A Fradi dicső kupamúltja – 1922/23

1923. április 4-én végre érdemleges hí­r jelent meg a Nemzeti Sportban:

Elkészült a Magyar Kupa kisebbí­tett mása, amelyet az FTC és az MTK kap, mint a kupa egykori nyertesei. Az eredeti kupa is rövid időn belül elkészül, és a mindenkori védő birtokában lesz. A volt nyertesek kupái az eredetinek kétharmad nagyságú hű másai. A 40 cm magas aranyozott, vert bronzserleg gömb alakú, középső részén két öntött dombormű van: az egyik bölényvadászatot, a másik vitézek hódolatát ábrázolja fejedelmük előtt. Mind a két dombormű ősmagyar alakokkal képzett.

A középső részen van a kupa egyik felirata:

„Nemes mérkőzés méltó pályabére, sarkallj becsvágyra
állni a tusát
Lobogjon érted küzdők ifjú vére, s te hirdesd népünk
ősi virtusát.”

A kupa alsó részére ezt í­rták:

„Érdemes életednek két ideálja volt
Melyért rajongva küzdtél:
művészet és sport
Emlékül nekünk s magadnak
ereklye lett
Műve tiszta elvek
frigyéből született.”

(A verses feliratokat Stobbe Ferenc í­rta.)

A kupa felső részét tulipános és indás fűzér, továbbá boglárokba foglalt négy onyx kő dí­szí­ti. Legfelül a következő mondat olvasható:

„MAGYAR KUPA, ÖRÖKÖS VÁNDORDíJ/ALAPíTOTTA A MAGYAR LABDARÚGÓK SZÖVETSÉGE.”

1923. április 20.-án az MLSZ tanácsülésén Minder Frigyes bejelentette, hogy a Magyar Kupa kisebbí­tett másai elkészültek! Az egyik példányt a résztvevőknek be is mutatta. A két bronzból készült aranyozott serleget az eddigi győzteseknek az FTC-nek és az MTK­-nak készí­tették. Minder bejelentette továbbá, hogy az igazi Magyar Kupa is hamarosan elkészül.

A negyeddöntőben szoros mérkőzésen, 3:2-es győzelmet arattunk a III. Kerület ellen, majd az elődöntőben 3:1-es vereség következett a későbbi győztes MTK csapatától. A döntőt 1923. június 17-én játszották le. A döntő előtt került lejátszásra a bronzmérkőzés, melyen az FTC 3:2 arányban legyőzte a Törekvést. Végre a kupa is átadásra került…

Döntő: 1923. június 17. Üllől út: MTK-UTE 4:1. 5.000 néző, vezette: Hajós József.
Góllövők: Siklóssy 2, Orth, Opata illetve Paulusz

A kupagyőztes csapat: Kropacsek – Mandl, Senkey – Kertész II., Nádler, Nyúl – Braun, Molnár, Opata, Siklóssy, Orth

A kupát átvette:  Dr. Toldy Zoltán, az MTK szövetségi vezetője.

Tarján Oszkár ötvösművész alkotását az MLSZ tanácsülésén adták át az MTK képviselőjének dr. Toldy Zoltánnak 1923. október 5-én.

A magyar kupa őstörténete három érdekességgel zárult: 14 évvel az első kií­rás után készült csak el a kupa, nem a pályán adták át először, hanem egy teremben és nem a győztes csapat kapitánya vette át, hanem a klub egyik vezetője. Az FTC később, csak 1927-ben tudta a kupát védeni – igaz az 1912/13-as és az 1921/22 évi győzelmeiért a kupa kisebbí­tett mását megkapta.

1922/23 - Az FTC csapata

1922/23 - Az FTC csapata

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.30.20:00 The New Saints – FTC TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ