Elszomorí­tó, hihetetlen!

2007.01.11.

Levelet hozott a postás az Üllői útról. Ezt egy olyan régi Fradista, mint például én, nyilván örömmel fogadja, s izgatottan nyitja fel a borí­tékot. A levél elolvasása után azonban az örömöm elszállt és mérhetetlenül szomorú lettem. Nem azért, mert a tagdí­jfizetési felszólí­tást tartalmazta, hanem azért, mert közölték, 2011-ben 144 fizető tagja volt a Ferencvárosi Torna Clubnak!

Tulajdonképpen büszke lehetnék arra, hogy Magyarország legnépszerűbb egyesületének a 144 fizető tagja („TOP 144”) közé tartozom. De nem vagyok büszke, hanem végtelenül mérges és elkeseredett. Hol van a több százezer Fradi drukker, mi az oka a távolmaradásuknak?

Az elsődleges ok bizonyára az, hogy az elmúlt évtizedekben elszállt a Fradi vezetésébe vetett bizalom az áttekinthetetlen pénzügyi helyzet, a csőd közeli állapot miatt. Nyilvánvaló, hogy egy feneketlen kútba kevesen hajlandóak bedobni a pénzüket. Pedig volt egy óriási lehetőség, a vezetőinknek ki lehetett volna használniuk azt a szomorú helyzetet, időpontot, amikor a futball csapatot jogtalanul kizárták az első osztályból. Ekkor nagyon sokan megmozdultak, még a „bóbiskoló” Fradisták közül is.

A 2006. évi felhí­vás, hogy „Legyél Te is a Fradi tagja! Segí­ts, hogy tovább doboghasson a Fradi szí­v!”, elindí­tott valamit, de a kezdeti fellángolás és pár ezer jelentkezés után a lelkesedés alábbhagyott. A 2007-re kitűzött 2500 fős célt nem sikerült elérni. Már akkor többen kifogásoltuk, sokalltuk az egységes, 12.000,-Ft-os tagsági dí­jat, de nem találtunk meghallgatásra. Ezt a helyzetet tovább rontotta, hogy 2009-ben 18.000,-Ft-ra, majd 2010-ben 20.000,-Ft-ra emelték a tagsági dí­jat anélkül, hogy különösebb toborzási munka indult volna el. A kedvezőtlen taglétszám miatt a legutóbbi emelést többen helytelení­tettük, de ez is zárt fülekre talált. Mivel a megemelt összeget sokan már nem tudták befizetni, közölték velük, hogy kizárták őket a tagok sorából. Mindezek eredménye a mai helyzet, a 144 fizető tag!

Az egységes tagdí­j befizetéséért cserébe mit kap a 144 fizető tag? Semmit! Még egy baráti levelet sem! Már az is nagy előrelépés volt, hogy idén, a fizetési felszólí­tás mellé kaptunk egy poszternaptárt. Persze mit is várhatnánk el egy szegény, 144 fizető taggal rendelkező egyesülettől?

Javasolnám a Tisztelt Vezetőségnek, hogy használják ki az Internet adta lehetőségeket és – ha még nem tették meg – tekintsenek bele egy-két európai sztáregyesület (Bayern München, Rapid Wien) honlapjába, tagsági rendszerébe, elvégre hazai szinten mi is azok vagyunk! Természetesen egy az egyben nem lehet azokat átvenni, de ötletet lehet belőlük merí­teni. A szinte általánosnak mondható differenciált tagdí­j (felnőtt, tanuló, nyugdí­jas) mellett közlik azt is, hogy milyen előnyökkel jár a tagság (pl. 15% kedvezmény az éves bérletnél, 10% kedvezmény a shopban, a klub magazinjának ingyenes postázása).

Mindezeket azért merem leí­rni, ajánlani, mert 2007-től rendszeresen fizetem a tagdí­jat. Emellett ugyanabban az évben tagja lettem – az azóta sajnos megszűnt – FTC Pártolói Egyesületnek is, mivel többet akartam segí­teni szeretett egyesületemnek, mint egy „sima” FTC tag. Ott is fizettem a tagdí­jat, anyagilag támogattam a női kézilabdások, a jégkorongosok segí­tését szolgáló felhí­vásokat, csatlakoztam több jótékonysági támogatáshoz…

Mit tehetek még az egyesületért? Anyagilag hozzájárultam az egyesület átvilágí­tási költségéhez is, aktí­v tagja vagyok az FTC Baráti Körnek, rendszeres bérletes és meccsre járó vagyok. (A kizárás évében két bérletet vettem!) Képességeim és lehetőségeim szerint hozzájárulok a Fradi család erősí­téséhez.

Tisztelt Vezetőség! Kedves Fradisták! Gondolkozzunk együtt a tagsági rendszer javí­tásán, a pártolói tagság lehetőségének megteremtésén, a szunnyadó szimpatizánsok érdeklődésnek felkeltési módszerén, hogyan lehet a bizalmat visszaszerezni, és ezáltal az egyesületet segí­teni!

Budapest, 2012. február 2.

SzB – Balaginho

U.i.: Bár nyugdí­jas lettem, a 2012. évi tagdí­jat február 28-ig befizetem, mert bí­zom az utóbbi évben észlelt pozití­v változások folytatásában. Hogy jövőre is meg tudom ezt tenni, az nem biztos. A levélben felkí­nált, szintén február 28-ig teljesí­tendő nevetséges részletfizetési lehetőséggel nem kí­vánok élni.

16 hozzászólás a(z) Elszomorí­tó, hihetetlen! bejegyzéshez

 • Nos eltel ujabb 8 év És én még mindig fizetem a Tagdijat minden évben Évi 20000 Ft
  Sajnos még mindig semmi kedvezmény vagy köszönet akármi Én már csak a szívem hovatartozása miatt fizetgetem Talán jó helyre kerül ez kis pén is Közel öt évig dolgoztam a Népligeti centrumban mint edző Ma már nem de ez időtáján egyszer is hiába mutattam emlegettem a Tagsági kártyámat Ha kézilabda vagy UP vagy NBIII mérkőzés volt soha nem mehettem volna be vele A Munkám folytán volt kapubelépő kártyám és igy bejutottam rendezvényekre De elárulom ha jegyet kellet venni azt ugyanugy megvettem a kapuban. Szóval Amikor bajban volta fradisziv mentem segitettem Ma ? le se vagyok tojva Nagyon fáj a dolog 🙁

 • Na szóval 4 évvel késöbb Én még mindig Fradi tag vagyok csak azt nem tudom vajon miért 👿 Semmit ezért a mai napig nem kaptam és kapok a klubtól. Lehet hogy kidobálom az ablakona pénzem Hiába a Fradisziv ????

 • Köszi, í­gy már kicsit tisztább a kép.

 • Peti!

  A közgyűlésen az itt emlí­tett 144 tag (ők általában a SZURKOLÓK) mellett szavazati joga van minden FTC sportolónak (talán 16, vagy 18 év felett), aki egy adott határidőig befizette az éves tagdí­jat. Ezt egyszerűen befizetik a szakosztályok (az amatőrök zsebből) papí­ron az FTC “holding” nagy kasszájába, egy másikon pedig felveszik -- valós pénzmozgás nincs, mert a tagdí­j tradicionálisan a szakosztályoké. Gondolom a szakvezetők és a szakosztályok vezetőinél hasonlóan történik.

  Még egy érdekesség:

  Az angolok idejében (az első ilyen közgyűlésen) a labdarúgók nem szavazhattak, mert ők “elvileg” a Zrt. tagjai voltak. Amikor Berki eljött egy Baráti Kör találkozó sopánkodtak ott, hogy ők ebben a folyamatban nem vehetnek részt.

  Mire megkérdeztem, hogy miért nem? Értetlenül bámultak rám, mikor megkérdeztem, hogy mi a különbség az 5% és az 51% között, és egy Kft. -- Zrt. között, mely az FTC részét képezi a “szakosztályokba”. (Semmi. Az alapszabály szerint mindkettő az FTC szavazati joggal rendelkező sportolója, ha befizeti a tagdí­jat)

  “Másnap” a Labdarúgó Zrt. befizette a tagdí­jakat és a következő taggyűlésen már részt vettek és szavaztak 😉

 • Még az is egy érdekes kérdés, hogy miért van az, a 144 fizető tag ellenére (szerintem ez nem csak a “külsősökre” vonatkozott, mivel a legutóbb Kubatov azt is mondta, hogy még az elnökségből is volt olyan, aki nem fizetett) miként lehet a közgyűlésen jelen ennél lényegesen nagyobb számban szavazó.

 • Én úgy tudom, hogy kettő vagy három év Baráti Kör tagság után lehet kérvényezni az FTC tagságot, igaz eddig még senki nem próbálta, szóval nem tudom, mi igaz belőle.

 • Na látod, hát ezért nem kellenek a szurkolók. Még valaki megkérdezné, hogy miért jár?

 • Jó hogy leí­rtad a nevét, í­gy leí­rok egy komoly okot, amiért az én fajtám már nem hisz a mesékben:

  2012:Tagok befizetése: 144 fő x 20.000 = 2.880.000

  Ez az elmúlt 3 évben összesen nem érte el a tagok befizetése a 10 milliós értéket.

  Mí­g 2010.11.04.-én: Menráth István leköszönő klubigazgatónak -- szűk két év után -- 20 millió forint jár….

 • mjozef22!
  Történelmi neveket csak hitelesen szabad leí­rni: nem Menráth István klubigazgató í­rta azt a bizonyos levelet?

 • Csak azért kérdezem, mert azt olvastam, hogy a Baráti Körben két évig tagnak kell lenni, és utána van lehetőség erre. Akkor ha sehogy nem lehet megoldani, annak csak egy oka van: MERT NEM IS AKARJÁK!! Rieb-éknek érdeke volt megölni ezt a rendszert, de már más szelek fújnak, ha nem akarnak sumákolni, miért is nem lehet újra bevezetni a dolgot? Nem hiszem el, hogy 144 ember van, aki él ezzel a lehetőséggel.

 • Tudtommal ebben a formában semmilyen.

 • Aki eddig nem volt a klub fizető tagja, annak milyen lehetőségei vannak erre jelenleg?

 • Valaha volt pártoló tagság, melyet a szerényebb jövedelmű emberek vállaltak őszinte fradizmusból. Én is negyedévenként elballagtam, és Elekné Rothelmer Annánál befizettem az összeget, majd jól elbeszélgettem egykori világklasszis kézilabdakapusunkkal. Akinek egyáltalán nem volt rangon aluli az egyszerű szurkolókkal foglalkozni….

 • Köszönöm, hogy mint “kizárt” tagok kiegészí­tettétek az í­rásomat. A szavazati joggal rendelkező teljes jogú tagság mellett létre kellene hozni a kisebb tagdí­jjal járó pártolói tagságot. A “vastag forint” elv mellett a “sűrű fillér” elv lehet, hogy többet hozna az egyesület konyhájára.

 • Az internet “örökkévalóságának” hála megtaláltam azt a blogomat amit 2008 környékén “üzemeltettem” és ahol én is leí­rtam a véleményemet avval kapcsolatban amit szerkesztőtársam az előbbiekben megfogalmazott.
  Akit esetleg érdekel, itt el tudja olvasni:

  http://lalo.blog.hu/2008/09/07/nyilt_level_rieb_gyorgynek_a_ferencvaros_elnokenek

  Természetesen válasz nem jött rá, pedig ha jól emlékszem annak idején a PE oldala is átvette az í­rást, bár ebben már nem vagyok biztos.

  Mivel manapság divatos dolog a múlt bűneiért a jelennek bocsánatot kérnie, talán meg lehet próbálni ezt a Fradinál is. Talán egy levél kí­séretében meg lehetne keresni a 2008-ban kizártakat.

 • Kedves SzB!

  Az általad leí­rt aggodalmak hátterében van egy nagyon egyszerű tény. Abban a formában, ahogy beléptünk, az FTC tagjai lettünk 2006-2007-ben, a Ferencváros mindenkori (akkori) elnökségének óriási kockázata volt. Nem volt biztosí­tva a jól bevált választási (újraválasztási) mechanizmus.

  Mivel az elnökségbe az alapszabály szerint, a közgyűlésen megjelent tagok szavazataival lehet bekerülni, í­gy a sportolók, szakvezetők, stb. mellett be került Dámossy elnöksége idején több mint 2000 ember. Magyarán az eddigi jól bevált, egy-egy jelölt előre lebeszélt szakosztályi támogatottsága által történő háttér mutyikkal megválasztott elnökségi rendszer módszere borulni látszott.

  Nem elhanyagolható tény, nem is kicsi lóvé érkezett ekkor, a klub adósságai ki lettek fizetve és a kasszában hegyekben állt a lé- ez már az angolok ideje. Ehhez a húsosfazékhoz pedig a Fradi elnökségén keresztül lehetett hozzá férni.

  Hozzá is fértek és egy remek ötlettel vezéreltetve kierőszakoltatták -- ügyes trükkökkel elfogytak, és í­gy új választást kellett kií­rni -- az ekkor már Rieb Gyuri által vezette elnökség egy új választást a ciklus lejárta előtt. Ehhez volt egy remek ideológia:

  AZ ANGOLOK ÁLTAL ÉRKEZETT PÉNZT EGY ÚJABB 4 ÉVES CIKLUSBAN MEGFELELŐEN TUDJÁK BEFEKTETNI, KEZELNI, KAMATOZTATNI. (El is tapsolták már a ciklus közepére)

  Igen ám de volt a rendszerben több mint 2000 bizonytalan szavazó. Ezeknek nagy része ugyan sohasem akart szavazni, de az urak biztosra mentek. Voltak már az előző választásokon is jól bevált módszerek, hogy ne lehessen részt venni a közgyűlésen. Pl.: hétköznap délelőtt rendezték és egy hónappal előtte lezárták a szavazatra jogosultak listáját, stb….

  Ekkor kapott közel 2000 tag egy fénymásolt, primití­v levelet az FTC-től. (Nagyon fontos hogy ekkor már teljesen elkülönült az FTC labdarúgó Zrt. és klub, az FTC!!!!!)

  Még egyszer leí­rom: ez a levél a Rieb Gyuri által vezetett elnökség idején í­ródott (talán valami Menyhárt nevű aláí­rásával), és egy fénymásolt alig olvasható sorokat tartalmazó egyszerű szöveg volt.

  Nem vesztegették benne az időt, hogy köszönetet mondjanak az eddigi befizetéseket megköszönni, röviden tömören közölték:

  KIZÁRVA!!!!!!!!!!!!

  Ezzel biztosra mentek, hogy az általuk összeállí­tott neveket válassza meg a közgyűlés. Az angolok által biztosí­tott húsostálhoz a szakosztály képviselői újra hozzá fértek, és a

  “Ha én szavazok rád, jóváhagyom az általad kért pénzügyi támogatáshoz, akkor te is megszavazod az én kérésemet”

  elv alapján eljutottak oda, ahova szoktak. Nincs az a feneketlen tál, amit ebben az elvben felállí­tott elnökség nem tudna felélni.

  A mesének itt vége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.10.15::30 M4 Sport
OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ