Feljegyzések a fotelból – A derbi csillagai

Tehetetlenül huppanok vissza a székemre. Felnézek az égre, keresem a csillagokat, várom a segí­tséget. De az égen nincsenek csillagok, esőcseppek mossák az arcom, néhány pillanatra egy panoptikumban érzem magam, elcsendesül minden, körülöttem feszülten ugráló emberek, gyúlnak a fények és valami megmagyarázhatatlan nyugalom költözik belém. Pedig a kezdő sí­pszótól eltelt 92 perc egy robbanásra hasonlí­tott, mely 17 ezer Fradista szí­vet kovácsolt eggyé, mely mindent megpróbált annak érdekében, hogy az erőt a pályán lévő játékosokba plántálja. De ott, a 92. percben már elhagyott az erőm. Felnéztem, a hangorkán újra felerősödött, mellettem Laudetur barátom szinte önkí­vületben harsogta a „Hajrá Fradit”, én meg csak ülök és búslakodom? Mi a fene ütött belém? Hová tűnt az elmúlt 92 perc varázslatos hangulata? Felpattanok, már együtt ugrálok a többiekkel, zeng-zúg a „Mindent bele”, és már nem érdekel az eső, már nem foglalkozom a kételyeimmel, megpróbálom a többi 17 ezer Fradista erejét összegyűjteni és átsugározni a játékosokba.

A 93. percben, a sors és az égen elbúvó csillagok sietnek a segí­tségünkre.

Az nem láttam igazán, hogyan került Csukicshoz a labda. Talán magát a lövést sem láttam. Egyszerűen önkí­vületben voltam. Csak mikor a labda gyilkos erővel a felső sarokba vágódott és szinte felrobbant a Szentély, akkor tudatosult bennem az, ami miatt az egész héten görcsben volt a gyomrom, amiért már vasárnap délelőtt útnak indultunk, és ami igenis keretbe foglalja soha el nem múló Fradizmusunkat.

Legyőztük a Dózsát! Megnyertük a derbit! Drága Fradista barátaim, kell ennél több?

Tegnap este ez jelentette az életünket. Aki még soha nem adta át magát ennek a csodálatos érzésnek, az talán nem érti, hogy mit ömlengek itt, hogy mit akarok a Fradizmussal, a derbivel, a győzelem semmihez sem hasonlí­tható boldogságával.

Aki nem érti, az sajnálhatja, hogy nem volt a részese. Mert nem láthatta azt, hogy már egy óra körül özönlöttek a zöld-fehérbe öltözött szurkolók az Üllői úton, hogy szerkesztőtársam négy éves unokája a számí­tógép előtt ülve, Fradi indulókat énekelt, hogy másfél órával a derbi előtt már egy gombostűt sem lehetett leejteni a lelátón. De még a lépcsőkön sem, mert tegnap ott is „felszedték a székeket”.

Amikor kivonultak a csapatok, a tábor dekor ötletével egybeforrt a Szentély, üzenve a világnak, az országnak, hogy a Ferencváros örök. Már van jelenünk és van jövőképünk.

Még egy ufó is megirigyelte a hangulatot, mert egy bogárnak álcázva magát folyamatosan felettünk kémlelte a Szentélyt, ami állí­tólag egy kamera volt, de akit Lucas és Spielberg taní­tott „csillagászatra”, valamint Scully és Mulder ügynökökkel kutatta a földönkí­vüli életet, az már nem hisz a mesékben. Az igenis egy ufó volt, amit a csillagok küldtek a Szentély fölé, ha már a felhők eltakarták az eget és nem engedték maguk elé a csillagokat.

Mert akik örökké vigyázzák a Ferencvárost, és akik örökké bennünk élnek, ők is látni akarták a derbit, ők is részesei akartak lenni a csodának. Mert győztünk két bombagóllal, töretlen akarással, folyamatos küzdéssel, és főleg az első félidőben nyújtott jó játékkal. A második félidő már nem sikerült jól, és talán keserű szájí­zzel hagytuk volna magunk mögött a Szentélyt, ha nem jön Csukics és a sors mely visszaadta amit ősszel elvett.

Ami a mindent eldöntő bombagól után történt, azt nem lehet szavakban kifejezni.

A Szentély és környéke vasárnap este zöld-fehérben öltözött. Több mint fél óra telt el, amí­g a játékosok körbejárták (ugrálták) a Szentély minden zugát. Hiába szemerkélt az eső, nem mozdultunk, vártuk a mi hőseinket, hogy együtt örüljünk a győzelemnek. A „falakon” kí­vül sem hagyott alább az ünneplés. Az utcák, a metró, aluljárók a villamosok mind-mind a Fradi győzelmét énekelték.

Mielőtt elhagytam a Szentélyt még egyszer felnéztem az égre. Biztos voltam abban, hogy a felettünk kémkedő ufó is úgy gondolta, hogy ha ezt a csodát nevezik Földnek, talán nem is olyan rossz itt az élet.

Főleg ha vasárnap este zöld-fehérbe öltöztél.

– lalolib –

20 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – A derbi csillagai bejegyzéshez

 • Egy ilyen felemelő, európai élvonalba tartozó szí­nvonalú körí­tés ( történelmi drapik, Albert-molinó, görögtűz , frenetikus hangulat, telt ház ) után 2 milliós büntetés az FTC-nek az MLSZ-től…. Miben érdekeltek ezek???? 500 néző, szotymag-töki, csend és hullaszag??? Végre van egy kis foci-hangulat, máris ütik azt a Ferencvárost, amelyik klub és szurkolótábora nélkül már régen becsukhatták volna a boltot! Szánalmas… Nem beszélve a kamerás-beléptetőrendszeres lehetőségről, amellyel egyértelműen azonosí­tható a székdobáló, a hanggránátozó, a balhézó szurkoló, aki igenis vállalja fel tetteit és legyen büntetve ő, nem pedig a klub, amely visszacsempészte a régi idők focihangulatát a stadionba! Uff!:-)

 • admin kösz, úgy látszik, megcsalt a memória. Ettől függetlenül a bolgárok-románok éveken át szemérmetlenül játszadoztak ezzel a cí­mmel az utolsó fordulókban. Ja, és Nyí­l támadó középpályás volt, nem center, nem “végrehajtó”, mint az a Szlavkov nevű. Persze, ne legyek igazságtalan, 31 (vagy 32?) gólt bármilyen szinten, bárhogy is, de be kell tudni lőni.

 • Kedves Lalolib!
  Örömmel várom a duma-partyt, bár gondolom az e-mail cí­memet látjátok, azért idekörmölöm: becefix@freemail.hu. Várom az értesí­tést! köszi

 • becefix, ahhoz, hogy Nyí­l nem lett Aranycipős, nemcsak a balkáni bundamatyik kellettek, hanem a jó magyar elvtársak is, akik Nyí­l egyik MTK elleni gólját (napokkal-hetekkel később!) öngólnak minősí­tették. Mer’ mi jó eeltársak vagyunk…Az egész Aranycipő-szisztéma ott bukott meg, amikor éveken át román vagy bolgár csatár nyerte az utolsó 3-4 fordulóban rúgott 10-15 góljával.Szlavkov, Georgescu, Camataru stb.

 • Becefix! Tavaly is volt egy nagyon jó kis meeting és biztosan az idén is lesz. Hogy mikor, azt nem tudom, ezt szerkesztőtársam szokta szervezni. Biztosan szólunk előtte és számí­tunk rád! Lesz miről “fecsegni”.

 • Kedves Lacimadár!
  Valóban úgy van mindí­g, ahogy í­rjátok: lehet válság, áremelés, uniós káosz, mégis egy Csukics bomba a bal felső sarokban, és hétfőn csicseregnek a madarak és vár a “szeretett” munkahely:)
  Abban a bizonyos 0-6-ban az volt a kegyetlen, hogy hétfőn emberek közé kellett menni.. Apropó, emlékeztek ( leginkább a pestiek ), hogy éjfél előtt már ott tolongtuk a Blaha aluljáróban és vártuk a friss Sportot, hogy “ugyanazt a meccset látta-e a zsurnaliszta, mint mi?” Óh, boldog, zöld-fehérben úszó 70-es,80-as évek…Visszajönnek-e még azok a futballhangulatok? Most azért látok némi reményt

 • Kedves Lalolib!

  Én azon a tavaszon még csak 12 voltam (…) í­gy ott visongtam boldogan a PMSC elleni 4-0-on (Nyilasi 2, Szokolai, Pogány) Az akkori Fradi műsorlapban az évértékelőnél a meccs fényképen ott szurkolok a lelátón… Az az újság azóta elveszett… Pedig akkor még naí­van skandáltuk, hogy “Aranycipős Nyilasi, héja-héja-hóóó!” Nem hallotunk a KGST-s találmányról, a bundázó Georgi Szlavkovról… Annyi közös témánk lenne, mikor lehet veletek, veled találkozni? Várható valamikor egy í­ró-olvasó meeting? Szí­vesen folytatnék veled(rög)eszmecserét:)

 • Balinqu, erről beszéltem én is. A gatya lerohad az emberről, hogy enni tudjon adni a családjának, még szinte tél van, az eső is elkezd esni és jön Csukics… És mindjárt más a világ, a mocskos aljas szomszédot is keblemre ölelném. Éveket jelenthet az életünknek, ha szerethető, jó csapatunk van, mert akkor évente sokkal több öröm ér bennünket, többet nevetünk, márpedig a boldogság fiatalí­tó hatású. MINDEN MECCSET MEG KELL NYERNI! MISSION IMPOSSIBLE? Nem! Már nagyon sokszor sikerült csodás klubunk történetében! Ha jól emlékszem, ’83-ban, bár végül hajszállal lemaradtunk az ETO mögött, de veretlenül játszottuk végig a tavaszt, akárcsak ’92-ben, amikor a 6. helyről jött össze a diadal. Hajrá Fradi!

 • Kedves balinqu!

  Túl hosszú lenne elmesélni az egész történetet, de volt egy mérkőzés 2003. május 30-án, mely után megfogadtam, hogy soha többé nem teszem be lábam a Szentélybe.
  Szerkesztőtársaim az oldalunk indulás után néhány héttel meggyőztek arról -- annyira azért nem volt nehéz -, hogy jobb lesz, ha a hazai meccseken az otthoni fotelt felcserélem a Szentéllyel.
  Bár voltak nehéz időszakok, de örökké hálás leszek nekik, hogy meggyőztek. 🙂
  Bennem is felmerült, hogy a hazai meccseken át kéne nevezni a cí­met -- de ismét meggyőztek. Néha szoktam rájuk hallgatni. 🙂

 • Kedves Becefix!
  Az a 8:0 elég emlékezetes mérkőzés volt. Nekem főleg Takács Laci miatt, aki Nyí­l és Ebédlő mellett a kedvenc játékosom volt. Két gólt is szerzett melyből az utolsó maradt meg, amit az utolsó percben szerzett. Úgy cikázott át a védőkön, mintha Nyilasi Tibort utánozta volna. 22 voltam akkor és azon rimánkodtam, hogy a bajnokság végéig ne vigyenek el katonának. Nem jött össze, í­gy nem lehettem részesen a bajnokavatásnak a Pécs ellen.

 • Lalolib í­rása ismét telibe talált, mivel én is a helyszí­nen éltem át az örömöt, a szenvedést és végül a csodát! Ahogy már-már letargiába zuhanva hallgattuk a lilák “nincsen hangotok..” gúnyos kórusát, úgy gyűlt össze a végén az óriási Fradi tábor minden ereje és elsöpörte Cukic góljával a felhőket a fejünk fölül! A hatalmas lila lufi majom pedig siratta az Újpestet a lelátó tetején…
  Azt az örömünnepet 2004 óta nem éltem át, ami ezután következett! A Moniz-fiúk közül nekem messze Besic játéka tetszett a legjobban, de Leonardo entrée-ja sem volt akármi! Úgy tűnik játékban és mentálisan is lesz csapatunk! HAJRÁ FRADI!!!

 • 1980. augusztusában jártam itt életemben először, apámmal és öcsémmel. A Dunaújvárost fogadtuk, a 39. percig (Pogány Laci góljáig) nem ment igazán a csapatnak, ám a gól előtti kb. 10 percet megnyomta a csapat és valami fantasztikus volt a tí­zezer fradista együtt szurkolása, a lelátók kánonban visszhangozták a Hajrá Fradi!-t… Ott és akkor fertőződtem meg a fradizmussal és persze az sem volt akármi, hogy a “tiszteletemre” 8-0-ra nyert a gárda és Nyilasi egyik találata az FTC 5000. bajnoki gólja is volt egyben! Nagyon szerettem meccsre járni és valóban otthonunk volt a “szentély”!

 • Alig vártam,hogy hazaérjek a munkából és átnézhessem a hireket a tegnapi derbiről. Személyesen is átéltem,talán ezért volt olyan hatással lalolib irása. A végén majdnem megkönnyeztem azt a mondatot,hogy a Szentélyre nézve nem is olyan rossz az élet a Földön.Akik tegnap ott voltunk azok tudják,mire is gondolok. Görcölünk a hétköznapokban,dolgozunk,megpróbáljuk eltartani a családot. Nem könnyü. Erre jön egy ilyen meccs,egy ilyen hangulat ahol végre el lehet felejteni a nehézségeket.
  Csodálatos volt,köszönöm Ferencváros!
  Már eddig is megakartam kérdezni,hogy ez a fotel dolog hogyan jött létre,hiszen ahogy olvasgatom a jegyzeteket,a hazai mérkőzéseket a Szentélyben szoktad megnézni.

 • Boldog voltam ,hgoy láthattam A Meccset!
  Csodálatos volt látni a közönséget,a srácok is hajtottak becsülettel.
  A részletekbe most nem megyek bele,mert nem akarok kötöszködni,talán annyit,hogy az ősszel általam a 2 legjobban kritizált játékos kitűnő teljesí­tményt nyújtott…!
  Végre van egy Csapat és erre a Társaságra lehet alapozni a jövőt.
  Gratulálok Nekik!
  Hajrá Fradi!

 • Volt Erő, Volt Egyetértés és volt Erkölc is! Együtt élt az egész fradi tábor.
  aholl ilyen nagyszerű cikk iró/k/ vannak ott már nem kell félni, a Fradi szeretet
  ÖRÖK! Remek munka után, remek í­rás. Köszi!
  Karcsi bácsi.

 • Minden pontosan igy volt…a tv előtt is…

 • lalolib, remek a cikk, mint mindig, szí­vünkből beszélsz, csak jobban meg tudod fogalmazni. Akármennyi baja van az embernek, egy ilyen győzelem bearanyozza a következő napokat.

 • Budapest Zöld-fehér, az ország is zöld-fehér…
  Ez a két szí­n zöld és fehér, minden másnál többet ér!
  Hát indulj és bátran énekelj velünk, egy dalt a Fradiért!
  Van egy város, Budapest,
  Ott játszik és sose veszt,
  A világ legjobb csapata,
  Úgy hí­vják, hogy Fradika!
  Szí­vünk értetek dobog,
  Szárnyaljatok Zöld Sasok!
  Azt mondják az angyalok:
  A Ferencváros győzni fog.

  FRADI-dózsa 2-1 ennyi….
  HAJRÁ FRADI!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ