapu bal oldalába a labdát, a lelátón ekkor pedig már – a 6 Celsius-fok ellenére – több Nyíregyháza-drukker félmeztelenre vetkőzött. Elkezdte sürgetni az idő a Ferencvárost, érkezett a pályára Edgar Szevikjan és Kenan Kodro is, az utolsó negyedórára pedig leginkább egy kérdés maradt: kibírja-e a nyomást a hazai együttes?

Nos, nem bírta ki. A Fradi addigra már mindent egy lapra feltéve rohamozott, jellemző, az egyenlítő gólt az előrehúzódó belső védő, Ibrahim Cissé szerezte, majd jött a csereként beálló Edgar Szevikjan, aki ismét bizonyította, bal lába sok örömet szerez még a ferencvárosi drukkereknek – a tizenhatosnál addig-addig tolta maga előtt a labdát, mígnem lövőhelyzetbe került, s a kapu jobb oldalába tekert.

A Ferencváros parádés hajrával fordította a maga javára a szerda esti kupaelődöntőt, a Nyíregyháza pedig szegényebb lett egy álommal, a klub történetének első MK-fináléjára továbbra is várni kell. A Mol Magyar Kupa döntőjét május 15-én a Puskás Arénában rendezik, a Ferencváros ellenfele – akárcsak két évvel ezelőtt – a Paks lesz. 1–2

További képek: fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Leandro: „A Nyíregyháza nagyon jó csapat, nagyon szervezett, taktikailag fegyelmezett, fizikailag is jó. Jól kezdtük a mérkőzést, talán a második félidő elején nem voltunk pontosak, sok labdát eladtunk, azokból kaptunk is egy gólt. Utána le a kalappal a srácok előtt, hogy mindent beleadtak, hittek benne végig, hogy továbbjuthatunk, és meg is fordítottuk a meccset.”

Tímár Krisztián: „Kicsi keserű pirula van, mert nagyon közel álltunk hozzá, hogy az ország legjobb csapatát kiverjük a kupából. Nagyon örülök, hogy nem kellett módosítanunk, nem álltunk be bunkerfociba, tudtuk a saját játékunka játszani, nagyon jó iramot mentünk. Mindenki láthatta, hogy ez a Nyíregyháza nagyon jó úton jár. Minimális dolgokat kell még kijavítanunk, van még, amiben fejlődni kell, de összességében úgy érzem, sok helyzetet tudtunk kialakítani. Szerintem az mindent elmond a mérkőzésről, hogy a mezőny egyik legjobbja az ellenfél kapusa volt.”

Edgar Sevikyan:

Varga Ádám:

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Nyíregyháza hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

4 hozzászólás a(z) 2024.IV.24. MK, Nyíregyháza Spartacus – Ferencváros: 1-2 bejegyzéshez

  • Varga kihagyott tizenegyeséhez annyit, hogy így még sohasem rúgott tizenegyest. Vagy egész laposan, hogy besurrant a kapus hasa alatt, vagy olyan magasan, hogy oda nem lehetett felérni. Középmagasan sohasem. Én eleve úgy láttam, és ebben az ismétlés megerősített, hogy a “remek talajon” megcsúszott.

  • PERCRŐL PERCRE

    19:46
    SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!
    19:57
    A MÉRKŐZÉSRŐL ÍGY NYILATKOZOTT TÍMÁR KRISZTIÁN
    Lapunknak adott interjújában bizakodott.

    19:57
    A NYÍREGYHÁZA ELŐSZÖR JUTOTT MAGYAR KUPA-ELŐDÖNTŐBE.
    20:00
    ELKEZDŐDÖTT A TALÁLKOZÓ.
    A Nyíregyháza tiszta feketében, az FTC zöld-fehér csíkos mezben, fehér nadrágban játszik.

    20:04
    4. PERC
    Varga Barnabás egy csel után 14 méterről megküldött egy lövést, Fejér csak kiütni tudta.

    20:05
    5. PERC
    Egy védőkről lepattanó labdát Zachariassen lőtte rá kapásból, de rosszul találta el, semmilyen veszélyt nem jelentett.

    20:07
    8. PERC
    Maiga távoli lövése egy méterrel ment a kapu fölé.

    20:10
    A SZPARI-SZURKOLÓK PIROTECHNIKAI BEMUTATÓJA

    (Fotó: Nagy-Pál Tamás)

    20:12
    11. PERC
    Zachariassen adott jobbról középre, Varga Barnabás elől sikerült elrúgni a labdát a védőknek.

    20:13
    ZACHARIASSEN MARADT A FÖLDÖN
    A 12. percben lábát fájlalva ápolást kért a norvég, majd leballagott a pályáról. Csere lesz.

    20:14
    NYÍREGYHÁZI HELYZET!
    Látszámfölényben támadhatott a Szpari, eljutott a labda a teljesen szabadon álló Nagy Barnabáshoz, aki 13 méterre a kaputól kicsit elcsúszott, így a lövése gyenge lett.

    20:15
    ZACHARIASSEN HELYETT MAKRECKIS.
    20:21
    20. PERC
    Gresó egy csel után a ferencvárosi tizenhatos bal sarka közeléből vállalkozott lövésre, de a kaput nem találta el.

    20:22
    23. PERC
    Traoré remek ütemben indította a jobb oldalon Makreckist, aki az alapvonal közeléből beadott, Marquinhos pedig 6 méterről jócskán melléfejelt.

    20:24
    24. PERC
    Varga Barnabás lőtt 10 méterről, a lövésbe belevetődött Gengeliczki, így lett szöglet.

    20:27
    ÓRIÁSI VÉDÉS!
    26. perc: Kevés húzással teremtett helyzetet a Nyíregyháza, Nagy Barnabás bal oldali beadását Kovácsréti lőtte rá 15 méterről, és a labda be is akadt volna a jobb alsóba, ha Varga Ádám nem véd kiváló vetődéssel.

    20:32
    32. PERC
    Bal oldalról rúghatott szögletet a Ferencváros, Cissé feje mellett elsuhant a labda, majd a lepattanó labdára rárajtolt Abena, aki ütközött a védőkkel, és a lábát fogva a földön maradt.

    20:33
    33. PERC
    A nyíregyházi védők nem voltak szabálytalanok, Abenának azonban fájt a lába.

    20:35
    35. PERC
    Nagy nyíregyházi bedobás után Gengeliczki csúsztatott középre, Varga Ádám azonban elkapta a labdát.

    20:35
    35. PERC
    Gresó 22 méteres, nagy erejű, pattogós lövése alig ment el a bal kapufa mellett.

    20:41
    41. PERC
    Kezezést és vele tizenegyest reklamáltak a hazaiak, a bíró jelezte, hogy nem volt az. Ebben is maradtak, hiszen nincs videobíró Balmazújvárosban.

    20:43
    43. PERC
    Traoré tört előre nagy lendülettel, Alaxai kijött elé, és el is akadt benne a labda, így aztán Fejér rá tudott vetődni. A labdáért harcoló Marquinhos jól megtaposta a hazaiak kapusát, amiért sárga lapot kapott.

    20:45
    HÁROM PERC A HOSSZABBÍTÁS.
    20:47
    45+2. PERC
    Abu Fani ívelt be remekül a hazai tizenhatoson belülre, Varga Barnabás fejjel passzolni akart, de Traoré nem tudta befutni a labdát.

    20:48
    VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK, KIEGYENLÍTETT A TALÁLKOZÓ. 0–0
    21:02
    ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ.
    21:02
    A SZÜNET UTÁN BOTKA HELYÉRE LONCAR ÉRKEZETT.
    21:07
    49. PERC
    Elsősorban mezőnyjátékot láthatunk, kidolgozott helyzeteket nem.

    21:08
    NYÍREGYHÁZI HELYZET!
    50. perc: Gresó tört be a tizenhatoson belülre, nem merték lerántani, a lövése azonban 8 méterről nem volt helyezett, Varga Ádámnak így is bravúr kellett a hárításhoz.

    21:09
    52. PERC
    Jobb oldali nagy bedobás után került Gengeliczki elé a labda, aki fejjel a jobb alsóba fejelt volna, ha Varga Ádám nem fogja meg a labdát.

    21:13
    55. PERC
    Jobb oldali nyíregyházi szögletet Kovácsréti kapura csavart, a labda Varga Ádám kezéről kijött, de előtte már lökték a kapust.

    21:14
    TIZENEGYEST KAPOTT A FERENCVÁROS!
    57. perc: Varga Barnabás homorított nagyot a hazai tizenhatoson belül, Alaxai ölelte át a gólkirályjelöltet, a bíró megadta…

    21:15
    KIMARADT!
    59. perc: A tizenegyest Varga Barnabás végezte el, és a kapu jobb oldalába tartó félmagas labdát Fejér gyors vetődéssel kiütötte!

    Fejér Béla kivédte Varga Barnabás tizenegyesét (fotó: Kovács Péter)

    21:17
    60. PERC
    A bal oldali szöglet veszélyesen kanyarodott kapura, Fejér azonban ezt is elütötte.

    21:19
    62. PERC
    Beke indult volna meg a ferencvárosi kapu felé, de ütemet vesztett, így beérték a védők. A csatár még így is rá tudta lőni 14 méterről, ez azonban Varga Ádám könnyű zsákmánya lett.

    21:21
    ABU FANI SÁRGÁT KAPOTT.
    Felborította Kovácsrétit a kezdőkörben, a 64. percben.

    21:26
    GÓÓÓÓÓL! VEZET A NYÍREGYHÁZA! 1–0
    68. perc: Nem tudta kihozni a labdát a Ferencváros a saját tizenhatosa előteréből, Nagy Dominik tekert középre, Bekétől elpattant a labda, éppen Kovácsréti elé, aki 12 méterről azonnal a bal alsóba pörgetett. 1–0

    Nyíregyházi öröm (fotó: Kovács Péter)

    21:32
    EGYET CSERÉLT A SZPARI, KETTŐT A FRADI.
    Gresó helyett Novák Csanád a hazaiaknál, Maiga helyett Szevikjan, Traoré helyett Kodro a vendégeknél.

    21:34
    77. PERC
    Jön előre a Ferencváros, egyelőre azonban a nyíregyházi védelem jól áll a lábán.

    21:35
    NAGY VÉDÉS!
    Marquinhos fűzte be a védőjét, majd középre gurított, Kodro hat méterről rálőtte, Fejér lábbal védett!

    21:36
    VARGA BARNABÁS KAPOTT SÁRGÁT.
    79. perc: Varga Barnabás iramodott Nagy Barnabás után, de csak szabálytalanul tudta megállítani.

    21:38
    MINDKÉT CSAPAT CSERÉLT.
    A hazaiaknál Kesztyűs helyére jött Sigér Ákos, a vendégeknél Civic helyére jött Ramírez.

    21:39
    83. PERC:
    Fellazult a Ferencváros védelme, Baki lőtt 24 méterről, kicsivel a jobb alsó mellé.

    21:42
    GÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT A FERENCVÁROS! 1–1
    85. perc: Ment előre a Ferencváros, még Cissé is előrejött a hátvédsorból, nem figyeltek rá, szép passzt kapott Vargától, nagy testcsellel becsapta Gengeliczkit, és 11 méterről a bal alsóba lőtt. 1–1

    21:47
    GÓÓÓÓL! MÁR A FERENCVÁROS VEZET! 2–1
    Nagyon nyomott a Ferencváros, nehezen mentettek a védők, Szevikjan kapott labdát a hazai tizenhatos jobb sarkánál, lesgyanús helyzetből, középre húzott, majd 16 méterről pazar mozdulattal csavart a kapu jobb oldalába. 1–2

    21:48
    ÖT PERC A HOSSZABBÍTÁS.
    21:49
    90+1. PERC
    Kodro került óriási helyzetbe, de közeli lövésébe belevetődött Alaxai.

    21:51
    90+4. PERC
    Sigér Ákos 17 méterről lőtt el egy lepattanó labdát, és a lövés centikkel zúgott el a léc felett.

    21:52
    90+6. PERC
    Jobb oldali beadás után Novák fejelt 7 méterről, Varga Ádám azonban kivédte a fejest.

    21:52
    90+6. PERC: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, A FERENCVÁROS JUTOTT A KUPADÖNTŐBE. 1–2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ