A Fradi naptára, június 16. – A 22. bajnoki cím

tempo-naptar

Évfordulók:

50 éve született Jancula, Tibor

Mérkőzéseink ezen a napon:

1901. FTC – BSC: 5:1, NB1
1909. FTC – Törekvés: 3:0, Corinthian díj
1912. Kassai AC – FTC: 0:3, Edzőmérkőzés
1918. WAF – FTC: 2-2, nemzetközi barátságos
1927. Ferencváros – Újpest: 3-0, MK döntő
1935. AS Roma – Ferencváros: 3-1, KK
1946. Ferencváros – Vasas: 2-4, NB1 rájátszás
1963. Ferencváros – DVSC: 2-0, NB1
1965. Ferencváros – Manchester United: 2-1, VVK
1976. ZTE – Ferencváros: 1-3, NB1
1979. Ferencváros – Csepel: 3-3, NB1
1999. Ferencváros – Kispest: 0-1, NB1
2001. Ferencváros – ZTE: 3-2, NB1 rájátszás
2007. Ferencváros – Baktalórántháza: 0-0, NB2

Összes díjmérkőzés: 13 mérkőzés, 7 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, 29-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1946. Kapitány György

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1901. Békés Géza
1976. Juhász István dr.
1979. Esterházy Márton
1999. Eszenyi Dénes
1999. Fodor Tibor
1999. Lendvai Miklós
1999. Nyilas Elek
1999. Szabics Imre
1999. Telek András
2007. Kemenes Szabolcs
2007. Tököli Attila

juhasz-istvanBajnoki címmel búcsúzni a zöld-fehér meztől – egy igazi ajándék volt JUHÁSZ ISTVÁNNAK, a Ferencvárosi labdarúgás legendás játékosának. A 22. bajnoki címünket hozó 1976-ban már csak epizód szerepet kapott, de az utolsó, ZTE elleni mérkőzésen ahol eldőlt a Fradi bajnoksága, Dalnoki Jenő csereként a pályára küldte. 1975-ben még a spanyolországi tornán is a mezőny legjobbja volt. Az érte járó szép trófeát Hargitai Károly elnökhelyettes adta át az Üllői úti pálya közönsége előtt. Fontos szerepet játszott a csapat 1975-ös KEK döntőbe jutásában is. Emlékezetes, nagy játékot produkált a belgrádi elődöntőben. Mitics, a Crvena Zvezda edzője is áradozott a Ferencváros „motorjáról”: – Ha Juhász nálunk játszik, gólokkal vertük volna a Fradit! Ez a “motoros” jelző jellemezte egész pályafutását. 490 mérkőzés, 84 gól, 4 bajnoki cím. Csakúgy, mint Géczi István, a Jucinak becézett dr. Juhász István is háromszor szerepelt nemzetközi kupadöntőben (1965: VVK, 1968: VVK 1975: KEK), amit e kettősön kívül egyetlen más itthon játszó labdarúgónk sem mondhat el magáról. Az első ferencvárosi mérkőzésén, 1963. 11.07-én, ahol négy gólt szerzett, együtt játszott még Dalnoki Jenővel, aki edzőként vezette bajnoki címre a megfiatalított Ferencvárost.

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1999. Vlak, Marijan
2007. Kuntic, Zoran

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1938. Korányi Lajos

“Múlt vasárnap folyt le a két csapat küzdelme csekély számú nézőközönség jelenlétében az I. oszt. bajnokságért a csömöri-úti pályán. Mint előre látható volt, a Ferenczvárosi T. C. csapata győzött, győzelme azonban fényesebb volt, mint gondolni lehetett volna. Az első félidőben erős hátszéllel és nappal hátban játszanak a Ferenczvárosiak és állandó támadásuk eredménye 3 goal. A második félidő elején a Bp. Sp. C. támad, a Ferenczvárosiak azonban az erős ellenszél daczára több ízben veszélyesen szorongatják a Bp. Sp. C. kapuját.” (1901 – BSC)

Corintián vándordíj_1910“Végre megtörtént a szezon utolsó mérkőzése is. A korán kezdődő és rendkívüli tartalmas szezontól kimerült játékosok arra a bizonyos „jól megérdemelt“ pihenőre térhetnek. Az utolsó mérkőzés keretében egészítette ki a Ferencvárosi Torna Club diadalainak ama sorozatát, amelyhez hasonlót magyar csapat még nem ért el és több mint valószínű, hogy a közeljövőben nem is fog elérni. Magyar bajnokság, Ezüst labda, Húsvéti serleg, Challenge Cup és Corinthan dij — a díjaknak olyan csoportja, hogy ezt egy év folyamán birni, szinte hihetetlennek látszik. A ferencvárosiak kiváló csapata örökké emlékezetes sikert szerzett a klubnak e díjhalmaz összenyerésével, ami által nemcsak az egyesület, hanem a nagyközönségnek páratlan szimpátiáját is bírja. Őszintén kívánjuk, hogy a csapatot ne tegye elbizakodottá e páratlan siker és eddig mutatott kitartó munkájával továbbra is jelentős sikerekkel gazdagítsa a magyar labdarúgó sportot.” (1909 – Törekvés) | Tempó, Fradi!: Egy szezonban 5 serleget begyűjteni még akkor is kiváló teljesítmény, ha azt labdarúgásunk hőskorában érte el a Ferencváros. Mindezeket a sikerekért 40 mérkőzést (edzőmérkőzés, bajnoki, kupa és egyéb tétmérkőzés) játszott le a csapat úgy, hogy biztosan nyerte a bajnoki címet (6 pontos előnnyel) és a további kupákat is magabiztosan gyűjtötte be. A csapat: Braun II. Rezső, Bródy Sándor, Fischer (Halász) Elek, Fritz Alajos, Gerstl Ede, Gorszky Tivadar, Janisch Lajos, Koródy Károly, Kucsera István, Manglitz Ferenc, Rónai Zoltán, Rumbold Gyula, Sábián Károly, Schlosser Imre, Szeitler Károly, Tokárszky Kálmán, Weinber II. János, Weisz Ferenc.

MK-1926-27“Végig változatos, szép, izgalmas és kemény küzdelemmel tett pontot az első profi-év végére a Kupadöntő. Két kiváló együttesnek hatalmas, sőt elkeseredett harcából a Ferencváros megérdemelten került ki győztesen. Az első félidőben még – a 0:0-ás eredménynek megfelelően – a két csapat sakkban tudta tartani egymást, és bár a zöld-fehéreknek több jó helyzetük volt, egyik csatársor sem érdemelte meg, hogy eredmény koronázza akcióit. Míg azonban szünet után a lila-fehér csatársor következetes maradt önmagához és a II. félidőben sem vitte többre, mint néhány reményteljes, de kiaknázatlanul maradt támadásig, addig a Ferencváros csatársora mindig jobban fokozta akcióképességét és felmutatta azt az elszántságot és keménységet is ami ilyen Kupamérkőzésen szükséges a számolható eredmény eléréséhez. Ezt a meccset a csatársor nyerte meg, illetve a csatársor vesztette el. A legnagyobb különbség a két csatársor teljesítményében mutatkozott, míg a csapatok többi részében nem volt feltűnő klasszisbeli differencia. Az első félidőben a két halfsor egyenrangút produkált és csak szünet után domborodott ki a zöld-fehér halfsor nagyobb rutinja és különösen technikája. A védelmeket az eredmény ellenére is egyenlő erejűeknek kell ítélnünk, az újpesti minden esetre nehezebb feladat előtt állott…A Ferencváros Turay (2) és Bukovi góljaival imponáló biztonsággal nyerte meg az Újpest előtt a Magya Kupát…A lefújás után diadalmámorban kísérik le az öltözőbe a zöld-fehéreket a beözönlő publikum és Szigeti Imre kisfia büszkén viszi elől a csaknem nála is nagyobb kupát.” (1927 – Újpest)

1927

“A két csapatnak a bajnoki táblázaton elfoglalt helyzete tulajdonképpen megszabta a követendő taktikát. Az FTC minden erejével a támadásra, az eredményességre tört. A DVSC a döntetlenben is kiegyezett volna, megerősítette tehát védelmét. Ez a taktika egy félidőn keresztül sikeres volt. A zöld-fehérek – bár állandóan támadásban voltak – kevés gondot fordítottak a szélsők foglalkoztatására, a védelem fellazítására. Szünet után annyit változott a helyzet, hogy olykor a Debrecen is támadásba lendült, s így megnyílt az út Alberték előtt, akik ki is használták a lehetőséget. A 90 percen keresztül óriási akarással küzdő és végig kezdeményező Ferencváros megérdemelte a győzelmet.” (1963 – DVSC)

“Egy negyedórán át az angol bajnokcsapat uralta a mezőnyt. Charlton lövését Géczi szögletre ütötte, aztán a 17. percben Best lövését védte. Jobb oldali beadás után Law berobbant, belsővel kapásból maga elé tette a labdát, de kissé hosszan, és így Géczi felszedhette. Sokszor hiúsította meg a Ferencváros védelme az angol támadásokat ügyes lestaktikával, és ha ez nem sikerült, Géczi mindig a helyén volt. A 35. perctől kezdve végre a Ferencváros vette át a játék irányítását, de a 36. percben Charlton került gólhelyzetbe. Mátrai azonban remek becsúszó szereléssel szögletre hárított. Best a 42. percben szélvészgyorsan megugrott középen. Mátrai sem tudta beérni, de Géczi nagyszerűen kirohant, s amikor Best a 16-os előtt el akarta mellette gurítani a labdát, bravúros vetődéssel elcsípte. A félidő utolsó előtti percében, az angolok térfelének közepén Varga maga előtt elengedte a labdát, Karábának. A jobbszélső befelé húzódva nagy lendülettel megindult a kapu felé, és középről 25 m-ről óriási erővel a bal felső sarokba zúdította a labdát, 1—0 a Ferencváros javára. A 70 000 szurkoló üdvrivalgása közben ért véget az I. félidő. A II. félidőben megváltozott a játék képe, mert a magyar bajnokcsapat egy félórán keresztül sokkal higgadtabban, tervszerűbben játszott, s az 55. percben megszerezte újabb gólját is. Partdobás után Karába ügyes csellel tisztára játszotta magát, aztán az alapvonal közeléből, a 16-oson belül középre adta a labdát, az angolok nem tudtak felszabadítani, a labda végül Rákosi elé került, aki rálőtte, Lawról visszapattant, de ott volt Fenyvesi és 11 m-ről félmagasan, védhetetlenül a jobb sarokba vágta a labdát, 2—0. Az utolsó tíz percben az angolok óriási nyomása alatt sem tört meg az FTC-védelem és Géczivel, valamint Mátraival az élen — egy eset kivételével — mindent hárított. Megszületett az újabb siker: az FTC ismét legyőzte az angol bajnokot. Ez egyben a VVK döntőjébe való jutást is jelentette!” (1965 – Manchester United)

“1968 után újra bajnok a Ferencváros! A zöld-fehérek Zalaegerszegen 22. alkalommal szerezték meg a bajnoki aranyérmet. Amint arra számítani lehetett, a Zalaegerszeg játszott nyugodtabban az első játékrészben. A Ferencváros nagy akarattal küzdött ugyan, de az idegeskedés mindig egy csellel, egy oldaladogatással többet jelentett, és a ZTE védelme közbe tudott avatkozni. Húsz perc eltelte után a vendégek egyre inkább magukra találtak és több esetben is Bolemányi bravúrjára volt szükség, hogy megmentse kapuját a góltól. Szünet után a Ferencváros már tervszerűbben, higgadtabban játszott, őgy tűnt Dalnoki edzőnek sikerült lecsillapítania a kedélyeket. Egyre inkább belelendült az FTC ls eljött a 65. perc, mely meghozta a vezető gólt: Magyar indította Ebedlit, aki elhúzott a bal oldalon. Mindenki beadást várt, Ebedli azonban mindenkit becsapott, váratlanul lőtt és a labda a kapu bal oldalában kötött ki. Csak három perc telt el, amikor Ebedli, Szabó volt a labda útja, a középcsatár magas beadását Nyilasi nyolc méterről a kapu jobb oldalába fejelte. Két perc múlva Szabó nehéz szögből, az alapvonal közeléből, mintegy 14 méterről csavarta a hálóba a labdát…Az öt perc alatt elért három góllal a Fradi nagy előnyre tett szert, amelyre már változtatni nem, legfeljebb szépíteni tudott a ZTE…Dalnoki Jenő: — Köszönöm a csapat tagjainak az évi becsületes helytállást, amelyet a bajnokságban, az MNK-ban és a nemzetközi mérkőzéseken nyújtottak.” (1976 – ZTE) | Tempó, Fradi!: A “csikócsapat”, mely sokunk számára örökké felejthetetlen marad: Hajdú – Martos, Bálint, Rab, Megyesi – Nyilasi, Ebedli, Mucha – Pusztai, Szabó, Magyar.

1978

1986

“A Ferencváros hamar vezetést szerzett, de a szünet után a két gyors zalaegerszegi gól fordulatot hozott. Ezt követően a Ferencváros egy “ajándék” büntetővel egyenlített, majd a hajrában a győzelmet is kicsikarta: 85. perc: Gera a 16-os jobboldali sarkáról ívelt középre, az előrehúzódó Dragóner 10 m-ről a kapu jobb sarkába csúsztatott (3-2)” (2001 – ZTE)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.15.18:00 DVTK-FTC (TV:M4sport)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST