Branikovits László: 69

Branikovits László

Amikor Albert az FTC csapatában sorra aratta sikereit, az ifjúsági csapatban megjelent egy „hasonmás” labdarúgó. A Postástól érkezett játékos – a megtévesztően hasonló külső mellett- még egy-két mozdulat, cselsorozat is a nagy elődre emlékeztetett. Az ifjú játékost Branikovits Lászlónak hí­vták.

– Nagyon szépen indult a pályafutásom. Az első meccsemet a nagycsapatnál sohasem felejtem el. Kairóban dobott a mélyví­zbe Lakat Karcsi bácsi, még nem voltam tizennyolc éves sem. Varga Zoli és Albert Flóri mellett játszani egy zöldfülű kissrácnak, az körülbelül olyan csodának számí­tott, mintha egy vitorlázórepülőt váratlanul űrhajósként lőnek ki.

– Melyik volt a legemlékezetesebb meccse?
– A Fradiban rengeteg, hiszen az első csapatban több, mint háromszázszor szerepeltem. Ebbe rengeteg szép és kevés fájó epizód sűrűsödik bele. Ma már hittel vallom: csak a szépre szabad emlékezni. Egyébként Bolognában és Liverpoolban a VVK-meccsek után a lapok első oldalára került a képem és a nevem. Talán nem véletlenül.

– Aztán jöttek a bajnokságok, az MNK-győzelmek és a müncheni olimpia.
– A Fradival három bajnokságot nyertem, hittel mondom, hogy 1967/68-ban a miénk volt toronymagasan a legjobb hazai csapat. Utána következett a Dózsa-korszak, de az a tény, hogy addig mi uralkodtunk. Annál az 1967-es Ferencvárosnál azóta sem láttam magyar pályán, de külföldön is csak ritkán, jobb klubcsapatot. Egy liverpooli kupamérkőzés után – ahol a győztes gólt én szereztem – úgy tűnt, nem is lesz soha problémám és pályafutásom a Fradiban fejezem be. Sajnos eljött az idő, hogy alig-alig szerepelhettem a csapatban. De erről majd később…

Az első gól az új Üllői úti sadionban. 1974.VI.1., FTC - MTK-VM: 2-1, Branikovits (lemaradt a lépről). Nyilasi örül a gólnak.

Az első gól az új Üllői úti sadionban. 1974.VI.1., FTC – MTK-VM: 2-1, Branikovits (lemaradt a lépről). Nyilasi örül a gólnak.

Talán a legbüszkébb arra vagyok, hogy az új Fradi-pályán az első ferencvárosi gólt én rúgtam! Ez az MTK elleni 1974-es örökrangadón történt. Az első félidő közepén Bálint nagyszerű labdával indí­tott, Csetényit sikerült kicseleznem, majd kb. 14 méterről a hálóba lőttem a labdát. „Tettemet” a Népsportban is sporttörténeti gólnak nevezték… Egyébként a Nagyvárad tér felőli kapuba lőttem, és óriási örömet éreztem. A nemzetközi találkozók közül a Fenerbahce elleni UEFA Kupa meccs és a szintén 1971-ben játszott Braunschweig elleni népstadionbeli találkozó felejthetetlen. Előbbin 3-1-re győztünk. Mindhárom gólt én szereztem. A németeknek „csak” kettőt rúgtam.

villanyujsag_ftc_fenerbahce_branikovits3

A válogatottban csak 1972-ben mutatkozhattam be, egy NSZK elleni meccsen. A románok elleni hazai EB selejtezőn Kocsis Lajos álompassza után én szereztem a vezető gólunkat, de a románok kiegyenlí­tettek. Ezután megsérültem és kimaradtam a válogatottból. Az 1972-es müncheni olimpiára viszont kijutottam. Már 1968-ban együtt készülhettem Tatán az olimpiai csapattal. Lakat Karcsi bácsi már januárban megmondta, hogy nem fog elvinni az olimpiára, de csináljam végig a felkészülést. 1972-ben viszont bekerültem. A döntő előtti meccseken játszottam, a döntőn viszont nem állí­tottak be. Azért í­gy is olimpiai ezüstérmes lettem.

– A Fradiban kik voltak a legjobb haverjai?
– Annak idején Bálint Laci, Megyesi és Juhász Pista állt legközelebb hozzám.

1975.IV.9., FTC - Crvena Zvezda: 2-1, KEK elődöntő. Branikovits gólja.

1975.IV.9., FTC – Crvena Zvezda: 2-1, KEK elődöntő. Branikovits gólja.

– Kedvenc edzője?
– Én mindig Lakat Károlyra esküdtem.

– 1976-ban túladtak Önön, vagy mondjuk úgy, elküldték a korábbi ászt.
– Az Üllői úti vezetők – fogalmazzunk úgy – nem ellenkeztek, amikor a Csepel el akart vinni. De ne tépjünk fel régi sebeket! Tény: jött a fiatalí­tás, én pedig éreztem, hogy mindinkább felesleges vagyok. Bevallom, a szí­vem szakadt meg, amikor a kezembe adták az átigazolási papí­rt.

– Meddig maradt Csepelen?
– Két évig. Szerettek, megbecsültek. Ám 1976-ban, mikor elhagytam az Üllői utat, kétségtelenül elpattant egy húr. Csepel után még két évet az Épí­tőknél játszottam. Külföldre nem szerződhettem, ekkor még nem volt arra olyan lehetőség, mint napjainkban. Én csak a szépre emlékezem, de 15 éves FTC-tagság után szebb búcsút érdemeltem volna. Nekem nem egy váza vagy 3-4 darab kávéscsésze jelenti az FTC-re való emlékezést. Hálatelt szí­vvel emlékezem játékostársaimra, akik annyit segí­tettek. Lakat tanár úrra, kedvenc edzőmre, és a mi közönségünkre, igen a B-középre. Az volt a csúcs…

10 hozzászólás a(z) Branikovits László: 69 bejegyzéshez

 • Én gyerekként fociztam Branival a Potasban ..,..Albert mozdulataiva …egyutt!

 • Isten éltesse Branit még nagyon sokáig! Érje meg 40. bajnoki cí­münket is! A Fener elleni mesterhármas … a liverpooli győztes gól … alig múlt 18 …
  Mellesleg, amikor ’65-ben a MU-t (3 aranylabdással), 67-68-ban a ‘Poolt vertük ki, mindkét edzőzseni (SIR Matt Busby és SIR Bob Paisley!!!) azt mondta, hogy nem szégyen a vereség Európa egyik legerősebb csapata ellen … volt ilyen is … -:(((
  ’68-ban a Leeds elleni VVK-döntőt az angolok úgy vezették fel, hogy Európa LEGERŐSEBB csapata jön az Elland Roadra! …
  volt ilyen is … -:(((

 • Páncsics a KEK-döntőben nem játszott, egyébként pedig Brani idejében is sokszor megtelt a Népstadion.

  FRADI VOLT, FRADI LESZ !

 • Branikovits 30 év előtti ismertségére és népszerűségére jellemző, hogy amikor nem tudtam volt megmagyarázni, hogy milyen frizurát kérek, a végén azt mondtam, “Branikovits-frizurát”. Egyből tudták, hogy milyet akarok…

  • YSE, ez zseniális, és olyan igaz! Mi kamaszkorunkban gyakran használtuk a kifejezést frizurára, cselre, meccs-szituációra stb, hogy olyan “Branis”… mekkora klasszis volt, ma meg alig emlékeznek rá… (lásd: a hozzászólások mennyisége)… Pedig ragyogó futballista volt, csak pechjére, akkor lett klasszis, amikor a magyar közönség (először!) totálisan elfordult a futballtól… Brani fénykorában nem 60-70000, hanem 6-7000 néző előtt játszották a rangadókat is, sajnos… Ezért kár a felesleges, hamis nosztalgiázásokért, amiket elsősorban az általam egyébként tisztelt és becsült LTK és Hegyi Iván képvisel… a magyar futballról a közönség kb. 1968-69 óta kimondta az í­téletet… azóta sem tanultunk belőle… mindig csak a duma… Amikor visszatért a közönség (’74-77 között), Branit akkor rúgta ki Jenő bácsi, akinél nagyobb Fradista nem volt a földön, ezt aláí­rom, de hogy az összes (ismétlem: ÖSSZES!) volt játékostársát kirúgta -- taccsra tette-, azt ma sem értem… akkor is mindenki fiatalí­tani akart a magyar fociban, mert ez olyan jól hangzik… és éveket lehet vele nyerni… Hova jutott a Fradi Géczi, Páncsics, Juhász, Szőke, Branikovits, Albert nélkül???? A KEK-döntőt ne emlí­tsétek, mert akkor még csak Szőke és a “CSÁSZÁR” hiányzott… de utána mi jött? Ha valaki ’75-ben azt mondja, hogy Nyilasi 20 éves korában lejátszotta élete legfontosabb meccsét -- KEK-döntő!!!-, mindenki körberöhögi… azután lett, ami lett… ébredjünk fel, a FRADI már kb. ’77-78 óta, azaz kb. 36-37 éve!!! nem igazi FRADI!!!

   • Újpest drukker vagyok. (Dunai II Anti okán.) Mindig tiszteltem Branikovitsot. Ahogy a háborúban a katonáknál: a tiszteletre méltó ellenfél előtt fejet hajtunk.
    Respect.

    • Köszi, ez szép volt! Mi is tiszteljük a ti zsenijeiteket, Zsengellér, Szusza, Göröcs, Bene, Fazekas, Zámbó, Fekete, Törőcsik, Dunai II stb. nélkül a magyar futball nem lett volna az, ami volt kb. 70-80 éven keresztül ( a világ legszűkebb élvonalában). Köszi, respect Nektek is! Áldott karácsonyt!
     Ui.: azért az igazi csak az lesz, amikor megint a Fradi-Újpest dönt a baknoki cí­mről, amikor még a villamosok is leállnak meccs közben!:-)
     Utoljára 20 éve volt ilyen, húzzatok bele!:-)

   • Rákosi Gyula mondta nem olyan rég egy visszaemlékező beszélgetés során a kamera előtt Gulyás Lászlónak, hogy ezt az általános fiatalí­tást a legfelső sportvezetés részéről rendelték el… Ő innen számí­tja a magyar futball hanyatlását.

   • Szőke és Páncsics nem volt a ’75-ös KEK-ben menetelő csapatban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL playoff: 02.22.21:00 FTC-Olympiakosz Pireusz TV: M4Sport
02.25.17:30 M4 Sport
MK 02.28.19:00 TV:M4Sport
OLDALAK
03.03.16:30 TV:M4Sport
03.10.15::30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
03.17.14:45 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ