Ezer arcú futball

Sir Stanley Rous, a FIFA elnöke: örömmel í­rok előszót Somos Istvánnak a labdarúgással foglalkozó legújabb könyvéhez, mivel előző munkái is bebizonyí­tották, mennyire kiváló ismerője a labdarúgás kérdéseinek.Remélem, ezt a kötetét is széles körben fogják olvasni a játék hí­vei, mert bizonyos vagyok abban, hogy jelentős mértékben növeli az elmúlt tí­z év játékvezetői iránti érdeklődést. Történetei bizonyára másokat is arra lelkesí­tenek, hogy ezeknek az embereknek a nyomába lépjenek és a jövő nagy világbajnoki döntőinek ambiciózus játékvezetői legyenek.

Dr. Helmut Kaser, a FIFA főtitkára: Somos úr ennek a könyvnek az „Ezerarcú futball” cí­met adta és teljes joggal. A labdarúgás minden vonatkozásban szí­nes és élénk sport. Nemcsak a zöld gyepen küzdő huszonkét játékost és a játékokat vezető bí­rókat tartja feszültségben, hanem tí­z- és százezernyi, sőt televí­ziós közvetí­tés esetén milliónyi nézőt is. Amilyen egyszerű az a 17 szabály, amely szerint ezt a játékot játsszák, olyan sokféle lehetőségük van az intelligens, technikailag jól képzett és atletikusan tökéletes labdarúgóknak arra, hogy kedvenc sportágukat űzzék. A lelkesí­tő játéktól semmi sem idegenebb, mint az egyhangú séma. Semmi sem teszi vonzóbbá a labdarúgást, mint a váratlan rögtönzés — ami a labdarúgásban a művészt a kézművestől megkülönbözteti. Ezért a labdarúgásért felelős személyek arra törekedjenek, hogy a játékosok képzésében a technikai és fizikai képességek mellett a játék-intelligenciát és a taktikai készséget is fejlesszék. Mert csak a csillogó, valóban ezerarcú labdarúgás fogja a játékosokat és a nézőket egyaránt megörvendeztetni és lelkesí­tem. Somos úr új könyvéhez sok sikert és széles körű érdeklődést kí­vánok.

Prof. dr. Mihajlo Andrejeviő, a FIFA Játékvezető Bizottság elnöke: A labdarúgás a XIX. század utolsó évtizedében vált elismert, szabályok szerint játszott játékká, és több mint száz esztendeje ad lehetőséget a fiatalok tömegének, hogy részt vegyenek benne. A több mint százéves időszak alatt nemzedék nemzedék után ismerkedett meg a labdarúgással, követte fejlődését, és í­gy a játék ma már az egész világot átfogja. A labdarúgás az összes nem fontos dolog legfontosabbjává vált a mai ember számára. Olyan jelenség, amely felszabadí­tja az embert a modern társadalom és civilizáció, a gépesí­tés, a motorok, az urbanizáció, stb., stb. szorí­tásából. A labdarúgás természetes kompenzáció a mai ember számára, nemcsak abban az értelemben, hogy kiváló lehetőséget nyújt a tüdő szellőztetésére, de valahogyan a lélek számára is.Mert minden néző, aki a lelátón ül, játékossá is válik, igen sokat megismer a játék technikájából, s í­gy olyan játékvezetővé is lesz, aki nemcsak a szabályokat ismeri, hanem annak a kiváló alkalmazását is megtanulja; ezenkí­vül válogató szövetségi kapitányi szerepben is mindig a legmegfelelőbb játékosokat választja, a legjobb taktikát ós stratégiát dolgozza ki. És végül szakértője az újságí­rói bí­rálatnak is, ennél fogva a mérkőzés másnapján minden újságot elolvas, amely az előző napi mérkőzésről szól, hogy lássa, vajon a bí­rálat, az értékelés megegyezik-e az ő véleményével. Ha összeegyeztetjük a sok néző érdeklődését, azt hiszem, nem nehéz megérteni a mai labdarúgás iránti óriási érdeklődést, még a földkerekség távoli pontjain is. A játéktereken fellépő események sokaságából — amelyek igen gyakran nagyon nagy meglepetést keltenek — ered a labdarúgás dicsőséges bizonytalansága. A mai győztesek holnap vesztesekké válnak — és viszont. Az öröm csalódássá válik — a csalódás örömmé. Mindezek az érzések csak a következő mérkőzésig tartanak. És minden mérkőzés, amit ugyanaz a két együttes játszik, mindig különböző. Ez a labdarúgás csodálatos vonzereje. Ennek a könyvnek az a szándéka, hogy bemutasson néhányat a labdarúgás ezer arcából. Somos István lelkes hí­ve a labdarúgásnak, s elismerésre méltó, amivel ő már eddig hozzájárult a játék népszerűsí­téséhez. Most újabb nagy fába vágta a fejszéjét, és én nagy örömmel vállaltam újabb könyve indí­tását e néhány gondolattal. A játék ezer arca közül egyik kedvesebb, mint a másik: remélem, öröme telik az olvasónak is ezek megismerésében.

Barcs Sándor, az UEFA alelnöke: A futballról í­rni — élvezet. A futballról jó könyvet olvasni — még nagyobb élvezet. Somos István arra vállalkozott, hogy jó könyvet í­rjon a futballról. Ha az ember csak átlapozza a könyvét és csak a fejezetek cí­mét olvassa el, már tisztában van azzal, hogy olyan í­rásművet tart a kezében, amelyet el kell olvasni. Minden benne van, ami a mai közönséget érdekli. Én úgy is, mint az Európai Unió alelnöke, úgy is, mint magánember csak gratulálhatok Somos Istvánnak, mert tudom, milyen hangyaszorgalommal állí­totta össze könyvét — és egyben hálás is vagyok neki, mint olvasó.Sok jó szórakozást kí­vánok olvasótársaimnak is!

 

Az anyagot összegyűjtötte: SOMOS ISTVÁN
Sajtó alá rendezte: DÁVID SÁNDOR

Sport – 1971

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ