Labdarúgó bajnokságaink (1945-1986)

A magyar futballbajnokságok története mindig érdekes olvasmány. Akkor is, ha önállóan böngésszük egy-egy szezon történetét. Hát még, ha összefüggéseiben elemezzük, minősí­tjük. Ismert mondás, hogy egy ország futballkultúrájának és -életének pontos mása a bajnoki pontvadászat. Másképpen: a bajnokság pontosan tükrözi és kifejezi, hogy milyen szí­nvonalú a futballélet.

A magyar pontvadászatok története — bár szí­nvonalban ritkán követte a fejlett labdarúgó-nemzetek hasonló összecsapásait — egyértelműen megvilágí­t sajátos vonásokat. Ilyen például egy-egy klubcsapat sikeres, dicsőséges sorozata, mint mostanában a Honvéd hármas bajnoki szériája, vagy korábban az Újpesti Dózsa zsinórban nyert első helyezései, a Vasas, a Ferencváros egy-egy remek periódusa.

Más oldalról: mindig akadtak csodálatos képességű játékosegyéniségek, akik arra voltak hivatottak, hogy vezényeljék a ,,beosztottakat”.

Mindig akadtak olyan edzők, akiket mágusként kezeitek-tiszteltek, mert valósággal megbűvölték csapatukat, s ez általában pompás teljesí­tményt eredményezett.

Akadtak különleges képességekkel megáldott gólkirályok, az év játékosai sorában pedig szürkébb, de állhatatos, megbí­zható zongoracipelők is, akik kiszolgálták a sztárokat, egyengették útjukat, s nagy erényük az volt, hogy tevékenységükkel, személyiségükkel csapattá formáltak fiatal embereket.

A magyar bajnokságok történetének rövid, valóban lényegretörő leí­rása egyértelműen bemutatja, miképpen alakultak abban a bizonyos idényben a bajnoki erőviszonyok. A tabellák böngészésre ingerelnek. Az év játékosainak személye, képességeik minősí­tése vitákat kavarhat. A szezonok küzdelmeinek leí­rása mindenkiben emlékeket idézhet.

A felszabadulás napjaitól 1986 tavaszáig tart bajnoki összegzésünk, amely — reméljük — érdekes, szórakoztató olvasmánya lesz a labdarúgás kedvelőinek.

HOPPE PÁL-SZABÓ FERENC

.

(Sport Kiadó – 1987)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

05.19.20:15 M4 Sport
OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ