Vincze Géza: 75

Vincze Géza

Az Ferencváros játékosa, majd edzője. Tanári, pszichológus és közgazdász diplomával is rendelkezik. Négy nyelven beszél: angolul, franciául, oroszul és arabul. Huszonhét évet dolgozott a Fradinál. Ezalatt 89 éljátékost, közülük 21 válogatott játékost nevelt ki. Tí­z évet edzősködött arab klubokban.

Otthonról hozta a Ferencváros szeretetét. A középiskolai éveiben döntötte el végérvényesen, hogy sporttal fog foglalkozni.

Huszonnyolc éves koráig játszott, majd megsérült. Rögtön az utánpótlásban kezdett el dolgozni. Első taní­tványai között volt a 12 éves Zsiborás. Zsigától – Lisztesig számtalan játékos került ki a kezei alól.

Vincze Géza két fél szezonon át ült a Fradi kispadján. 1984 tavaszán – 14 éves edzői múlttal a háta mögött – Novák Dezsőtől vette át a bajnoki tabella 12. helyén álló csapatot és maradt is a nem túl előkelő helyen az idény végén. ’85 tavaszát is vele kezdte meg a Fradi, de az MTK-VM elleni vereség után felállí­tották a kispadról. Helyét egy korábbi Vasas-legenda, Sárosi Lászó vette át.

Természetesen, ha csak a helyezéseket nézzük, akkor Vincze Géza nem számí­t sikeredzőnek. De az igazsághoz tartozik, hogy remek nevelőmunkát végzett az utánpótlásban. Nála mutatkozott be: Répási, Fischer, Dukon, Keller, Pintér, Zsinka, Szeiler valamint az FTC történetének egyik legfiatalabb játékosa: Limperger Zsolt (16 éves és 27 napos volt a debütáló meccsén).

A Fradiból Algériába ment vezetőedzőnek, ahol egy ezüstérmet és egy bajnoki cí­met nyert csapatával. Külföldön további négy csapatnál volt vezetőedző. Irakban újabb bajnoki ezüstérmet nyert az általa trení­rozott gárda.

1999 és 2001 között a Haladás vezetőedzőjeként tevékenykedett a magyar elsőosztályban.

Bicskei Bertalan nyilatkozta róla:  – Az, hogy az ifi válogatott kinőtte magát ebből a környezetből, az a korosztályombeli edzőknek volt köszönhető. A nagy nihil közepette valahogy minden egyes NB I-es csapatnál egy markáns ifi edző jelent meg: A Pécsnél a Garami Józsi, Zalaegerszegen Szabó Rezső (isten nyugosztalja), Szombathelyen Rátkai Laci, Győrben Gunyhó Ferenc, Honvédnál Vági Pista, Vasasnál az Antal Peti, Újpesten Kaszás Gabi és Varga Pista. Nyí­regyházán Kovács Jancsi, Fradinál Vincze Géza – akit soha nem ismertek el, de azt kell, hogy mondjam az én életem egyetlen edzője, akit soha nem tudtam megverni a csapatommal. Ő mindig olyan játékosokat tudott összeszedni, mint Koch Robi és kortársai, akik folyamatosan mentek fel a nagycsapatba. Remek együttesei voltak. Ilyen ambí­ciózus edzők voltak akkoriban és rivalizáltunk. Ennek az lett a vége, hogy ilyen-olyan módon, de jól edzett gyerekek kerültek fel. Amikor átvettem az ifiválogatottat, ebből az Ő munkájuk is kezdett el gyümölcsözni.

5 hozzászólás a(z) Vincze Géza: 75 bejegyzéshez

 • Szerintem az a fajta szakember, aki jó EDZŐ, de csődöt mond, mint VEZETŐ EDZŐ. Ha nem vállalja el a nagycsapatot, sokkal több elismerésben lenne (lett volna) része. De persze a csábí­tásnak ki tud ellenállni? Aztán vagy belebukik, vagy nem…

 • Valljuk meg; ha 1985. március 25-én, az MTK-VM -- Ferencváros (1-0) mérkőzést követő napon nem rúgják ki Vinczét -- a közönség azon a meccset üvöltve követelte, hogy “Vincze takarodj!” -- akkor megesett volna velünk az a csúfság, hogy a pályán elért eredmények miatt esünk ki az NB II-be! Ebedli Zoli elüldözése is az Ő nevéhez fűződik! Később MSZP-s önkormányzati képviselő lett belőle Budapest XII. kerületében, ez sem éppen egy pozití­v dolog Vele kapcsolatban! Én nem tudok egy ilyen embernek boldog születésnapot kí­vánni, sajnálom!

  • tényleg nem mondható el sok jó róla (a “bűnlajstrom” számomra is megvan), de akkor is a Fradiért dolgozott, tette a dolgát, amennyire tudta, ennyit ne tagadjunk el tőle -- és ezért nem esik nehezemre boldog születésnapot kí­vánni neki.

   • A “pedigréje” alapján -diplomák, nyelvtudás stb. -- nem akármilyen kvalitású ember lehet … ha megnézzük, hogy kiket adott fel a nagycsapatnak, akkor U-edzőként sem lehetett akárki … belefogott ő is egy esztelen koncepcióba (valószí­nűleg vezetői elvárásra, vagy nyomásra!), amit kb. 40-45 éve “fiatalí­tásnak” neveznek a magyar futballnak nevezett kabaréban … igen, az ősvasasos Sárosi Laci bácsi kellett ahhoz, hogy akkor bennmaradjunk … A világ minden részén azt jelenti a fiatalí­tás, hogy folyamatosan figyelik, az adott poszton a klasszis 28-30 éves játékos mögött ki az a 25-26, 21-23, 18-19 éves, aki majd megfelelő pótlást fog jelenteni … nálunk meg azt (ld. Várhidi szöv. kapitányságát), hogy kiöntjük a fürdőví­zzel a gyereket, mindenkit berakunk, aki “fiatal” … hol van ma Filkor, Bori, Hrepka, Vass Á., akik szinte előbb voltak válogatottak, mint NB I-esek? Az egészet azért használják takaróként a “magyar futballban” Marseille óta -- emlékezzünk a “Hoffer-bébikre”!-, mert akkor újabb évekig meg lehet magyarázni a kudarcokat azzal, hogy most “fiatalí­tunk”, “új csapatot épí­tünk” …
    Vincze Gézának nem jött be a koncepciója -pedig jól kezdtünk, azt hiszem, 2 v. 3 győzelemmel-, Ebit és Gurigát pedig persze, hogy elüldözte, mert neki egy ifjakból álló hajtós, pörgős csapat kellett, akik isszák minden szavát … ezt egyébként, mint vezetői attitűdöt, meg tudom érteni … ha Ebedli Zolitól ugyanazt az edzésmunkát követelte volna (ugyanazt, természetesen), mint Pinyőtől, Kellertől, Zsinkától stb., abból öltözői problémák lettek volna …
    azért Fradista volt, még ha nem is szerencsés, tehát részemről nagyon sok boldog születésnapot kí­vánok neki!

 • Géza!
  Nagyon boldog születésnapot kí­vánok sok-sok szeretettel Dunaújvárosból a régi-régi osztálytársad.(Cuni)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ