Varga Zoltán

A vereséget ki lehet heverni, de ha feladja az ember, magából is elveszí­t valamit. Talán éppen a következő győzelem feltételeit.

Az ötvenes évek elején gyerek­zsivajtól hangos a belvárosi Károlyi-kert. Tí­zen-húszan ját­szanak naphosszat egymás el­len, két csapatban, és a gyer­kőcök között feltűnik egy nyolc-kilenc éves forma vé­konyka kisfiú. Ördöngösen bá­nik a labdával, a rendszerint ott bámészkodó úr meg is szólal egy nap: „Nini, ott a kis Pus­kás!”

A kis Puskás hamarosan már nem a Károlyi-kertben, hanem a Ferencvárosi TC ed­zésein bukkan fel Hajabács Géza csapatában. Az FTC ifjúsági együttesében Németh Miklós és Rátkai László között középcsatárt játszik. A zöld-fehérek leglelkesebb hí­vei már ekkor gyakran hasonlí­tják a kis Varga mozgását, cseleit a klub hajdani sokszoros válogatott játékosához, Kocsis Sándoréhoz.

1957 szeptemberében az alábbi sorok jelentek meg Lakatos György tollából a Képes Sportban:

“Hatvankilenc gyerek… Ahány, annyi féle. Egyszerű számtan alapján hat csapatra való és három tartalék. De hát itt nem egyszerű számok a gyerekek. Ez mind szép és jó dolog, de lesz-e belőlük futballista? Lesz! Van közöttük egy tizenkét éves gyerek — Varga Zoli a neve, — bámulatosan jól bánik a labdával.”

Hajabács Géza bácsi csapatában (fotó: vargazoli.hu)

1961 nyarán Tátrai Sándort Mészáros József váltja a kispadon. A zöld-fehérek elindulnak bolgár túrájukra Albert nélkül. A középcsatár posztján bemutatkozik az ekkor még csak mindössze 16 és fél éves Varga. A csapat ugyan vereséget szenved, de az ifjú kölyökképű hözépcsatár góllal debütál zöld-fehérben. Még júliusban, a Csepel ellen bemutatkozik az élvonalban, majd először 1961 szeptember 23-án (Ú. Dózsa – Ferencváros 2:1) szerepel együtt Alberttal ebben a csatársorban: Kökény, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi. A Képes Sport ennyit í­r róla: “Varga, a fiatal középcsatár igyekezett, de a lövései nem sikerültek, egyébként együttesének egyik leghasznosabb tagja volt”.

Ennek ellenére kimarad a csapatból. Következő fellépésig egészen ’62 tavaszáig várnia kell. A chilei világbajnokság idején rendezik a KK találkozókat, ahol a válogatottak távollétében gyengélkedő Ferencváros találkozóin mindvégig a pályán van, de az őszi bajnokikon mindössze négyszer kerül be a csapatba, és egy gólt szerez.

1963. május 12-én Tatabányára látogat a Fradi. Orosz végleg a fedezetsorba kerül, mí­g a 18. életévét betöltött Varga lesz a jobbösszekötő. Alberték simán nyernek 3:0-ra, Varga lövi a harmadikat. “Varga egy pompás góllal is bizonyí­totta képességét. Persze még nagyon sokat kell tanulnia, hogy állandó tagja legyen a nagycsapatnak” – í­rta róla a Képes Sport tudósí­tója. A tavasz hátralévő mérkőzésein már végig a pályán van, í­gy tizenegy találkozóján szerzett négy góljával veszi ki a részét a bajnoki sikerből.

Az a bizonyos gól az SBTC ellen

1963. november 7-től (ez a dátum Juhász Pistának sem lehet közömbös, hiszen első bajnokiján mindjárt négyet vágott a Pécsi Dózsának) huszonkilenc meccsel és öt góllal a háta mögött már vitathatatlan és megkérdőjelezhetetlen helye van a zöld-fehérek csatársorában.

1964-ben a válogatottban is bemutatkozik. A spanyolországi kontinensbajnokságon, a bronzéremért 3:1-re verik a dánokat Novák hosszabí­tásban lőtt két góljával. Lakat dr. tokiói csapatába is meghí­vót kap. Marokkó ellen még a pályán van, majd Csernai kerül a helyére, aki remek teljesí­tményének köszönhetően (első meccsén négyet rúg a jugoszlávoknak) bent ragad a csapatban, í­gy Varga már nem lép többet pályára az ötkarikás játékokon. A Fradival második bajnokságát nyeri, 25 mérkőzésen hétszer iratkozik fel a góllövőlistára. Az idény tizenegyének első számú jobbösszekötője.

A VVK győztes gárdában három találatot (a Wiener SC elleni 2:1 alkalmával a győztes gólt) jegyez tizenkét mérkőzésén. A bajnoki ezüstérmes gárdában 22 mérkőzésén hatszor eredményes.

1966-ban az áprilisi örökrangadón a mezőny legjobbjaként az Ő utolsó percben fejelt góljával veri a Fradi a kék-fehéreket. Az angliai világbajnokságra utazó csapat tagja, de pályára nem lép. A szezon végén újra “csak” ezüstérem a Vasas mögött. Varga 21 meccsen kilencszer eredményes, közte mesterhármast lő az SBTC ellen.

MESTERI HÁRMAS

 

Varga jó labdát kap Al­berttól, maga elé teszi és bal lábbal, nagy erővel a bal alsó sarakba bombázza. A szinte a fű alatt surranó labda a bal kapufa belső lapjáról patan a hálóba.

A nézősereg tapsol. Ilyen szép, 16 méterről lőtt gólt valóban ritkán látni manap­ság.

Tizennégy perc telik el. Ka­rába csí­pőmagasságban be­ad, Varga – úgy két méterrel a 16-oson belül – a kapunak félig háttal állva, magasra felugrik, s hanyattvetődve, jobb lábbal, óriási gólt lő. A labda a jobb kapufa mellett védhetetlenül, élesen vágódik Szőke hálójába.

Káprázatos lövés, minden 10 évben látható gól. A szur­kolók már nem tapsolnak, ha­nem szinte tombolnak örö­mükben. S Varga a második félidőben harmadik fajta gól­lal jelentkezik: Fenyvesi szögletrúgásából, a kapunak ol­dalt állva, mintegy 6 lépésről, mesteri módon küldi a labdát fejjel a jobb sarokba.

Taps és viharos ünneplés. És mindegy, hogy az í­ratlan szabály mit mond (három egy­más utáni gól jelenti-e a mesterhármast, vagy akkor is mesterhármas, ha közben má­sik játékos is gólt szerzett), a lényeg: három mesteri gól, amelyek utólag, hetekkel a vi­lágbajnokság után is bizo­nyí­tják: Varga Zoli nemcsak a Ferencvárosnak, hanem a vá­logatottnak is a legnagyobb értéke lehet.

(Szűcs László, Képes Sport)

Horváth Api, Páncsics, Havasi, Varga Zoli, Fenyvesi dr. egy bolognai mérkőzés előtt (fotó: Lakat T. Károly gyűjteményéből)

1967: Újra bajnok a Fradi, Albert aranylabdás idényt tud a hát mögött és Varga is legeredményesebb idényét tölti el zöld-fehérben. Minden bajnokin (akárcsak Páncsics) pályára lép és tizenötször a gólvonal mögé juttatja a bőrgolyót. Az év csapata í­gy fest: TamásKáposzta, Mészöly, Szűcs, Páncsics – Göröcs, Rákosi – Bene, Varga, Albert, Farkas.

Mesternégyes a Tatabánya ellen (is)! (fotó: Labdarúgás)

1968-ban a VVK sorozatban négyszer eredményes (a Bologna ellen győztes gólt lő), tizenegy találkozón, majd a döntőben egy góllal alulmaradnak a Leeds Uniteddel szemben. Igaz addig Varga szépen termeli a gólokat, tizenkettőt lő húsz meccsen az idényben. Kétszer is négy találatig jut: először a Szeged, majd a Tatabánya sí­nyli meg a “Varga Zoli Focisulit”. Félidőben ismét helyet kap az év csapatában, egyedüli ferencvárosi támadóként. Szeptember 7-én még eldönti a leendő hazai csapata elleni (Ferencváros – Bp. Honvéd 1:0) rangadót, majd nyolc nap múlva utoljára húz ferencvárosi szerelést Székesfehérváron.

Elment, mert úgy érezte, hogy mennie kell…

Aztán az olimpiai csapattal Mexikó felé veszi az irányt …

Varga 24 éves korára majd mindent elér, ami célja lehetett gyerekkorában: nyolc ferencvárosi idénye alatt ugyanennyi bajnoki érmet nyer, közte négy bajnokcsapat tagja, a VVK-ban háromszor jutnak el a legjobb négyig, közte kétszer a döntőig, amit 1965-ben meg is nyernek Torinóban. 1964-ben Európa bajnoki bronzérmes és olimpiai bajnok.

*

Lelépése után Varga neve szitokszónak számí­tott a magyar labdarúgásban. Nevét elvétve emlí­tik, jellemzően negatí­v fennhanggal. Legközelebb tizenhárom év múlva láthattuk itthon …

1981 áprilisában újra itthon. Szűcs, Varga és Novák. Mellettük Monostori. (fotó: Lakat T. Károly gyűjteményéből)

A közben eltelt 13 esztendő csupa kaland, csupa vándorlás volt Varga Zoli szá­mára – kevés sikerrel. Merthogy disszidálása után két évig nem léphetett pályára; a hetvenes évek nagy port kavaró Bundesliga-bundabotrányának egyik érintettjeként eltiltással és pénzbüntetéssel sújtották; az Ajaxban (eredetileg Johan Cruyff helyére igazolták) mindössze nyolc bajnokin szerepelt az 1973/74-es idényben; Otto Rehhagel edző gyakorlatilag elüldözte Dortmundból, és még sorolhatnánk. Másfél évtizedes külföldi pályafutása során csupán az 1970/71-es nyugat-berlini idénye, a Borussia Dortmundnál eltöl­tött második szezonja (1975/76), no meg rövidke, háromnegyed éves aberdeeni időszaka (1972/73) volt méltó zsenialitásához. Mert zseni volt, nem vitás, a magyar labdarúgás egyik utolsó zsenije. Mindent elmond az Antal-Hoffer szakí­rói szerzőpáros 1969-ben ve­le kapcsolatban papí­rra vetett gondolata: „A legtöbbet í­gérő ifjú te­hetségek egyike volt.”

*

Labdarúgó pályafutása lezárása után edződiplomát szerzett a Kölni Labdarúgó Főiskolán, kisebb német csapatoknál tevékenykedett. Civilben biztosí­tási ügynökként dolgozott.

Friedmanszky, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi (fotó: Szántay Balázs)

1991 szeptemberében még a Császár 50. születésnapjára látogatott ismét Budapestre. Öt év múlva végleg hazatért a legendás nyolcas és a Ferencváros szakvezetője lett.

Huszonkilenc bajnokin ülhetett a Fradi kispadján, majd mennie kellett. Hogy miért számí­tott sikertelennek egy olyan edző munkája aki a pontok közel 74%-át begyűjtötte (ennél jobbat utoljára dr. Lakat Károly produkált még 1968-ban) azt senki sem firtatta. Dolgozott a Honvédnál, Diósgyőrben, Győrben és Dunaújvárosban. A Fradinál elért bronzérme mellett a Dunaújvárosnál ért el sikereket, miután feljuttatta a csapatot az élvonalba az 1998/99-es idényben.

*

Varga Zoli a futballpályán élte az életét és ott is hunyt el: 2010. április 9-én játék közben esett össze a zuglói Danuvia pályán.

video
play-sharp-fill
video
play-sharp-fill

(Hegyi Tamás í­rásának felhasználásával)

34 hozzászólás a(z) Varga Zoltán bejegyzéshez

 • A “ha” nem játszik a sportban. Mégis eljátszom a gondolattal, hogy ha Zoli nálunk marad, a CSÁSZÁR nem sérül meg súlyosan ’69 júniusában, ha ugyanannak az évnek a végén nem távozik Szűcs Lajos… Kű Lajossal tovább erősödve bombacsapatunk lett volna. úgy gondolom, persze ezt bizonyí­tani nem lehet, két-három bajnoki cí­m “bennünk maradt”. Azért az “utódok” is nyertek négy MNK-t, egy bajnokságot a ’70-es években. ’75-ben KEK-döntősök voltunk, a Liverpool és a Zvezda kiverésével. Balszerencsés körülmények között maradtunk le ’72-ben az UEFA Kupa fináléjáról. Két kihagyott 11-es miatt kiestünk az elődöntőben. Azért í­gy sincs okunk szégyenkezni, 1977-ig mindig a dobogón végaztünk. A fradistáknak óriási szerepük volt abban, hogy 1972-ben bejutottunk az EB-n a legjobb négy közé, ugyaneóabban az évben olimpiai ezüstérmet szereztünk és hogy 12 év kényszerű távollét után kijutottunk a ’78-as világbajnokságra.

 • Egyszerűen MINDENT tudott a futballról.

  • Igen. Túl sokat is. Keplert, Galileit is majdnem megégették, mert TÚL SOKAT tudtak … 🙁
   Azt hiszem, Zoli is egy Bach, Mozart, Bartók volt a maga világában … imádták sokan, de mire MEGÉRTETTÉK, addigra elment az élet … TÚL SOK VOLT Zoli! Ajtóstul tört be mindenhova, akár igaza volt, akár nem, öntörvényű volt, mint minden zseni, az élet bármely területén … Szerintem sok mindenben nem neki volt igaza, de túl erős egyéniség volt ahhoz, hogy ezt valaha is elismerte volna … ejtettem már róla én is néhány kritikus szót, de, remélem, L.I. kispufi is egyetért velem: Esterházy után szabadon: amikor “vargazoli” elkezdett futballozni, onnantól kezdve még a Föld is másként forgott … EZ a lényeg!Sajnos, én az igazán nagy varázslatokból kimaradtam … emlékszem ollózós gólra, fantasztikus cselekre, de olyan kicsi voltam … más kérdés, hogy 4-5 éves óvodásként is dülledt szemmel bámultam a TV-t, ha Fradi-meccs ment …

   • A pályán nem láttam, más kérdés, hogy a Császárt se. Zsenialitásuk, a Fradiért játékosként tett teljesí­tményük nem vitatható el í­gy se. Amit azonban a pályafutásuk utáni tettek, az ugyanúgy életük és karakterük része, ami vagy hozzátesz a nimbuszhoz, vagy elvesz belőle. Ez a nem mindegy. És persze a személyes emlék, ez meg már a nekünk rendelt kor, amiről nem tehetünk, hogy nekem mint tapasztalat ennyi jutott belőle. így aztán nem tudom máshogy megí­télni őt.

 • Én hiszek abban, hogy aki január 1-jén született, az valami kivételes képességgel áldotta meg a teremtő. Lsd.: …”Bocskai István, Petőfi Sándor és Varga Zoltán”… a neveket sorolhatnám.
  Varga Zoli zseni volt, minden tudott a labdával, igaza van lacimadarnak!
  Aki látta vargazolit focizni az elismeri a NAGYSÁGÁT.
  Ui: bár ma lenne a fradinak egy Vargazolija, magával vinné a csapatot, zsinórban nyernénk a bajnokságot.
  Nyugodjék békében.

  • Igaz … ha ma élne, és megkapta volna a lehetőséget, kb. “minimum” egy Iniesta lenne … akinek imádom a játékát, született zseninek tartom (akár Xavit), de ma már Magyarországon sem tudják, hogy ilyen karmestert legalább 3-at láthatott a magyar publikum (már, aki elég szerencsés volt, hogy időben szülessen :-DDD) … Bozsik, Varga és talán Göröcs … jó, a Titi lehet, hogy “csak” egy Özil vagy Modric volt … nem ŐT bántva, csak a maiaknak, akik nem láttak VALÓDI (magyar) futballt, próbálom magyarról magyarra fordí­tani!!!! :-)))

 • Ma lenne 72 éves a futballtörténelem egyik legnagyobb zsenije … és 72 évesen is elkápráztatna bárkit, beleértve a legnagyobb sztárokat.

 • Isten áldja Varga Zoltán emlékét ezen a szomorú napon! Soha nem feledem, hogy ő hozta vissza az igazi fradizmust a stadionba ’96-ban és vele együtt ment el ’97-ben. Nagyon sajnálom, hogy soha többé nem tudott a Fradiért tenni.

  • Nono. Zseniális focista volt, edzőként is emlékezetes meccsekkel, de örökre megosztó személyiséggel. Te talán rajongtál érte. Más meg nem. Nyugodjék békében.

   • Annyiban volt megosztó, hogy amikor őt undorí­tó módon eltávolí­tották, a fél stadion nem járt ki többet. Jellemzően azok nem rajongtak érte, akik a Fradiból akartak élni és nem a Fradiért.

    • Ahogy Imre bátyánk mondja, egy meccs, de annyi meccsélmény, ahányan látták.
     Hát akkor egyetlen karakter, de annyi megí­télés, ahányunknak véleménye van róla. Nekem Telek Manci eltávolí­tása és utána évekig űr a védelem közepén, Krolokkal, Forraikkal, Vámosikkal, megannyi, khm, majdnem-zsenivel. Mint igazi fradizmus.

     • Egyet értek veled. Varga Zoli vitathatatlanul zseni volt a futball terén -- de Isten irgalmazzon azoknak, akik kénytelenek velük együtt élni vagy dolgozni. (Családi tapasztalatból í­rom, de hogy kire-kikre vonatkozik a családi tapasztalat, az nem tartozik ide.)

 • A mi van,Nem tetszik az igassagert elnezest kerek!!!!!!Azt hittem amit leirtam nem jelenik meg.En amikor eltiltottak sirva fakadtam…. Egy ilyen jatekost eltilatani,Halalos bun.Amilyen jatekos o volt csak Messi es Ronaldo,Ronadinhoeval lehet osszehasonlitani.

 • Zoli,Oriasi Jatekos volt.Egy evel fiatalabb volt mint en.En meg edzomeccsekre is kimentem miatta.Azt hiszem1967-ben lehetett , a BEAC palyan jatszott a Fradi edzomeccset januarba a palya levolt takaritva a hotol.Vezettek mar az elso felidobe vagy 8-10 gollal ugyhogy a masodik felidobe az aszok,a lelaton ultek.A masodik felidobe a tartalek csapat jatszott.A Varga Zoli egyedul jatszott az elso csapatbol.Szerintem o egy igazi profi volt.Azert is ment el.O nem felt a kihivasoktol.Tisztaba volt a tudasaval.Balszerencses ember volt.Abban az idoben sajnos,idegen jatekos se olaszba,se spanyolba nem megetett be.Ot nemetorszagba vinni oriasi hiba volt.A Kikers Offenbach tulajdonosa buktatt meg a Gergelyt,a Rudi Packet,es a Vargat.Ismerem a storit en akkor pont Belgiumba es Francia orszagba eltem.Ismertem a managert aki a Zolit es a Nagy Antalt levitte az Olimpique Marsellybe.Amennyibe,ha Zoli olaszba vagy Spanyolba kerul.milliokat kereshetett volna.Mint futbalista szerintem igazi profi volt.

 • Varga Zoltán! VARGA ZOLTÁN! A “vargazoli” … sí­rtam, amikor bemondta a rádió, hogy disszidált, másnap suliba sem akartam menni … De azt az érzést, amit százezrek, milliók érezhettek akkoriban, Esterházy Péter sokkal szebben megí­rta … Lesz még olyan játékosunk valaha, akinek a távozása ilyen megrendülést, ilyen emóciót vált ki??? Micsoda játékos volt!

 • A jó játékosok mindig elbuktak valami egyszerű dolgon. A Zoli is vesztes maradt legtöbbszőr, de a tudomány amit megszerzett az ővé volt. Ha a Flórival ketten támadhattak volna, de a ha az ha maradt. Brilliáns csapatunk lehetett volna / FTC / Kár volt a disszidálás ez mindent elrontott,
  legalább a cí­m megnyerése után lépett volna le. De ez is a múlt része A Nemere pedig szégyelje magát………..

 • Én sajnos már abban a korban vagyok, hogy láttam játszani Zolit. Annyira, hogy mi nem Albert, hanem Varga Zoli miatt jártunk meccsre. Én ott voltam azon a bizonyos SBTC elleni meccsen, ahol Zoli hármat vágott. Hihetetlen játékintelligenciája volt, egyszerűen látott a pályán. Tudtuk, hogy nincs jóban Alberttel, mégis a pályán hihetetlen jó labdákkal tömték egymást. Világsztár lehetett volna, sosem volt szerencséje, vagy Németországban sem szerették azt, aki kimondja, ami a szí­vén van. Az Ajaxban teljesedhetett volna ki, ha a VB előtt nem jön a felső utasí­tás, hogy a holland válogatott keret tagjainak játszani kell a bajnokikon, és, hát Zolit Cruiff posztjára szerződtették. A legnagyobb magyar futballista tehetség volt! Nálam nem csak tehetség.

  • Igen,sok nagy befutott sztár árnyékában ott volt egy zseni,aki nem érvényesült,í­gy volt ez pl.Puskás és Kocsis esetében is. Kocsisról apámtól tudom,hogy jobb volt,mint Puskás,Vargáról pedig saját szememmel győződtem meg ugyanerről,én sem Albert miatt jártam a meccsekre,a felejthetetlen élményt Varga Zoli nyújtotta !

 • Tanulsí gos szí munkra külföldön, hogy milyen népszerû is lehetett Varga Zoltí n Magyarorszí gon.

 • Varga Zolinak mindenben igaza volt a Fradival és a magyar focival kapcsolatban. Ha hagyják dolgozni, nem itt tartana most a focink. Többet tudott az edzősködésről, mint az összes többi magyar edző együttvéve. Annak idején az lett volna szerintem a legjobb megoldás, ha megteszik a Fradinál teljhatalommal az utánpótlás élére. Koromból kifolyólag sajnos nem láthattam játszani, de nekem az ő személye egyet jelent a valódi Fradizmussal.

 • A legkedvesebb Ferencvárosi játékosom volt, sohasem felejtem el Zolit!
  “Valahogy mindig félúton”…

 • Három dolgot sirattam meg igazán. 1./ Cliff Richard és a Shadows külön vált. 2./ Feloszlott a Beatles. 3./ Zoli külföldön maradt. Egy ország /a Fradi drukkerek biztosan/ sí­rt velem együtt.

 • Csak edzőként ismerhettem, de állí­tom: többet hozott vissza fradizmusból mint amit addig bárhol máshol megtapasztaltam.
  Hiába ekézték, szerintem edzőként is kiváló volt, csak egyszerűen megelőzte a korát (legalábbis itt, Magyarországon). Iszonyatos veszteség, élete végéig a Fradinál kellett volna dolgoznia az utánpótlás vezetésében.
  Nem élt eleget, ma lenne csak 69 éves. Az igazi fradisták sosem felejtik el Zolit.

  • Tökéletesen igazad van, én minden pénzt megadtam volna azért, hogy Varga Zoli az összmagyar utánpótlás, vagy a Fradi-utánpótlás “supervizora”, egyszemélyes főfelügyelője legyen… aki megtaní­tja a gyerekeket cselezni, lőni, passzolni… ami a futball lényege… mert a magyar futballista “csak” ezeket nem tanulja meg… Kubatov Úr! Még féltucat másodosztályú holland játékos béréből nem lehetne Nyilasit, Ebedlit, Détárit, Törőcsiket(!) -- igen, a Törőt!- úgy megfizetni, hogy hetente kétszer lemenjenenk az összes Fradi-utánpótlás csapathoz, és a fentiekre taní­tanák őket???? Annyian elmondták már: a magyar póló azért van majd száz éve a világ élvonalában, mert a Komiban, vagy a csasziban vagy a Hajósban együtt úszkál egymás mellet a 80 éves, az 50 éves, a 30 éves olimpiai bajnok és a 8-10 éves kiskölyök, akit spontán, önzetlenül a LEGNAGYOBB BAJNOKOK taní­tgatnak… Hát, ennyi…

 • Fiatal korom ellenére ismerhettem személyesen, ami nagy ajándéka az életemnek!
  Rengeteg, számtalan emlék tódul a fejembe! Például az, amikor 1996 őszén “lila vérű” Édesapám a Fradinak drukkol a Fradi-Újpesten. Indok: “nehogy a Varga Zoli csapata kikapjon!” Vagy az, amikor Dunaújvárosban 2-1-re legyőzték Nyilasi Fradiját, Nicsenko két góljával. Vagy az, amikor egy miskolci étteremben -- közös, baráti vacsoránk alkalmával -- lerajzolja a taktikai hadrendet, amelyben játszaniuk kellett volna! (Ekkor a Diósgyőr edzője volt)
  De legemlékezetesebb mégis az, amikor “Valahogy mindig félúton” cí­mű könyve megjelenése után bő fél évvel felhí­vott és a következőket mondta a telefonba: “Attila, itt van előttem a lista, hogy kinek szeretnék tiszteletpéldányt adni a könyvből. Már szinte mindenkinek oda tudtam adni, csak neked nem! Mikor tudunk találkozni?”
  Beleborzongok, ha arra gondolok, hogy meghalt! Hiába, hogy három éve volt, máig nem hiszem el, nem is tudom feldolgozni!
  Sosem felejtünk, VARGA ZOLI!!!!

 • Halottról vagy jót, vagy semmit!
  Szerencsés helyzetben vagyok mert láttam Vargát futballozni, szerelmese voltam a játékának.
  Csak felsőfokban tudok beszélni róla. Brilliáns technika, kiszámí­thatatlan cselezőképesség,
  abszolút kétlábasság és a legendás Fradi szí­v jellemezte játékát.
  Úgy tudom hogy a Honvédhoz kellett volna igazolni ezért is disszidált, igaz akkor még ezt nem tudtuk. Mikor kintmaradt gyászolt az egész Ferencváros, a Herthánál Magyar csárdáskirályként ünnepelték.
  Lehet hogy az elfogultság is beszél belőlem de Varga Zoltán játékát leginkább úgy tudnám jellemezni jó értelemben hogy Beckham és Messi keveréke volt.
  Nekem elhihetik hogy nagyon jó futballista volt.

 • Apám csak felsőfokban beszélt róla….
  Aztán láttam, amikor hazajött és focizott egy kicsit az Üllői úton egy emlékmeccsen. Nyilasi ( az én bálványom, mint apámnak “A Zoli” ) átengedte a 8-as mezt neki és azt tapasztaltam mintha az apám ülne minden széken. Minden idősebb ember felsőfokon beszélt róla…
  Azóta én is…

  Laci

 • Nyugodjon békében Varga Zoltán! Én 96 nyarán, 8 évesen kezdtem el figyelemmel követni a focit, legalább is legrégebbre azokra az időkre emlékszem vissza, igy nem meglepő, hogy nekem Varga Zoltán máig a kedvenc edzőm. Mindenben igaza volt, amit a Fradiról és a magyar fociról mondott. Igaza volt abban, hogy Lisztesnek legalább egy évet még itthon kellett volna játszania. A 2000-es bajnok Dunaferr alapjait ő rakta le, ő csinált belőlük csapatot. Feljutottak vele az NB1-be, utána újoncként vele 5. lettek, következő évben meg a faszrajzos, pacsizós Egervári learatta a babért. Igaza volt abban, hogy Lengyel Ferencre már nem lehet épiteni a Dunaferrt, mert már öreg, csak csereember legyen, Setétvári nem igy tett, ha Zoli marad az újvárosiak edzője, benn vannak szerintem a BL csoportkörben. Igaza volt abban is, hogy az U20-as vb bronzérem semmit nem ér, meg abban is, hogy az angolok csak tesztcsapatnak használják imádott klubunkat. Szegényt kicsinálta az egész magyar futballközeg. Isten nyugosztalja Varga Zoltánt! Ja és örök hála a Newcastle ellen meccsért!

 • Zseni volt, kölyökkorom nagy kedvence, szuperklasszis, de az emberi faktor megakadályozta kiteljesedését. A fél ország sí­rt, amikor kinnmaradt (én biztosan, másnap iskolába sem akartam menni). Hol van ma ehhez fogható a világon? Talán csak CR vagy Messi tudna hí­veiből hasonló érzelmeket kiváltani. Azonban ne felejtsük el, hogy becsapta az országot, a Fradit, többmillió rajongóját. Zoli szerint mindig a világ, mindig a “mások” voltak rosszak, de 27 éves korára örökre eltiltották Magyarországon, az NSzK-ban és Franciaországban, 2 évre az egész világon. Azért ez nem semmi, talán ez is rekord, ha szomorú is. Igaz lehet, hogy Puskás és Kocsis szintű játékos lehetett volna (illetve az volt), de valamit (mindent?) nagyon rosszul csinált. RIP V. Zoli

 • Nagyszerű összeállí­tás Zoliról. Én csak a videókról láttam játszani, de apám kedvenc játékosa volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.10.15::30 M4 Sport
OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ