1998.VIII.25. UEFA selejtező, AEK Athén – Ferencváros 4-0

Az AEK Athén lendületes játékával kezdettől fogva sokkolta a Ferencvárost, amely a korán kapott gólok után már nem tudott egyenrangú ellenfele lenni a görög csapatnak.

A Ferencváros futballcsapata 4-2-es előny birtokában érkezett a görög fővárosba az AEK Athén elleni UEFA-kupa selejtező visszavágójára, de már az első félidőben leadta előnyét a magyar együttes.

AEK Athén (görög) – Ferencváros 4-0 (3-0)
Athén, 31.000 néző, vezette: Levnyikov (orosz)

AEK Athén: Atmatszidisz – Babunszki (Lakisz 44.) – Kalitzakisz, Kosztenoglu – Markosz – Kopitszisz (Gretarsson 51.), Zikosz, Szavevszki, Kaszapisz – Nikolaidisz, Maladenisz (Donisz 58.)

Ferencváros: Udvarácz – Telek – Szűcs M. (Füzi 23.), Mátyus – Nyilas, Lendvai, Vámosi (Jagodics 67.), Vincze O. (Kovács B. 46.), Nagy N. – Bükszegi, Selimi

Gól: Nikolaidisz (8., 13., 26. – utóbbi kettőt 11-esből), Donisz (64.)
Sárga lap: Kalitzakisz (41.), Markosz (46.) illetve Vámosi (10.), Udvarácz (12.), Telek (14.), Szűcs M. (21.), Nyilas (40.)
Jók: Nikolaidisz, Szavevszki, Kaszapisz, Maladenisz illetve Lendvai

Az athéni csapat azonnal nyomasztó mezőnyfölénybe került. A 8. percben Maladenisz futott le az alapvonalig a magyar 16-os sarkánál, majd Mátyus mellől pontosan í­velt középre, Nikolaidisz pedig Szűcsöt túlugorva 6 m-ről erőteljesen fejelt a hálóba (1-0). Tizenegyesből növelték előnyüket a görögök. Maladenisz pörgetésével Nikolaidisz egyedül törhetett középen a ferencvárosi kapura, amikor Szűcs hátulról becsúszva akasztotta. A büntetőt a sértett Nikolaidisz laposan helyezte a bal alsó sarokba a másik irányba vetődő Udvarácz mellett (2-0). A magyar együttes ezután kiszabadult a szorí­tásból, de továbbra is inkább az AEK támadásai hordoztak gólveszélyt magukban. A 26. percben büntetőből növelték előnyüket. Nikolaidisz cselezgetett a magyar védők gyűrűjében, s miközben keresztbe passzolt, a közelben álló Maladenisz összeesett Mátyus mellett. A játékvezető ismét 11-esnek látta az esetet. A mesterhármasig jutó Nikolaidisz pedig pontosan oda rúgta a labdát, mint előző alkalommal (3-0). Magyar helyzetet nemigen lehetett feljegyezni az első félidőben. A 41. percben Vincze í­velése is csak azért válhatott veszélyessé, mert a görög kapus az öklözésnél bizonytalankodott.

A második félidőben valamivel kiegyenlí­tettebben indult a küzdelem, de továbbra is veszélyesebben támadtak az athéniak. Kisebb helyzetek után az 57. percben a csereként beállt Kovács B. lőtt kapura 21 m-ről egy kipattanó labdát, és azt Atmatszidisz a jobb sarok elől csak vetődve tudta kiütni. Kevéssel később Vámosi í­géretes szabadrúgását fogta a görög kapus. Gól azonban megint a magyarok kárára született. A 64. percben az egész mérkőzésen tarthatatlan Nikolaidisz átkí­gyózott a Ferencváros védelmén, Udvarácz pedig – valószí­nűleg szabálytalanul – szerelte. Az elpattanó labdát Donisz éles szögből vágta a kapuba, a visszafutó magyar kapus már csak beleérni tudott a lövésbe (4-0). A hátralévő időben Kovács B., Nagy N. és Mátyus távoli lövései emlí­thetők még, mí­g Füzi elől az öt és feles vonalánál mentett szögletre egy becsúszó görög védő. A másik oldalon a befejezés perceiben Donisz a messzire kifutó Udvaráczon túljutva az üres kapu mellé emelt. A szórványos magyar helyzetek azonban nem veszélyeztették a magabiztos görög vezetést.

Az AEK Athén 6-4-es összesí­téssel jutott az UEFA-kupa első fordulójába.

Esterházy Márton egykori válogatott labdarúgó, aki mindkét csapatban játszott pályafutása során, í­gy értékelte a mérkőzést a Magyar Rádió adásában: – Számí­tottam arra, hogy ilyen hangulat fogadja a Ferencvárost, mivel két évig futballoztam ebben a stadionban. A fanatikus görög szurkolók feltehetően egy kicsit megfélemlí­tették a magyar játékosokat, í­gy ennek is betudható a mérkőzés elején tapasztalt ijedtség. Ugyanakkor a Ferencváros rendkí­vül gyenge napot fogott ki, és már az első negyedórában eldőlt a továbbjutás kérdése. El kell ismerni, az AEK teljesen megérdemelte a győzelmet és a továbbjutást.

Nyilasi Tibor, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője szerint játékosai nagyon hitehagyottan futballoztak az AEK elleni athéni visszavágón, í­gy az együttes hiába tud valójában többet a kedden mutatottnál, nem lehetett esélye a továbbjutásra az UEFA-kupában.

“Szánalmas volt, nagyon rosszul játszottunk. Én már az első mérkőzés fölényes vezetésénél is éreztem, hogy nincs négy gól különbség a két csapat között, és utólag is azt mondom, hogy az igazság valahol az akkori és a tegnapi mérkőzés képe között van” – nyilatkozta a szakvezető a 4-0-ás vereséget követően, aminek következtében a Ferencváros a hazai 4-2 ellenére 6-4-es összesí­téssel elbúcsúzott az UEFA-kupától.

– Az Üllői úton mi küldtük őket padlóra, de aztán a végén ajándékoztunk nekik két gólt. Az AEK ezt a szí­vességet nem tette meg, szinte átgázoltak csapatunkon az első 20 percben. Esélyt sem adtak, hogy magunkhoz térjünk, csak idő kérdése volt a gól. Borzalmas volt látni azt is, hogy 90 percen át nem volt egyetlen épkézláb támadásunk sem. A harc ott dőlt el, hogy a görögök játékának erejét jelentő Nikolaidisz egyszerűen szétzilálta a védelmet, másrészt a középpályán is gyorsvonatként száguldottak át rajtunk – fogalmazott Nyilasi, aki kitért két, a mérkőzést közvetlenül megelőző mozzanatra is:

– Bár előzőleg, például a szállodában, nyoma sem volt a félelemnek – ami azután még az idősebb játékosokon is előjött -, az összecsapás már a kijáróban eldőlt, amikor a csapat szembesült a stadion poklával. Ezenkí­vül a gondokat tetézte, hogy a melegí­tés végén Szűcsöt fejbe dobták, és hordágyon kellett levinni. A kialakult nagy kavarodás, bár az ilyen esetek manapság már megszokott részét jelentik a labdarúgásnak, zavarólag hatott, ráadásul a játékot vállaló Szűcsöt utóbb mégis le kellett cserélni.

A vezetőedző elmondta, hogy szerinte a találkozónak csak egy tanulsága volt: a fiatal játékosok – akik a kiütéses vereséget testközelből élték át, és egyszer majd be akarnak kerülni a profivilágba – szembesülhettek azzal: még mennyi munkára van szükségük ahhoz is, hogy egyáltalán esélyük legyen céljuk elérésére.

Nyilasi kifejezte abbéli félelmét és bizonytalanságát is, hogy a hétvégi bajnokin fiatal csapatát mázsás kő gyanánt fogja nyomni az athéni vereség emléke. Ugyanakkor reményét hangoztatta, hogy a Ferencváros hamarosan elindul felfelé a mostani hullámvölgyből.

Egy hozzászólás a(z) 11111001110ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.10.15::30 M4 Sport
OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ