1941 – Nyolc vidéki játékos a válogatottban

1941. március 23., Belgrád, MAGYARORSZÁG-JUGOSZLÁVIA 1:1 (1:1)
vezette: Scorzioni (olasz)
Góllövő: Gyetvai
Magyarország: Csikós (Ferencváros) — Szűcs (Szolnok), Polgár (Ferencváros), Bí­ró (BSZKRT) — Sárosi III. (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) — Kincses (Kispest), Berecz (DiMÁVAG), Zsengellér (Újpest), Bodola (NAC), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Ginzery Dénes

A magyar csapat szerezte meg a vezetést, már a 8. percben:

Berecz remek meredek passzt ad előre a középcsatár helyére behúzódó Gyetvai elé. A szélső szabad, kicsit jobbra húzódik és félfordulással nyolc méterről, félmagasan a jobb kapufa mellett lövi hálóba a labdát. Szép lövés volt.

Még egy magyar gól született! A játékvezető azonban les cí­mén nem adta meg az utolsó előtti percben lőtt szabályos gólunkat.

Bővebben …

* * *

1941. március 23., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG B-JUGOSZLÁVIA B 2:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Kovács II., Kiszely
Magyarország: Szabó (WMFC) – Bohus (DiMÁVAG), Kispéter (Szolnok) – Nagy II. (Ferencváros), Tóth I. (Gamma), Szalay (WMFC) – Kovács II. (NAC), Kovács I. (NAC), Sárvári (NAC), Kiszely (Ferencváros), Tóth III. (Újpest)

* * *

1941. március 23., Belgrád, JUGOSZLÁVIA IFJ.-MAGYARORSZÁG IFJ. 3:1 (ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Beke
Magyarország: Dósai (KEAC) – Lőrincz (BVSC), Németh (FTC) – Lóránt (Kőszegi SE), Bakos (WMTK), Rákóczi – Rottenbiller II. (Cs. MOVE) – Hollósi (Ganz), Harsányi II. (Tokod), Borbély (SZVSE), Beke (Kispest), Turbéki (DiMÁVAG)

* * *

1941. április 6., Köln, NÉMETORSZÁG-MAGYARORSZÁG 7:0 (3:0)
vezette: Escartin (spanyol)
Magyarország: Csikós (Ferencváros) – Korányi (WMFC), Polgár (Ferencváros), Kispéter (Szolnok) — Sárosi III. (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Kincses (Kispest), Zsengellér (Újpest), Fűzi II. (Gázgyár), Bodola (NAC), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Fábián József

Még most is a fülünkbe csengenek a rádió hangjai, még most is halljuk, amint a rádió bemondója egymás után sorolja fel a magyar kapuba hullt német gólokat. Döbbenten állunk az eredmény előtt és minduntalan eszünkbe ötlik a kérdés: hogyan is történhetett meg ez a vereség? A sport nemes vetélkedés, az erőssebbtől kikapni nem szégyen, a 7:0 azonban – mit tagadjuk – kissé fejbekólinitó eredmény.

Az is megdöbbentő volt, hogy a hadihelyzet miatt Kölnből nem sikerült a sportlapok tudósí­tóinak a mérkőzés részleteit leadni. Két napig csak a rádió közvetí­tése alapján tudták a közvéleményt tájékoztatni …

Bővebben …

* * *

1941. október 26., Bécs, BÉCS-BUDAPEST 8:2
Góllövő: Sárosi(2)
Budapest: Csikós (Ferencváros) – Tátrai (Ferencváros), Biró (BSZKRT) – Sárosi III. (Ferencváros), Polgár (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Kincses (Gamma), Sárosi (Ferencváros), Szusza (Újpest), Dudás (WMFC), Gyetvai (Ferencváros)

A formán kí­vüli gárda nagy vereségéhez még játékvezetői tévedések is hozzájárultak. A bí­ró javunkra két tizenegyest és egy szabályos gólt nem adott meg, a bécsiek viszont három góljukat lesből érték el.

Sárosi két fejes gólján kí­vül a magyar csapat két kapufát is lőtt a balszerencsés, rossz emlékű mérkőzésen.

Bővebben …

* * *

1941. november 16., Zürich, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 2:1 (1:0)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Kovács I., Olajkár II.
Magyarország: Tóth (Szeged) – Olajkár II. (WMFC), Szűcs (Szolnok), Kispéter (Szolnok) – Baráti (Szeged), Dudás (WMFC) – Kincses (Gamma), Kovács I. (NAC), Sárvári (NAC), Bodola (NAC), Tóth III. (NAC)
Szövetségi kapitány: Ginzery Dénes

Nyolc vidéki játékos kapott helyet a nemzeti tizenegyben!

Ez a fiatal csapat nem gondolt másra, csak arra, hogy mindent kiadjon magából a magyar siker érdekében. Fenntartás nélkül küzdöttek az első másodperctől kezdve az utolsóig. Minden dicséret megilleti ezeket a gyerekeket. Ritkán kerül össze 11 ember, aki ennyire egyöntetű legyen lélekben, akarásban és szí­vben.

Bővebben …

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Egy hozzászólás a(z) 11110010101ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.19. 20:15, M4 Sport
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
Categories
04.15. 00:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső