2024.V.15. MK Döntő, Paks – Ferencváros: 2-0

HOSSZABBÍTÁSBAN LEGYŐZTE A FERENCVÁROST, TÖRTÉNETE SORÁN ELŐSZÖR MAGYAR KUPA-GYŐZTES A PAKS

Nem tudta kihasználni helyzeteit és emberelőnyét az FTC – a Paks a kétszer tizenöt perc során nyert, MK-rekordot jelentő 51 900 néző előtt.
A Paks hosszabbítás után 2–0-ra legyőzte a Ferencvárost a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében. A Puskás Arénában Magyar Kupa-rekordot jelentő 51 900 néző foglalt helyet a lelátókon.

Nyilatkozatok:

Dejan Sztankovics, a Ferencváros vezetőedzője első mérkőzésére készül a Puskás Arénában, ám nem csak emiatt várja izgalommal a finálét.

„Sok edzővel dolgoztam életem során, és José Mourinho mondta egyszer az öltözőben, a döntőt nem játszani kell, hanem megnyerni! – mondta a hétfői sajtótájékoztatón a Ferencváros szerb trénere. – Ezt egy életre megtanultam. Nem véletlenül jutott el idáig a két együttes. Szokták mondani, hogy könnyű trófea a kupa, hiszen hat győzelem elég a sikerhez, de ez nem így van… Ezen a fronton is apróságok döntenek, akár egy buta szabálytalanság is végzetes lehet.”

A kupadöntő más műfaj, itt kilencven-, de akár százhúsz percen át kell koncentrálni, akár egy lövés, fejes is dönthet a végső győztes sorsáról.

„Nem hinném, hogy meg tudnak lepni bennünket a paksiak, igaz szerintem mi sem őket. A hozzáálláson múlhat a finálé. Ha koncentrálunk, és miénk lesz a több lecsorgó labda, mi kerülhetünk ki győztesen a párharcból. Játékosként és vezetőedzőként is nyertem kupát, összesen több mint tízszer jött össze, és van tapasztalatom a duplázással is, a Crvena zvezdával kétszer is összejött, jól tudom, egy ilyen mérkőzésen bármi megtörténhet. Nincs kedvenc diadalom, nálam mindig az utolsó a legkedvesebb. Ha most nyerünk, ez lesz a legfontosabb számomra. Volt alkalmam sétálni a Puskás Aréna gyepén, gyönyörű stadionban léphetünk pályára, különleges este elé nézünk.”

Bognár Györgynek annál inkább vannak emlékei a Puskás Arénáról. Elég csak a két esztendővel ezelőtti kupafináléra gondolni, amikor is a tréner 2022 májusában ugyancsak a Ferencváros ellen irányította a paksiakat – akkor 3–0-ra a Fradi nyert, Kristoffer Zachariassen a meccs elején megszerezte a vezetést, a hajrában pedig Franck Boli duplázott.

De vajon valóban más-e egy kupadöntő, mint a többi mérkőzés?

„Annyiban mindenképpen más, hogy itt egy meccsen kell a magad javára fordítani a meccset – mondta Bognár György, a Paks vezetőedzője. – Nem kérdés, a Ferencváros az esélyese a találkozónak, de egy meccsen bármi megtörténhet. Van tapasztalatunk két évvel ez előttről, úgy érzem, akkor nagyobb volt a rivális fölénye, most talán szorosabbá tudjuk tenni a finálét. Az idei három bajnoki mérkőzésünk is jó tanulsággal szolgál, éppen ezért bizakodók vagyunk. A Ferencváros ellen hazai pályán van esélyünk nyerni, idegenben sokkal kevesebb, most semleges pályán lépünk pályára. Meglátjuk… Ha jobb képességű csapat ellen játszol, azt mondják, illik alkalmazkodni, de legalábbis ez az észszerű lépés. Alkalmazkodnunk kell bizonyos szinten a Fradihoz, kérdés, hogy a saját játékunkból mennyit tudunk kivinni a pályára. Jól ismerjük egymást, nem érdemes különös taktikai húzásokra számítani, talán mindenki a megszokott játékából próbálja a legtöbbet kihozni. Amikor hatot kaptunk a Ferencvárostól a bajnokság elején, változtattunk a játékunkon, sokkal kevesebb gólt szerzünk, de kevesebbet is kapunk. A látványosság rovására ment ez a stílus, de a futballt mégis csak eredményre játsszák. Most pedig kupadöntőt szeretnénk nyerni!”

A mérkőzés:

Paks — Ferencváros: 2-0 (0-0, 0-0, 1-0) — hosszabbítás után
Puskás Aréna, 19:30. 51.900 néző.
Vezette: Berke Balázs (asszisztensek: Szert, Bornemissza; Videóbíró: Erdős József; VAR asszisztens: Buzás; VAR operátor: Szőts; tartalékjv.: Káprály)

Paks: Szappanos — Vas, Kinyik, Lenzsér — Osváth, Papp K., Vécsei, Windecker (Szabó II Bálint, 86.; Mezei, 119.), Szabó J. — Hahn (Böde, 72.), Könyves (Balogh B., 46.; Haraszti, 120+1.)
kispad: Simon B., Skribek, Silye, Kocsis B., Kovács K., Tóth B., Gévay
vezetőedző: Bognár György

Ferencváros: Varga Á. — Botka, Cissé, Abena, Civic (Ramírez, 91.) — Maiga (Loncar, 59.), Ben Romdhane (Kodro, 55.) — Traoré, Abu Fani, Marquinhos (Zachariassen, 82.) — Varga B. (Lisztes, 82.; Sevikyan, 100.)
kispad: Dibusz, Pászka, Makreckis, Wingo, Aaneba, Katona B.
vezetőedző: Dejan Stankovic

Gól: Papp K. (98.), Haraszti (120+2.)
Sárga lap: Kinyik (16.), Könyves (45+1.), Osváth (114.), Szappanos (117.) illetve Abena (45+1., 75.), Botka (90+1.), Sevikyan (112.)
Kiállítva: Vécsei (38.) illetve Abena (75.)

Harminchárom finálé az egyik oldalon, egy a másikon – éles a kontraszt a Ferencváros és a Paksi FC kupamúltja között. Az ország legsikeresebb futballcsapata már a sorozat harmadik kiírásában 1912-ben eljutott a döntőbe, ott azonban nem állt ki, mert vitatta a pályaválasztás jogát, így az MTK lett a kupagyőztes. Egy évvel később az 1912–1913-as kiírásban már a csúcsra jutott a Ferencváros (a fináléban a Budapesti Atlétikai Klub ellen győzött 2:1-re), az akkori sikert még 23 követte, így az FTC játékosai a jubileumi 25. elsőségért léptek pályára.

Az NB I-be 2006 nyarán feljutó, azóta is ott szereplő Paksi FC értelemszerűen jóval szerényebb mutatókkal büszkélkedik, ám gyanítható, kevesek fejében fordult meg, hogy a 2019–2020-as sorozat volt az első, amikor a csapat eljutott legalább a negyeddöntőig, vagyis a legjobb nyolc közé. Bizony arra is volt példa, hogy már a főtábla első körében, a 128 között búcsúzott (2014. augusztus 12-én a Felsőtárkánytól kapott ki 2–1-re), többször is a 64 között ért véget számára a küzdelem, 2022-ben azonban – történelmet írva – egészen a döntőig menetelt, és mostani ellenfelétől, a Ferencvárostól szenvedett 3–0-s vereséget.

A fővárosiak két évvel korábbi kezdő tizenegyéből Anderson Esiti, Miha Lazics, Carlos Auzqui, Silvestre Boli és Aissa Laudouni már nem a klub játékosa, Dibusz Dénes, Samy Mmaee, Botka Endre, Pászka Lóránt, Kristoffer Zachariassen és Marquinhos közül pedig csak Botka Endre és Marquinhos kezdett, a másik oldalon Nagy Gergely, Kovács Nikolasz, Medgyes Sinan és Ádám Martin igazolt el, a Szélpál Norbert, Lenzsér Bence, Szabó János, Balogh Balázs, Windecker József, Haraszti Zsolt és Szabó Bálint hetes fogatból pedig Lenzsér Bence, Szabó János és Windecker József volt a kezdő sípszótól a pályán.

Rengeteg kisgyerek érkezett a mérkőzésre, nagyon sokan a klubjuk melegítőjét viselték, s sejteni lehetett, akár a két évvel korábbi, negyvenezernél is többen lehetnek majd a Puskás Aréna lelátóin. A két vezetőedző közül talán Dejan Sztankovics szolgált az összeállítást illetően meglepetéssel, hiszen többek között Cebrails Makreckist és Kristoffer Zachariassent is a kispadra ültette, Dibusz Dénes sem kezdett, igaz, az egész sorozatban Varga Ádám állt a kapuban. Bognár György csak a sérült Szélpál Norbertre nem számíthatott, így a paksi vezetőedző az általa legerősebbnek vélt csapatot tudta a pályára küldeni.

A ferencvárosi szurkolók pazar tűzijátékkal és élőképpel fogadták a csapatokat, hogy aztán Hahn János a 84. kupadöntőn útjára indítsa a labdát. Vass Gábor hibája után már a második percben majdnem vezetést szerzett a Ferencváros, ám Abu Fani 18 méterről leadott lövése nyomán a labda a jobb oldali kapufa mellett hagyta el a játékteret. Alig négypercnyi futballt követően már látni lehetett, a paksi védőknek mindkét oldalon sok problémájuk lehet a ferencvárosi szélsőkkel, különösen Lenzsér Bencének gyűlt meg a baja Adama Traoré sebességével. Az első pillanattól kezdve kidomborodott, melyik együttes játssza évek óta sorozatban a nemzetközi meccseket, a fővárosiak óriási fölényét tapasztalva az volt az ember érzése, csak idő kérdése, mikor szerzik meg a vezetést. Hogy a Ferencváros a döntő esélyese, azzal mindenki tisztában volt, ám hogy ennyire a riválisára tudja erőltetni az akaratát, arra minden bizonnyal kevesen számítottak. Aztán a 16. perc elején, amikor Hahn letámadta a Fradi kapusát, Varga Ádámot, már kiderült, a fővárosiak is zavarba hozhatók, sőt nem sokkal később Osváth Attila beadásánál a korábbi gólkirály villant ismét, jó helyzetből fejelhetett, más kérdés, hogy neki nem ez az erőssége. Feljavult a Paks, és bizony Könyves Norbert 18 méteres lövéséénél Varga Ádámnak kellett bizonyítania, nem véletlenül élvezi Sztankovics vezetőedző bizalmát.

Jó fél órája tartott már a mérkőzés, amikor egy bal oldali ferencvárosi szöglet után Szabó János kézzel ért a labdához, és bár Berke Balázs továbbengedte a játékot, a VAR a segítségére sietett, és a Fradi büntetőhöz jutott. A korábban paksi színekben gólkirály Varga Barnabás állt a labda mögé, lövését követően Szappanos Péter hárította a labdát, majd a paksiak kapusa Adama Traoré ismétlésénél is nagyot védett, hogy aztán Ibrahim Cissé fejesénél is megóvja kapuját a góltól. A túloldalon ismét Könyves tesztelte Vargát, majd Traoré lódult meg a labdával, hárman is körbevették, ám Vécsei Bálint még a tizenhatos vonala előtt csak szabálytalanul tudta megállítani, a játékvezető pedig kiállította a két évvel ezelőtt még a Ferencvárossal kupagyőztes labdarúgót. Ha addig nehéz helyzetben volt a Paks, emberhátrányba kerülve ez már hatványozottan igaz volt.

Kérdés volt, a szünetben milyen húzásra szánja el magát a paksiak vezetőedzője, Bognár György, s a korábbi ötvenszeres válogatott labdarúgó lehozta a támadó Könyves Norbertet, és a középpályát erősítette meg Balogh Balázs becserélésével. A Fradi a saját térfelére kényszerítette ellenfelét, a paksiak pedig próbálták sok futással, tolódással megnehezíteni a rivális helyzetét. Volt, aki megjegyezte, a paksiak kapusa, Szappanos nem is olyan rég egyszer már az őrületbe kergette a ferencvárosi játékosokat, szinte mindent védett a bajnokság 27. fordulójában a Groupama Arénában rendezett bajnokin, de aztán a hajrában mégis góllá érett a fővárosiak fölénye, és nyertek 1–0-ra. Mivel nem jöttek a ferencvárosi helyzetek, Sztankovics újabb csatárt, Kenan Kodrót küldte a pályára, csapata játéka azonban nem volt annyira éles, amely elegendő lett volna a paksiak megtöréséhez. Amikor Eldar Civic beadása a paksi kapu mögött kötött ki, az FTC szurkolói füttyel fejezték ki nemtetszésüket – tagadhatatlanul érezhető volt a tanácstalanság a Fradi futballján.

A 72. percben aztán jött a taps még a Fradi-szimpatizánsok részéről is – Böde Dániel lépett pályára, és három perccel később a mindkét klubnál kedvelt támadó „besárgázta” Menty Abenát, s máris eltűnt a Paks emberhátránya. Sztankovics Lisztes Krisztiánt és Kristoffer Zachariassent is becserélte a hajrára, Adama Traoré ziccerbe is került a 87. percben, de Szappanos hatalmasat védett.

Jött a hosszabbítás, és eljött a 98. perc, amikor szöglethez jutott a Paks. Balogh Balázs remekül tekerte középre a labdát, Papp Kristóf pedig mesteri mozdulattal a hálóba fejelte! Dejan Sztankovics lecserélte Lisztest (talán azért, mert ő hozta össze a gólt megelőző szögletet?), érdekes húzás volt ez a szerb szakembertől, igaz, a másik oldalon kicsivel később Bognár is hasonlóképpen váltott, mert ő is lehozta a korábban becserélt Szabó Bálintot. Már a százhuszadik percen is túl voltak a csapatok, a Ferencváros szöglete után a Paks kontrázhatott, és a néhány pillanattal előtte pályára lépő Haraszti Zsolt eldöntötte a párharcot. A Paks pedig hatalmas sikert aratva, története során először megnyerte a Magyar Kupát. 2–0

További képek: Farkas Zsolt, fradi.hu, mlsz.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

„Ez a stadion még üresen is csodálatos, hát még így, hogy ennyi mosolygós embert látni. Sokan örültek velünk, de tudom, az ország másik fele szomorú, mert a Ferencvárosnak drukkolt. A paksi futball történetében ezek a srácok történelmet írtak, ezt a sikert méltóképpen megünnepeljük. De nincs vége az idénynek, aztán pedig következik az újabb évad, reális célokat kell ismét a csapat elé kitűzni. Bajnoki cím, kupagyőzelem, ezek butaságok. Fő célunk a következő idényben is a bennmaradás lesz. Erős közösség a miénk, ezúttal is bizonyítottunk, tíz emberrel csúsztunk-másztunk. A kiállítás után próbáltuk húzni az időt, hogy maradjon minél tovább döntetlen, és a végén majd kitalálunk valamit. Megérte változtatni a játékunkon, a profi futballban az eredmény számít, de ha a régebbi és a mostani stílusunk között kellene választani, a régebbit választanám” – értékelt tréfásan Bognár György az M4 Sportnak.

A Ferencváros mestere, Dejan Sztankovics már sokkal szűkszavúbban nyilatkozott: „Az én felelősségem a vereség. Minden lehetőségünket kihagytuk, így nem lehetett más a vége. A Paks nagyot küzdött, megérdemelten nyert. Ez a kudarc óriási motiváció számunkra a következő idényre. Lisztes Krisztián nem edzett velünk kedden, beteg volt, és sokszor elveszítette a labdát, nem mutatott semmit a pályán, ezért cseréltem le.”

* * *

Dejan Sztankovics, aki a mai nappal felbontotta szerződését a klubbal. A vezetőedzővel távozik a vele érkezett külföldi stáb is.

(fradi.hu – 2024. május 16.)

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Paks hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2024.V.15. MK Döntő, Paks – Ferencváros: 2-0 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE:

    18:04
    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!
    18:04
    KAPCSOLJUNK BÖDE DÁNIELRE!
    Vincze András publicisztikája.

    Fotó: Árvai Károly

    18:04
    HAGYOMÁNY A TRADÍCIÓ HIÁNYA
    Malonyai Péter publicisztikája.

    18:05
    PAPP KRISTÓF
    – Különleges hét ez a Paksi FC történetében, nyilván különleges az ön pályafutásában is…
    – Valóban így van, hiszen már csak két összecsapás van hátra az idényből és mindkettő kulcsmérkőzés – válaszolta lapunknak Papp Kristóf, a paksiak középpályása, aki egy nappal a Ferencváros elleni döntő előtt, kedden töltötte be 31. életévét. – Előbb következik a Magyar Kupa-döntő a Fradival, aztán a Kisvárda ellen zárjuk a bajnokságot, és ha nyerünk, biztosan ezüstérmesek vagyunk: örülünk, hogy ekkora tétje van ezeknek a találkozóknak.

    18:05
    A LEGJOBBUNKAT HOZNI
    – A 2022–2023-as bajnoki évben még együtt játszott Varga Barnabással, így pontosan tudja, mennyire nehéz feladat a semlegesítése. Az ő megállítása lehet a döntő egyik legfontosabb feladata?
    – Barni kulcsjátékos, de a Fradi keretében ez jó néhány labdarúgóról elmondható. A fejjátéka nemzetközi szinten is kiemelkedő, nagyszerűen tartja meg a felpasszolt labdát, nem könnyű kivenni a játékból. Ha a Ferencváros a legjobb formájában futballozik, nagyon nehéz lesz a helyzetünk, de itt vagyunk a döntőben, élvezni akarjuk minden pillanatát.

    – Az idény előtt alighanem mindenki rábólintott volna a paksi öltözőben arra, hogy a csapat dobogós lesz, a kupában pedig bekerül a döntőbe. Jól sejtjük, hogy most már a bajnoki bronz−kupaezüst kombináció senkit sem tenne elégedetté?
    – Ez a legrosszabb forgatókönyv, nem erre készülünk. Mindent ki akarunk adni magunkból, szeretnénk a legjobbunkat hozni, aztán majd kiderül, ez mire elég.

    18:06
    DEJAN SZTANKOVICS
    A Puskás Aréna önmagában rangot ad a kupadöntőnek. Ha a győztesnek nem járna a nyolcvan centiméteres jellegzetes serleg, és a mellé járó több mint száz millió forintnyi díjazás, a játékosoknak akkor is élmény lenne az ország legnagyobb stadionjában pályára lépni. Különösen úgy, hogy szerda este több tízezren lesznek a lelátókon, minden esély meg van rá, hogy nézőcsúcs szülessen az újkori kupadöntők sorában. Dejan Sztankovics, a Ferencváros vezetőedzője első mérkőzésére készül a Puskás Arénában, ám nem csak emiatt várja izgalommal a finálét.

    18:06
    MÁS MŰFAJ
    „Sok edzővel dolgoztam életem során, és José Mourinho mondta egyszer az öltözőben, a döntőt nem játszani kell, hanem megnyerni! – mondta a hétfői sajtótájékoztatón a Ferencváros szerb trénere. – Ezt egy életre megtanultam. Nem véletlenül jutott el idáig a két együttes. Szokták mondani, hogy könnyű trófea a kupa, hiszen hat győzelem elég a sikerhez, de ez nem így van… Ezen a fronton is apróságok döntenek, akár egy buta szabálytalanság is végzetes lehet.”

    A kupadöntő más műfaj, itt kilencven-, de akár százhúsz percen át kell koncentrálni, akár egy lövés, fejes is dönthet a végső győztes sorsáról.

    „Nem hinném, hogy meg tudnak lepni bennünket a paksiak, igaz szerintem mi sem őket. A hozzáálláson múlhat a finálé. Ha koncentrálunk, és miénk lesz a több lecsorgó labda, mi kerülhetünk ki győztesen a párharcból. Játékosként és vezetőedzőként is nyertem kupát, összesen több mint tízszer jött össze, és van tapasztalatom a duplázással is, a Crvena zvezdával kétszer is összejött, jól tudom, egy ilyen mérkőzésen bármi megtörténhet. Nincs kedvenc diadalom, nálam mindig az utolsó a legkedvesebb. Ha most nyerünk, ez lesz a legfontosabb számomra. Volt alkalmam sétálni a Puskás Aréna gyepén, gyönyörű stadionban léphetünk pályára, különleges este elé nézünk.”

    18:06
    EMLÉKEK
    Bognár Györgynek annál inkább vannak emlékei a Puskás Arénáról. Elég csak a két esztendővel ezelőtti kupafináléra gondolni, amikor is a tréner 2022 májusában ugyancsak a Ferencváros ellen irányította a paksiakat – akkor 3–0-ra a Fradi nyert, Kristoffer Zachariassen a meccs elején megszerezte a vezetést, a hajrában pedig Franck Boli duplázott.

    De vajon valóban más-e egy kupadöntő, mint a többi mérkőzés?

    „Annyiban mindenképpen más, hogy itt egy meccsen kell a magad javára fordítani a meccset – mondta Bognár György, a Paks vezetőedzője. – Nem kérdés, a Ferencváros az esélyese a találkozónak, de egy meccsen bármi megtörténhet. Van tapasztalatunk két évvel ez előttről, úgy érzem, akkor nagyobb volt a rivális fölénye, most talán szorosabbá tudjuk tenni a finálét. Az idei három bajnoki mérkőzésünk is jó tanulsággal szolgál, éppen ezért bizakodók vagyunk. A Ferencváros ellen hazai pályán van esélyünk nyerni, idegenben sokkal kevesebb, most semleges pályán lépünk pályára. Meglátjuk… Ha jobb képességű csapat ellen játszol, azt mondják, illik alkalmazkodni, de legalábbis ez az észszerű lépés. Alkalmazkodnunk kell bizonyos szinten a Fradihoz, kérdés, hogy a saját játékunkból mennyit tudunk kivinni a pályára. Jól ismerjük egymást, nem érdemes különös taktikai húzásokra számítani, talán mindenki a megszokott játékából próbálja a legtöbbet kihozni. Amikor hatot kaptunk a Ferencvárostól a bajnokság elején, változtattunk a játékunkon, sokkal kevesebb gólt szerzünk, de kevesebbet is kapunk. A látványosság rovására ment ez a stílus, de a futballt mégis csak eredményre játsszák. Most pedig kupadöntőt szeretnénk nyerni!”

    18:07
    „KARRIEREM LEGFONTOSABB MÉRKŐZÉSE ELŐTT ÁLLOK”
    Varga Ádám, az FTC kapusa.

    19:29
    A VIP-BEN MARCO ROSSI IS

    Fotó: NPT

    19:31
    1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!
    A Fradi aranyszínű mezben és fekete nadrágban, a Paks tiszta zöldben.

    19:32
    2. PERC
    Traoré jobb oldali beadása Szappanosé.

    19:34
    2. PERC
    Vas eladott labdája után Marquinhos ad be balról, Ben Romdan Abu Fani elé passzol, aki 18-ról, középről ballal a jobb alsó mellé lő.

    19:35
    4. PERC
    Szabó indítása után Ben Romdan szereli okosan Könyvest… kirúgás.

    19:36
    4. PERC
    Traoré megindul a jobb szélen, ballal nyolcról kapura lő az ötös sarka elől, jobbra vetődve véd Szappanos.

    19:36
    5. PERC
    Szappanos elüti balra Fani bal oldali beadását.

    19:36
    5. PERC
    Szabó megindul a bal szélen, azonnal ellöki őt Varga. Az ex…

    Fotó: Árvai Károly

    Fotó: Árvai Károly

    19:37
    7. PERC
    Botkát szereli szépen az ötös bal sarkánál Lenzsér. Becsúszva.

    19:38
    7. PERC
    Lenzsért lefutja Traoré Ben Romdan passza után, Szappanos védi a ziccert… de les.

    19:39
    8. PERC TRAORÉ!
    Ballal 12-ről nagyon a bal alsó mellé töri a labdát középről, a kapussal szemben állva. Lest fújtak, de ki tudja…

    19:41
    BERKE BALÁZS
    A negyvenéves játékvezető először vezet Magyar Kupa-döntőt. A rutinos FIFA-bíró a 2022-es fináléban (Ferencváros–Paks 3–0) tartalék játékvezetőként dolgozott. A jelenlegi Mol Magyar Kupa-idényben már vezetett egy meccset, a Ferencváros–Puskás Akadémia (4–3, hosszabbításban) összecsapást.

    19:41
    A MAGYAR KUPA GYŐZTESEI
    Ferencváros 24
    MTK 12
    Újpest 11
    Bp. Honvéd 8
    Debrecen 6
    Győr, Vasas 4-4
    Diósgyőri VTK, Fehérvár 2-2
    Békéscsaba, Bocskai, Kecskemét, Pécs,
    Siófok, Sopron, Soroksár, Szolnok,
    Zalaegerszeg, III. Kerületi TVE 1-1

    19:43
    12. PERC
    Papp és Osváth is jól védekezik, Marquinhos mutatja, lerúgták róla a cipőt. Tovább.

    19:43
    12. PERC
    Osváth jó fejese után Könyves bemutat egy rossz cselt, bedobás.

    19:46
    14. PERC FÖLÉ!
    Botka zseniális keresztpasszát visszahúzza Marquinhos Osváth elől, estében az ötös jobb sarka elől jobbal a túlsó felső mellé lő.

    A védő, a szélső, de még Berke is elesett a váratlan cseltől!

    19:47
    16. PERC
    Hahn majdnem meglepi Vargát, a kapus éppen csak el tudja passzolni a labdát. Korner, a beadást Szabó az ötös bal sarkán rosszul találja el fejjel.

    19:47
    16. PERC
    Kontra, a végén ellöki Marquinhost Kinyik Ákos. Sárga lap.

    19:50
    19. PERC
    Szabó beadását elfejeli Cissé és az ötös elől Könyves, de a léc fölé. Jócskán.

    19:52
    21. PERC
    Vas remek csele után Osváth jobbról az ötös elé emeli a labdát, Hahn 10-ről a léc fölé fejeli azt. Szintén jócskán.

    19:55
    2022
    Megismétlődik a 2022-es finálé a Magyar Kupában: akkor a Ferencváros 3–0-s győzelmet aratott a Paks ellen, az a siker a fővárosiak 24. kupadiadalát jelentette – ennél többször egyik csapat sem hódította el idáig a serleget.

    19:56
    4
    Ez már a negyedik egymás elleni mérkőzésük lesz a szezonban: a mérleg nyelve eddig az FTC felé billen, hiszen áprilisban 1-0-ra, tavaly augusztusban pedig 6-1-re múlta felül Bognár György csapatát. Hazai pályán viszont a Tolna megyeiek begyűjtötték a három pontot az FTC-vel szemben (3–2).

    19:56
    25. PERC
    Maigát kell hosszasan ápolni a gyepen.

    19:58
    26. PERC
    Vécsei jobb oldali beadását nem a legjobb helyre üti Varga, de kisegíti őt Civic, majd Ben Romdan szereli Szabót a 16-oson.

    19:59
    A PÁLYÁN MEZŐNYHARC
    A lelátón a hangulat remek.

    20:00
    28. PERC
    Abena nem figyel, Könyves szereli, jobbal a léc alá lőne középről, 24-ről, Varga véd szép robinzonáddal.

    20:01
    30. PERC
    Kinyik felcsap jobbszélsőnek, de rossz a visszagurítása.

    20:03
    30. PERC HOPP!
    Civic bal oldali kornere nem az igazi, de kezetett az ötös bal sarkán Szabó?

    20:03
    MAJD MEGMONDJA A VAR
    De ez kéz volt.

    20:04
    31. PERC
    Támad a Paks, Hahn ballal a jobb felső mellé lő 12-ről, középről.

    Fotó: Koncz Márton

    20:04
    33. PERC BERKE A KIS TV ELŐTT
    20:04
    TUDJUK, MIT JELENT EZ…
    11-est!

    20:05
    SZABÓ JÁNOS
    A 34 éves védőnek ez a 391. mérkőzése a Paks színeiben.

    A Fradi ellen ez a 33. meccse.

    20:06
    SZAPPANOS, SZAPPANOS!!!
    Varga a bal alsó sarokba lőne félmagasan, Szappanos vetődve véd, Traoré az ötös jobb sarkáról a léc alá törné a labdát, pattintva, ez is Szappanosé! Kitolja a léc alól a labdát szép mozdulattal.

    20:07
    36. PERC ÉS SZAPPANOS!
    Fani jobb oldali kornerét hétről, középről kapura fejeli Varga, félmagasan, balra vetődve véd Szappanos.

    20:08
    37. PERC BRAVÚR VARGÁTÓL IS!
    A Fradi kapusa sem akar lemaradni, kikapja a bal felső elől Könyves 18 méteres, jobblábas tekerését.

    20:09
    37. PERC MOST DŐLT EL A KUPA SORSA?
    VÉCSEI BÁLINT ellöki a 16-os előtt Traorét, amikor a támadó éppen kicselezi a 16-os előtt az utolsó védőt, Kinyiket. PIROS LAP!

    20:10
    VÉCSEI MEGINDUL LEFELÉ
    A VAR vizsgálat közben.

    20:11
    40. PERC
    Marquinhos jobbal a sorfalra rúgja a 22 méteres, középről járó szabadrúgást, korner. Fani bal oldali beadását Traoré az ötös rövid, azaz bal sarkáról a kapu jobb, azaz rövid felső sarka mellé fejeli.

    20:12
    VÉCSEI A KARRIERJE SORÁN CSAK 3 PIROS LAPOT KAPOTT
    Egyet a Honvéd, egyet a Fradi színeiben.

    20:13
    GÖRÖNGYÖS
    A döntőig vezető út egyik csapat számára sem volt sima, az FTC kétszer, a Paks háromszor kényszerült túlórára a korábbi körökben. A Magyar Kupa döntőjében az utóbbi években többször is volt példa arra, hogy csak a rendes játékidőt követően dőlt el a győztes kiléte, a tavalyi fináléban a ZTE is csak hosszabbításban múlta felül a Budafokot, az FTC pedig 2017-ben tizenegyesekkel győzte le a Vasast.

    20:14
    ÉRDEKES, VARGA BARNABÁS…
    … még nem szerzett gólt az MK mostani kiírásában.

    20:14
    43. PERC
    Marquinhos balról egy jó csel után kapura lő, nyolról, balra vetődve véd Szappanos.

    20:17
    HÁROM PERC A RÁADÁS
    Támad a Paks, Hahn ballal a jobb felső mellé lő 12-ről, középről.

    Fotó: Koncz Márton

    20:17
    45+1. PERC
    Könyves Norbert és Myenty Abena összekap, sárga lap ide és oda is.

    20:19
    45+3. PERC
    Nyom a Fradi, de pontatlan minden beadás.

    20:19
    45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!
    20:20
    PIROS

    20:20
    ÉS TILOS

    20:22
    STAT
    42 százalékban volt a Paksnál a labda, 3-szor lőtt kapura, 2-szer annak felületére, a másik oldalon ez az arány 9/5.

    20:24
    FOTÓK: SZABÓ MIKLÓS

    20:26
    84
    A Magyar Kupa 1910 óta íródó történetében ez a 84. döntő, és az ötödik az új Puskás Arénában. A 2019-ben felavatott létesítményben 2020-ban a Bp. Honvéd 2–1-re győzte le a Mezőkövesdet, 2021-ben az Újpest a hosszabbításban 1–0-ra nyert a Mol Fehérvár ellen, 2022-ben a Ferencváros 3–0-ra verte meg a Paksot, tavaly pedig a Zalaegerszegi TE ugyancsak a hosszabbításban 2–0-ra gyűrte le a másodosztályú Budafoki MTE-t.

    20:26
    4
    Az FTC az előző tíz évben négyszer, 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2022-ben hódította el a serleget. Az FTC-nek nyolcszor sikerült dupláznia, legutóbb két évvel ezelőtt, akkor az őszi szezonban még Peter Stöger, egy bajnoki meccs erejéig Máté Csaba, majd tavasszal már Sztanyiszlav Csercseszov irányításával nyerte meg a bajnokságot és a Magyar Kupát is.

    20:34
    KEMÉNY A MECCS

    Fotó: Szabó Miklós

    20:35
    46. PERC
    Balogh Balázs váltja Könyvest.

    Balogh az Újpesstel és a Puskás Akadémiával is volt már MK-döntős.

    20:35
    KEZDŐDIK A FÉLIDŐ, HA LESZ LABDA
    20:36
    46. PERC FOLYTATJUK!
    Lett labda.

    20:38
    48. PERC
    Papp elfejeli oldalra a labdát, Civic beadása Szappanosé.

    20:39
    49. PERC
    Maiga jobbal 24-ről a bal felső fölé lő, méterekkel.

    20:44
    NÉGY VÉDŐVEL A PAKS
    És öt szűrővel, ha védekezik, Hahn van egyedül elől.

    A szünet után nem nagyon támadt még a Paks. De ilyenkor is Hahn van elöl, középen, mögötte két középpályás, a bal oldalon Szabó segít be.

    20:46
    55. PERC
    Kenan Kodro be, Ben Romdan le. Szűrő helyett csatár.

    20:49
    55. PERC
    Abena feltartja Hahn, jön Varga, ha nem is azonnal.

    20:49
    57. PERC
    Papp hason könyökli párharc közben Maigát, ápolás a pályán. Csere lesz.

    20:50
    59. PERC
    Fani emelését Abena visszatolja Marquinhos elé, aki jobbal a léc fölé lő 21-ről.

    20:50
    59. PERC
    Stjepan Loncar fut be Maiga helyére.

    20:52
    A HIVATALOS NÉZŐSZÁM 51 900
    20:53
    62. PERC NAGY VÉDÉS!
    Loncar passzol Vargához, az ötös bal sarkáról ballal a kapusba lő az ék. De les.

    20:54
    A MECCS HŐSE

    Fotó: Koncz Márton

    Fotó: Koncz Márton

    20:54
    63. PERC
    Hahn a földön itt, Lenzsér a földön ott, közben Szappanos elrúgja a labdát a 16-os bal oldalánál Traoré elől.

    20:57
    66. PERC
    Botka jobb oldali beadását a bal sarok felé fejeli meg Varga, hatalmasat repül a labdáért Szappanos… majd ápolást kér.

    21:00
    69. PERC
    Osváth szereli keményen a bal szélen meginduló Marquinhost. Traoré kiharcol a jobb oldalon egy kornert.

    21:00
    MÁSODSZOR
    A Paksi FC 2022 után másodszor döntős, a két legnagyobb sikerét 2011-ben érte el, amikor megnyerte a Ligakupát és második lett az NB I-ben. Idén ezt is felülmúlhatja, hiszen a legoptimálisabb esetben négy napon belül kupagyőztes és bajnoki ezüstérmes lehet. A paksi együttes a Magyar Kupa történetének 20. győztese lehet.

    21:00
    MEGYEKAPITÁNYOK
    A Paksi FC Tolna vármegyéből egyetlen csapatként jutott el a fináléig. A 19 vármegyénkből három olyan van, amelyik döntős csapatot sem adott még soha: Heves, Szabolcs-Szatmár Bereg és Veszprém. Egyébként az említettek mellett további négy olyan vármegye van, amelyiknek csapatai döntőt már játszottak, de nem nyerték még meg a Magyar Kupát: Csongrád-(Csanád), Nógrád, Komárom-Esztergom és Vas.

    21:01
    70. PERC
    Windecker elfejeli Fani jobb oldali kornerét Varga elől az ötösön, szabadrúgás.

    21:01
    HA BORULNA A PAPÍRFORMA…
    A tolnaiak a győzelmükkel azt is biztossá tennék, hogy a következő idényben az Európa-liga selejtezőjében szerepelnének, így hétvégén már „csak” az ezüstérem lenne a tét számukra a bajnokság utolsó fordulójában. Amennyiben a Ferencváros győz az MK döntőjében, akkor a bajnoki második – a Paks vagy a Fehérvár – indul az El-selejtezőben, a másik csapat pedig – a Puskás Akadémiával együtt – a Konferencia-liga kvalifikációjában méretheti meg magát nyáron.

    21:02
    A MAGYAR CSAPAT
    Legutóbb 26 évvel ezelőtt, 1998-ban fordult elő, hogy csak magyarok alkotta csapaté lett a Magyar Kupa – ezt viheti véghez most újra a Paks, ha nyer az FTC ellen. Az Újpest ellen több mint két és fél évtizede 1–0-ra nyerő MTK Hungáriában a döntőben játszott egy nem Magyarországon született játékos, a vajdasági Szabadkáról származó, de magyar nemzetiségű Szabados Attila. Az MTK 1997–1998-as keretének tagja volt a télen szerződtetett ukrán Viktor Natorov is, de ő egyetlen másodpercet sem játszott a kék-fehérek kupameccsein, így nem is tekinthető kupagyőztesnek. Nem Magyarországon született, ám magyar nemzetiségű játékosai most a Paksi FC-nek is vannak: a vajdasági Könyves Norbert, a felvidéki Kovács Krisztián és az erdélyi Kocsis Bence.

    21:02
    72. PERC
    Fani távoli lövése távolról sem veszélyes.

    21:02
    72. PERC
    Böde Dániel be, Hahn le.

    21:04
    EZ BÖDE 301. MÉRKŐZÉSE A PAKSBAN
    Anno a Fradiban 237 meccsen 103 gólt lőtt, és adott 55 gólpasszt is.

    A Fradi ellen 17 meccsen csak 4 kanadai pontig jutott.

    21:04
    74. PERC
    Civic szereli Bödét a felezőnél.

    21:06
    75. PERC MICSODA FORDULAT!
    MYENTI ABENA ellöki nyújtott kézzel a 16-os előtt, teljesen fölöslegesen Bödét, és megkapja második sárga lapját.

    21:07
    A 28 ÉVES VÉDŐ 7. PIROS LAPJA EZ A KARRIERJE SORÁN
    21:08
    A LOKI ELLEN IS KAPOTT EGY PIROS LAPOT EBBEN AZ MK-KIÍRÁSBAN
    21:09
    78. PERC
    Botka futott be Abena elárvult helyére.

    21:10
    79. PERC
    Civic távoliját blokkolja Balogh, Osváth ajándékoz egy szögletet az ellenfélnek.

    21:10
    80. PERC
    Fani szögletét kiüti Szappanos. Fani újabb beadása Kinyiké. A 40 méteres lövése meg a kapusé.

    21:12
    82. PERC
    Varga és Marquinhos le, Lisztes Krisztián és Kristoffer Zachariassen be.

    21:16
    86. PERC
    Szabó II Bálint a pályán, Windecker megy le. Szűrő helyett karmester!

    21:17
    EZ NEM VARGA BARNABÁS MÉRKŐZÉSE VOLT

    Fotó: Árvai Károly

    21:18
    SZAPPANOS!!!
    Zachariassen a felezőről, középről fantasztikusan indítja Traorét, aki az ötös jobb sarkáról ballal a kilépő kapusba lő!

    21:18
    88. PERC
    Böde megindul 3 ember között, szabadrúgás.

    21:20
    90. PERC NEM GÓL!
    Kodro fejesét Zachariassen elsőre Szappanosba, másodszorra a jobb alsóba rúgja, de les.

    21:21
    NÉGY PERC A RÁADÁS!

    Fotó: Árvai Károly

    21:21
    NÉGY PERC A RÁADÁS
    21:22
    90+1. PERC
    Botka Endre kap sárga lapot, ellökte a bal szélen Szabó Bálintot. Osváth Détári-szögből az égbe lő.

    Détári Lajos csak egy volt.

    21:22
    DE AZÉRT EZT ILLETT VOLNA JOBBAL ELTALÁLNI
    21:23
    90+3. PERC
    Botka szereli Szabó Bálintot az ötös előtt, abszolúte szabályosan.

    21:25
    90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK FÉLIDŐ!
    21:25
    7
    A Ferencváros–Paks finálé egymás után a hetedik főváros–vidék döntő lesz. Ezekből négyszer nyertek a budapestiek – 2018-ban és 2021-ben az Újpest, 2020-ban a Honvéd, majd 2022-ben az FTC – és csak kétszer a vidékiek, 2019-ben a Mol Vidi, tavaly a ZTE.

    21:25
    REKORD
    Az idei minden idők legnézettebb hazai kupadöntője. A nela.hu és a magyarfutball.hu kimutatása szerint ugyanis az eddigi legmagasabb nézőszám 1955-ben, a Népstadionban rendezett kupafinálé alkalmával volt – akkor a tudósítók becsült adatai szerint 40 ezren tekintették meg a Bp. Vasas–Bp. Honvéd (3:2) döntőt. Két évvel ezelőtt a Puskás Arénában 38 979-en nézték meg az FTC és a Paks csatáját.

    21:26
    7
    A játékosként 26 elsőséggel, többek között Bajnokok Ligája-győzelemmel (2010) rendelkező szerb Dejan Sztankovicsnak vezetőedzőként a Mol Magyar Kupa lehet a hetedik trófeája. Eddig háromszor nyert szerb bajnoki címet (2020, 2021 és 2022), valamint kétszer Szerb Kupát (2021, 20222) a Crvena Zvezdával, és idén magyar bajnoki aranyérmet a Ferencvárossal.

    21:26
    4
    Sztankovics lehet a negyedik külföldi edző, aki egyazon idényben a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát is megnyeri együttesével. Korábban ez 1914-ben az MTK-val William Holmes-nak, majd az FTC-vel 2016-ban Thomas Dollnak, 2022-ben pedig a téli szünetben érkezett Sztanyiszlav Csercseszovnak sikerült. A két klubon kívül egyébként a DVSC, a Honvéd és az Újpest tudott eddig duplázni, vagyis ugyanabban az idényben a bajnokságban és a kupában is az élen végezni (az említett kluboknak többször is sikerült ez).

    21:30
    91. PERC
    Cristian Ramírez be, Civic le.

    21:31
    92. PERC
    Zachariassen passzáról éppen csak lemarad a bevetődő, Vast megelőző Kodro az ötösön.

    21:37
    98. PERC VEZET A PAKS!
    PAPP KRISTÓF a bal felső sarokba fejeli kissé jobbról, három méterről Balogh jobb oldali, ballábas szögletét. 1–0!

    21:38
    TRAORÉ, BOTKA ÉS VARGA SEM ÁLLT A HELYZET MAGASLATÁN
    21:39
    99. PERC
    Traoré máris javíthat, ballal 11-ről kapura lő… nem sokkal a jobb alsó mellé megy a labda!

    21:40
    100. PERC HOPP!
    Lisztes le, Edgar Szevikjan be.

    Nem sérülés miatt…

    21:43
    103. PERC
    Zachariassen jobb oldali beadása a kivetődő Szappanosé.

    21:44
    103. PERC
    Cissé szereli a felezőnél Bödét… és lesérül. Sántikál, de több cserelehetősége nincs a Fradinak.

    21:44
    105. PERC
    Szabó B. passzát Böde a jobb alsó felé rúgja meg 18-ról, Varga vetődve véd.

    21:45
    19
    A 2022-es fináléban a Puskás Arénában Kristoffer Zachariassen egy, valamint Franck Boli két találatával 3–0-ra a ferencvárosiak nyertek. A két csapat keretéből összesen 19-en vannak, akik abban a döntőben pályára léptek. A paksiaktól Szélpál Norbert, Lenzsér Bence, Szabó János, Osváth Attila, Windecker József, Balogh Balázs, Haraszti Zsolt, Böde Dániel, Szabó Bálint, valamint az akkor még a fővárosi zöld-fehéreket erősítő Vécsei Bálint; míg az FTC-ből Dibusz Dénes, Botka Endre, Samy Mmaee, Anderson Esiti, Henry Wingo, Kristoffer Zachariassen, Pászka Lóránd, Marquinhos és Stjepan Loncar.

    21:45
    4-4?
    A ferencvárosiaknál – az ebben a kupasorozatban még nem szerepelt – Dibusz Dénes négyszeres, a paksiaknál Böde Dániel háromszoros kupagyőztes, ők csapattársként a IX. kerületiekkel 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben együtt érték el a sikereiket. Böde a párharc gólkirálya, aki bajnokikon ferencvárosi színekben hatszor, paksi játékosként az NB I-ben kétszer, a Ligakupában egyszer volt eredményes. A „madocsai Messi” legutóbb 2012. május 26-án talált be a Ferencváros kapujába, a Paks akkor otthon 4–2-re verte meg a fővárosiakat.

    21:45
    EGY PERC A RÁADÁS
    21:45
    105+1. PERC
    Szevikjan kezez a 16-os előtt levétel közben, oda a helyzet.

    21:46
    105+2. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJE!
    21:47
    A MECCS HŐSE

    Fotó: Koncz Márton

    21:49
    106. PERC FOLYTATJUK!
    Szevikjan és Traoré helyet cserél.

    21:50
    NAGY-PÁL TAMÁS KOLLÉGÁNK TALÁLATA
    Kísérteties a hasonlóság!

    21:52
    LISZTES NEM FOGOTT KEZET SZTANKOVICSSAL A LECSERÉLÉSE UTÁN
    A paksi kispadhoz közelebbi oldalon ment le, jelenti a helyszínről Pósfai kolléga.

    21:53
    110. PERC
    Szabó szereli Cissét, Böde balról jobbra forgat Osváthnak, aki jobbal a jobb alsó mellé lő a 16-os jobb sarka elől.

    21:55
    112. PERC
    Edgar Szevikjan sárga lapot kap, mert Lenzsér ellökte őt. Ellenben Botka kegyetlenül felvágta előtte Bödét, ezért nem kapott újabb sárga lapot…

    21:56
    113. PERC
    Ramírez passzával megindul Traoré, a beadását Kodro ballal a léc fölé vágja az ötös bal sarka elől.

    Fani is sántikál már…

    21:57
    114. PERC
    Osváth Attila ellöki Traorét, sárga lap.

    21:58
    KODRO: 18 MECCS A FRADIBAN, 2 GÓLLAL
    21:58
    115. PERC
    Loncar emelésére kirepül Szappanos az ötösre, Traoré elé. A csatár sportszerűen visszahúzta a lábát.

    21:59
    116. PERC
    Ramírez keresztpasszát Loncar kapásból a léc fölé vágja kissé jobbról, 17-ről.

    22:00
    LESZ MÉG PAKSI CSERE?
    Lesz.

    22:00
    117. PERC
    Szappanos Péternek sárga lap. Kitalálták. Húzta az időt, de lebukott.

    22:02
    118. PERC A CSERE CSERÉJE, II. RÉSZ
    Mezei Szabolcs be, Szabó Bálint le.

    Mestere elmagyarázza gyorsan a középpályásnak, miért éppen őt vette le a pályáról.

    22:02
    119. PERC
    Mezei jobbal feladja a labdát 22-ről Vargának.

    22:03
    120. PERC
    Ramírez bal oldali beadását elfejelik középen Kodro elől.

    22:03
    120. PERC
    Ramírez újabb beadását nem éri el rendesen fejjel Kodro.

    22:04
    120+1. PERC EZ MÁR SZÁNDÉKOS?
    Balogh Balázs le, Haraszti Zsolt be.

    22:06
    120+2. PERC VARGA IS A PAKSI KAPU ELŐTT
    Fani bal oldali kornerét elfejeli Böde Varga elől, kontra, HARASZTI ZSOLT jobbal a kapu közepébe lő kissé balról, 17 méterről.

    KI NEM TALÁLNÁK!!! MEZEI ADTA A GÓLPASSZT! 2–0!

    22:06
    HARASZTI LEFUTOTTA LONCART, KICSELEZTE RAMÍREZT A GÓL ELŐTT
    A differencia.

    22:07
    120+5. PERC VÉGET ÉRT A FINÁLÉ!
    22:09
    SZAPPANOS PÉTER LETT A MÉRKŐZÉS EMBERE
    22:15
    A TEGNAPI SZÜLETÉSNAP UTÁN…

    Papp Kristóf gólöröme
    Fotó: Árvai Károly

    22:17
    FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY

    22:17
    A MINDENT ELDÖNTŐ…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.30.20:00 The New Saints – FTC TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ