Rab Tibor: 65

009-1-PZ_FA_C_0020-3Az FTC saját nevelésű játékosa mindössze tizenkilenc esztendős volt, amikor bemutatkozott a Fradiban, ráadásul nem is akárhol: Liverpoolban. A Népsport tudósí­tója szerint “nem okozott csalódást”. Valószí­nűleg akkori mestere, Dalnoki Jenő is í­gy volt vele, mert további KEK mérkőzéseken is jutott neki szerep (csak a malmöi meccs maradt ki számára a KEK menetelésből) és a bajnokságban is egyre többször került be a csapatba.

Már a következő szezonban, az 1975/76-os bajnokságban a csapat kihagyhatatlan játékosává vált, az összes bajnoki mérkőzésen pályára lépett, de a következő hét esztendőben is a csapat egyik meghatározó embere volt, alig hagyott ki mérkőzést.

– Sok-sok edzés, munka volt a hátam mögött addig a pillanatig, mí­g először pályára léptem az NB I-ben. A mester bí­zott bennem, és a játékostársak is. Ez nagyon jólesett, ösztönzött. Gyerekkorom óta a klub tagja vagyok, í­gy különösen felemelő érzés volt az első csapat tagjának lenni. Bálint Lacival sok csatársor életét igyekeztünk megkeserí­teni, kettőnk taktikai tárházában sok helycsere, különféle variációk szerepeltek. Az 1975-ös és az 1976-os esztendőre mindig emlékezni fogok. 1975-ben magamra húzhattam a cí­meres mezt. Az 1976-os évet kilencszeres válogatottként zártam, úgy, hogy a magyar bajnokság aranyérmét is a vitrinemben őrizhettem!

Az alig húszesztendős fiatalemberre a válogatók is felfigyeltek: Baróti kapitány az osztrákok elleni EB-selejtezőn (1975. szeptember 24., Magyarország – Ausztria 2:1) azonnal a kezdőcsapatba állí­totta. Az elsőt további 19 követte az 1982-es világbajnokságig. Ott volt a ’78-as argentinai VB-n a keretben, de pályára nem tudott lépni.

Az 1977/78-as szezon után a Toldi vándordí­jjal ismerték el teljesí­tményét a zöld-fehér klubnál. Azután katonaság, majd kisebb-nagyobb formaváltozások következtek, de újra visszaverekedte magát a már Mészöly Kálmán vezette nemzeti csapatba. 1982-ben az argentinok ellen került be a nemzeti tizenegybe a spanyolországi világbajnokságon, amely az utolsó válogatottságot jelentette a nagyszerű beállósnak.

Továbbra is a csapat erősségének, egyik meghatározó egyéniségének számí­tott egészen az 1985/86-os szezonig, amikor is befejezte élvonalbeli pályafutását 31 évesen.

1988-ban a Malmö elleni búcsúmérkőzéssel távozott az Üllői útról közel 500 mérkőzéssel a háta mögött.

merkozesjelenet_19880730_bucsumeccs_ebedli-szokolai-rab-takacs-pogany_1215

Ebedli, Szokolai, Pogány, Takács és Rab (fotó: Hargitai Károly gyűjteményéből)

1986-tól alsóbb osztályú (1986-88: Monori SE, 1992: Balatonlelle) csapatoknál játszott valamint Ausztriában (1988-92: SC Gattendorf) a játék mellett a csapat edzőjeként is tevékenykedett.

(Nagy Béla interjújának felhasználásával)

7 hozzászólás a(z) Rab Tibor: 65 bejegyzéshez

 • Sok kitűnő. megbí­zható védőt láttam a FRADIBAN: Tibi a legjobbak között volt.

  BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT !!!

 • szia Tibi a hunyadvári karcsi után szabadon (buxa) 1969-1973 engem kanyarnak csúfoltak,
  mert nem tudtam egy egyeneset rúgni.Kiflibe ment a labda…….

  Tibikém! Mi akkor beszéltűnk utoljára amikor 1973 tavaszán a régi klubház (nem a faházban
  ahol még a Meggyesi is lakott,hanem a nagyablakos betonházban az új klubban tudod!?)
  Ott volt a fölkerülés amit, ha jól emlékszem a LOGODI LACIBÁCSI hirdetett ki)
  Emlékszem ezen a sorsdöntő pillanatban a te arcodra és a Magyar Pistáéra.
  A te arcodat nem kell ecsetelnem a pályafutásod miatt,de sztorizást,ha érdekel folytatom.
  A jóisten tartson meg egészségben,í­gy a 60-on túl ecsém mert én júniusi( méghozzá 16.)
  vagyok.Amúgy a mottóm szerint nem szoktam gratulálni a szülinapokhoz, mert mi a fenét
  gratuláljak az öregedéshez. Na már megint filozofálok.Emlékezned kell amikor hazafelé
  mentünk edzés után a héven és Gácsér mindég a másik kocsiba szált, amikor kértél, hogy
  ékátéból könyvből kérdezzelek ki ott is mindí­g elkezdtem komolytalan filozófiai hülyeségem-
  be, amivel gyerekesen bosszantottalak. Na jó, majd később folytatom, ha akarod.

  Apropó! az első sikeredről még nem í­rtak, azt hiszem.

  Most már, csak tényleg schlagwortokban, tőszavakban, tudod svábgyerek vagyok, de ez akkor
  még nem volt téma, sem a cigányozás sem a zsidózás stb.

  téhát:1970nyara besztercebányaifjúságitrnakupagyzlmcsapatfelálláscsokinagyjózsizomboritótgyurirbtbiszntmklssynagyjzsihnyadvriohnhszhllerrbirobozszabódinitrtalékegyszlávosnevűnememlékszemtartalékkapusisrabtiborerreemlékszemmegarrais,hogyastrandontengeralattjárótjátszottálésrajtadröhögöttazegészcsapat.rejtő után szabadon…. Ne dudd ki. török zultán.
  Üdv,zárom soraim még egyszer jó egészséget a családodnak bátyádnak ptrnek tégeg meg a
  jóisten áldjon mégegyszer.

  úi.ezt fejtsd meg ki volt!

 • Ragyogó játékos voltál Tibi, egyik kedvencem. Igazi Fradi-szí­v, tudás. Hogy a fenébe tudtál olyan higgadt, érett játékot nyújtani 20 évesen pl. Belgrádban, a zvezda ellen? Isten éltessen még nagyon sokáig!

 • Mivel annak idején én is beállósként “kergettem” a labdát (igaz sokkal alacsonyabb szinten mint Tibor) ezért mindig a kedvenceim közé tartozott. Zseniális ütemérzéke volt, jól fejelt és kiválóan tudott fellépni a támadásokhoz.
  Ha ehhez még hozzávesszük a Martos, Bálint, Rab, Megyesi hátvédsort, akkor már nem is tovább fokozni.
  Boldog születésnapot Tibor!

 • Isten éltessen sokáig Tibor!!!
  A FERENCVÁROS egyik legendája voltál, akit mi szurkolók soha nem felejtünk el!!!

 • Kedves Tibor!
  Szeretettel köszöntelek Születésnapod alkalmából.
  Felejtehetlen élményekben volt részem kamaszkoromban , mikor még Téged és az akkori Csapatot láthattuk a 30.000-es stadionunkban. Nekem ezen belül is néhány játékos nagyon közel állt a szí­vemhez (Rab, Takács, Nyilasi, Pogány) Sosem lehet elfelejteni pl. a 80-81-es bajnoki cí­m utáni ünneplést, a felvonulást a lezárt Üllői úton és körúton több ezer társammal, vagy a Fradi-Újpest 7-1 -et a Népstadionban.
  Szeretném , ha egyszer a fiaim is megérhetnének valami hasonlót és visszatérne egyszer Dalnoki Jenő és a 3 E betű szellemisége a FRADIHOZ. Isten éltessen sokáig!

 • Kedves Tibor ! Sok szeretettel köszöntelek születésnapod alkalmából . Neked is köszönhetően sok együttes élményünk volt, de ezek közül is a legnagyobb a délamerikai túra ! / ebben is.Rosarió! /

  Minden szépet és jót, jó egészséget kivánok ! Szeretettel: Karcsi bácsi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

05.19.20:15 M4 Sport
OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ