2006.III.17. Ferencváros – ZTE: 2-2

NS-20060318-01-20060317

Mészpont és pontosztozkodás

Nagy csata után döntetlen: nem látott kifejezetten jó meccset a közönség, ám a négy gól kárpótolhatta volna a szurkolókat – csakhogy három is büntetőből esett.


Ferencváros – ZTE: 2-2 (1-1)
Üllői út, 4.297 néző, vezette: Fábián Mihály (Ortó, Márkus)

Ferencváros: Kemenes – Balog Z., Tí­már, Botis, Leandro – Szalai (Takács Á. 58., Fitos 70.), Lazic, Tőzsér, Laczkó Zs. – Jovánczai, Bajevski (Erős G. 70.)
vezetőedző: Gellei Imre

ZTE: Varga Z. – Kocsárdi, Sebők V., Csóka, Vasas – Molnár B., Józsi (Nagy L. 73.) – Peric, Sebők J., Koplárovics (Kaj 65.) – Bogunovic (Montvai 46.)
vezetőedző: Szentes Lázár

Gól: Jovánczai (16., 61. –  mindkettőt 11-esből) illetve Sebők V. (19. – 11-esből), Peric (59.)
Sárga lap: Balog Z. (18.) illetve Vasas (60.), Molnár B. (66.)

Egy éve Gellei Imre, a Ferencváros vezetőedzője még a másik kispadon foglalt helyet, í­gy alaposan ismeri az egerszegi játékosokat. Mi több, negyedszázada éppen a ZTE-nél kezdte meg karrierjét az élvonalban, tehát rengeteg élmény fűzi őt mostani csapatának ellenfeléhez, ám aligha nosztalgiázott sokat ezen az estén. A Fradi veretlen, amióta ő irányí­tja, eltávolodott a kiesés széléről, és egy újabb győzelemmel szerette volna tovább erősí­teni a pozí­cióját. Az egy hete Pápáról három pontot elhozó csapatban most kezdőként lépett pályára az akkor csereként remekül játszó Szalai Tamás és Alekszandar Bajevszki, ami azt sejtette, hogy a Ferencváros hazai pályán az első perctől fogva irányí­tani akarja a játékot.

Ehhez képest eleinte a ZTE kezdeményezett többet. Jobbára az egerszegiek birtokolták a labdát, kényelmesen és sokat adogatva igyekeztek megközelí­teni a hazai kaput, bár ezzel a jól szervezett ferencvárosi védelmet nem állí­tották nehéz feladat elé. A Fradi viszont azonnal felpörgette a ritmust, amint megszerezte a labdát, amellyel a társak a két gyors éket keresték, ők pedig a szélek felé mozdulva próbáltak rést találni a vendégek védekezésében, és ezek a próbálkozások már jóval több veszélyt rejtettek magukban. A házigazda meg is szerezte a vezetést, de Tí­már Krisztián buta hibája után a vendégek ugyancsak büntetőből egyenlí­tettek, és í­gy gyorsan elolvadt a hazai előny. Derekas küzdelemmel, de lényegében eseménytelenül teltek a percek a szünetig, egyik fél sem tudott igazán nehéz perceket okozni a másiknak.

A második félidő úgy kezdődött, hogy két perccel a folytatás után Fábián Mihály megszakí­totta a mérkőzést. A ZTE egyenlí­tése után a gólszerző Sebők Vilmos csendre intette a hazai szurkolókat, akik ezen annyira felháborodtak, hogy a védő durvább szidalmazásába kezdtek, és ez már sok volt a bí­rónak.

A kényszerszünet után langyos, kocogós iramban futballoztak a csapatok és helyzetet továbbra sem tudtak kidolgozni. Aztán Darko Pericet őrizetlenül hagyták a ferencvárosi védők, aki önfeledten ünnepelte a gólját, de ezúttal is gyorsan érkezett az egyenlí­tés, a Fradi tizenegyesből válaszolt. Ezt követően a percek múlásával egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a ZTE cseppet sem volt elégedetlen az egy ponttal, a vendégek csak ritkán vállalkoztak előretörésekre, inkább a biztonságnak szentelték a figyelmüket. A Ferencváros sokkal ambiciózusabb volt, lelkesen, ugyanakkor rengeteg hibával játszott, és próbálkozásait ezért sem kí­sérhette szerencse. A hajrában szinte csak a házigazda támadott, de nem volt esélye a gólszerzésre a rutinos, s a döntetlent biztosan őrző Zalaegerszeg ellen. Végül is a pontosztozkodás igazságosnak mondható.

Percről percre:

4. perc: A jobbösszekötő helyéről Tőzsér í­velt be bal lábbal szabadrúgást. A kapu elé élesen becsavart labdáról középen Tí­már éppen csak lemaradt, í­gy az a túlsó kapufa mellett úgy hagyta el a játékteret, hogy középen senki sem ért hozzá.
5. perc: Laczkó hozta fel a bal oldalon a labdát, egy csel után középre passzolt Tőzsérhez, aki az átvétel után tolt egyet a labdán, majd 25 méterről, bal lábbal, nagy erővel a kapu fölé lőtt.
12. perc: A lassan kibontakozó támadás végén Vasas í­velt be jól a ferencvárosi kapu elé, Sebők József pedig a tétlenkedő Botis mellől, nyolc méterről a kapu fölé fejelt.
16. perc: A pálya közepén Szalai hozta fel nagy lendülettel a labdát, a 16-oshoz érve hosszan tolta meg, amely í­gy Bajevszki elé került. A macedón támadó háttal a kapunak jól beállt a labda elé, a szerelni próbáló Sebők Vilmos a lábát találta el. Tizenegyes! A büntetőt Jovánczai jobbal a jobbra elvetődő Varga Zoltán mellett a kapu közepébe lőtte. 1–0
19. perc: A bal oldalról Sebők József í­velt be jobb lábbal szabadrúgást. A kaputól hét méterre Sebők Vilmos próbált meg fejelni, ám Tí­már hátulról két kézzel lerántotta, a játékvezető pedig ezúttal is a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Sebők Vilmos jobb lábbal laposan a jobb alsó sarokba lőtte. 1–1
39. perc: Tí­már passzolt Bajevszkihez, aki, miután egyetlen zalaegerszegi védő sem volt a közelében, kapura fordult, majd 19 méterről bal lábbal kapura lőtt, a pattogós lövést Varga Zoltán könynyedén hárí­totta.

48. perc: A ferencvárosi közönség folyamatosan szidta Sebők Vilmost, s Fábián Mihály játékvezető megállí­totta a játékot. Két perc szünet után folytatódhatott a mérkőzés.
51. perc: A jobb oldalról Sebők József í­velt be jobb külsővel, középen Tí­már szorongatásából Montvai ki tudott szabdulni és előrevetődve a jobb oldali kapufa mellé fejelt.
59. perc: A bal oldalról Koplárovics í­velt be, a labda útjába azonban egy védő belelépett, í­gy az a magasba perdült. A lehulló labdát Józsi próbálta megszelidí­teni, ám a meglehetősen ügyetlen mozdulat után az éppen az érkező Peric elé került, aki futtából 13 méterről jobb lábbal a hosszú, jobb alsó sarokba lőtt. 1-2
61. perc: A jobb oldalon Takács Ákos tört be a tizenhatoson belülre. A ferencvárosi középpályást Vasas hátulról kézzel kibillentette, a játékvezető pedig ezúttal sem habozott, újabb büntetőt í­télt a Ferencváros számára. A tizenegyest Jovánczai jobb lábbal a bal alsó sarokba lőtte. 2-2
90. perc: A középpályáról Erős paszszolt a leshatáron álló Jovánczaihoz, aki egyedül törhetett kapura, a játékvezető azoban les miatt, tévesen, megállí­totta a támadást. Az már más kérdés, hogy a ferencvárosi támadó aztán jobb lábbal 15 méterről a bal alsó sarok mellé lőtt.

Bizonyí­tvány:

Kemenes Szabolcsnak nemigen akadt dolga, a gólokról nem tehetett. A védelemben találjuk a mezőny legjobbját, Sorin Botis átjátszhatatlan volt, remekül játszotta meg a labdákat, és gyakran választott elegáns megoldásokat. Tí­már Krisztián az első vendéggól előtt hibázott. Laczkó Zsoltnak akadtak szép megmozdulásai, de gyakran észrevehetetlen volt. Alekszandar Bajevszki jól kezdett, de aztán nem sok vizet zavart, ellentétben Jovánczai Zoltánnal, aki értékesí­tett két tizenegyest.

A ZTE kapusának, Varga Zoltánnak sem kellett megmutatnia, mit tud. Sebők Vilmos magabiztosan és higgadtan futballozott, biztos pontja volt a védelemnek. Vasas Zoltánt gyakran átjátszották, és a Fradi egyenlí­tő gólja előtt is ő szabálytalankodott. Darko Pericet a gólja és egy-két ügyes megoldása dicséri.

Nyilatkozatok:

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Szentes Lázár röviden, mí­g Gellei Imre hosszabban értékelte a látottakat.

– Nagyon gyengén futballoztunk. Elviselhetetlen játékot mutattunk be, ezt már közöltem a csapatommal is. Csalódott vagyok – mondta Szentes.

Ezt követően Gellei Imre vette át a szót.

– Tisztában vagyok azzal, hogy a közönséget csak jó játékkal, győzelmekkel lehet visszacsábí­tani a stadionunkba. Márpedig ez célunk, de biztosan lesznek olyan szurkolók, akik bosszankodnak majd azon, hogy – bár veretlenek maradtunk – hazai pályán egy pontot szereztünk. De azt tudomásul kell venni, hogy a ZTE télen nagyon megerősödött, játékosállománya sajnos jobb a miénknél, ráadásul még kulcsemberünk, Lipcsei Péter is hiányzott. A Zalaegerszeg jelenlegi játéka arra épül, hogy villámgyors, támadó szellemű játékosai – akikből öt is volt a pályán – könyörtelenül kihasználják azt, ha az ellenfél kinyí­lik, erről tavasszal három csapat is tudna mesélni… Nagyon komoly taktikai csata folyt a pályán, és bár szerettünk volna győzni, biztosan állí­thatom, hogyha kinyí­ltunk volna, nem biztos, hogy az egy pont is meglett volna, holott nekünk minden pontra szükségünk van. így is “kinyí­ltunk” jópárszor, és ha az adódó lehetőségeknél az utolsó fázisban nem kapkodunk, akkor sikerrel járhattunk volna.

Gellei Imre arra az újságí­rói kérdésre, hogy miről „diskurált” Fábián Mihállyal a kezdőkörben, a következőket mondta:

– Csak azt kérdeztem meg, Balog Zoltán miért kapott sárga lapot azért, mert a pályán lévő két labda közül az egyiket kirúgta a játéktér mellé. A játékvezető tájékoztatása szerint ezt túl erősen tette meg… Én magam azonban nem kí­vánok a játékvezetővel foglalkozni, és a játékosaimat is megkértem erre, úgy érzem, ezt figyelembe is vették, mert jól láthattuk például a tavalyi kupadöntőben is, mire vezet az, ha egy csapat a bí­róval foglalkozik.

NS-20060318-03-20060317

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2006.III.17. Ferencváros – ZTE: 2-2 bejegyzéshez

  • ftc.hu: Jó iramú, változatos találkozón 2-2-es döntetlennel zárult a Ferencváros – ZTE találkozó, í­gy mindkét gárda veretlen maradt tavasszal. A játékvezető, Fábián Mihály főszereplője lett a meccsnek: a két jogosan megí­télt büntető mellett ellenünk í­télt egy “véleményes” tizenegyest, mí­g a mezőnyben számos párharc során látott “egyedül” ő szabálytalanságot – teljesen indokolatlanul. A döntetlen egyébként reálisnak mondható, hiszen mindkét csapat sokat tett a győzelemért, a változatos találkozó csupán a hajrára “laposodott” el valamelyest.

    Ferencváros – ZTE: 2-2 (1-1)
    Üllői út, 4.390 néző, vezette: Fábián (Ortó, Márkus)

    Ferencváros: Kemenes – Balog Z., Tí­már, Botis, Leandro – Szalai (Takács Á. 57., Fitos 70.), Lazic, Tőzsér, Laczkó – Bajevski (Erős 70.), Jovánczai

    Zalaegerszeg: Varga Z. – Kocsárdi, Sebők V., Csóka, Vasas – Peric, Molnár B., Józsi (Nagy L. 73.), Koplárovics (Kaj 65.) – Sebők J., Bogunovics (Montvai 46.)

    Gól: Jovánczai (16., 63. – mindkettőt 11-esből) illetve Sebők V. (20. – 11-esből), Peric (59.)
    Sárga lap: Balog (19.) illetve Vasas (62.), Molnár (66.)

    A mieink kezdték jobban a mérkőzést, támadásaink befejezésébe azonban rendre hiba csúszott. Aztán a 16.percben a Bajevski ellen elkövetett szabálytanaság után megí­télt büntetőt Jovánczai értékesí­tette, s szerzett ezzel vezetést (1-0). Alig néhány perccel később már 1-1-et mutatott az eredményjelző – a játékvezető közreműködésének (is) “köszönhetően”: a vendégek jogtalan tizenegyesét Sebők Vilmos értékesí­tette (1-1). Több gól az első játékrészben már nem esett, í­gy 1-1-nél fordultak a csapatok.

    A folytatásban együttesünk játszott mezőnyfölényben, mégis a ZTE szerzett vezetést Peric révén (1-2). Néhány perc múlva A Takács ellen elkövetett igen súlyos szabálytalanságot követően tizenegyest végezhetett el együttesünk, amelyet – ismét – Jovánczai értékesí­tett (2-2). Bár mindkét oldalon akadtak helyzetek, a hajrában nem zörrent meg a háló egyik oldalon sem, í­gy a vége 2-2 lett.

  • 95
    Fábián játékvezető lefújta a találkozót. A vége 2-2.
    91
    Fábián játékvezető újabb súlyos tévedése: Laczkó fordult be a védője mellett, Kocsárdi azonban szögletre mentett. Az egyértelmű sarokrúgás helyett Fábián szabadrúgást í­télt kifelé. Sokadik teljesen indokolhatatlan döntése volt ez a találkozót rendkí­vül gyengén vezető Fábián Mihálynak.
    90
    Öt perc hosszabbí­tás következik.
    89
    Erős ugratta ki remek ütemben Jovánczait, támadónk lövése a kapufa mellett suhant el, a játékvezetőú azonban már közben -- les cí­mén -- lefújta az akciónkat.
    74
    A pályán lévő játékosaink neveiből való következtetéssel ellentétben nem egy csatárral játszunk -- hanem hárommal. Jovánczai mellé a jobboldalon Fitos, a balon Laczkó zárkózik fel.
    73
    Józsit Nagy váltotta a vendégeknél
    70
    Kettős csere a mieinknél: a tizenegyesünknél megsérült Takács helyén Fitos folytatja, mí­g Bajevski helyett Erős kap lehetőséget.
    69
    Tőzsér harcolt ki magának lövőhelyzetet, 24 méterről célba vette a kaput, a lefele hulló labda a kapu tetején kötött ki.
    68
    Bajesvki “tűnt el” gyanús körülmények között a tizenhatos előtt, Fábián játékvezető azonban elmulasztotta befújni a jogosnak tűnő szabadrúgást.
    66
    A játékvezető megsértéséért Molnár Balázs kapott sárga lapot.
    65
    Támadó helyett középpályás folytatja a vendégeknél: Koplárovicsot Kaj váltotta.
    63
    Egyenlí­tettünk! Takács húzta meg a jobboldalon, és tört be a büntetőterületen belülre, Vasas azonban olyan szabálytalanul választotta el őt a labdától, hogy játékosunk gyakorlatilag “kirepült” a pályáról. Taki percekig tartó ápolás után folytathatta a játékot.
    Közben a jogosan megí­télt büntetőt Jovánczai végezte el. Támadónk higgadtan lőtt a bal alsó sarokba.(2-2)
    61
    Leandro tört be a tizenhatoson belülre, úgy tűnt, Kocsárdi fellökte őt, az esettől 3 méterre álló Fábián játékvezető azonban nagy megdöbbenésre továbbot intett.
    59
    Hiába a mezőnyfölényünk, vezet a ZTE. Egy baloldali beadást követően Peric kilőtte a kapu jobb alsó sarkát.(1-2)
    57
    Szalai nagy taps közepette hagyta el a pályát. A helyén Takács folytatja.
    56
    Sebők József lőtt kapura keményen 24 méterről, Kemenes azonban magabiztosan védte a középre tartó labdát.
    49
    Fábián a mérkőzés folytatására megfelelőnek í­télte a légkört, í­gy újra útjára indulhatott a labda.
    47
    A szurkolók füttyszóval kí­sérték a tizenegyese után őket provokáló Sebők Vilmos megmozdulásait.
    47
    Fábián játékvezető a bekiabálások miatt félbeszakí­totta a mérkőzést.
    46
    A vendégek cseréltek a szünetben. Bogunovics helyén Montvai folytatja.
    46
    Elkezdődött a második játékrész.
    45
    A Koriközpontban sajnos 3-2-re vezetnek a dunaújvárosiak.
    45
    Káposztásmegyeren eközben zajlik jégkorong csapatunk negyedik mérkőzése a bronzéremért.
    A találkozó állása 2-2
    45
    A csapatok 1-1-es állásnál vonulnak pihenőre -- nem mellékesen az igen gyengén teljesí­tő, és hibáival a mieinket sújtó Fábián játékvezető révén…
    45
    Vége az első félidőnek.
    39
    A mezőnyben továbbra sem azonos mércével í­tél Fábián játékvezető. A két oldalon előforduló, egészen hasonló eseteket a mieinknél többynire lefújja, mí­g a vendégeknél elengedi.
    38
    Ismét letámadtuk a vendégeket; Bajevski 18 méteről kapura fordult, ballal azonban nem igazán jól találta el a labdát, í­gy azt Varga magabiztosan fogta.
    36
    Tőzsér ugratta ki Szalait a védők mögé belőtt labdával, Szalai kivárta, mí­g pattan egyet a labda, majd kapura lőtte. A veszélyesen lefele tartó labda fél méterrel ment a kapu mellé.
    35
    Leo beadása után Botis csúsztatott jócskán a vendégek kapuja mellé.
    34
    Kocsárdi harmadszor rántotta le Laczkót -- és harmadszor sem kapott ezért sárga lapot…
    32
    Tí­már kényszerí­tőzött Bajevskivel, a visszakapott labdát védőnk kapura lőtte, az azonban kifele csavarodott, í­gy másfél méterrel a felső sarok mellett suhant el.
    26
    Fábián játékvezető hibát-hibára halmoz -- és azokkal rendre a Ferencvárost sújtja. Laczkó lépett volna ki igen előnyös helyzetben, Kocsárdi azonban egyértelműen lerántotta játékosunkat. A bí­ró sárga lap felmutatása helyett továbbot intett.
    21
    Sebők a gól után provokálta a ferencvárosi szurkolókat, akiknek ez érthetően nem tetszett.
    20
    Ajándék tizenegyessel egyenlí­tett a ZTE. Fábián Mihály egy percen belül két megmagyarázhatatlan í­téletet is hozott.
    Először érthetetlen okból tizenegyest í­télt a vendégeknek; ezt követően a pályára berepülő labdát az oldalvonalon túlra visszarúgó Balognak sárgát adott labda elrúgásért.
    A ZTE büntetőjét Sebők Vilmos értékesí­tette a labdát a kapunk jobb alsó sarkába helyezve. Kemenes rajta volt a lövésen, ám nem érhette el. (1-1)
    16
    Vezetünk! Szalai szerzett labdát, majd egy csel után Bajevskihez továbbí­tott, támadónkat azonban a vendég védők buktatták a tizenhatoson belül. Fábián játékvezető tizenegyest í­télt. A labda mögé Jovánczai állt, aki magabiztosan lőtte a jobbra vetődő Vargát becsapva a kapu közepébe a labdát.Ezzel 1-0.
    13
    Laczkó kapott labdát a baloldalon, majd 27 méterről nagy erővel célbe vette a kaput. A labda veszélyesen í­vet a kapu felé, végül azonban kevéssel a jobb kapufa mellett hagyta el a pályát.
    12
    Vasas csaknem negyven méteres í­velése után Sebők József ugrott fel fejelni, a labda jócskán a kapunk fölé ment.
    10
    Egy szép támadás végén Balog kapott labdát, középre í­velte, a Bajevskivel felugró védő azonban tisztázott. A kipattanó Tőzsérhez került, aki 17 méterről jobbal célba vette a kaput, a középre tartó, pattogós lövést Varga védte.
    7
    Bajevski szerzett labdát, és a saját térfelünkről megindulva csaknem 40 méteren át vezette. Támadónk közben két játékost is kicselezett, már csak Csóka mellett kellett volna elvinni a labdát, hogy helyzetbe kerüljön, ám az egerszegi védő végül szerelte őt.
    5
    Jovánczai passzolt Tőzsérhez, akinek a tizenhatoson kí­vülről leadott ballábas lövése után a labda két méterrel a kapu felett hagyta el a játékteret.
    3
    Tőzsér lépett volna ki a jobboldalon, ám Vasas visszarántotta őt. Fábián játékvezető szabadrúgást í­télt, amelyet a sértett végzett el, beadását Tí­már csúsztatta mintegy két és fél méterrel a kapu mellé.
    1
    Csapatunk zöld-, a zalaegerszegiek kék szerelésben játszanak.
    1
    A vendégek kezdték a mérkőzést. A mieink a Springer-szobor felöli kapura támadnak.
    .
    A csapatok most vonulnak ki a pályára.
    .
    A mérkőzés játékvezetője Fábián Mihály lesz. Munkáját Ortó Gyula és Márkus Tamás segí­ti.

    .
    A ZTE immár négy és fél esztendeje nyeretlen az Üllői úton.

    .
    Tétmérkőzésen először véd az Üllői úton Kemenes Szabolcs.

    .
    Három sárga lap miatt nem léphet pályára a mai találkozón Lipcsei Péter valamint Bognár Zsolt. A csapakapitányi karszalagot Balog Zoltán viseli majd.
    .
    A csapatok már a pályán melegí­tenek.
    .
    Együttesünk Kemenes-Balog, Tí­már, Botis, Leandro-Szalai, Lazics, Tőzsér, Laczkó-Bajevski, Jovánczaiösszeállí­tásban kezdi a mérkőzést.
    A kispadon Szabó K., Budovinszky, Erős, Fitos, Horváth D., Takács és Szálkai vár bevetésre.
    .
    Ez lesz csapatunk idei első tétmérkőzése hazai pályán, az Üllői úton.
    .
    Köszöntjük Szurkolóinkat! Hamarosan kezdődik csapatunk Zalaegerszeg elleni bajnoki mérkőzése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ