A Ferencvárosi Torna Club elnökei: Mailinger Béla

mailinger-bela1931.10.12. – 1944.12.26. Mailinger Béla ügyvezető elnök

Csaknem fél évszázadon át (!) tevékenykedett egyesületünkért. Az atlétáknál, az evezősöknél s természetesen a labdarúgóknál tevékenykedett sokat. Ügyvezető elnökként is nap-nap után az egyesületben töltötte délutánjait, intézte az FTC, majd a profi Ferencváros ügyeit. Ahogy ma mondanánk mindezt társadalmi munkában tette, hiszen az egyesülettől 43 éven át egyetlen fillért sem fogadott el! 1945 után visszavonult az aktí­v sportvezetői tevékenységtől, majd Ózdra költözött. Nyolcvannyolc éves korában, 1970 július 21-én halt meg az FTC egyik legnagyobb egyénisége.

Mailinger Béláról nem lehet anélkül í­rni, hogy a ferencvárosi jégkorongról szót ne ejtsünk. Tudniillik az FTC klubelnöki székében Gschwindt Ernőt követő Mailinger Béla vezetésével alakult meg még 1928. október 28-án a Ferencvárosi Torna Club Jégkorong Szakosztálya.

Hosszú út vezetett addig, amí­g a jégkorong önálló szakosztállyá nőtte ki magát a zöld-fehéreknél. A „bandy”-nek is nevezett jéglabda, amely a jégkoronghoz hasonló csapatjáték, már 1910. január 2-től rendelkezett önálló szakosztállyal az FTC-n belül – igaz, kezdetben a labdarúgók voltak azok, akik a téli szünet alatt bandyütőt ragadtak a kezükbe, í­gy többek közt Schlosser, Weisz és Koródy is.

Az első jéglabda csapat - Sapkában a csapat kapusa: Schlosser!

Az első jéglabda csapat – Sapkában a csapat kapusa: Schlosser!

A jégkorong-szakosztály megalakulása után még évekig nem került sor a hazai bajnokság kií­rása, í­gy kizárólag barátságos mérkőzéseken edződhetett a csapat. Sőt mi több, az első kií­rt bajnokságban sem léptek pályára a Ferencváros hokisai, ugyanis egy kanadai légiós nevezése körüli polémiát nem sikerült megoldani.

A jégkorongsport ferencvárosi meghonosí­tása mellett még egy jelentős esemény kötődik Mailinger Béla, a klub akkori alelnökének nevéhez. 1926-ban, a profizmus bevezetésének évében, sokáig tépelődött a klubvezetés, mi legyen a Fradi profi alakulatának neve. Amiképpen az MTK-ból Hungária, az UTE-ből Újpest, azonképpen lett a zöld-fehérek profivá váló labdarúgócsapatából Ferencváros FC – Mailinger Béla indí­tványára. (A Ferencváros FC 1944. augusztus 2-án olvadt be újra az FTC-be.)

Gschwindt Ernő távozása után tehát az FTC Jégkorong Szakosztályának alapí­tó elnöke lett az új klubelnök. Előző, tehetős elnökének távozása okán beszűkültek ugyan a klub anyagi lehetőségei, voltak a Ferencvárosnak anyagi gondjai, azonban a kiugróan magas nézőszámból befolyó bevételek ellensúlyozták az átmenetinek bizonyuló pénzhiányt.

Az akkori Ferencváros népszerűségét jelzi, hogy a párizsi L’Auto c. lap olvasóinak szavazatai alapján a zöld-fehér szí­nű klub lett Európa 7. legjobb csapata.

Az 1931/32-es bajnokság során újra bajnok lett a Fradi, méghozzá úgy, ahogy sem azelőtt, sem azóta egyetlen hazai klubnak sem sikerült: száz százalékos teljesí­tménnyel, mind a 22 mérkőzését megnyerve.

Már ez elég indok arra, hogy ne csak a jégkorong szerelmesei emlékezzenek kegyelettel Mailinger Bélára, a Ferencváros harmadik elnökére.

Déri Tibor

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Én ismeretem Mailinger Béla bácsit. Ifjúkoromban sokat mesélt nekem a Ferencváros háború előtti Aranykoráról. Addig is Fradi drukker voltam, de az Ő személye még jobban megerősí­tette azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső