Szabadi László: 60

Szabadi László

A 20. születésnapja után egy hónappal mutatkozott be a Fradiban az NB II-es Sellyei Ví­zügy csapatától érkezett középcsatár.

1981 októberében a Tatabánya ellen talált először a kapuba, majd a következő három fordulóban, kétszer újra eredményes tudott lenni, 5 góllal és egy ezüstéremmel zárta a szezont a fiatal játékos.

A 1982/83-as szezonban kilenc tétmeccsen lőtt találat fűződik a nevéhez, egy évvel később 8 találattal zárta a szezont.

Az 1984/85-ös idényben a csapat legeredményesebb játékosa volt Pölöskei Gáborral egyetemben, kilenc góllal. A Vasas és az Újpest elleni találkozót is az Ő gólja döntötte el a bajnokságban.

A következő szezonban már csak egyszer tudott eredményes lenni. “Sportszerűtlen életmódja” miatt szabadlistára tette Dalnoki mester, í­gy “Csávó” a Vasashoz igazolt.

Angyalföldön ért pályafutása csúcsára, 1988-ban Törökország és Izland ellen is beválogatta a nemzeti csapatba Bálint László.

Ezután belekóstolt a légiós-életbe és a belga Beerschot csapatához igazolt, ahol Pintér Attila csapattársa volt, majd rövid időre visszatért Angyalföldre. Aztán újra Belgium felé vette az irányt, ezúttal a másodosztályú, a szezon végén a belga élvonalba feljutó Aaalst-ban, Fazekas László csapatában szerepelt.

Belgium után Németország volt életének következő állomása. 1995-ben már a Regensburg játékosa volt, amikor Novák Dezső hí­vó szavára mondott nemet.

Szabadi a civil életet választotta, Németországban telepedett le, ma is ott él.

Klubjai: Csokonyavisonta (1974-79), Sellyei Ví­zügy (1979-81: ? NB II-es bajnoki / 20 gól), FTC (1981-86: 106 bajnoki / 26 gól), Vasas (1986-90: 88 bajnoki /36 gól), Beerschot (1989-90), Eendracht Aalst (1990-91), Jahn Regensburg (1993-95), Fortuna Regensburg (1995-96 – játékosedző)

Válogatott: 1988: 2 mérkőzés (Vasas)

5 hozzászólás a(z) Szabadi László: 60 bejegyzéshez

  • Nem volt beképzelt. Sellyéről ismerem.Nem volt benne semmi rossz. Szerintem most is rendes és jól él Németországban. Nem kellene hogy játékosokat hibáztassanak azért ami nem az ő mulasztásuk. Balczo megmondta mi a baj a sportban, miért nem hallgatnak rá?

  • A legjobban cselező…….magasan…..a kedvencem volt miatta jártam minden fradi meccsre…..

  • Szabadi Laci zseniális cselező-képességekkel rendelkezett, az elmúlt 30 valahány év alatt kevés ilyen képességű játékosunk volt, talán Váczi Zolit és Tőröcsik Andrást tudom emlí­teni mellette. Én fiatal vasas szimpatizánsként csak azért jártam az Üllői útra, hogy a legendás cselsorozatokat megnézzem. Emlékszem a Zalaegerszegi TE ellen a középkörből indult Pölöskei adta neki a kezdőkörben a labdát és végigcselezte a pályát, jobbra balra dőltek az emberek, mindenkit kicselezett akit lehetett és még a kapus mellett is elhúzta a labdát és három méterről, mikor a kapus is feküdt már fölé rúgta. Szabadi Lászlót én az elmúlt 35 év legjobb magyar labdarúgójának tartom. Nem véletlen az, hogy a régi weboldalamon is a legjobbak között van a fényképe Denilson de Oliviere, Futre, Garrincha,Törőcsik, Djalminha, Leon Francisco Gallardo “Paco”, és az aranylabdás Stanley Matthews mellett. Én a magam amatör szintjén szintén cselezőjátékos voltam/vagyok, a foci pedig csapatsport, í­gy különösen nehéz, de megértem külön teher ez, főleg ha elhibázol egy cselt, Meglátásom, hogy a jövő focija a cselek fejlődésével egy cselcentrikusabb, atletikusabb és a cselek és passzok különös keverékéből fog állni majd. üdv Roland

  • Szabadi László kivételes cselező-képességgel rendelkezett, olyan szinten mint Törőcsik András vagy később Váczi Zoltán. Ezen a három játékoson kí­vül nem is nagyon tudok emlí­teni senkit sem, aki ennyire zseniális volt ebben a műfajban. Lehetett volna világklasszis is belőle és én úgy látom, hogy méltatlanul mellőzték a válogatottból. Én kizárólag azért jártam ki az Üllői útra fiatalabb koromban Vasas szimpatizánsként az FTC mérkőzéseire, hogy Szabadi Laci legendás cselsorozatait megnézzem, mivel én magam is a magam amatör szintjén cselgép voltam, í­gy tudom azt hogy menniy megpróbáltatással és elnyomással jár ez egy csapatsportban. Amikor 35 évesen a Szegedi Első Betonnál jelentkeztem próbajátékra, mellesleg amatör futóként, a többiek panaszkodva rohantak az edzőhöz, hogy még a saját csapattársát is kicselezte, hát igen sokszor akkora a kavarodás, el is tanácsoltak 😀 Én mindneképpen az elmúlt 30 valahány év legjobb magyar futballistáját tisztelem benne a mai napig.

  • Hát, azt hiszem, “Csávóban” is sokkal több volt, mint amit elért … de a magyar futball(ista) már vagy 40 éve ilyen … egy picit jó vagyok, egy pivcit ügyesebb vagyok, fel a nagy mellényt … ki vagyok-mi vagyok … állí­tom, hogy egy Lahm vagy egy Schweinsteiger (egyikük sem született zseni, ilyen képessgéú játékosok a ’80-as-90-es években Magyaroraszágon is évente százával születtek!!!), szóval, állí­tom, hogy akkor húzta meg aí­zt a bizonyos sisakszí­jat, akkor kezdett el még többet, még keményebben edzeni, amikor közölték vele, hogy valami lehet belőled … a magyar “tehetség” ekkor kezdi elengedni magát … Kár, hatalmas kár Cesávóárt isd,és a több száz, több ezer, azóta sehova sem jutó, jelenleg tán kukázó vagy kocsmázó “csávóért”, akik ebbe nőttek bele … eltelt vagy 30 év, a magyar futball 2 tényezőben lényegesen előrelépett a “szürke” ’80-as évek óta: a hajzselé és a tetoválás mennyisége … mondjuk, ilyen embereket pályára nem engednék … akinek EZ a lényeg, az MÁR nem lesz futballista, mert nem a JÁTÉKRA koncentrál …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ