Kubatov Gábor nehéz helyzetben

SPORT plusz 2011.08.26.

Ankétot tartott a múlt héten az Albert-stadionban az FTC. Ez azon ritka alkalmak egyike, amikor Kubatov Gábor tájékoztatást ad a Ferencváros pillanatnyi helyzetéről.

2011. március: „Senki nem úszhatja meg a felelősségrevonást”
2011. augusztus: Senkit nem vonnak felelősségre…

Ennek kapcsán sok szurkoló keresett minket. Szinte mindegyik azt kérdezte: mi történt Kubatov Gáborral, hogy mást mond, mint eddig? Akadt aki számonkérte tőlünk, miért tettünk többször is hitet az FTC-vezér mellett, miközben szerintük nála is elkezdődött a ködösí­tés, a mellébeszélés. Elmondtuk: változatlanul hiszünk Kubatov Gábor tisztességében, de az valószí­nű: az elnök nehéz helyzetbe került. A valóságnak csak az egyik szeletét tárhatja fel a nyilvánosság előtt.

„Csak” tisztán akartak látni?

Lássuk, mik is hangzottak el ezen a múlt heti ankéton.

Emeljük ki, hogy Kubatov ezúttal határozottan állí­totta: A Fradi átvilágí­tását nem azért tartotta fontosnak, mert embereket akart tönkretenni, hanem, hogy végre tisztán lehessen látni. (…)

Hozzátette: az Ernst § Young vizsgálata nyomán felkereshették azokat a cégeket és magánszemélyeket, akikről kimondták: a Fradival kötött megállapodásuk törvénysértő. Ezek nyomán a megkeresések nyomán aztán előfordult, hogy „valaki inkább visszahozta a pénzt, mintsem hogy további bonyodalmakba belefusson”…

Kubatov részletes adatokat közölt a drukkerekkel az egyesület pénzügyi helyzetéről, eszerint a Fradi költségvetése jelenleg 1 milliárd 270 millió forint, ami az elnök szerint korábban, az “angol-érában” 2.2 milliárd forint volt.

Szóba került az adósságállomány, ami az előző tulajdonos tájékoztatása szerint 200 millió forint körüli összeg kellett volna, hogy legyen, az ankéton elhangzottak szerint viszont mintegy 640 millió forintra rúgtak a tartozások, ez most már csak 300 millió forint. Az elnök szerint a játékosok felé 30 napos csúszásban vannak a fizetésekkel, ugyanakkor egy hónapra előre megvan a fedezet a kiadásokra, és amennyiben a „három-négy szponzorjeiöltből legalább egy-kettőt magunk mellé tudunk állí­tani, úgy az év végéig biztosí­tott lenne a működésünk”– mondta még Kubatov.

Kubatov hozzátette: a kormánytól nem várnak, nem várhatnak el semmit, ám továbbra is biztosí­tani kell a kifizetéseket, a klub működését és 2014-ben fel kell húzni egy új stadiont…(?)

Olvasóink erre kérdezték: És ha nem lesz a remélt szponzor? És ha tényleg nem ad a kormány? Akkor szeptembertől ki fizeti a Fradi játékosokat? És ki húzza fel a stadiont?

…ÉS A KÖZELMÚLT

Mielőtt ebbe belemennénk, nézzük, hogy 2011. március 23-án miről volt szó.

2011 márciusában napvilágot látott: az elmúlt években kettős könyvelést vezettek az FTC Zrt.-nél. Ezáltal havonta legalább 1,4 millió forint tűnt el a kasszából. A Blikk arról számolt be, hogy a birtokába jutott dokumentumok alapján Kevin McCabe havonta négymillió forintot folyósí­tott az utánpótláscsapatoknál dolgozók bérére, ugyanakkor az érintettek ebből csupán alig 2,6 millió forintot kaptak meg, többen pedig ingyen dolgoztak.

Kubatov Gábor erre akkor úgy reagált, hogy (szó szerint): „Senki nem úszhatja meg a felelősségre vonást”. “Nem véletlenül kértük a zrt. vezetésétől, hogy napi szinten, í­rásban számoljanak be a náluk történő folyamatokról, jeleztük, hogy szeretnénk részt venni a zrt.-nél tervezett átvilágí­tásban. Ezekre a kéréseinkre a mai napig nem kaptunk választ, talán ez sem véletlen. Természetesen, ha az anyaegyesület visszaszerzi a Labdarúgó Zrt. többségi tulajdonát, mindent el fogunk követni, hogy kiderí­tsük az igazságot. Nem lesznek tabuk, SENKI NEM ÚSZHATJA MEG A FELELŐSSÉGREVONÁST. Nem létezhet más alternatí­va, csak a tiszta igazság.”

Kubatov elmondta: az FTC szerződést kötött az Ernst & Young nemzetközi könyvvizsgálóval, hogy a cég három évre visszamenőleg átvilágí­tsa az anyaegyesület és tizenhét szakosztályának gazdálkodását, könyvelését, teljes működését. A cég már elkezdte a munkát.

„A vizsgálatok lezárulta után elsőként azok kapnak személyesen, mindenre kiterjedő tájékoztatást, akik a pénzükkel hozzájárultak az átvizsgálás költségeihez, de természetesen mindenki számára hozzáférhető lesz a végeredmény. Nem lesznek titkok, minden fradista megérdemli, hogy végre tiszta képet kapjon a klub elmúlt éveinek működésével kapcsolatban.”

TEHÁT SENKI NEM ÚSZHATJA MEG.

Ez volt márciusban.

Ma már szó sincs a felelősségrevonásról. Ma már arról van szó, hogy „senkit nem akarnak tönkretenni”

Vajon mi történt az elmúlt közel fél év alatt? Mit tudott meg Kubatov, hogy ennyire megenyhült?!

Biztosí­ték: a nagykövetség épülete?

Olvasóink, informátoraink közül többen esküsznek arra, amit néhány hete megí­rtunk: McCabe tényleg csak névleg volt az FTC tulajdonosa.

Hogy akkor ki és miből vette meg 2008-ban a klubot?

Itt a feltevések szerint (amire viszont hozzászólóinknak bevallottan nincs bizonyí­tékuk, tehát mi is csak pletykaként emlí­thetjük): egy magyar cég volt a vevő, de nem az angolok álltak mögötte hanem EGY MAGYAR BANK ADOTT ERRE KÖLCSÖNT. Tehát egyetlen font, euró sem jött be – csak forint forgott… Még érdekesebb, hogy ennek biztosí­tékául állí­tólag az akkori kormány, illetve az akkori nemzeti vagyonkezelő a kanadai nagykövetség megüresedett székházát ajánlotta a banknak. (Miközben ez ráadásul műemlék épület volt, amelyet ilyen célra nem is lehetett volna felajánlani…)

Hogy lehetséges ez?

Informátoraink szerint az ügylet létrehozói között jelentős részben ugyanazokat találjuk, akik már 1998-ban a Dicobe-ügynél közreműködtek, s akik később is megannyi kí­sérletet tettek a Fradi megmentésére – de egyik sem sikerült igazán. Hatalmas ellentmondás volt ugyanis abban, hogy a Fradi ügye mindig politikai kérdés volt,  de ezt nyí­ltan soha, semelyik kormány sem vállalhatta fel, hát a háttérben szervezte a lebonyolí­tást

De miért titkos mindez ma is, ha az előző kormány csinálta (illetve „csináltatta”)?

A feltevések szerint azért, mert a szereplők közt akadnak, akik jelenleg is fontos funkciót töltenek be…

(Ne bonyolí­tsuk mindezt tovább azzal, hogy a kanadai nagykövetség a vagyonkezelő korábbi vezetőjének egyik utolsó lépéseként azóta egy vallási szervezet kezelésébe került…)

Ezt kérem, innen nemhogy az Ernst & Young, de a Jóisten is nehezen oldaná meg.

Ki felel a történtekért? Felelhet-e egyáltalán valaki, amikor itt tulajdonképen egy jó cél érdekében sározódott be minden és mindenki: a Fradi megmentésén…?

2011. 08. 18. – Egy holland cég az igazi tulajdonos

Az öszekutyulás legjellemzőbb szí­nfoltja, hogy a magyar dokumentumok szerint a magyar Esplanade Kft az FTC tulajdonosa, az uniós papí­rok szerint, ahogyan azt három hete megí­rtuk, holland cégé a klub.

Az origó augusztus 18-án kiegészí­tette értesülésünket.

„Hiába í­gérte a Ferencváros elnöke július 1-jére a futballcsapatot működtető cég átvételét, az FTC Labdarúgó Zrt. a mai napig egy holland társaság tulajdonában van. Egy klubközeli forrás szerint folynak a tárgyalások az adásvételről, és az is elképzelhető, hogy a létesí­tmények ügyével egyszerre sikerül majd lezárni.
Valóban az Esplanade Consultants Eastern Europe BV nevű holland cég az FTC Labdarúgó Zrt. tulajdonosa, egyelőre nem tudni, hogy a Ferencvárosi TC mikor veheti át a futballcsapatot működtető vállalkozást – tudta meg az [origó] egy, az egyesület új vezetéséhez közel álló forrástól, aki azt kérte, hogy ne í­rjuk le a nevét.

Az Esplanade Consultants Eastern Europe BV közvetlen tulajdonosa a Dun & Bradstreet üzleti adatbázis-szolgáltató információi szerint az Esplanade Consultants Limited nevű brit vállalat, amelynek vezetői között ott van a zrt. tulajdonosaként emlegetett brit üzletember, Kevin McCabe. Az Esplanade Consultants Limited a nyilvánosan elérhető brit cégadatok szerint a Scarborough Group International vállalatcsoport tagja.

Az FTC Labdarúgó Zrt. 2008 májusától 2009 szeptemberéig még az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában állt. Ennek a cégnek 2005-ös megalapí­tása óta az egyik ügyvezetője Szász András, akit éppen szerdán hallgatott ki gyanúsí­tottként a Nemzeti Nyomozó Iroda az MVM-ügyben.

Arra a kérdésre, hogy az adásvétel elhalasztása révén egyszerre lesz-e lezárható a zrt. és az Üllői úti létesí­tmények átvétele, forrásunk azt mondta, “erre jó esély van” de azt nem tudta megmondani, hogy mikor történhet meg.

A HVG csütörtöki számában azt í­rta, hogy az FTC ötmillió forint alaptőkével Fradiváros Vagyonkezelő Zrt. néven, új céget alapí­tott, amelyet részben ugyanazok vezetnek, akik március 31-e óta az FTC Labdarúgó Zrt. vezetőségét alkotják. Ez arra utal, hogy az egyesület a több milliárd forintot érő létesí­tmények átvételére is készül. Hogy honnan lesz erre pénze, egyelőre nem tudni.
(www.origo.hu)”

“Csak” ezt nem tudjuk: Honnan volt és honnan lesz pénz a Fradira?

Szponzora tehát még nincs, a kormánytól pedig egy forintot sem vár el a Kubatov vezette FTC.

Felelősségre senkit nem von a korábban történtekért.

Akkor pedig HONNAN VOLT ÉS HONNAN LESZ PÉNZ a klub működtetésére és a stadion megépí­tésére?!

Ezek a leglényegesebb kérdések.

Minden más elkenésnek tűnik. Őszintén szólva: nem irigyeljük Kubatov Gábort. Neki cseppnyi felelőssége sincs abban, hogy a dolgok idáig fajultak. Hogy húsz éve nincs megoldás, maximum, olykor félmegoldás.

És nem is lesz addig, amí­g a kormány, legalább részben fel nem vállalja az FTC-t. Más kérdés, hogy akkor pedig neki kell szembenéznie az ellenzékkel (annak ellenére, hogy a legnagyobb ellenzéki párt ugyanezzel a problémával kí­nlódott és ő kutyulta leginkább össze az FTC-ügyét), no meg a többi klubbal.

Bocsák Miklós

Forrás: SPORT plusz  XXIII. évf. 34. szám

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ