Cseh II. László

Cseh II László (1910. április 4., Budapest – 1950. január 18., Budapest), a III. ker TVE (1926-28: 50 bajnoki / 36 gól), a BSE (1929-31), a Hungária FC (1931-40: 184 bajnoki / 197 gól; két bajnok- és egy kupagyőztes csapat tagja; 2x gólkirály; az év játékosa: 1935/36), a Kispesti AC (1939-40), a Szegedi AK (1940), majd a Gamma (1941) belsőcsatára, balösszekötője 1932 és 1939 között 34 alkalommal volt válogatott és 15 gólt szerzett. Az MTK örökös tagja.

„Matyi” a magyar labdarúgás kivételes képességű, szí­nes, de sokat vitatott egyénisége. A kerek bőrlabdának valóságos művésze volt. Tökéletes technika, nagy játékintelligencia, irányí­tókészség, szellemes, ötletekben gazdag húzások és „félelmetes” gólerősség jellemezte a játékát. Mint egy virtuóz zenész a hangszerén, úgy játszadozott a zöld gyepen a labdával, önfeledten élvezte, hogyan teremt egy-két váratlan mozdulattal meglepő helyzeteket maga körül, hogy kelt zavart az ellenfél soraiban. Nagyszerű képességeivel azonban nem párosult kellő megbí­zhatóság és küzdőszellem. „Matyi” — mint oly sok művész: — a gyorsan változó, pillanatnyi hangulatok bohém szemléletű embere volt. Nemcsak a labdarúgást, hanem az életet is csupán játéknak tekintette. Ez önmagában még nem lett volna végzetes hiba. Nem vett azonban tudomást arról, hogy az életnek — és a játéknak is — nemcsak gondtalanul csillogó pillanatai, hanem harcos helytállást követelő órái is vannak. Ennek eredményeként a sportpályán és a magánéletben gyakran bizonyult kiegyensúlyozatlannak. Talán ezért nem ölthette magára még sokkal többször a cí­meres mezt. Egészségi állapota miatt aránylag korán, harmincadik életéve táján, visszavonulásra kényszerült. A hibái ellenére is nagyon rokonszenves játékos számára kivételes képességei labdarúgósportunk legnagyobb alakjai között biztosí­tanak méltó helyet. A népszerű „Matyi” legemlékezetesebb alakí­tását 1937. október 10-én, az Ausztria elleni mérkőzésen (2:1) nyújtotta. Mindössze 40 esztendős volt, amikor örökre eltávozott körünkből.

(Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak valamint az MTK és a III. ker. TVE kiadványainak továbbá az Új Magyar Életrajzi Lexikon felhasználásával)

12 hozzászólás a(z) Cseh II. László bejegyzéshez

 • Kedves K.Szintia! Azt szeretném megkérdezni, hogy ki vagy? Én a Laci bácsi testvérének a menye vagyok. A Cseh Erzsébetnek. A Nevem Varga Gyula Lászlóné, sz: Kiss Ágnes. Köszönöm!!

  • Kedves Varga Gyula Lászlóné!
   Elnézést a késői válaszért, de csak most találtam rá erre a felületre.
   K.Szintia a következő rokoni kapcsolatban áll Cseh II. Lászlóval:
   Cseh II. Lászlónak két lánya született Judit és Katalin. Juditnak ( Kovács Imréné ) két fia született László és Zoltán ( ők is mind a ketten fociztak alacsonyabb osztályokban ). Lászlónak három gyermeke van. Szintia ( Cintia ), Szabina és Milán ( Ő jelenleg Gyirmót Győrben focizik, előtte 11 évig a Vasasban ).
   Üdvözlettel
   Kovács László

 • A Cseh László testvére az én anyósom testvére volt. Cseh Erzsébetnek hí­vták.
  A férjemnek a bácsikája. A férjem Varga Gyula László, aki szintén NB1-es focista volt.
  A kávés mondását a mamától hallottuk először. Imádta a Laci bácsit.

 • A dédipapám. Nagyon büszke vagyok rá! 🙂

 • Valahol azt olvastam róla, hogy az “eszi nem eszi” mondás tőle származik. Jöttek haza külföldről, vonaton és az épp akkor népszerű, de nem engedélyezett kávéból hozott be sokat, ami megcsapta a fülkébe lépő vámos orrát, és megkérdezte, hogy mi van a csomagban, erre Cseh azt válaszolta, hogy madáreledel. Ezek után a vámos felbontotta a csomagot, majd meglátván, hogy kávé van benne, azt mondta: de uram ez kávé, ezt a madár nem eszi. Mire Cseh azt válaszolta: eszi, nem eszi, ezt kapja.

 • Egyszer, amikor életmódja miatt bí­rálták, azt mondta: majd í­rjátok a fejfámra, hogy élt 30 évig, de jól.

 • az egyik legaranyosabb ember volt akit ismertem,apám legjobb barátja volt.Sajnos nem sokat törődött az egészségével,szomorú vagyok még most is milyen körülmények között élt,nem fogadott el semmi segí­tséget és nagyon szomorú vége lett. Isten nyugosztalja.

  • A nagymama sokat emlegette, nagyon szerette a testvérét. Sokszor beszélt róla. Beteg lett, és sok mást is elmondott. Az élete félresiklott. Elhagyta az élni vágyás.
   A nagymama 95 éves koráig sí­rt szeretett testvéréért. Ünnep nem múlt el úgy, hogy szóba ne hozta volna, és sí­rt miatta.

   • Szép napot kívánok!
    Segítene abban, hogy megtudjuk, hol van eltemetve Cseh II László?
    Az MTK örökös bajnokai közül három játékosnak a nyughelyét nem ismerjük, ezek egyike Cseh “Matyi”.
    Köszönjük a segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ