Rokken Imre

Rokken Imre

Rokken már 16 éves korában az OTE felnőtt csapatában rendszeresen játszott. Rendkí­vüli tehetségként került a hazai labdarúgás élvonalába. Kitűnő technikája nagy körültekintéssel, ötletességgel és határozottsággal párosult. Pompásan helyezkedett és szerelt, nagyszerű érzékkel adogatott, fejjátéka pedig egészen kiváló volt. Mozgását ritka könnyedség jellemezte.

A tehetséges játékos 1923. novemberében átlépett az FTC-be. Az egy éves kivárás alatt elutazott Olaszországba, és tárgyalt az ottani klubok vezetőivel is. Az FTC-nek azonban sikerült hazahivatnia, s Rokken már az Üllői úton edzett. A bajnokság megkezdése előtti válogatott mérkőzéseken – Ausztria és Németország ellen – Rokken, mint az FTC játékosa került be a nemzeti tizenegybe.

A Fradiban azonban már nem léphetett pályára.

A legnanói futballklub milliárdos elnöke tehát mégis elérte célját. Rokken ha vasárnap az FTC-ben játszott volna, akkor erre a bajnoki szezonra elveszett volna igazolás szempontjából. Ezt persze nagyon jól tudták Legnanóban is, ezért minden követ megmozgattak, hogy ez ne történjen meg. Rokken Imrét egyszerűen elutaztatták. (Nemzeti Sport)

Olaszországban rövid idő alatt rendkí­vül népszerű lett. 1925. februárjában azonban kétségbeejtő hí­rek érkeztek róla: Rokken diftériában megbetegedett, állapota életveszélyes! Az ifjú csillag 1925. február 28-án végleg kialudt.

Rokken temetéséről Mario Perazzi, a Legnano egyik vezetője í­gy í­rt:

Zokogó könnyek közt kí­séri útjára minden olasz sportember, aki ismerte és csodálta játékát. Elkí­séri őt a mi mérhetetlen fájdalmunk, mi, akik legközelebb álltunk hozzá, kik barátai voltunk rövid olaszországi tartózkodása alatt. A legnanói sí­rkamra nem az utolsó lakhelye, mert nemsokára megkezdi utazását a magyar hazába.

Az elhunyt Rokken Imrét (az olaszok költségére!) vonaton Budapestre szállí­tották, és 1925. március 16-án tartották temetését az óbudai temetőben. Egy zöld-fehér szalagos koszorú is borí­totta a sí­rhantot …

 

(Nagy Béla, Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ