A Fradi naptára, szeptember 20.

tempo-naptar

Évfordulók:

13 éve hunyt el Biró István
132 éve született Bodnár Sándor
46 éve hunyt el Borbás Gáspár dr.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1908. FTC – BTC 2:4, NB1
1914. FTC – 33 FC 2:0, Auguszta serleg
1925. Testvériség – FTC 2:7, Edzőmérkőzés
1931. SCM. Ostrava – vegyes Ferencváros, Újpest 1-3, nemzetközi barátságos
1936. Ferencváros – Phöbus 2-0, NB1
1942. Ferencváros – Gamma 4-0, NB1
1959. Pécsi Dózsa – Ferencváros 3:2, NB1
1961. Ferencváros – Bp. Spartacus 5:1, Edzőmérkőzés
1967. Arges Pitesti – Ferencváros 3:1, VVK
1970. Ferencváros – Videoton 2-0, NB1
1972. Floriana – Ferencváros 1-0, KEK
1975. Ferencváros – Bp. Honvéd 4-3, NB1
1978. Soroksári VOSE – Ferencváros 1-8, Edzőmérkőzés
1986. Ferencváros – Újpesti Dózsa 0-0, NB1
1990. RFC Antwerp – Ferencváros 0-0, UEFA
1993. Ferencváros – Kispest 2-1, NB1
1995. Ferencváros – EMDSZ-Sopron 2-1, MK
2000. Ferencváros – Dunaferr 1-1, NB1 alapszakasz
2003. ZTE – Ferencváros 1-2, NB1
2006. Kaposvölgye – Ferencváros 1-2, MK
2009. DVSC – Ferencváros 2-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 18 mérkőzés, 10 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 32-22 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1914. Farkas István
1914. Ferenczi István
1914. Steinitz Henrik
1914. Wiener János
1942. Beke Imre
1959. Landi Ferenc

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1908. Janisch Lajos

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1978. Szokolai László

“Érdekfeszí­tő, változatos mérkőzés volt, amely csak az utolsó negyedórában dőlt el végérvényesen az FTC javára. Az első félidő hullámzó játéka az erők egyformaságát sejtette, a másodikban azonban az FTC nagyon állóképessége döntően érvényesült. Ekkor sem volt egyoldalú a játék, de az FTC mind sűrűbbé és veszélyesebbé váló támadásai biztosí­tották neki a megérdemelt győzelmet. Az FTC máris kitűnő formában van és tartalékai, ha nem is egyenértékűen, de megbí­zható módon pótolják a nagy ágyukat.” (1914 – 33 FC)

1931

“Remek keretet adott az őszi idény első rangadó mérkőzésének a csodálatosan szép őszi idő, a közel 12 ezernyi nézősereg, a pompás zöld gyep. Mind a két öltözőben fojtott idegesség telí­ti meg a lépkört. Mindenki tréfálkozik, mindenki mosolyog, de ez csak álarc, amely mögött reszket minden idegszál. A zöld-fehéreknél Mailinger elnök előbb egyénenként veszi elő a játékosait, azután mondja el az általános buzdí­tást. Elsőnek a Phöbus csapata fut ki sárga ingben, kék nadrágban, azután jön a házigazda Ferencváros…Ritka érdekességű mérkőzéssé alakult ki az őszi idény első rangadója. A Ferencvárost az első félidőben szemmel láthatólag meglepte a Phöbus nagy kultúrájú, tartalmas és akciókban rendkí­vűl veszélyes játéka. A zöld-fehér védelem egymásután vált sakkmattá a Solti által nagyszerűen irányí­tott, a szélsők lábán szélsebesen előrevitt támadások nyomán. Ha a félidőben 3:0-ás vezetéssel vonult le a pályáról a Ferencváros, még mindig szerencséről beszélhetett volna. A Phöbus balszerencse sorozatának betetőzése volt az a véletlen sérülés, amely megfosztotta válogatott jelölt középcsatárától a kék-sárga együttest. Még szünet után is töretlen Phöbus csapat lendülete csak a második Ferencváros gól után tört meg, akkor fogadták el, hogy ezen a meccsen ők nem nyerhetnek. Kár, hogy Toldi és Péter csúnya összeakaszkodásai megrontották az egyébként fair mérkőzés szép hangulatát.” (1936 – Phöbus)

“Megérdemelt győzelmet aratott a Ferencváros. A játék elejétől a végéig jobb volt ellenfelénél. Végig a kezében tartotta a játékot és minden részében magasan felülmúlta ellenfele hasonló csapatrészét. A Ferencváros előnye elsősorban abban nyilvánult meg, hogy a játékosai gyorsabbak váltak meg a labdától, laposan adogattak egymásnak, de a levegőben is jobban uralkodtak a labdán. Az első félidőben a két gólig óriási volt az iram és ebben is a Ferencváros felülmúlta a Gammát. A Gamma nagy csalódást keltett, a csapatból semmi különöset, semmi nagyvonalúságot nem láthattunk. A Ferencváros a második félidőben sokkal jobb volt ellenfelénél, aminek talán abban is része volt, hogy a Gamma már nem tudott erősí­teni.” (1942 – Gamma)

“Két góllal győzött a hazai együttes – mégsem lehetnek elégedettek a szurkolók. Elképzelés nélkül, csapkodva játszott az FTC. Nincs baj a játékkedvvel, sőt helyenként a lelkesedéssel sem – mégis erőlködve játszik már hetek óta a csapat. Nincs az együttesnek olyan játékosa, aki ügyes labdatartással, váratlan megoldásokkal indí­taná rohamra a csatárokat. Hiányzik a Ferencvárosból az irányí­tó. Albert még nem a régi. A vendégcsapata szinte csak védekezett, az első félórában csupán egy esemény volt: Branikovits 11-esét Szabó kivédte. Később egy akciógóllal Branikovits javí­tott, mégis az első félidőben szinte egymás hibáiból éltek a játékosok. Szünet után egy ideig igen mérsékelt volt a játék, aztán a Ferencváros fokozatosan belelendült és megérdemelten győzött.” (1970 – Videoton)

“A rangadóra 75 ezer néző váltott jegyet és az akkori újságok szerint az évtized egyik legjobb bajnoki mérkőzésének számí­tott. Egy vérbeli szurkoló egyből rá is vágna: mi más lehetett, amikor telt ház előtt, 22 remek képességű játékos gondolta úgy, hogy ennyi szurkoló előtt kell bizonyí­tani azt, hogy nem csak szeretik ezt a játékot, de mesterei is a labda bűvölésének. Még pikánsnak is nevezhetnénk a mérkőzést, hiszen a Bp. Honvéd szí­neiben két olyan játékos szerepelt (ráadásul az egyik pályafutása egyik legjobb mérkőzését játszotta) akik éveken át meghatározója volt a Ferencvárosnak. Szűcs Lajos, aki 1971-ben igazolt a piros-fehér együtteshez és Páncsics Miklós aki 1974-ben került el a Fraditól (Pusztaival „cseréltük” el). Tiszteljük meg annyira az ellenfelet, hogy a volt két Fradista mellett olyan nagyszerű labdarúgók is játszottak az akkori Honvédban, mint Gujdár, Kocsis Lajos vagy Weimper. „Ötcsillagos” mérkőzésen, hét nagyszerű gól, végig lüktető, izgalmas játékos, sziporkázó megoldásokkal fűszerezve. Igazi élmény mely az ókori görög drámák mintáját követve, a végjátékban is olyan fordulatokat hozott, hogy egyes szurkolókat ott a helyszí­nen kellett elsősegélybe részesí­teni (természetesen csak áttételesen). 1:0, 2:0, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3! Mintha előre eltervezték volna a fiúk, hogy a végsőkig kiélezik a feszültséget. Szűcs Lajos a 87. percben egyenlí­tett, Pusztai Laci meg a 89. percben szerezte meg győztes, negyedik gólunkat.” (1975 – Bp. Honvéd)

“Antwerpenben mintegy 6.000 szurkoló előtt a magyarok közül utolsóként a Ferencváros labdarúgócsapata kezdte meg kupaszereplését. A zöld-fehérek az UEFA Kupában a Royal Antwerpennel kerültek szembe az első fordulóban. Nyilasi Tibor vezetőedző az általa elképzelt tizenegyen az utolsó pillanatban változtatni kényszerült, mivel a helyszí­ni edzésen Szenes Sándor húzódást szenvedett…A belga-magyar kupaösszecsapás gyors, változatos küzdelmet hozó első félidejében a Ferencváros meglepően jól tartotta magát, sőt, ami a helyzeteket illeti, felül is múlta ellenfelét…Rezignáltan í­rnak a pénteki belga lapok az Antwerpen – Ferencváros labdarúgó UEFA Kupa mérkőzés belga szempontból kiábrándí­tó eredményéről (0:0). A magyarok hamar megmutatták az antwerpeni meccsen, hogy nem akarják csendben megadni magukat. Az első 90 percben a belgák semmiképpen sem érdemeltek győzelmet. Igaz, a második félidőben több alkalommal is csak hajszál választotta el őket a góltól – vélekedik a lap. Balszerencsét emlegetni azonban helytelen volna, inkább figyelmetlenségről kell beszélni. És általában is: milyen szomori a Bosuil stadion, amikor csak néhány ezer néző van ott, és főleg, milyen szomorú a foci, ha nincs gól – olvasható a belga lapban.” (1990 – FC Antwerpen)

“A rangadóként kikiáltott Üllői úti összecsapás a legvisszafogottabb várakozásokat is alulmúlta. A Ferencváros Lipcsei gólját Fortuna kegyeként is felfoghatja, bár a lényegen ez nem változtat, és Nyilasi Tibor együttese a tabella éllovasaként zárhatja a 6. fordulót…A 22. percben a Ferencváros megszerezte a vezetést, miután a kispesti védők annyit körülményeskedtek, hogy Détári könnyedén í­velhetett a középen üresen álló Kovács fejére, aki a bal alsó sarokba bólintott (1:0). Az utolsó percben már mindenki a rangadóhoz hű döntetlen tanulságait elemezte a nézőtéren, amikor Lipcsei a 90 perc minden bosszúságát összegyűjtve a 16-os vonaláról hirtelen elhatározásból nagy gólt lőtt a jobb felső sarokba (2:1). A középkezdés után már nem volt módja fordí­tani a vendégcsapatnak.” (1993 – Kispest Honvéd)

1995

2003

“Izzadt, de nyert a Ferencváros” (2006 – Kaposvölgye)

1931

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső