1901 – Az első válogatott találkozók

mlsz_logo

Hivatalos válogatott mérkőzés ugyan ebben az évben még nem volt, de legjobbjaink már pályára léptek. A Sport-Világ í­gy emlékezett meg az eseményekről:

Április 4-én tette le próbáját az első magyar válogatott csapat egy kombinált csapattal szemben. A két csapat anyagát a BTC, a MUE és a Műegyetem FC legjobb játékosai nyújtották. A mérkőzés iránt nagy érdeklődés mutatkozott, sok néző jelent meg a Csömöri úti pályán.

Az első válogatott edzőmérkőzést a kombinált csapat 4:3-ra nyerte. A két csapat játékosainak értékelése igen kedvező volt:

Elég szerencsésnek kell tartanunk az első magyar válogatott csapat összeállí­tását, ami meglehetős nehéz munka. Akik a kombinált csapatban játszottak, a válogatott csapat játékosaival meglehetősen egyenlő képességűek.

A válogatott csapat egyébként nem országok közötti találkozóra készült, hanem az angol Richmond AFC és Surrey Wanderers elleni mérkőzésekre.

* * *

1901. április 11., Budapest, Millenáris, RICHMOND AFC – MLSZ VÁLOGATOTT 4:0 (1:0)
vezette: Yolland A. ()
MLSZ válogatott: Bádonyi (BTC) – Lucius (BTC), Gilly (Műegyetem FC) – Ordódy (BTC), Windett (BTC), Pozsonyi (MUE) – Koch E. (Műegyetem FC), Gillemot (BTC), Manno (BTC), Misky (MFC), Ray (MUE)

Szépszámú közönség érdeklődött a richmondi mérkőzés iránt, melyen az MLSZ válogatott csapatával vette fel a küzdelmet. Eleinte az angolok támadnak. A játék mind erősebb jelleget ölt és a gyors tempóban nagyon változatos képet nyújt. Egy alkalommal Koch a kapu felé rúgja a labdát a kifutó kapuvédő mögé, Ray és Misky gyors rohammal igyekeznek azt elfogni. Ray abban a pillanatban ér a labdához, midőn ez a kapufát érinti, a labdát azonban nem tudja a kapuba terelni, mert az a benne rejlő fals következtében a határvonalon kiperdül.

A magyar válogatott első kihagyott helyzete után nézzük, hogyan kapta csapatunk az első gólt:

A richmondiak több í­zben is támadnak és egy ilyenből sikerült rövid passzolás után a labdát védhetetlenül a kapuba rúgni. Az első félidő eredménye ezzel 1:0! Végeredményben, ami az első magyar válogatott csapat összeállí­tását illeti, az első kí­sérlet sikerültnek mondható. A fedezetsor, a hátvédek és a kapuvéd, valamint a két szélső csatár megválasztása ellen nem lehet kifogást tenni, csak a három középső csatár nem illett a csapatba.

A mérkőzés utáni banketten az angolok csapatkapitánya érdekes kijelentést tett. Elmondta, hogy őszintén sajnálja, hogy nem kaptak gólt, mert akkor otthon azt hitték volna, hogy győzelmüket nagy küzdelem után érték el! így azonban azt hihetik, hogy gyenge csapatot győztek le. Pedig ez a magyar csapat időnként nagyon jól játszott …

* * *

1901. április 12., Budapest, Millenáris, SURREY WANDERERS – MLSZ VÁLOGATOTT 5:1 (2:0)
vezette: Gillemot (magyar)
Góllövő: Sábián
MLSZ válogatott: Aschner (MUE) – Lucius (BTC), Bodor (MUE) – Klebelsberg (BTC), Pozsonyi (MUE), Skrabák (BTC) – Buda (BTC), Róka (BTC), Manno (BTC), Hajós (BTC), Sábián (MUE)

A mérkőzés nevezetessége: az első magyar gól az ellenfél kapujában!

A második félidőben mintegy 25 percnyi játék után a magyar csapat erélyesen támad. Guttmann (Hajós) átviszi a labdát az angol fedezeteken és hátvédeken, a kapu előtt leadja Szeréminek (Sábián), aki azt belövi a kapuba. A jelenlevő kisszámú közönség lelkesen fogadja a magyar csapat első gólját az angolokkal szemben.

* * *

1901. április 13., Budapest, Millenáris, SURREY WANDERERS – MLSZ VÁLOGATOTT 6:1 (1:0)
vezette: Iszer (magyar)
Góllövő: Misky
MLSZ válogatott: Lill (MFC) – Gilly (MFC), Reiner (MFC) – Lindner (MFC), Kiss (MUE), Klein (MUE) – Koch E. (MFC), Hochstein (MFC), Gillemot (MFC), Misky (MFC), Ray (MUE)

A magyar csapat egyetlen gólja 6:0 után í­gy született meg:

Egy támadó: alkalmával Gilly Miskyhez adja a labdát, aki azt gyorsan leviszi az angol kapuhoz és erősen lövi. A kapuvéd elfogja ugyan a labdát, ez azonban kipereg kezéből a kapuba.

Ez volt a magyar válogatott első “potyagólja”.

* * *

1901. június 30., Budapest, Millenáris, BUDAPESTI RAMBLEREK – BÉCSI RAMBLEREK 0:0
vezette: Pösztinger (magyar)
Budapest: Bádonyi (BTC) – Harsády (BTC), Berán (FTC) – Pozsonyi (UTE), Ordódy (BTC), Fey (Bp. SC) – Buda (BTC), Róka (BTC), Hajós (BTC), Minder (BTC), Kovács (FTC)

“A két Rambler-csapat játéka szépszámú közönséget vonzott ki, a mely a szezon végén valóban érdekes küzdelemben gyönyörködött és megnyugvással győződhetett meg arról, hogy a magyar footballjátékosok játéknivója semmiben sem  áll a bécsiek mögött, a mi minden esetre örvendetes jelenség.” – í­rja a Sport-Világ. A hetilap í­gy zárja értékelését: “Az egyes játékosok mindkét csapatban jól játszottak, az összjáték is kielégí­tő volt. A mit gyengének találtunk, az a csatárok határozatlansága volt az utolsó pillanatban a budapesti csapatnál és a fedezetsor játéka a bécsieknél.”

Bővebben …

* * *

1901. szeptember 8., Bécs, BUDAPESTI RAMBLEREK – BÉCSI RAMBLEREK 3:2 (1:2)
vezette: Fuchs (osztrák)
Góllövő: N. Other(2), Pokorny
Budapest: Rapos (BTC) – Harsády (BTC), Skrabák (BTC) – Róka (BTC), Ordódy (BTC), Pozsonyi (UTE) – Kovács (FTC), N. Other (), Pokorny (FTC), Hajós (BTC), Buda (BTC)

“A magyar football-sportnak nem várt dicsőséget szerzett a budapesti Ramblerek bécsi  szereplése.” – kezdi értékelését a Sport-Világ. A magyar csapat második gólját, 2:1-es bécsi vezetésnél Pokorny József szerezte. A budapesti ramblerek jobböszekötője álnéven, N. Other néven szerepelt, í­gy a történelmi gól szerzőjét homály fedi.

Bővebben …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ