Szabó Antal

Szabó (Steinbach) Antal (1910. szeptember 4., Soroksár – 1972. április 18., Nürtingen), a Hungária FC kapusa (1930-40: 176 bajnoki; két bajnok-, és egy kupagyőztes csapat tagja), 1932 és 1939 között 42 mérkőzésen őrizte a válogatott csapat hálóját. Tagja volt az 1934. évi világbajnokságon szerepelt, valamint az 1938-as világbajnokságon ezüstérmet nyert magyar együttesnek. Az MTK örökös tagja.

Minden idők egyik legkiválóbb magyar kapusa volt. Kivételes ruganyosság, reflexek, vakmerőség, biztos labdafogás és határozott kifutások jellemezték játékát. A védelem munkáját karmesterként irányí­totta. A tizenegyesek biztos végrehajtásával szintén kitüntette magát. Kivételes képességei azonban gyakran könnyelműsködésre, pózolásra késztették. Jó kedélyű sportember volt, aki a pályán is szí­vesen mókázott. Néhány alkalommal túlságosan kockázatos kifutásaival — egészen a félpályáig! —, a mezőnyben bemutatott „hangulatos” cselezgetésekkel (!!) és felszabadí­tó fejesekkel(!!!) tette próbára a nézők idegeit a “Bohóc”. Kivételes sportbéli tudását azonban nem lehet elvitatni. A zömök termetű fiatalembert pályafutásának delelőjén kontinensünk legjobb kapusai között emlegették. Sok nagyszerű teljesí­tménye közül az 1936. április 5-én, az Ausztria elleni mérkőzésen (5:3) nyújtott játéka a legemlékezetesebb. 1934 márciusában, a magyar—bolgár találkozón (4:1) egy tizenegyest kivédett. 1956 után külföldön élt.

(Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak valamint az MTK kiadványainak és a magyarfutball.hu felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

05.19.20:15 M4 Sport
OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ