Stadion-jövő a múltból 8. rész – V. pályázat

Egy terv, amely megvalósult

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tí­z év Üllői út 129. sz alatti stadion épí­tési terveket, esetenként az épí­tés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2007-2008
A “harmadik” érvényes, de eredménytelen pályázat

™¦ ™¦ ™¦
Ötödszörre is kií­rják a pályázatot az FTC Üllői úti ingatlanára

2007. november 7.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) ötödik alkalommal is kií­rja a pályázatot az FTC hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlan-együttesének értékesí­tésére.

Ez Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatójának közleményéből derül ki.

™¦ ™¦ ™¦
Ötödször is kií­rták a pályázatot az FTC Üllői úti ingatlanára

2007. november 16.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) ötödik alkalommal is kií­rta a pályázatot az FTC hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlan-együttesének értékesí­tésére.

A klub hivatalos honlapja szerint az ajánlattételi határidő december 17., a 400 millió forintos ajánlattételi biztosí­tékot viszont már december 3-ig be kell fizetnie annak, aki szeretne pályázni.

™¦ ™¦ ™¦

Kevin McCabe akár 30 millió eurót is fektetne a Ferencvárosba

2007. november 27.

Kevin McCabe, az angol Sheffield United labdarúgócsapatának tulajdonosa sikeres pályázat esetén akár 30 millió eurót is hajlandó lenne fektetni a ferencvárosi futballklubba.

Kétféle irányban gondolkodunk a klub megerősí­tése kapcsán. Először is, szükséges egy megfelelő utánpótlásbázis kialakí­tása, e mellett az edzők és a szakmai stáb munkájára kell odafigyelni, valamint az első csapatnak minden feltételt biztosí­tani kell. A másik vonal, hogy a Ferencvárost egy jó üzleti vállalkozássá tegyük, új lehetőségeket fedezzünk fel benne, amiket visszaforgathatunk a futballba – nyilatkozta McCabe Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A brit üzletember vezette ingatlan-befektető cégcsoport, a Scarborough terveiben szerepel egy új stadion felépí­tése – vagy a jelenlegi felújí­tása -, konferenciatermek, éttermek, kiszolgáló, valamint szórakoztató egységek nyitása is. A végső cél az, hogy a Ferencváros öt éven belül önellátó lehessen, erre mintegy 25-30 millió eurót költenének.

Mi csak a megfelelő hátteret szeretnénk biztosí­tani, a Ferencváros legyen csak a magyaroké – mondta McCabe, arra az újságí­ró kérdésre válaszolva, hogy ő lehet a zöld-fehérek tulajdonosa.

Az angolok korábban kétszer is pályáztak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által kií­rt, hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlan-együttesének értékesí­tésére, ám eddig eredménytelenül
próbálkoztak:

Sajnos, Magyarországon teljesen más rendszerben működnek ezek a dolgok, hiszen amí­g Angliában a legjobb pályázat beadójával egyeztet az állam az árról, addig azt itt az állam szabja meg. Úgy gondolom, nagyon nagy hiba lenne olyasvalakinek eladni a területet, aki esetleg nem ért a labdarúgáshoz – tette hozzá McCabe.

Rieb György, a FTC elnöke elmondta: a következő pályázat beadási határideje december 17., a 400 millió forintos ajánlattételi biztosí­tékot viszont már december 3-ig be kell fizetni – erre készek az angolok -, ezt követően pedig december 21-én várható döntés.

Kevin McCabe hozzátette: amennyiben a tender ismét eredménytelenül zárulna, akkor is tovább próbálkoznak.

Brit pályázati siker esetén az első pozití­v jeleket már január környékén érezhetnék a ferencvárosi szurkolók, hiszen a tervek szerint 3-5 fiatal angol játékossal erősí­tenék meg Csank János vezetőedző keretét.

™¦ ™¦ ™¦
KVI: két pályázó tette le a 400 millió forintos biztosí­tékot a Fradi-pályára

2007. december 4.

A Fradi-pálya néven ismert ingatlanok értékesí­tésére kií­rt nyilvános pályázatban meghatározott ajánlati biztosí­tékot, 400 millió forintot, határidőre két pályázó fizette be – közölte a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) kedden az MTI-vel.

A KVI vezérigazgatójának, Zelles Sándornak a tájékoztatása szerint a Magyar Állam tulajdonában és a Sportfolió Kht. vagyonkezelésében álló, Budapest, IX. belterület, 38293/56, 38293/57
helyrajzi számokon nyilvántartott, 2 hektár 736 négyzetméter és 5 ha 9.265 négyzetméter területű, kivett sporttelep, közismert nevén: Fradi-pálya megnevezésű ingatlanok értékesí­tésére kií­rt nyilvános pályázatban meghatározott ajánlati biztosí­tékot, 400 millió forintot, határidőre, azaz 2007. december 3-án éjfélig, két pályázó fizette be.

A pályázatokat a felhí­vásban szereplő ajánlattételi határidőre, azaz 2007. december 17. 10 óráig kell benyújtani.

A 100% Fradi hetilap szerint a Kevin McCabe fémjelezte üzleti csoport és egy lengyel cég tette le az ajánlattételi biztosí­tékot.

™¦ ™¦ ™¦
Ketten pályáznak az Üllői úti ingatlanra

2007. december 17.

Hivatalossá vált, hogy ketten pályáztak az FTC hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlanjának értékesí­tésére. Erről a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) hivatalos közleményben értesí­tette az MTI-t.

™¦ ™¦ ™¦
Az angolok pályázata érvényes

2007. december 28.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) pénteken bejelentette, hogy egyedül az angol Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. ajánlata érvényes az FTC hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlanjának értékesí­tésére kií­rt pályázaton.

Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatójának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a végső döntést januárban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács hozza meg.

™¦ ™¦ ™¦
Érvényes, de eredménytelen pályázat

2008. január 16.

Érvényes, de eredménytelen volt az FTC Üllői úti ingatlanára kií­rt újabb pályázat – tájékoztatta az MTI-t szerdán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A beadványt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács bí­rálta el. Az indoklás szerint a pályázati kií­rásra ketten jelentkeztek: a Neuchatel Financial Ltd. azonban a pályázati dokumentációt ebben az eljárásban nem vásárolta meg, a szükséges formanyomtatványokat nem nyújtotta be és az ajánlati biztosí­tékot nem fizette be.

A másik jelentkező, “az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. által benyújtott pályázati anyagban szereplő, az ingatlanokra vonatkozó vételár-ajánlat a pályázati kií­rásban meghatározott
limitárnál mintegy 1 milliárd forinttal alacsonyabb. A pályázó mindemellett nem vállalta, hogy megfizeti az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételárát: olyan feltételeket támasztott, melyeket a pályázati kií­rás nem tett lehetővé” – olvasható a hivatalos közleményben.

Ez volt az ötödik eredménytelen pályázat az Üllői úti hat plusz két hektáros ingatlanokra.

Az angol Esplanade korábban kétszer is pályázott az Üllői úti ingatlan-együttesének értékesí­tésére, ám minden alkalommal eredménytelenül próbálkozott.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy már következő ülésén foglalkozni kí­ván egy újabb értékesí­tési eljárás mielőbbi megindí­tásának lehetőségével.

A ferencvárosi klub az alábbi közleményben fejezte ki sajnálatát az eredménytelen pályázat miatt, ami a zöld-fehérek szerint a magyar labdarúgásra is nagy csapás.

A KVI december 28-án, az FTC tenderén az angol befektető pályázatát érvényesnek és elfogadhatónak tartva továbbí­totta és javasolta elfogadásra az MNV Zrt tanácsa számára. A mai napon, január 16-án a MNV Zrt tanácsa ennek ellenére érvényesnek, de eredménytelennek nyilvání­totta a pályázatot a közleményükben megfogalmazott okok miatt, amelyet mély megdöbbenéssel vesz tudomásul a Ferencváros vezetése.

Érthetetlen, hogy elutasí­tották egy olyan befektető már érvényesnek nyilvání­tott pályázatát, aki évente több százmillió Eurót költ labdarúgásra, aki egy mai kornak megfelelő új stadiont épí­tene a magyar sportnak, aki hozzájárult volna ténykedésével, beruházásaival a magyar labdarúgás felemelkedéséhez.

A közlemény végén a ferencvárosi vezetőség megköszöni a klub drukkereinek több éves hűséges kitartását. Az irányí­tók bí­znak abban, hogy hamarosan új pályázatot í­rnak ki az Üllői úti ingatlanegyüttesre és sikerül találni egy befektetőt.

Nem tudok mást mondani, értetlenül állok az eset előtt. Megdöbbentő, amit a Ferencvárossal művelnek, nem tudom, hogy sí­rjak vagy nevessek kí­nomban.

Abban bí­zom, az új vagyonigazgatóság rövid időn belül kií­r egy új pályázatot, és február közepéig meg lehet indí­tani az új tendert. A szurkolóktól nyugalmat és kitartást, a hitelezőktől további türelmet kérek -mondta Rieb György az FTC elnöke.

Aki azt sem hallgatta el, az elmúlt időben több fenyegetést kaptak, mert nem hisznek nekik.

Nem hiszik, hogy mindent elkövettünk. Sajnos a döntés nem a mi kezünkben volt. Pedig mindenki láthatta, nem egy árnyalak, nem egy kétes üzletember lett volna a befektető.

Rieb azt nem tudta megmondani, mi lesz az angolok reakciója.

A ferencvárosi drukkerek különböző internetes fórumokon tiltakozó megmozdulást szerveztek szerda estére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt épületéhez, melyet azonban szombatra halasztottak.

Mindenképpen szeretnénk jogkövető magatartást folytatni” – mondta az MTI-nek Boros Bánk Levente, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének alelöke. “A mai egy előre be nem jelentett demonstráció lett volna. Nem akartunk konfliktusba kerülni a rendőrséggel, ezért szombatra kértünk engedélyt a Pénzügyminisztérium vagy a Vagyonkezelő épülete elé. Az egyeztetések még zajlanak az illetékesekkel a pontos időpontról és helyszí­nről, ha megszületik a megállapodás, akkor tájékoztatjuk a közvéleményt.
Úgy gondoljuk, hogy egyértelműen az államot terheli a felelősség a kialakult helyzetért. Álláspontunk szerint egy magyar, az MSZP-hez közel álló befektető részére készí­tik elő a terepet a Ferencváros tönkretételével, akinek csak az ingatlanra van szüksége.

™¦ ™¦ ™¦
Magyarázatot kértek a ferencvárosi drukkerek

2008. január 16.

Mintegy 100 ferencvárosi szurkoló gyűlt össze szerdán este a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. budapesti székháza előtt, magyarázatot követelve a szervezet aznapi döntésére, amely sikertelennek nyilvání­totta a klub Üllői úti ingatlanjaira kií­rt értékesí­tési pályázatot. Száraz Gábor, az MNV kommunikációs irodavezetője kijött az épület elé és azt a magyarázatot adta, hogy a pályázatban
egymilliárd forinttal kisebb ajánlat szerepel mint a kií­rásban, illetve a pályázó nem fizette ki a Ferencváros részvényeiért járó 800 millió forintot.

Annak kapcsán, hogy az MNV jogelődje, a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság (KVI) érvényesnek találta a pályázatot, az illetékes az abban szereplő szigorú feltételekkel válaszolt.

Hozzáfűzte, hogy várhatóan újabb, immár a hatodik pályázat kerül kií­rásra.

A szurkolók sérelmezték, hogy amí­g a Fradit tendereztetik, addig a Vasas három forintért kapta meg három sporttelepét, de az MNV szerint örüljenek annak, hogy a Fradi nem egy forintért kel el.

Az MTI tudósí­tója a demonstrálókkal beszélgetve azt hallotta, hogy ingatlanspekulációt sejtenek a döntés mögött és az egyetlen komoly pályázó a brit Sheffield United tulajdonosa, Kevin McCabe kifizette volna a részvényeket, ha nem hiszi azt, hogy minden rendben van.

A távirati iroda érdeklődésére, hogy az ötnapos hiánypótlási idő alatt lehet-e korrigálni a pénzügyi ajánlaton, Száraz azt válaszolta, erre csak formai hiányosságok esetén van lehetőség.

Engem is meglepett, milyen felkészültek voltak a szurkolók, akik végig korrektül viselkedtek és bár a hangulat nem volt barátságos, de egyetlen pillanatig sem kellett botránytól tartani, az indulat pedig ilyen helyzetben bizonyos kereteken belül érthető – mondta a drukkerek távozása után az MTI-nek Száraz.

™¦ ™¦ ™¦
McCabe csalódott, nem pályázik még egyszer az Esplanade

2008. január 17.

Az FTC Üllői úti ingatlanára sikertelen pályázatot benyújtott cégcsoport vezetője, Kevin McCabe csalódottságának adott hangot, mí­g magyarországi cége, az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. közleményben jelezte, hogy a jövőben nem próbálkozik újra.

Nem értjük, mi történt. Azt gondoltuk, hogy egyetlen pályázóként komoly ajánlatot tettünk, ezért a 400 millió forint ajánlati biztosí­tékot elhelyező Esplanade budapesti vezetőivel együtt nagyon csalódottak vagyunk – nyilatkozta angol klubjának, a Sheffield United honlapjának az üzletember, aki a sheffieldi együttes szakembereivel vasárnap óta Budapesten tartózkodott és az FTC átalakí­tását tervezte, többek között a United egyes labdarúgóinak kölcsönadását az élvonalba jutás érdekében.

A honlap cikke szerint a sikeres pályázat egy hosszútávú együttműködést kezdetét jelentette volna a két egyesület között, illetve egy új stadion épí­tését az Üllői úton, valamint átfogó területrendezést. Az í­rás megemlí­ti, hogy az egyik legismertebb magyar klub hosszú ideje komoly adóssággal küzd.

A bejelentés ellentmond mindannak, amely álláspontot az utóbbi négy hónapban kormányzati képviselők és a hivatalos szervek képviseltek, és mind az Esplanade magyarországi vezetősége, mind a Sheffield United álláspontja szerint hátrányos a Ferencvárosi TC jövőbeni sikereit és fellendülését illetően – nyilatkozta McCabe.

A honlapon az üzletember esetleges további terveiről nem esik szó, ám a budapesti székhelyű Esplanade csütörtöki közleményének – mely egyezik McCabe honlapon megjelent nyilatkozatával – zárásaként leszögezte, hogy

“… nem kí­ván további ajánlatot tenni.”

A cég korábban már kétszer pályázott, az Üllői úti ingatlanra eddig ötször í­rtak ki pályázatot.

A beadványt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács bí­rálta el. Az indoklás szerint “az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. által benyújtott pályázati anyagban szereplő, az ingatlanokra
vonatkozó vételár-ajánlat a pályázati kií­rásban meghatározott limitárnál mintegy 1 milliárd forinttal alacsonyabb. A pályázó mindemellett nem vállalta, hogy megfizeti az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételárát: olyan feltételeket támasztott, melyeket a pályázati kií­rás nem tett lehetővé”.

™¦ ™¦ ™¦
A Ferencvárosi Önkormányzat sem érti

2008. január 17.

A Ferencvárosi Önkormányzat sem érti, miért nem volt ötödszörre sem sikeres az FTC Üllői úti ingatlanjaira kií­rt pályázat. Többek között ez szerepel az önkormányzatnak a Ferencváros
sportlétesí­tményeit magában foglaló ingatlanegyüttes értékesí­tésének újabb sikertelen kí­sérlete kapcsán közzétett állásfoglalásában.

Sajnálattal és értetlenséggel vesszük tudomásul, hogy az erre illetékes állami szervek ötödik alkalommal képtelenek kií­rni olyan ingatlanhasznosí­tási, illetve ingatlanértékesí­tési pályázatot, melynek eredményeként megnyugtatóan, a kerület számára is előnyös beruházásokat garantálva rendeződhetne Ferencváros egy fontos területén fekvő ingatlanegyüttes sorsa.

A Ferencvárosi Önkormányzat kizárólag olyan, a pályázat eredményeként megvalósí­tandó beruházást támogat, amely megtartja, vagy felújí­tja a most meglévő sportlétesí­tményeket, vagy ezen a területen ezeknek megfelelő új létesí­tményeket épí­t. A kerület épí­tészeti szabályozási tervének módosí­tásához – mely a kivitelezés elengedhetetlen feltétele – csakis ebben az esetben járulunk hozzá – áll a közleményben.

™¦ ™¦ ™¦
Jogi lépéseket fontolgat Kevin McCabe cége

2008. január 17.

Nem kizárt, hogy jogi lépéseket tesz Kevin McCabe angol üzletember magyarországi cége, az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft., miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) érvényesnek, de eredménytelennek nyilvání­totta az FTC Üllői úti, hat plusz két hektáros ingatlanegyüttesének tulajdonjogára benyújtott pályázatát.

Meg kell, hogy állapí­tsuk, hogy az MNV közleménye, mely szerint a pályázó nem vállalta, hogy megfizeti az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételárát (névérték 20.000 Ft), valótlan, mert a benyújtott pályázat egyértelműen tartalmazza a részvényekkel kapcsolatos vételi szándékot” – áll a cég MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában.

Az ingatlanokra vonatkozó vételár mértéke pedig a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal történt előzetes egyeztetés eredménye alapján került a benyújtott ajánlatba. A fenti okokra tekintettel az Esplanade Real Estate Kft. megfontolja a szükséges jogi lépések megtételét.

Száraz Gábor, az MNV kommunikációs irodavezetője az MTI-nek azt mondta:

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a pályázat vizsgálata során összességében arra a megállapí­tásra jutott, hogy a pályázó nem vállalta az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételáron történő megvásárlását, illetve olyan feltételeket is támasztott, melyeket a kií­rás alapján nem tehetett volna meg, ezek részletezésére azonban nincs felhatalmazása.

Az 1,8 milliárd forintos adóssággal küzdő Ferencváros számára létfontosságú az Üllői úti ingatlanegyüttes tulajdonjogának értékesí­tése.

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége (FSZSZ) szombaton 14 órára a Pénzügyminisztérium elé szervez tüntetést. Az FSZSZ honlapján megjelent közlemény szerint a drukkerek petí­ciót kí­vánnak átnyújtani Veres János pénzügyminiszternek, melyben megfogalmazzák elégedetlenségüket, annak okait, továbbá az illetékes szervektől várt és elvárt lépéseket.

™¦ ™¦ ™¦

I. pályázat (2005. november 16.-2006. február 14.)

A Ferencváros ingatlanjának vagyonkezelői jogára első í­zben 2005. november 16-án í­rt ki pályázatot a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). Az egyetlen pályázó a TDZ Kft. volt, ám nem tudta teljesí­teni a feltételeket a 2006. február 13-ig szabott határidőig, í­gy a pályázat eredménytelenül zárult.

—————————–

II. pályázat (2006. április 28.-augusztus 7.)

Ezúttal a spanyol Torre Rioja Madrid SA pályázott, amelyet az eljárásban a HI Grupo Kft. képviselt. A KVI 2006. augusztus 8-i közleménye szerint érvényes, de eredménytelen volt a pályázat.
Akkori sajtóinformációk szerint nem volt rendben a spanyolok bankgaranciája, s vagyonkezelési jog helyett tulajdonjogot kértek.

—————————–

III. pályázat (2007. június 27.-szeptember 17.)

Noha három cég is megvásárolta a pályázati dokumentációt, egyikük sem tett ajánlatot az FTC Üllői úti stadionja és a hozzá tartozó területek tulajdonjogának megvásárlására, í­gy eredménytelenül zárult a pályázat.

—————————–

IV. pályázat (2007. szeptember 18.-október 31.)

Egy belga cég és a Kevin McCabe által fémjelzett Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. pályázott, ám mindkét jelentkezést érvénytelennek minősí­tette a KVI, miután – sajtóinformációk alapján – egyikük sem fizette be a 400 millió forintos ajánlattételi biztosí­tékot.

—————————–

V. pályázat (2007. november 7.-2008. január 16.)

Az ötödik pályázat egyik érdekessége az volt, hogy a KVI érvényesnek minősí­tette az angol pályázatot, ám a megszűnő szervezet utódja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. később érvényesnek, de eredménytelennek í­télte azt. Az indoklás szerint a pályázatban egymilliárd forinttal kisebb ajánlat szerepelt, mint a kií­rásban, illetve a pályázó nem vállalta, hogy kifizeti a Ferencváros részvényeiért járó 800 millió forintot.


MTI Archí­vum
2007. november – 2008. január

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ