2024.VI.8. Magyarország – Izrael: 3-0

JÓL SIKERÜLT AZ EB-FŐPRÓBA DEBRECENBEN, HÁROM GÓLLAL MEGVERTÜK IZRAELT

Sallai lőtte az első gólt, majd Varga duplázott – Stylest és Szoboszlait is sérülés miatt kellett lecserélni.
Debrecenben játszotta utolsó felkészülési mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott a jövő heti Európa-bajnokság előtt, és a győzelmünkhöz nem fért kétség: Magyarország–Izrael 3–0.

MAGYARORSZÁG — IZRAEL 3-0 (3-0)
Debrecen, 19.900 néző.
vezette: Cláudio Pereira (asszisztensek: T. Costa, Brás; tartalékjv.: Nobre – portugálok)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Lang (Fiola, 46.), Orbán, Szalai At. — Bolla, Nagy Á., Styles (Kleinheisler, 41.), Kerkez (Nagy Zs., 78.) — Sallai (Gazdag, 46.), Szoboszlai (Csoboth, 57.) — Varga B. (Ádám M., 57.)
kispad: Dibusz, Szappanos, Balogh B., Nego, Schäfer, Botka, Dárdai M., Kata
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

IZRAEL: O. Glazer — Dasa, Hofmeister (Safuri, 30.), Shlomo, Arad (Nachmias, 30.), Gropper — Shamir (Gordana, 30.), Lavi, Kinda (E. Peretz, 46.) — Biton (Altman, 90+1.), Baribo (Melamed, 69.)
kispad: Keuof, Gerafi, D. Glazer, Kanaan, Layous, Dahan, Naor
Szövetségi kapitány: Ran Ben Simon

Gól: Sallai (11.), Varga B. (19., 22.)
Sárga lap: Szalai At. (32.), Kleinheisler (60.), Ádám M. (90+2.) illetve Gordana (52.)

Van, akinek bejött az élet. Valamivel 16 óra után a Víztorony sétány mellett begördült a magyar válogatottat szállító busz, s néhányan a szomszédos strand emeleti panoráma teraszáról integettek a lesötétített üvegablakok mögött üldögélő futballistáknak. A 30 Celsius-fokos hőségben sokan irigyelték a fürdőnadrágban, bikiniben limonádéjukat kortyolgatókat, ám szombat késő délután Debrecenben mégis azok voltak a legszerencsésebbek, akiknek volt jegyük a futballválogatott Izrael elleni, Európa-bajnoki felkészülési mérkőzésére.

Telt ház volt a Nagyerdei Stadionban!

Illetve ott is, hiszen a magyar drukkerek nemcsak a fővárosi Puskás Arénát töltötték meg a csapatra kíváncsian, az együttes népszerűsége vidéken is egekig ér. Fantasztikus élmény volt, amikor negyvennégy perccel a kezdő sípszó előtt a pályára melegíteni kiérkező futballistákat a B-közép, a szépkorú debreceniek, de anyukák és kisgyerekek is a helyükről felállva – szinte önkívületi állapotban – tapsolták meg, integettek és dobtak puszikat irányukba. Az Eb-láz már Debrecenben is érezhető – no, igen, egy hét múlva szombaton, Kölnben, 15 órától Svájc ellen Magyarország számára is megkezdődik a torna. A stadion felett köröző helikopter is jelezte, nem akármilyen eseményt rendeznek a városban, Debrecenben biztosan nem bánták, hogy a Halott Pénz együttes Puskás Aréna-beli koncertje miatt a Nagyerdei Stadionban volt kénytelen játszani a válogatott.

Méghozzá Gulácsi Péterrel, Szalai Attilával, Bolla Bendegúzzal és Callum Stylesszal a kezdőcsapatban.

Úgy tűnik, Marco Rossi az RB Leipzig légiósa mellett tette le (végső) voksát, és az Európa-bajnokságon Gulácsi Péter lesz az első számú kapus. Szalai Attila, Bolla Bendegúz és Callum Styles ezúttal a kisebb sérüléssel bajlódó Dárdai Márton, Loic Nego és Schäfer András helyére került be.

Húsz perc sem telt el a mérkőzésből, és már 3–0-ra vezetett a válogatott úgy, hogy Varga Barnabás a meccs elején félfordulatos kapáslövésből még a lécet is eltalálta a labdával… A kimaradt lehetőség azonban nem szegte a csatár kedvét, a következő néhány percben adott egy gólpasszt Sallai Rolandnak, majd előbb lábbal, aztán fejjel értékesítette a jobbról érkező pontos beadást. Ha valaki netán a formahanyatlás miatt aggódott volna Varga Barnabásért, akkor az Izrael elleni mérkőzésen alighanem újra az egekbe pumpálta önbizalmát, ami rendkívül fontos is az Európa-bajnokságra való elutazás előtt.

Egyértelműen a válogatott jobb oldala volt veszélyesebb, a három gól és a lécre lőtt labda is erről az oldalról indított akció végén esett, ha az Írországban nyújtott teljesítménye miatt kritizáltuk Negót, akkor most a helyére beszálló Bolla Bendegúzt egyértelműen dicsérni lehetett. A mérkőzés előtt az osztrák Rapid Wien együtteséhez aláíró hátvéd uralta a jobbszélt, többször is remekül kísérte a támadásokat, és a gólokból is kivette részét. Hogy az izraeliek szövetségi kapitánya, Ran Ben Simon nem volt elégedett a látottakkal, arról az első ivószünetben végrehajtott cseréi árulkodtak, az edző rögtön két futballistájának is jelezte, öblítsenek nyugodtan, a pályára már nem kell visszamenniük.

A debreceni közönség aligha álmodhatott volna jobb első félidőről, a magyar válogatott uralta a játékot, esélyt sem adott az ellenfélnek, bátran támadott és letámadott. A szünet előtti percekben Marco Rossinak csupán a földön maradó és cserét kérő Callum Styles esete okozott fejtörést, a középpályás egy ütközést követően a térdét fájlalta. A szövetségi kapitány Kleinheisler Lászlót vezényelte helyére, a szünet előtti percekben pedig Szoboszlai Dominikot kellett nyugtatnia, miután a csapatkapitány szikrázó összecsapásokba ment bele – néhány nappal az Eb kezdete előtt minden hiányzik, csak éppen az nem, hogy a legjobbunk felesleges sérülést szedjen össze.

A fordulás után mindenki arra számított, folytatódik az örömjáték, felhőtlenül futballozhat a csapat, ám jött az a pillanat, amit minden magyar futballrajongó rémálmaiban lát csak: Szoboszlai Dominik a lábát fájlalva ült le a földre… A csapatkapitány mozgásán a szünet utáni percekben már látni lehetett, valami nem stimmel, nem sprintelt, nem ment bele a párharcokba, és amikor az ellenfél térfelén a füvet bámulva mérgelődött, sejteni lehetett, valami gond van. Nem sokkal később az izraeliek egyik támadása után a gyepre huppant, felhúzta térdeit, és jelezte, nem megy tovább.

A pályára rohanó orvosi stáb tagjai azonnal kezelésbe vették a Liverpool támadójának bal combját, befáslizták, a szurkolók – de legfőképpen Rossi – aggódva figyelték, mi lehet a gond a csapatkapitánnyal. A cseréjével gyakorlatilag az egész támadósor friss erőkből állt, a szünetben pályára küldött Gazdag Dánielt előbb Csoboth Kevin, majd Ádám Martin követte.

A játék ekkor már nem volt olyan átütő, mint a találkozó elején, egyfelől a sok cserével alaposan megváltozott a csapat, másfelől a három gyors gólt követően a vendégek is rendezték a sorokat, sokszor hét-nyolc futballistával zárták le a kapu felé vezető utat. Az utolsó húsz percnek úgy futott neki a két válogatott, hogy akkor már érezni lehetett, egyik csapat sem szeretne megszakadni, újabb sérülést összeszedni, ám gólt így is szerezhettünk volna, távolról Kleinheisler próbálkozott, majd Gazdag lőtt ballal ziccerből a magasba, a hajrára beszálló Nagy Zsolt parádés mozdulattal a kapufára emelte az elé ívelt labdát.

A mérkőzés utolsó perceiben aztán a drukkerek is megkezdték a németországi főpróbát, a két kapu mögötti lelátórészen üldögélők felváltva éltették a csapatot, egy hét múlva Németországban több mint tízezer magyar énekel majd Köln utcáin a Svájc elleni ütközetre hangolva. 3–0

További képek: mlsz.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

A lefújást követően így értékeltek a szövetségi kapitányok: Marco Rossi és Ran Ben Simon.

A SÉRÜLÉS MIATTI CSERÉKRŐL

„Ami Szoboszlai Dominikot illeti, semmi aggasztó sincs az állapotával kapcsolatban. Hogy ne tegyük ki semmilyen kockázatnak, amely megakadályozná, hogy jövő szombaton pályán lássuk, lecseréltük. Nagyon jól tette, hogy cserét kért” – árulta el Marco Rossi, aki arról is beszélt, a szintén idő előtt lehozott Callum Styles miatt aggodalomra van okuk, ugyanakkor remélik, ő is bevethető lesz a kontinenstorna kezdetére.

AMIN MÉG SOKAT KELL DOLGOZNIA ROSSI CSAPATÁNAK

„A mai mérkőzésre az volt a célunk, hogy győzzünk és meggyőzzünk – értékelt a magyar szövetségi kapitány. – Az első félidőben ezt sikerült elérnünk, a másodikban kevésbé. A szünet után lelassult a mérkőzés – igaz, ez a cserék végrehajtásával is magyarázható. Mint önök is bizonyára tudják, ha Szoboszlait és Sallai Rolandot is lehozom a pályáról, nehéz őket pótolni másoknak.”

„A játékosaink összességében jól teljesítettek. Sikerült az izraeliek vonalait megbontani, a játék súlypontját a különböző területek között áthelyezni. A második játékrészben is adódtak kapura lövési kísérleteink. Egy dolog azonban van még, amin még sokat kell dolgoznunk. Hogy pontosan mi ez, azt megtartanám magamnak, de annyit azért elárulok, hogy az energiakezeléshez és a mérkőzés olvasásához, értelmezéséhez van köze.”

A JOBBSZÁRNYON KÉT JÓ VÁLASZTÁSA VAN A KAPITÁNYNAK

Rossi a Nemzeti Sport kérdésére szót ejtett arról is, hogy a mai meccset végigjátszó Bolla Bendegúz és az enyhe izomsérülése miatt a kispadon pihenő Loic Nego közül kire számít majd első számú jobb oldali szárnyvédőként az Európa-bajnokságon.

„Ha mindketten jó állapotban lesznek, akkor mindkettőjüket játszatni fogom. A nemzetközi szinten egyaránt magas minőséget képviselnek. Mindig nagyon örülök, ha olyan helyzetbe kerülök, hogy két jó választásom van.”

A középhátvédek körében hasonlóan nehéz döntés, kit küld pályára a kapitány Dárdai Márton és Fiola Attila közül – Rossi szerint fej fej mellett áll a két hátvéd a kezdőbe kerülésért folyó versenyben.

ALAPVETŐ IZRAELI HIBÁK

„Sokat tanultunk ebből a mérkőzésből. Ha hazamentünk, ki kell elemezzük, mikben hibáztunk. Ezt magamra is értem, hiszen kapitányként enyém a felelősség a válogatottért. A második félidőre javult a játékunk, de összességében nagyon alapvető hibákat követtünk el egy remek csapat ellen” – értékelt az izraeli nemzeti csapatot irányító Ran Ben Simon.

ÚJ EDZŐ, RÉGI EREDMÉNY – IZRAELI LAPSZEMLE

Izrael legrégebbi napilapja, a Haaretz tényekre szorítkozva tudósít a debreceni találkozóról, kiemelve, hogy Ran Ben Simon első mérkőzésén irányította szövetségi kapitányként az izraeli válogatottat, de az eredmény nem változott: a legutóbbi hat meccséből a negyedik, idén kettőből a másodikat is elvesztette a csapat. A cikk szerzőjének megállapítása szerint a magyar válogatott erős felállásban kezdett, s úgy nézett ki, mint egy csapat, amelyik készen áll az Európa-bajnokságra, annak ellenére is, hogy a szombati esti ellenfél – vagyis Izrael – nem állította túl komoly feladat elé. Megjegyzik, hogy Ben Simon 30. percben végrehajtott triplacseréjével és a válogatott szerkezetváltásával sikerült lelassítani a magyar támadásokat.

Az Israel HaYom a mérkőzésről szóló beszámolójában hangsúlyozza: a szombati keretbe meghívott labdarúgók jelentős része a szeptemberi Nemzetek Ligája meccsekre biztosan nem kap meghívót, ugyanakkor a lap bízik benne, hogy a Belgium és Olaszország elleni mérkőzéseken ott lesznek a legnagyobb sztárok az izraeli keretben, és hogy a válogatott gólrekordere, a 36 éves Eran Zahavi is folytatja pályafutását a nemzeti csapatban. Magáról a mérkőzésről azt írják, hogy a magyar válogatott gyakorlatilag 22 perc alatt lezárta azt, és idézik Ben Simon kapitányt: „Nem vehetem el a magas mindőséget képviselő magyar válogatott érdemeit, és kifogásokat sem akarok keresni, de a mérkőzés elején alapvető hibákat követtünk el, úgyhogy magunkban és nekem személy szerint is magamban kell keresni az okokat.”

A Maariv című lapban szintén az izraeli csapat védekezésének hibáit, hiányosságait hozzák fel, mint a vereség fő okát, a szerző Danny Devorin elemzésében rámutat: a magyar válogatott azért szerezhetett 22 perc alatt három gólt, mert „a védekezésünk katasztrofális volt, ez az igazság. A magyar támadók teljesen szabadon játszhattak és az elején a kapufájuk után gyakorlatilag különösebb erőlködés nélkül szereztek három gólt.” Azt Devorin is elismeri, hogy a második félidőben már feljavult az izraeliek játéka, de még így is „legalább két gólt szerezhettek volna a vendéglátók.”

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111101000ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    95′
    Szoboszlai vidáman osztogatja az autogramokat és a pacsikat, akkor aligha sérült meg.

    95′
    ÖSSZEFOGLALÓ, KÉP, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    95
    És következik természetesen a közös Himnusz-éneklés.

    95
    Lelkesen ünnepli a közönség a csapatot.

    94′
    VÉGE
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    93′
    Altman jobbal Gulácsihoz emeli a labdát 22-ről, középről. A sorfal is beleért még.

    93′
    Kvázi időntúli szabadrúgás.

    93′
    Sárga lap
    Ádám Martin odacsúszik Gordana bokájára oldalról, sárga lap.

    91′
    CSERE
    Omri Altman be, Biton le.

    91′
    Két perc csak a ráadás.

    91′
    Szafuri indítása Gulácsié.

    90′
    Hátul passzolgatunk, a 16-oson belül, higgadtan.

    89′
    Glazer húzza az időt, jön Altman. De egyelőre még nem jön.

    88
    Csoboth jobb oldali beadását Ádám jobbal kapura perdíti 8-ról, jobbra vetődve fogja a labdát Glazer.

    82′
    KAPUFA! Fiola emel Nagy elé, aki ballal kissé balról, 12 méterről kapásból a bal oldali kapufára emeli a labdát!

    81′
    Melamed jobbal a jobb felső mellé lő kissé jobbról, 18 méterről.

    80′
    Nagy balról ballal remekül ad be, Csoboth ötről a kapushoz fejeli a labdát. ZICCER VOLT!

    80′
    A közönség a szokásos Hajrá, magyarok! c. felelgetős játékkal szórakoztatja magát.

    80′
    Az utolsó mai magyar csere.

    78
    CSERE
    Nagy Zsolt be, Kerkez le.

    74′
    Gazdaghoz passzol jobbról Dasza, Gazdag az ötös bal sarkáról ballal a rövid sarok mellé lő! Ezt elkapkodta.

    73′
    Kleinheisler bal oldali beadását nem találja el az ötös rövid sarka előtt Ádám!

    73′
    Kerkez passzát Kleinheisler ballal kapura teszi kissé jobbról, 21-ről, Glazer a bal sarok előtt fogja a labdát, legördülve.

    72′
    Szafuri felrúgja Gazdagot.

    72′
    A pályán magyar tiki-taka.

    72′

    Fotó: Dömötör Csaba

    71′

    71′
    Folytatjuk.

    70′
    Ivószünet.

    69′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    68
    CSERE
    Gaj Melamed be, Baribo le, ékcsere.

    65′
    Bollát szerelik a bal szélen, de közbelép Fiola.

    65′
    Ádám a 16-os elől a kapushoz lő. Kissé jobbról, ballal, középtávolról, előtte Szafuri jobbal a jobb alsóba lőtt volna ugyanilyen pozícióból, de vetődve védett Gulácsi.

    64′
    A hivatalos nézőszám: 19 900.

    63′
    Perec jobb oldali beadása is Ádámé. Slomo indítása meg Gulácsié.

    62′
    Dasza jobb oldali beadását Perec oxyval teszi kapura hatról, közbelép Ádám.

    62′
    Nahmiasz jobb combja fáj.

    61′
    Szafuri bal oldali szögletét kifejeli a kapu torkából Ádám, a léc fölé.

    60
    Biton 20 méteres szabadrúgását kifejeli a sorfalban álló Kerkez.

    58′
    Sárga lap
    Kleinheisler László ellöki egy labdavesztés után Gordanát, sárga lap.

    57′
    CSERE
    Vargát meg Ádám Martin. Ékcsere.

    57′
    CSERE
    Csoboth Kevin váltja Szoboszlait.

    56′
    A bal combját kötözik, csere lesz.

    56′
    Szoboszlai a földön.

    56′
    Szafuri jobb oldali beadása éppen csak magas középen Baribónak!

    55′
    Kerkezt ellöki, Szoboszlai a bal lábát fogja, cserét kér.

    54′
    Varga passzol Szoboszlaihoz, akit szerel az ötös előtt Nahmiasz.

    53′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    53′
    A sértett Amerikában keresi a kenyerét, Gordana Japánban.

    53′
    Sárga lap
    Roi Gordana kap sárga lapot Gazdag felrúgásáért.

    52′
    Szoboszlai most a bal szélen, az ötös bal sarka elől ballal laposan Glazer elé lő, fogja is a labdát a kapus.

    52′
    Szoboszlai jobb oldali beadását egy védő a kapushoz sodorja Varga elől.

    52′
    Nos, vélhetően pluszmotivációval lép majd pályára „másik” hazája ellen, mármint ha beveti őt Ran Ben Simon.

    51′
    A titkos fegyver.
    Altman akár Marco Rossi együttesében is játszhatna, ugyanis a Hapoel Tel-Aviv középpályása egyik nagymamája révén magyar állampolgár is, s tavaly áprilisban lapunknak elmondta, korábban érdeklődtek nála a magyar válogatottól, de végül az ügyből nem lett semmi, bár megtisztelő lett volna a magyar nemzeti együttesben játszania.

    50′
    Nagy passzol Gazdaghoz, a jobb oldali lapos beadást elrúgja az ötösön Kerkez elől Dasza.

    49′
    Biton jobb oldali kornere kapuscsemege.

    49′
    Perec jobbal a bal alsó mellé lő 17-ről, középről.

    48
    Második félidő
    FOLYTATJUK!

    47
    CSERE
    Eliel Perec be, újabb újonc. Kinda ment le, karmestercsere.

    47
    CSERE
    Sallai is kap egy kis pihenőt, Gazdag Dániel váltja.

    47
    CSERE
    Fiola Attila be, Lang helyére. Védőcsere.

    47

    Fotó: Dömötör Csaba

    47
    58 százalékban volt nálunk a labda eddig, 7-szer lőttünk kapura, 3-szor annak felületére, a másik oldalon ez az arány 3/1.

    47
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    46

    Fotó: Dömötör Csaba

    46
    Szünet
    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45′
    Szoboszlai passzát Bolla a jobb felső sarok mellé rúgja ballal kissé jobbról, 10-ről. Helyzet volt!

    44′
    Két perc a ráadás.

    44′
    Kerkez passzát a felfutó Szalai balról ballal középre adja, de jön Glazer, és fogja is a labdát.

    43′
    Gruper bal oldali beadása a magyar kapu tetején landol.

    43′
    Dasza jobb oldali beadását rossz helyre fejeli Orbán, de nem lő 15-ről Szafuri.

    41
    CSERE
    Kleinheisler László váltja a ma igen hasznosan futballozó Stylest.

    39′
    Ismét a bal vádliját ápolják, mint az ivószünet alatt. Csere lesz!

    39′
    Styles az előbb leguggol, most már ápolást kér.

    38′
    Kerkez bal oldali beadását kifejeli az ötösről Slomo.

    37′
    Baribót kell ápolni, Orbán szerelte őt.

    37′
    Styles egy jó csel után balról ballal rosszul ad be, majd egy lecsorgót ballal 19-ről a léc fölé lő. De előtte kétszer harciasan szerzett labdát, megtapsolják őt a nézők.

    36′
    Szalai emel balra Kerkezhez, aki egy csel után bead, középen megelőzi Vargát Dasza.

    36′
    Szoboszlai passzával megindul Lang, szerelik azonban a 16-oson a magyar védőt.

    35′
    Kerkez labdát veszít, Szafuri jobbal az ötös jobb sarka elől, 10-ről Gulácsi ölébe lő.

    34′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    32′
    Sárga lap
    Szalai Attila kap sárga lapot a most beállt Szafuri megrúgásáért.

    31′
    CSERE
    Ramzi Szafuri be, Hofmejszter le, bekk helyett karmester. Négy védővel innentől az izraeliek.

    30
    CSERE
    Roi Gordana be, Samir le. Csere posztra.

    30
    CSERE
    Arad le, Idan Nahmiasz be. Védőcsere.

    28′
    Styles bal lábát ápolják közben.

    28′
    Igen hosszú.

    NÉZZÜK MEG ADDIG VARGA DUPLÁJÁT, VIDEÓ ITT!

    27′
    Ivószünet.

    27′
    Jó 21 méterről, kissé jobbról.

    27′
    Baribót ellöki Lang, Biton a 16-os elől ballal nem sokkal emeli a labdát a bal felső sarok fölé!

    26′
    Rossit életeti a közönség, a mester köszöni szépen. Vidám integetések.

    25′
    Kerkez bal oldali, veszélyes, ballábas beadása az ötösön Slomo fején csattan.

    24′
    Hofmajszter nem remekelt éppen Sallai beadása előtt.

    24′
    GÓL
    ÉS ITT A HARMADIK, VARGA BARNABÁS! Sallai jobb oldali beadását VARGA BARNABÁS a bal alsóba fejeli középről, hét méterről, Arad és Slomo közül. A labda a gólvonal mögött még pattant egy nagyot. 3–0!

    22′
    Ez nem lesz 11-es.

    22′
    Styles passzol Sallaihoz a 16-os előtt, odarúg neki Slomo… tovább.

    21′
    Bolla szépen bőrözte fel a jobb szélen Hofmajsztert.

    20′
    Szoboszlai bedobása után Bolla jobbal laposan középre adja az ötös jobb sarka elől, egy szép csel után, VARGA BARNABÁS jobbal középről, három méterről az üres kapuba lő. Középre, a léc alá, 2–0!

    19
    GÓL
    ÉS ITT A MÁSODIK, VARGA BARNABÁS!

    16′
    Sallai összefut a labdáért harcoló Arad, Varga párossal. Rövid ápolás.

    15′
    Gruper indítása Gulácsié.

    14′
    Biton adja be balról a szabadrúgást, Szoboszlai tisztáz Baribo és Arad elől.

    14′
    Kinda megindul a bal szélen, lerántja őt Bolla.

    14′
    Az izraeli válogatott védelme nem áll a helyzet magaslatán, igaz, Varga nagyon magasra emelkedett.

    13′
    Bolla jobbról jobbal az ötös túlsarkára emel, Varga visszafejelt labdáját SALLAI ROLAND hétről, nagyon picit balról jobbal a bal alsóba passzolja. 1–0!

    Gólvideó ITT!

    12′
    GÓL
    EZ MÁR BENT VAN, SALLAI ROLAND!

    11
    Styles emel szépen balra, visszakapja Kerkeztől, ballal középre adja, de a védőké.

    7′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    6′
    MICSODA JELENET! Szoboszlai jobb oldali, jobblábas beadását Varga hétről, középről a lécre ollózza. A kipattanót a földön ülve jobbal a bal alsó mellé kotorja. Kirúgás.

    5′
    Lang bemutat hátul egy merész cselt, Szalai indítását nem éri el Varga. Jön a kapus.

    5′
    A felező körül passzolgatunk, letámadnak az izraeliek.

    5′
    Az egyik újonc első labdaérintéséből gólt szerezhetett volna, de rosszul találta el a labdát.

    3′
    Dasza jobb oldali beadását jobbal az ötös jobb sarka elől jobbal kapura vágja Gruper, de kirúgja a labdát az ötösről Styles.

    2′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    1
    Meccs indítása
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A magyarok piros mezben és fehér nadrágban, a vendégek fehér nadrágban és kék nadrágban.

    Jó 20 ezer néző a stadionban, technikai telt ház.

    Fotó: B. B.

    Fotó: B. B.

    Három újonccal a vendégek.

    Fotó: V. J.
    Fotó: V. J.

    Rutintalan csapattal érkezett Izrael. A 23 fős keret öt tagja még egyszer sem játszott, további kilenc tagja pedig még kevesebb, mint öt alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban.

    Budapest után a debreceni 1-es villamoson is jó a hangulat. A stadionhoz vezető járaton utazva lelkesen énekelnek a szurkolók.

    Az Izrael és a Hamasz között dúló háború miatt fokozott biztonsági intézkedések között rendezik meg a találkozót. A Rendrőrség és a Terrorelhárítási Központ nagy erőkkel vonult a helyszínre annak érdekében, hogy kizárólag a futballról szóljon a mai este.

    Minden égtáj felől jöttek drukkerek: Mosonmagyaróvárról és a kárpátaljai Ungvárról, a felvidéki Nagyszombatból és horvátországi Kiskanizsáról is.

    Sokan azok közül, akik nem helyiek, már délelőtt, illetve kora délután megérkeztek Debrecenbe. Bármerre járt az ember a városban, mindenfelé meggypiros mezes drukkerekkel lehetett találkozni – így a helyszínről Végh János.

    Fotó: V. J.

    „Minden mérkőzés eredménye számít. Valamilyen szinten a felkészülési találkozóké is. Írországban elmaradt az elvárt eredmény, rögtön jöttek is a károgó hangok” – mondta Marco Rossi. A magyar válogatott szövetségi kapitány szerint „pozitív és negatív értelemben is” tanulságos volt az írek elleni találkozó. Mint elárulta, több olyan hiba is előjött, amelyet szeretnének elkerülni az Eb-n.

    Az izraeli keret egyik rutinos játékosa nyolc válogatottsággal Gadi Kinda, aki elmondta, szeretné bebizonyítani az új szövetségi kapitánynak, hogy helye van a csapatban.
    „Mindegyikünk számára jó lehetőség ez, hogy megmutassa, mit is tud valójában – idézte az one.co.il oldal a harmincéves középpályást. – Mindenki a nulláról indul, és azért küzd, hogy a jövőben is számítson rá a kapitány, azaz bizonyítanunk kell! A sérülésem után éreztem kis visszaesést, de remélhetőleg hamar jó formába kerülök. Ran Ben Simon szövetségi kapitányt ismertem már korábbról, kiváló és különleges edző, aki másképp tekint a futballra, mint a többi szakember. Ami a szombati meccset illeti, Magyarország nagyszerű csapat, nem véletlenül lesz ott az Európa-bajnokságon, de mi is győzni szeretnénk.”

    A keret sérülések miatt változott az elmúlt napokban, Ofek Biton, Gil Cohen, Mohammed Dzsaber és Alon Turgeman kikerült, Eden Samir, Hisam Lajusz, Joav Hofmajszter, Tomer Joszefi, Eliel Peretz és Omri Altman bekerült a csapatba.

    „Mondtam a játékosoknak, ne figyeljenek a kritikákra, hiszen mindannyian megérdemlik, hogy itt legyenek és a nemzeti mezt viseljék – idézte a sport5.co.il oldal a szövetségi kapitányt. – Nem érdekel a sajtó véleménye, ám ettől függetlenül mindenkinek bizonyítania kell, hogy itt a helye. Hallottam, telt ház lesz Debrecenben, csaknem húszezer szurkoló jön ki a stadionba, egyáltalán nem barátságos mérkőzésként fogják fel a magyarok, de elárulhatom, hogy mi sem. Nem azért érkeztünk Magyarországra, hogy csak úgy elüssük az időt és asszisztáljunk a hazaiak játékához.”

    Az 53 éves szakvezető nem először irányít nemzeti együttest, 2017 júliusa és 2019 novembere között Ciprust vezette, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Akkor huszonnégy mérkőzés jutott neki, ezeken öt győzelmet, négy döntetlent és tizenöt vereséget jegyzett a csapat, 26 gólt szerzett és 45-öt kapott, az utolsó mérkőzésén Belgiumtól 6–1-re kikapott Eb-selejtezőn. Azóta az izraeli MS Asdodot és a ciprusi AEK Larnacát irányította, utóbbi alakulatnál Gyurcsó Ádám is a játékosa volt. Az új szakvezetőt kritizálták, amiért a válogatott sok alapemberének és idősebb játékosának pihenőt adott a hosszú idény után, így egészen fiatal keretet jelölt ki a magyarok és a fehéroroszok ellen. Vannak, akik még egyáltalán nem vagy csak kevésszer léptek pályára a válogatottban, és akadnak olyanok is, akik hosszú idő elteltével térhettek vissza. Izrael a hét első felében odahaza készült, majd csütörtökön érkezett Magyarországra.

    Az együttes nem jutott ki a jövő héten kezdődő kontinenstornára, így az őszi Nemzetek Ligájára készül nagy erőkkel – és új szövetségi kapitánnyal. A sikertelen Eb-selejtezősorozat után a szövetség megköszönte Alon Hazan munkáját, s a helyére Ran Ben Simont nevezte ki.

    Kedden Fehéroroszország lesz az ellenfele a Megyeri úton.

    MÁR-MÁR HAZAJÁR Magyarországra az izraeli válogatott, ugyanis az országban zajló háború miatt a legutóbbi három „hazai” mérkőzését itt játszotta, és a következő két felkészülési meccsét is itt vívja. A legutóbbi két Európa-bajnoki selejtezőjét Felcsúton, a Pancho Arénában tudta le (Svájc 1–1, Románia 1–2), majd a Szusza Ferenc Stadionban kapott ki 4–1-re az Eb rájátszásának elődöntőjében Izlandtól.

    Ran Ben Simon személyében új szövetségi kapitány irányítja az izraelieket, akik igencsak megfiatalított kerettel érkeztek csütörtökön Magyarországra, s nem az a céljuk, hogy szombaton asszisztáljanak Marco Rossi együttesének játékához.

    Merthogy a keddi, Dublinban 2–1-re elveszített találkozón nem nézett jól ki a csapat. A vereség önmagában nem lenne eget rengető probléma – még akkor sem, ha ezzel megszakadt a csapat tizennégy meccses veretlenségi sorozata –, de az ötletesség, a vagányság és a válogatottra korábban jellemző elsöprő lendület is hiányzott a játékból.

    Már mindenki várja az Európa-bajnokság kezdetét, és leginkább azt, hogy a magyar válogatott pályára lépjen Kölnben Svájc ellen június 15-én 15 órától. Szombaton jön a főpróba: és a cél most nem is lehet más, mint az önbizalom újbóli megerősítése.

    Izrael ellen tartja Európa-bajnoki főpróbáját a válogatott: a nemzeti csapat kedden Dublinban elvesztette tizennégy meccses veretlenségét – elemeztük, hogy az Írországban látottakhoz képest miben kell javulni.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.30.20:00 The New Saints – FTC TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ