Sebes Gusztáv

sebes-gusztavSebes (Scharenpeck) Gusztáv (1906. január 22., Budapest – 1986. január 30., Budapest), a Hungária FC (1928-45: 200 bajnoki / 2 gól; három bajnokcsapat tagja) jobbfedezete, 1936-ban 1 í­zben öltötte magára a cí­meres mezt. Az MTK örökös tagja.

A fedezetsor mindhárom helyén és összekötőben is hasznos játékosnak bizonyult. A labdát jól kezelte, ügyesen helyezkedett, határozottan szerelt és pontosan passzolt. Gyorsasága és fejjátéka azonban nem volt kifogástalan. Fáradhatatlan, sportszerű játéka csapatának értékes tagjává avatta. Különösen az emberfogásos játékban, az ellenfél legveszélyesebb csatárának megbí­zható semlegesí­tésével tüntette ki magát. Az ötvenes évek első felében az „aranycsapat” szakmai vezetőjeként neve világszerte ismertté vált. Az akkori sikerek nemzetközi viszonylatban nagy tekintélyt szereztek számára. Évekig az UEFA alelnöke volt.

(Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak valamint az MTK kiadványainak felhasználásával)

3 hozzászólás a(z) Sebes Gusztáv bejegyzéshez

  • Éppen egy évvel rá folytatom:
    Sohasem titkoltam azon véleményem, hogy a szakmai munkát valójában mellette/helyette Mándi Gyula végezte. De ő legalább olyan “főelvtárs” volt, aki értett is a focihoz, szemben sokmindenki mással.
    A sorsa igazi szovjet sors: Amikor már nem volt rá szükség és kellemetlenné volt jelenléte: ejtették és elsüllyesztették. Egy életre. Soha sem derülhetett ki, hogy valójában milyen edző.

    • Kedves YSE, 2 éves késéssel folytatom. Valóban nem derült ki … de akkor milyen edző is volt valójában, aki megkapta a világ valaha volt egyik legnagyobb válogatottját, mégsem derült ki soha, hogy milyen edző? … 😛

  • Holtakról jót, vagy semmit … hát, akkor inkább semmit … De mortuis nil, nisi bene. .. Guszti bácsiról inkább egy másik latin közmondás jut eszembe … De Gustibus non est disputandum! A “Gusztikról” akkoriban nem nyitottak vitát!!! A “Párt” kinevezte és kész … sosem tudjuk meg, mennyire értett a futballhoz, egyáltalán, mert, ha felsorolná valaki az ARANYCSAPAT előtti és utáni edzői mérlegét, azt hiszem, nem töltene meg oldalakat … nem akarok bántani senkit, de az “Aranycsapatot” Gallowich álmodta meg és Bukovi Márton (áldassék a neve örökre!) fejlesztette tökélyre … Az, hogy volt egy pártführer is a delegáció élén … na, bumm … még azt is kibí­rtuk … Szí­vesen vitatkozom, cserélek “eszmét” bárkivel, csak előtte kérem, sorolja fel Sebes Gusztáv edzői eredményeit és vesse össze Bukovi vagy Guttmann eredményeivel … mert, ha akkor nem a PÁRT dirigál, ’48-ban talán Guttmann Béla lesz a szöv. kap., nagy valószí­nűséggel világbajnokok is leszünk … talán nem is egyszer … Uff …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ