Braun József

Braun (Barna) József (1901. február. 26., Budapest – 1943. február, Korotec mellett), a VAC (1914-16), az MTK és a Hungária FC (1917-28: 161 bajnoki / 78 gól; nyolc bajnok- és két kupagyőztes csapat tagja; az év játékosa: 1918/19), a Hakoah Wien (1929-30), majd újra a VAC (1930-31) jobbszélsője, 1918 és 1926 között 28 válogatott mérkőzésen játszott és 11 gólt szerzett. Tagja volt az 1924. évi olimpiai játékokon szerepelt magyar együttesnek. Az MTK örökös tagja.

„Csibi” minden idők legkiválóbb magyar jobbszélsője. A nyúlánk, jó alakú játékos a labdát tökéletesen kezelte, és pompásan fejelt. Ellenállhatatlanul cselezett, szélvészgyorsan futott el a szélen, körültekintően és pontosan adott be. Lövéseivel és fejeseivel közvetlen veszélyt is jelentett a kapura. Igen nagy kezdősebességgel rajtolt. Futása ritmusát tetszés szerint, ellenfeleit sorozatosan megtévesztve tudta változtatni. Az MTK „aranycsapatának” és a magyar válogatott tizenegynek Európa-szerte ismert erőssége volt. 1921-ben, majd a következő években többszöri súlyos sérülés vetette vissza rövidebb-hosszabb időre. A népszerű „Csibi” nagy akaraterővel újból és újból talpra állt. Kivételes képességei még sokszor felcsillantak. A sorozatos balszerencse végül is korán megtörte erejét. Mindössze 25 éves volt, amikor utoljára öltötte magára a cí­meres mezt. Sok kiváló játéka közül az 1923. augusztus 19-i, Finnország elleni mérkőzésen (3:1) nyújtott teljesí­tményét véljük a legemlékezetesebbnek.

1937-39 között a szlovák SK Bratislava edzőjeként tevékenykedett.

(Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak valamint az MTK kiadványainak és az Új Magyar Életrajzi Lexikon felhasználásával)

3 hozzászólás a(z) Braun József bejegyzéshez

  • Tegyük hozzá, hogy ő is munkaszolgálatosként halt meg, mint pl. Szerb Antal, Rejtő Jenő, Petschauer Attila… inkább nem mondok semmit azokra, akik Magyarországnak hí­rt, nevet, dicsőséget, vagy egyszerűen örömöt, jókedvet szerző EMBEREKET agyonvertek, agyonlőttek…. Braun Csibi “csak” dicsőséget és büszkeséget szerzett ennek az országnak… Jelentkezett már az a náci tetű, vagy annak valamely leszármazottja, hogy : “elnézést, én/az én apám/ az én nagyapám ölte meg az 1945 előtti világ talán legnagyobb jobbszélsőjét?” RIP, Braun Csibi, nemes ellenfél…

    • Biztos vagyok benne, hogy jelentkezett már, csak nem úgy, ahogy gondolnád. De hogy mind ő, mind leszármazói megtalálták a helyüket mind a rezsim-, mind a rendszerváltás után ott, ahol nekik a legjobb, abban -- XX. századi és ezredfordulós történelmünk ismeretében -- egészen biztos vagyok…
      Isten nyugosztalja Braun Csibit és sorstársait.

      • Félek, nagyon félek, hogy igazad van … 🙁 Mellesleg, sokszor leí­rtam már: Az MTK-t is kedvelem (főleg, ha mögöttünk végez a tabellán 😛 ), az Újpestet is végtelenül tisztelem, ha külföldi csapattal játszik/játszott, mindig szurkoltam nekik 😛 … 100-szor leí­rtam:Nélkülük MI sem lettünk volna azok, akik VOLTUNK ….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ