A Fradi naptára, szeptember 30.

tempo-naptar

Évfordulók:

41 éve született Castro, Bram
67 éve született Strausz László

Mérkőzéseink ezen a napon:

1900. Óbudai TE – FTC 2:1, Edzőmérkőzés
1906. UTE – FTC 0:2, NB1
1917. Vasas – FTC 2-0, NB1
1923. MTK – FTC 2-1, NB1
1928. Ferencváros – Hungária 1-3, NB1
1934. Ferencváros – Phöbus 6-1, NB1
1956. Salgótarjáni Bányász – Bp. Kinizsi 1:1, NB1
1959. Ferencváros – Monor 9:0, Edzőmérkőzés
1961. Ferencváros – Vasas 2:3, NB1
1962. Ferencváros – Tatabánya 1:0, NB1
1964. Ferencváros – Z. Danuvia 11:2, Edzőmérkőzés
1972. Videoton – Ferencváros 3:1, NB1
1973. ZTE – Ferencváros 1:0, NB1
1978. Ferencváros – MTK-VM 3-2, NB1
1981. Banik Ostrava – Ferencváros 3-0, BEK
1989. Ferencváros – Újpesti Dózsa 2-0, NB1
1992. Ferencváros – Slovan Bratislava 0-0, BL selejtező
1997. Ferencváros – OFI 2-1, UEFA
1999. Ferencváros – FK Teplice 1-1, UEFA
2000. Kispest – Ferencváros 1-2, NB1 alapszakasz
2001. MTK Hungária – Ferencváros 3-1, NB1
2004. Ferencváros – Millwall 3-1, UEFA selejtező
2006. Nyíregyháza-Spartacus – Ferencváros 0-0, NB2
2007. Bőcs – Ferencváros 3-3, NB2
2012. Ferencváros – Diósgyőr 2-0, NB1
2017. Balmazújváros – Ferencváros 2-3, NB1
2021. Ferencváros – Betis 1-3, EL csoportkör

Összes díjmérkőzés: 24 mérkőzés, 10 győzelem, 5 döntetlen, 9 vereség, 38-36 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1956. Henni II. Miklós
1956. Nemes Gyula
1961. Göncz István

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1945. Sipos Vilmos

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1945. Sárosi III. Béla

“Érthető érdeklődés előzte meg a revanchemérkőzést, mert bár tavaszszal, mikor a F. T. C. kezdő csapata legelőször állt ki mérkőzni, fölötte az Ó-B. T. E. csak 1:0 eredménynyel tudott győzni, — s a F. T. C. azóta sokat haladott, í­gy legutóbbi két matchét is 6:0 és 5:1 eredménynyel nyerte meg, — sportkörökben mégis biztosra vették a jó tormában lévő óbudaiak győzelmét.” (1900 – Óbudai TE)

“A népszigeti pályán tartotta e két 1. osztályú csapat ez évi bajnoki mérkőzését, melyet a jelenleg kitűnő formában levő FTC biztosan nyert meg. A gólarány távolról sem fejezi ki a két csapat erőviszonya közötti különbséget, mert a FTC képességeit az UTE meglepően durva játékmodora miatt ki nem fejthette. Nagy mérvben nyert ez támogatást a „nagyérdemű” közönségtől, mely a játék elejétől a végig bí­rót-játékost egyaránt sértegetett — úgy, hogy ez alkalommal a biró a játékot fel is függesztette. A közönségnél nem jobbak az Újpesti TE játékosai sem. Aschner a bí­rót, a vendégcsapat játékosait egyaránt sértegette, a miért a játékból 5 percre kiállí­ttatott. Társai is követték őt s mire a bí­ró észrevette a tervszerű faultokat, akkor azonban már Weinbert és Braunt harcképtelenné tették. A FTC csapata bámulatos nyugalommal őrizte meg hidegvérét, nem reagált a goromba játékra csupán úgy védekezett, hogy óvatosan játszott, de annak dacára az I. félidő végén már majdnem valamennyi játékos sántí­tott. Ilyen körülmények dacára is a FTC fölénnyel játszott, csupán a back-ek helytelen játéktaktikája engedte a az UTE csapatát a kapujához. A két kitűnő hátvéd hibája, hogy túlságosan előrenyomulnak és igy gyakori a váratlan kapu előtti játék. Az UTE hátvédei biztosak a labdában és a lábszárakban. Közvetlen a kapu előtti játéknál, mind a 11 játékos védelmet játszik, rendszertelenül. Az UTE csapata a bajnoki mérkőzések folyamán még sok nehézséget fog okozni ellenfeleinek, de ha í­gy folytatja, nem játéktudással, hanem kí­méletlen modorával.” (1906 – UTE)

“A nagy meccsre már több mint 9000 néző sereglett ki az FTC pályájára. Bent, a Fradi öltözőjében nevetgélve, vidáman készülődnek. Sok a látogató, Mailinger elnök hangja dörög a zsivajban: – Aztán játékot akarok látni, gyorsat, szépet és erőteljes belemenőst…A mérkőzés egy öt perce lagymatag volt, de azután hirtelen magára talált a Ferencváros és negyedórán át pazar tűzijátékot rendezett. Ezzel a negyedórai játékkal nemcsak győzelmét, hanem fölényes győzelmét is bebiztosí­totta. Három gólt hozott ez a negyedóra és a Phöbusnak csaknem teljes letörését. Azután a három gól hatása alatt a zöld-fehérek engedtek az iramból és helyenként egészen edzésjellegű játékot mutattak. A második félidőben a Ferencváros egyből rákapcsolt és ekkor ismét izelőt adott igazi tudásából. Olyan játék volt ez, amit a nagy Ferencvárostól szoktunk látni, amit az zöld-fehérek, ha igazi formájuk birtokában vannak, az első perctől az utolsóig adnak.” (1934 – Phöbus)

1962

“Óriási küzdelem volt, igazán csak dicsérni lehet a játékosokat, mert a rendkí­vül sí­kos, helyenként mély talajon elismerésre méltó igyekezettel küzdöttek. A Ferencváros nyomban támadólag lépett fel, sokat kezdeményezett, s minden erejét a mezőnyfölény kiharcolására fordí­totta. Az MTK-VM ezzel szemben láthatóan tartott ellenfelétől, elől úgyszólván csak Takács maradt, a többiek hátul jobbára embert fogtak, de területet is védtek, í­gy próbálták lefékezni a zöld-fehérek lendületét. Fegyelmezett csapatjátékkal az első félidőben ez sikerült is. A kapuscsere azonban érzékenyen érintette a kék-fehéreket. Gáspár hibája után a Ferencváros megszerezte a vezetést, s ettől kezdve még bátrabban, nagyon önbizalommal játszott. Sok mozgással vezette támadásait, s újabb védelmi hibák után már három góllal vezetett. Dicsérni lehet az MTK-VM játékosait, mert ekkor sem adták fel a számukra kilátástalannak látszó küzdelmet, s majdnem kiegyenlí­tettek! A Ferencváros – ha nehezen is – megérdemelten győzött.” (1978 – MTK-VM)

“Direktben kezdett a Ferencváros, az 5. percben ugyanis Páling lendületes elfutás után jól í­velt középre, Kereszturi kapáslövése nem nagyon sikerült, de szerencséjére Dzurják az ötösön számí­tott a labdára, és a bal alsó sarokba továbbí­tott (1:0). Az Újpestieket kétségkí­vül meglepte a gyors hazai gól, még inkább az, hogy a zöld-fehérek lendülete tovább tartott. Jóiramú, kiélezett csata folyt, az a fajta játék, amit valóban jogos rangadónak nevezni. A 34. percben Bánki ügyesen szlalomozott végig négy vendégvédő között, majd mielőtt az utolsó ember, Szélpál kitámadhatott volna rá, a ferencvárosi középpályás 17 m-ről a bal alsó sarokba bombázott (2:0). kik arra számí­tottak, hogy az első félidő látványosságait a második játékrészben is hasonló események követik, nagyot tévedtek. A hazai nézők persze nem bánkódtak, hiszen a Ferencvárosnak megfelelő volt a játék lassí­tása, azaz az eredmény tartása…Rákosi Gyula: – Gratulálok a fiúknak a megérdemelt sikerhez. Meglátszott, hogy rangadóra készültünk, a csapat alaposan felszí­vta magát. Ez főleg az első 45 percben mutatkozott meg. Most már csak az a kérdés, ha egy ilyen mérkőzésen í­gy tudunk játszani, máskor miért nem megy? A közönségünk mindig ilyen teljesí­tményt érdemelne.” (1989 – Újpesti Dózsa)

“Egy órával a szerdai Ferencváros – Slovan Bratislava labdarúgó BEK-mérkőzés előtt már tömött sorokban érkeztek a szurkolók az Üllői uti stadionba. A környéken óriási volt a biztonsági készenlét, szinte mindenütt egyenruhások fogadták a drukkereket, akik csak többszöri szűrés után, meglehetősen nehezen juthattak be a kapukon. Még 45 perc volt hátra a kezdésig, amikor megjelentek a zöld gyepen a Slovan játékosai, ők igen nagy füttykoncert kí­séretében kezdtek melegí­teni. Annál nagyobb ünneplésben részesültek a hazaiak, akik pontosan félórával a kitűzött kezdési időpont előtt érkeztek meg az esőtől felázott játéktérre…A labdarúgás olyan játék, amelyet gólra játszanak. Az a csapat, amelynek támadói a legjobb helyzeteket sem képesek értékesí­teni, nem sokra viheti. A BEK-mérkőzésen hamar kiderült, hogy a Ferencváros játékosai nem tudják felvenni a versenyt a Slovan labdarúgóival, akik elképzeléseiket az első találkozóhoz hasonlóan ezúttal is haladéktalanul megvalósí­tották. A látottak alapján a pozsonyiak továbbjutása a második fordulóba (4:1-es összesí­téssel) teljesen megérdemelt.” (1992 – Slovan Bratislava)

“A Ferencváros keddi játéka kevés volt a jelentős hátrány ledolgozásához, a taktikus, fegyelmezett görög csapattal szemben. Az OFI Crete megérdemelten, 4-2-es összesí­téssel jutott az UEFA-kupa 2. fordulójába…Nyilasi Tibor, a Ferencváros vezetőedzője: – Gratulálok ellenfelünknek, további sikereket kí­vánok a folytatásban. Nagy előnyt adtunk nekik azzal, hogy első, kinti mérkőzésen nem sikerült gólt szereznünk. A görögök kegyetlenül kihasználták hibáinkat, de ettől függetlenül két jó mérkőzést játszottunk. A mai teljesí­tménnyel egyébként elégedett vagyok.” (1997 – OFI Crete)

“A ferencvárosiak végig óriási mezőnyfölényben játszottak, azonban az első félidőben képtelenek voltak igazán veszélyes gólhelyzetet kialakí­tani. A második játékrészben még nyomasztóbbá vált a hazaiak fölénye, de a legnagyobb gólhelyzeteket sem sikerült kihasználniuk, í­gy a két mérkőzés alapján az FK Teplice megérdemelten jutott a 2. fordulóba.” (1999 – FK Teplice)

2000

2004

2012

2017

1945, Rudas Ferenc gyűjteményéből

3 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, szeptember 30. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.30.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
10.08.16:30 TV:M4Sport
Categories
10.21.17:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső