Kocsis Sándor

29 hozzászólás a(z) Kocsis Sándor bejegyzéshez

 • Csak születésem (Mester-u.)òta vagyok fradista,de amig még élek az is maradok. A gombfoci csapatom is az akkori, nagy Fradi. A lònyai u-i gimní ziumban nekünk tartott bemutatò tornaòrí t Henni Géza. Mikor vége volt kérdeztük mit èrez a fradi szètszedésével kapcsolatban. Mivel ez olyan hangulatù gimní zium vvolt, hogy egymí s között nyugodtan beszélhettünk szivünk szerint ö is elcsuklò hangon mondta nekem az ujpestet tüzték ki jövöbeli csapatomnak. De ez nagyon rövid ideig fog tartani,mert nem vagyok hajlandò ennek a rendszernek a bí bja maradni inkí bb vége a focinak. Èn tisztelettel hallgattam és tudtam, hogy benne a magyar futball vilí g nem kisebb mint Grosits Gyulí t veszitett el.

 • Itt is három Kocsis-gól a Hibernian ellen 1960-ból:

 • Itt egy hosszabb és jobb minőségű videó a Sanyi birminghami négy góljáról:

  https://www.youtube.com/watch?v=n8w68PO3e9Q

 • Kocsis Sanyi Puskással egyenértékű volt. Amiért talán Puskás ismertebb lett, az a habitusukban található, Puskás egy nagypofájú, vezetésre termett valaki volt, Kocsis pedig egy csöndes, visszahúzódó személyiség volt. A mutatóik (válogatottság, gólok) gyakorlatilag azonosak. A 100 méteres futásban egy tized másodperc óriási különbség, a 70 fölötti gólok esetében egy-két találat nem tesz különbséget a szerzőik között.

  A korabeli pletykák tudni vélték, hogy Sanyit hazulról biztatták a hazatérésre, mire Ő azt mondta, hogy küldjék ki Bécsbe az igazolását úgy, hogy ő ismét az FTC igazolt játékosa, ezt megtagadták tőle, inkább hagytak egy zsenit elveszni az ország számára.
  Mindez nagyon hajaz arra, ahogy Grosits Gyulával elbántak Chilében.
  És azokban az időkben kellett szajkóznunk, hogy nálunk szabadság van….

  Nem közvetlenül kapcsolódik Sanyihoz, de nyilván őt is keményen érintette, hogy az MLSZ letiltotta 1956 után a dél amerikai utazást.
  Intézte az a Nagy Marcell, aki később maga is disszidált…

  greenbear

 • Hát, a Partizani elleni gyalázat után jó megint megmerí­tkezni abban, hogy a múltunk legalább fényes … még akkor is, ha a mai nap “Kocka” -- a mai napig megfejthetetlen, érthetetlen, nem tisztázott!- halálához kapcsolódik … Olvasmányaim, visszaemlékezések, és 1-2 karcos filmbejátszás alapján azt hiszem, minden idők egyik legnagyobb futballistája volt, csak nem volt körülötte “PR”, senkinek sem volt érdeke igazán menedzselni … persze, az ő korában még a játékos “menedzselte” magát, a teljesí­tményével! Évekkel ezelőtt is leí­rtam: mindig a “rendszerellenes” csapatban játszott … Fradista volt, ’56 után Barcás lett … a Honvédban meg ott volt Öcsi és Cucu királynak … Sajnos, lassan kihal már az a generáció, amelyik még látta játszani … mint 35 éve a doveri “immigrant officer”, aki azt mondta, hogy a “Puszkasz” is zseni volt, de az a “Kokszisz” .. (Wolves szurkoló volt) … a Wolves akkoriban a világ egyik legnagyobb csapat volt (lehetett) az eredmények alapján … élén Billy Wright--tal! Kocka Messihez hasonló habitusú lehetett, aki nem a bulvárlapok cí­mlapján szerepelt … róla csak az tudta, hogy kicsoda, aki futballt nézett … Istenem … a Kocka … a felesége nyilatkozta még a ’80-as években Bocsák Miklósnak, hogy amikor már átigazolt a Honvédba, ha bementek egy étterembe, a zenekar rögtön -az akkor már tiltott- Fradi-indulót kezdte játszani, neki meg mindig könnyes lett a szeme … Mekkora sportember lehetett, amikor ’52. szeptemberében, azon a 9-1-es meccsen is lőtte a gólokat, közben a szí­ve majd megszakadt … de tette, amit tennie kell .. Nálam szerepel minden idők legnagyobb Fradijában! Pedig, vagy 300 klasszisból kellene összeválogatni azt a csapatot, ha nem 500-ból …

 • A Kálvária téri Kocsis emlékműnél ma, Kocka 86. születésnapján, volt koszorúzás.

 • Már nem spanyol földben nyugszik, ezt kérjük javí­tani. És talán nem is csak magyar szí­vekben él. Elmondhatatlan hatalmassága mindannak, amik voltunk.
  És már soha nem leszünk…

  • Igen, sosem leszünk … soha nem lesz többé Sárosink, Lázárunk, Toldink, Kubalánk, Kocsisunk, Albertünk, Vargánk, Nyilasink, Ebedlink … itt valami nagyon el lett szúrva évtizedekkel ezelőtt … és 30-40 éve senki nem akarja helyrehozni … jobb a langyosban dagonyázni, mint dolgozni …

  • Egyébként igazad van … ma már magyar földben nyugszik, de szerintem a spanyol (katalán) szí­vekben is él … és azért egy VB előtt mindig kiderül, hogy ma is a legnagyobb VB-gólkirályok közé tartozik, 5 meccsen lépett pályára, úgy szerzett 11 gólt … és micsoda ellenfelek ellen! A mai futballt elnézve, ÖRÖKRE ezüstérmes marad az 1 VB-n szerzett gólok tekintetében … itt is ezüst jutott neki, akárcsak a VB-n vagy a BEK-ben …

 • Uram, csak azt érjem meg, hogy még egy hasonló zsenit lássak a Franzstadtban! RIP, Kocsis Sándor, Sanyi, Kocka, Aranyfej, Egybenyakú….

 • Örökre velünk marad! Tényleg, nem bántva a kolosszális képességű Öcsit, de Kocka is volt legalább akkora, csakhát: Kocka Fradista(fasiszta) volt, Öcsi a Bp. Honvéd büszkesége, aki előbb Farkas M. et., majd Franco generalisszimusz kedvenc csapatában játszott, Sanyi pedig az ellenzéki Fradiban, majd Barcában. Nem megbántva sem klubot, sem játékost, de más volt a reklámértékük, a megjelentetésük, az “imidzs”-ük. Nem őt sztárolták, pedig olyan két láb és olyan fej egyszerre a világon talán senkinek nem volt. Azért egy VB-n összesen 4 meccsen 11 gól…Atayaúristen! 30 elmúlt, amikor a BEK-ben törött vállal 4 gólt szerez a félelmetes angol bajnok ellen… ezt csinálja utána Messi vagy C. Ronaldo. Mindig Magyar, Mindig Fradista, örök büszkeségünk, Kocsis Sándor!

 • A 13:0 nem lehet csúcs a magyar labdarúgó bajnokság történetében, mivel volt 14:0-ás bajnoki mérkőzés is a Népstadionban. MTK- Szeged.

  • Kedves Gábor,

   Sőt még a Fradi történetében sem az. Köszönjük az észrevételét. Kissé pongyolára sikeredett a mondat megfogalmazása.

  • Sőt volt egy MTK-Mogürt 16-O (1948 tavaszán). A maszek teherautó fuvarozókat államosí­tották, a profik nem vállalták a játékot fizetés nélkül, í­gy a Mogürt ificsapattal állt ki, majd visszalépett a bajnokságtól

 • Én láttam mind a kettőt játszani (Kocsist már csak a Honvédban és a válogatottban). Nagyon tudott mind a kettő.
  De szerintem Kocsis EMBERILEG jóval több volt. (Sapienti sat -- mondták a rómaiak. Azazhogy: aki érteni akarja, az megérti.)

 • szerencsés vagyok személyesen ismertem edzötáborbol gyerekként. nagyon sok meccsét láttam az évtized golját az mtk ellen sok válogatott meccsét emlékszem egy ausztria magyar b válogatott mecssre az osztrák sportujság az alábbi cimen kommentálta Kocsis Ausztria 5:1 4 golt rugott a világ legjobb labdarugoja volt az ő idejében akinek jobb és ballába volt és a feje az élményszámba ment ez az adottság csak kivételes labdarugoknak jutott Ö ilyen volt és örökké fradista

 • Kocsishoz mérhető játékos Varga Zoli volt. Zoli hasonló adottságokkal rendelkezett, mint Kocsis Sanyi.

 • Számomra a Fradi üldöztetésének egyik ikonszerű figurája. Soha nem tagadta meg a Fradizmusát, ezért nem is engedték hogy akkora sztár legyen mint ammekora focista és ember volt.
  Csak kiemelt tisztelettel és vérző szí­vvel lehet rá gondolni.

  Laci

 • Már kész van Schlegel Oszkár könyve, amit szerény személyem adott ki…

  http://www.ftcbk.eu/2009/07/26/egy-konyv-ami-baratsagbol-szuletett/

 • Én már sajnos csak foltokban emlékszem rá, de az apám a Sárosi Gyurka nagy utódjának tartotta! Mindig Fradista volt, és kizárólag csak a politika volt az, ami a Honvédba kényszerí­tette! Édesanyját ismertük és rettenetesen fájt a szí­ve utána, úgy halt meg, hogy soha nem láthatta újra a fiát. A Sanyit is csak egy napra incognitoban engedtékk haza a temetésre! Véleményem szerint igazságtalanul mellőzött név a magyar labdarugásban!!!

 • Kedvencem a KOCSIS!
  Mindig velünk élsz !!!!!! Soha nem feledünk!!!!

 • Minden idők egyik legnagyobb tudású Fradi játékosa volt,kár hogy pályafutása nem nálunk kerekedett ki.Örök életében Fradista volt és bár az akkori politika kikényszerthette hogy más csapatban játszon,mindig Fradista maradt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL playoff: 02.22.21:00 FTC-Olympiakosz Pireusz TV: M4Sport
02.25.17:30 M4 Sport
MK 02.28.19:00 TV:M4Sport
OLDALAK
03.03.16:30 TV:M4Sport
03.10.15::30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
03.17.14:45 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ