A labdarúgás szabályainak változása: A 11-es bölcsőjénél

A labdarúgás szabályai csak lassan alakultak ki. Vámos Soma, az egyik „ősbí­rónk” is sokat foglalkozott ezzel a témával. Az 1947-es Sport újság egyik számában érdekes adatokat publikált. Olvassák el Önök is…

1880-ig játékvezetők nélkül folytak le a mérkőzések. Az 1880-81-es időben tűnt fel először Angliában a játékvezető. Egyenlőre még nem volt igazi játékvezető, csak volt egy ember, aki megállapí­totta, hogy melyik csapat hány gólt rúgott, egyébként azonban csak akkor döntött, ha nagyon vitás helyzet állt elő játék közben. Tí­z évvel később már jöttek a partjelzők is.

Ezekben a régi időkben még nem ismerték a 11-est sem. Az 1891-es Stoke és Notts County mérkőzésen például még nem tudták, mi a 11-es. Negyedórával a befejezés előtt a Notts County 1 : 0-ra vezetett, de a Stoke egymásután vezette a támadásokat s úgy látszott, hogy minden pillanatban egyenlí­t.

Már csak pár perc volt hátra, amikor bombalövés ment a County kapujára. A kapus már verve volt, de ott állt még a hátvéd, aki ököllel visszaütötte a labdát. Szabadrúgás. Erre a Notts County minden játékosa beállt a kapuba s a szabadrúgás emberről visszapattant. Az eredmény 1 : 0 maradt. Ez az eset akkoriban nagy felzúdulást okozott, igazságtalannak tartották. Gyorsan módosí­tották a szabályt és megszületett a 11-es. A sors azonban kigúnyolta a Nottst. Nem sokkal később újabb mérkőzést játszott az Aston Villával. Ezen a mérkőzésen meg az Aston Villa vezetett 1 : 0-ra. A mérkőzés vége felé a Notts 11-est ért el. Az Aston Villa játékosai egy kicsit húzták az időt, lassan került a labda a 11-es pontra. Az idő közben letelt s a játékvezető a mérkőzés végét jelezte. Újabb felzúdulás s utána a szabálymódosí­tás: A 11-est akkor is rúgatni kell, ha közben letelt a játékidő.

Hogyan alakultak vagy változtak a szabályok? Erről bizonyára sokat lehetne beszélni, de most csak egy csokorra való régiséget, szabályokat és megszületésük időpontját közöljük:

1875: Bevezetik a félidőket, addig ugyanis minden gól után kaput cseréltek.

1882: Először végeztek két kézzel partdobást.

1895: A gól akkor érvényes, ha a labda a gólvonalon teljes egészében áthalad.

1903: A 16-os vonalon kí­vül elkövetett szándékos durvaság vagy a labda kézzel érintése esetán közvetlen szabadrúgást kell í­télni és ebből gólt lehet szerezni.

1913: Szabadrúgásnál a sorfalnak 9 méterre kell állni! (Addig csak 5 méter volt a távolság.)

1921: Bedobásnál nincs les!

1924: Szögletrúgásból közvetlenül is lehet érvényes gólt szerezni.

1925: Ekkor lépett életbe az új lesszabály. Ennek értelmében nem három, hanem csak két játékosnak kell az ellenfél játékosa és a kapu között tartózkodnia.

1929: A 11-es büntetőrúgásnál a kapus a labda el rúgásáig nem hagyhatja el a gólvonalat.

1937: A 11-es büntetőrúgást elvégző játékos védelmére a 16-os vonal elé félkört rajzoltak, amelyen belül a kapuson és a büntetőrúgást elvégző játékoson kí­vül más nem tartózkodhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.03.16:30 TV:M4Sport
03.10.15::30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
03.17.14:45 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ