… és végre megszületett

Augusztus másodika, szombat, délután hat óra. Négyes nemzetközi labdarúgó-torna az Üllői úton — és végre nyári idő, A stadion fölött új dal, friss, lüktető akkordjai szállnak: „Gól kell a bajnoksághoz, hajrá Fradi!“— zeng-zúg a diszkóritmus, a Fradi Fiatalok Indulója. Az arcok érdeklődve fordulnak a villanyújság betűi felé, ahol ezek a szavak í­ródnak ki:

„Ez a dal az új Fradi lemezen hallható . . .”

Ülök az 5. szektor nyolcas sorában — és emlékezem, hogyan is juthattunk el idáig, hogy végre megszületett az új Fradi-lemez?! Évekkel ezelőtt történt. Egyik FTC Baráti Kör intéző bizottsági találkozásunk alkalmával — javaslatot tettem, egy franzstadti hangulatú sanzon megí­rásához.

így kezdődött. Az azóta már ismertté vált számot — „Szervusztok emlékek, álmok” — amelyet a régi szerzőtárs, egyben kiváló énekes is, Breitner János komponált meg, az el nem felejthető városrész iránti szeretetével — 1976 novemberében mutattuk be egy Baráti Kör-i esten — szinte el nem mondható, milyen sikerrel. A számból született egy „házi” felvétel is a József körúti Hangstúdióban, de csak kis darabszámban, „belső” használatra. Ugyaní­gy volt még az 1974-es jubileumra készült, nagyrészt archí­v felvételeket tartalmazó lemezekből is néhány darab. így aztán „evés közben” jött meg valóban az étvágy, és formálódni kezdett a gondolat – kéne egy új Fradilemez, régi és új számokkal, korszerű hangszerelésben, előadásban. A „Hajrá Fradi” cí­mű, régi és hí­res fradi-induló — Sallay Misi „ÖRÖKZÖLD” szerzeménye – adva volt, csak társakat kellett szerezni hozzá.

Közelgett az 1979-es év, a Fradi nyolcvanadik születésnapja. Újabb találkozás, újabb ötlet és felvetés — dr. Papácsy Ervinhez, a Baráti Kör vezetőjéhez:

— Ervinkém, í­rtam egy szöveget „Öreg focista” cí­mmel, mit gondolsz, nem kellene megzenésí­teni és az új lemezt most már érdemlegesen is javaslatba hozni?!

A szűkebbkörű meghallgatás után, egyértelmű lelkesedés és támogatás volt a válasz. A szöveg nagy sikerre talált az elnökség köreiben is, a jubileumi lemez gondolatát „felkarolta” és magáévá tette az Egyesület Propaganda Bizottságának vezetője, Nagy Béla is, akinek nem kis része (és azt hiszem, nem egy álmatlan éjszakája) fűződik a valóra váltáshoz.

Fényes Szabolcs a magyar könnyűzenei élet kimagasló reprezentánsa, a neves zeneszerző örömmel vállalta a megzenésí­tést — és a szám 1979. február 12-én debüttált, mégpedig annak ünneplésére, akiről egy kicsit í­ródott is — Toldi Géza, az FTC kiváló, többszörös válogatott labdarúgója, az évtizedek óta Dániában edzősködő örökifjú sportember, a „Toldi Vándordí­j” alapí­tója, a Baráti Kör örökös elnöke, mint oly sokszor, most is hazalátogatott és a Baráti Kör összejövetelén ünnepelte előző napi 70. születésnapját, labdarúgó pályafutásának pedig ötvenedik évfordulóját.

Megkapó és a régi baráti melegséget árasztó, a múltat idéző légkörben került a szám bemutatásra — a zongoránál maga a szerző, Fényes Szabolcs, a régi barát, a számot pedig Csákányi László, a tartalmas és könnyed hangulatú dalok, egyaránt szakavatott tolmácsolója, az emberi sorsot mesterien megrajzolni tudó érdemes művész adta elő, — mindannyiunk melegszí­vű együttérzésével.

Nem tudom visszaadni azt a pillanatot. A teremben és a folyosókon, vagy háromszázan szorongtak — és én ugyanennyi, meghatott, furcsán csillogó szemű embert láttam. Taps, ismétlés, taps, ismétlés. Megtisztelő és kedves feladatom mellett „Gézánk” köszöntése nagy örömet éreztem én is — igazolva láttam a lemez iránti érdeklődést, születésének szinte első pillanatait.

Már csak egy negyedik szám hiányzott — az ifjúságé. Azé a fradi ifjúságé, amelyik szí­vével, hitével, áldozatvállalásával mindig ott van a mérkőzéseken, a versenyeken és fáradhatatlan buzdí­tásával — azt hiszem bí­zvást mondhatom — nemegyszer részese a győzelemnek! így született meg a negyedik, de egyik legsikeresebb szám, a

„Gól kell a bajnoksághoz, hajrá Fradi”

cí­mű dal, a fradi fiatalok indulója, amelynek zenéjét Nádas Gábor a külföldi vendégszerepléséről akkor nemrégiben hazatért neves, a melódiát és a ritmust nagy szakmai tudással és igényességgel ötvöző zeneszerző í­rta meg — a sportot és a fiatalságot egyaránt szerető szí­vvel.

És ami ezután jött, most már a krónikás szemével …

1979. február
az első megkeresés a Hanglemezgyárhoz, időközben a még jóvá nem hagyott számok bizottság elé terjesztése, — kották, szövegek, másolások, í­randók, levelezés, telefonok, megbeszélések, — szóval elindult …. Beck László a Hanglemezgyár művészeti igazgatóhelyettese, segí­tőkész, biztosí­tja a szükséges szakmai és technikai támogatást … az Egyesület elnöksége vállalja az anyagi alapok előteremtését, elküldi ajánlatkérő levelét …. tárgyalások . . . koordináció . . . Úgy látszik sima az út…

1979. március
… a közben lefolytatott tárgyalások alapján, újabb levél, kiegészí­tés, szerzők, számok, közreműködők megnevezése, . . . ,kérjük mielőbb a gyártást. . . magunk is segí­tünk . . . jubileumra talán elkészülhet . . .

1979. június
. . . erre utaló MHV válasz is . . . öröm . . . a lemez elkészülhet . . . vállalják a megbeszélt feltételek mellett , . . szállí­tása a felvételek elkészí­tésének időpontjától függ … az általuk adott ajánlat visszaigazolását kérik … a megbeszélések közben az összes érintett fél bevonásával folynak . . . időpont egyeztetések .. . kudarcok . . . örömök . . ,

1979. július
a megrendelés elmegy . . . feltételek elfogadva . . . minden indulásra kész . . .

1980. január
. . . időközben nyilvánvalóvá válik, hogy néhány eredetileg számí­tásba vett közreműködőtől el kell tekintenünk . . . jelentős időkiesés!. . . már megtett intézkedéseket újra kell szervezni . . . idő … idő … idő .. . már nem számí­thatunk jubileumi megjelenésre … de sokan segí­tenek … a hangszerelésre és a felvételek vezetésére Körmendi Vilmos zeneszerző és karnagy kap megbí­zást, aki nem egy munkáját félretéve, azonnal munkához lát. . . a Stúdió 11-et kéri fel, vállalja a rendezést is, í­r, dolgozik, szervez, — nem kis része van abban, hogy a felvételek kiváló minőségben és megbí­zhatóan majd elkészülnek. . . (hadd í­rjam ide, nem tudom elhallgatni: azt a hallatlan korrekt, a többletmunkát is szí­vesen, nemegyszer ellenszolgáltatás nélkül is vállaló, segí­tőkészséget amit tanúsí­t, — anyagiakkal nem lehet honorálni!) …

1980. április—május
. . . gondok és jön a segí­tség … a másik vonalról is . . . Hanglemezgyár hangfelvételi főosztálya . . . Czapkó Endre főosztályvezető … a szolgálatok beosztástáblája teli … a gyártásvezetői munkát, a belső szervezés tennivalói oroszlánrészét magára vevő szakember. Juhász Miklós . . . intézkedik, keres, tárgyal … hol van hely felvételekre . . . vidékre ne kelljen menni . . . mit tehetünk … a Rottenbiller utcai stúdió az elhúzódott korszerűsí­tési munkákból adódó torlódások miatt nem tudja a kedves, de mégis csak kis feladatot besorolni, érthető, hogy emiatt „nagy” vagy komoly művészeti munkákat, külföldi kötelezettségeket nem halaszthat el . . . mit lehet tenni? .. . talán a Filmgyár. . . közben megint. . . idő .. . idő . . . tárgyalások . . . optimizmus . . . másnap: úgysem lesz ebből semmi . . . telefonok . . . végre: . . . megkaptuk a Filmgyár Lumumba úti nagystúdióját .. . időhöz vagyunk kötve, napokon át. . . kérdés mindenki ráér-e és akkor, amikor kell?! . . . szorongás . . . egymás bí­ztatása . . . próbák, felkészülés, időpont-egyeztetések . . . végre kigyúl a piros lámpa az ajtó fölött:

Felvétel! Indul!

… a nappalok és éjszakák napokon át egymásbafolynak,. . . és . . . nem lehet igaz!!! . . . kész, visszahalIgatás, … és a szalagról felcsendülő melódiák fölött, fáradtságtól elgyötört, de boldog arcok mosolyognak össze . . . hajnali fél négy . . . hazamehetünk .

1980. július
. . . felvételek készek ,. . zsűrire . . . elfogadva . . . újabb gondok . . . tasak . .. cí­mke … de hála a Hanglemezgyár Kereskedelmi és Kiadói osztályai segí­tőkész, mindenben együttérző munkatársainak — ez az akadály is elhárul . . . most már „csak” a dorogi gyártás, a csomagolás, a szállí­tás van vissza (?!) és mire ezeket a sorokat olvassuk, talán már a kezünkben is vannak az első példányok . . . valljuk be nem kis megkönnyebbülésünkre … és vége … ha csak valami közbe nem jön ?! ..

Azt mondtuk — és í­gy igaz — sokan segí­tettek. Fradisták? aligha hinném, bár biztosan van köztük akinek szí­ve szintén a zöld—fehér szí­nek sikeréért dobog. Egyben azonban biztos vagyok: a sport iránt érzett tisztelet és szeretet nyilvánult meg mindegyikőjükben, mint ahogy a lemezen levő számok is, mindannyiunkhoz, a sportot magunkénak érzőkhöz szólnak, itthon és külföldön egyaránt. Azt mondtuk vége?! .. Ki tudja? Lehet, hogy egy legközelebbi találkozás, új, más ötleteket vet fel, azt hiszem az a lényeg, hogy ezek és a nyomukban megjelenő tettek, mindenesetben és mindenkor a cí­merben levő három E-betűt, — az Erkölcsöt, az Erőt és az Egyetértést — szolgálják.

A történetek és a gondolatok hiteléül az, aki mindezt szintén végigcsinálta.

Z. Horváth Gyula
1980 augusztus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ