2024.IV.14. ZTE – Ferencváros: 2-3

FELÁLLT A PADLÓRÓL A ZALAEGERSZEG, DE A 97. PERCBEN MÉGIS MEGNYERTE A MECCSET A FERENCVÁROS

A Ferencváros hamar kétgólos előnyt szerzett, de a második félidőben a ZTE addig küzdött, amíg ki nem egyenlített, a slusszpoén azonban a zöld-fehéreké volt.
A labdarúgó NB I 28. fordulójában a listavezető Ferencváros Zalaegerszegre látogatott, és izgalmas meccsen, az utolsó pillanatokban szerzett győztes góllal három ponttal haladt tovább a bajnoki cím felé (2–3).

Nyilatkozatok:

Leandro: Ugyanazzal a hozzáállással készülünk a Zalaegerszeg elleni mérkőzésre, mint az eddigi meccsekre. Nehéz találkozóra számítok, úgy gondolom, hogy a tavaszi idény egyik legjobb formában lévő csapatához utazunk, amely nagyon veszélyes támadókkal rendelkezik, mint Antonio Mance vagy Yohan Croizet. Figyelnünk kell majd a visszarendeződésünkre, a kontráikat meg kell akadályoznunk. A három pont megszerzése lebeg a szemünk előtt, de nehéz meccs lesz.

A mérkőzés:

ZTE — Ferencváros: 2-3 (0-2)
Zalaegerszeg, 16:30. 9.068 néző.
Vezette: Erdős József (asszisztensek: Aradi, Rózsa; Videóbíró: Kulcsár Katalin; VAR asszisztens: Kovács G.; VAR operátor: Derdák; tartalékjv.: Pintér)

ZTE: Dombó — Szendrei N., Evangelou, Safronov, Medgyes — Croizet (Vogyicska, 59.), Bedi (Kiss B., 59.), Sankovic, Mim (Meshack, 67.) — Mance, Sajbán Máté (Németh D., 67.)
kispad: Gyurján, Lesjak, Spoljaric, Kovács B., Csóka, Hadida
vezetőedző: Márton Gábor

Ferencváros: Dibusz — Botka, Makreckis, Abena, Ramírez — Maiga — Traoré (Lisztes, 55.), Zachariassen (Pászka, 86.), Abu Fani (Ben Romdhane, 55.), Katona B. (Sevikyan, 75.) — Kodro (Varga B., 75.)
kispad: Varga Á., Szécsi, Besic, Marquinhos, Civic, Cissé, Loncar
vezetőedző: Dejan Stankovic helyett Leandro(?)

Gól: Mance (75., 88.) illetve Traoré (15.), Kodro (25.), Ben Romdhane (90+8.)
Sárga lap: Németh D. (90+4.), Márton Gábor (90+9.) illetve Varga B. (90+2.), Ben Romdhane (90+8.)

Megfért egymás mellett a két szurkolótábor. A ZTE és a Ferencváros hívei köztudottan remek kapcsolatot ápolnak egymással, nem volt ez másképp vasárnap délután sem. Nem sokkal a kezdés előtt kék-fehér és zöld-fehér mezes szurkolók vegyültek egymással a ZTE Aréna közelében, beszélgettek, mosolyogtak, fotózkodtak, és minden jót kívántak a meccshez. Megtehették, hiszen úgy néz ki, mind a két csapat eléri célját, a hazaiak szinte biztosan benn maradnak az élvonalban, míg a Ferencváros szinte már bajnoknak mondhatja magát. Hétágra sütött a nap, családok, baráti társaságok, kollégák érkeztek a meccsre, igazi ünnepi hangulat uralkodott Zalaegerszegen. Ennek a részese volt az a társaság is, amelyik kis túlzással csak Varga Barnabás miatt utazott Zalába, ugyanis a válogatott csatár szülőfalujából, Szentpéterfáról, az ausztriai Mogyorókerékről és Nagymartonból is érkeztek szimpatizánsok, barátok, ismerősök, rokonok, családtagok, ám szomorúan láthatták, hogy kedvencük csak a cserék között kapott helyet. Ott azonban vidám fradistákat lehetett látni, legfőképpen Varga Barnabás és Marquinhos volt jó kedvében, a tréfás játék közben a „vesztes” fülét rángatták a többiek, a brazil pedig több esetben is eléggé pórul járt…

Dejan Sztankovics, az FTC vezetőedzője azonban nem élhette át a helyszínen a remek hangulatot, ugyanis a fiát egy milánói kórházban ápolják, a szerb tréner pedig gyermeke mellett tartózkodik, így Leandro de Almeida pályaedző irányított. „Küzdeni mindig, feladni soha! Veled vagyunk, Dejan!” – ezt a feliratot emelték a magasba a fradisták, támogatásukról biztosították csapatuk szakvezetőjét és családját.

Biztosan jólesett a szerb vezetőedzőnek a szurkolók támogatása, ám Adama Traoré és Kenan Kodro gólja után talán még jobb kedve lett. Előbbi az elmélázó hazai védők közül fejelt a kapuba, utóbbi szép mozdulattal fejezett be egy remek támadást. A télen Fehérvárról érkező Kodro első ferencvárosi gólját szerezte (a 11. mérkőzésén), jól meg is búbolták a társak és a szakmai stáb tagjai. A bosnyák támadó legutóbb december 16-án ért el gólt az NB I-ben, így vasárnap 120 nap elteltével talált be ismét az élvonalban. A szünetben magabiztosan vezetett a Ferencváros, nehéz volt elképzelni, hogy ez a meccs kicsússzon a fővárosiak kezéből.

A fordulás után a zöld-fehérek visszavettek a tempóból, kézben tartották a mérkőzést, ám a hazaiak egy-két tetszetős támadással észre vétették magukat. Sőt, Kiss Bence remek szólója után Antonio Mance nagy erővel a kapuba lőtt, ezzel egy csapásra megélénkültek a ZTE-drukkerek, sokan elkezdtek bizakodni a pontmentésben. A kapott gól után rögtön beállt Varga Barnabás, megnyugodhattak a különítmény tagja, vasárnap láthatták futballozni a kiváló támadót. Azonban nem a magyar válogatott csatára, hanem Antonio Mance lett a hős – legalábbis egy időre –, a kiváló formában lévő horvát támadó nagyszerűen gurított Dibusz Dénes kapujába, így kétgólos hátrányból egyenlített a ZTE FC! Nem állt le a Zalaegerszeg, ment előre a győztes gólért, nagyot küzdött Márton Gábor csapata, ám a 97. percben (!) Ben Romdan közeli találatával bevitte a győztes gólt a Ferencváros.

Kiváló mérkőzést játszott egymással a két csapat, ami nemcsak a Ferencváros érdeme, a ZTE is felnőtt fővárosi ellenfeléhez, nem véletlenül éltették a hazaiakat mind a ZTE, mind a Fradi szurkolók a lefújás után. Talán többet érdemelt volna a Zalaegerszeg, de a három pontot az FTC gyűjtötte be, és ha jövő héten a Groupama Arénában legyőzi a Kisvárdát, megszerzi a bajnoki címet. Sorozatban hatodszor. 2–3

További képek: fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

MÁRTON Gábor, a ZTE FC vezetőedzője:

– Mit lehet mondani egy ilyen őrült meccs után?
– Rossz kezdés, parádés játék, és még azt is, hogy minden dicséretet megérdemel a csapat, sajnálom a játékosokat, hogy nem szereztünk pontot. Az első kapott gól után megzavarodtunk, de jól reagáltunk. Hogy mit mondtam a srácoknak az öltözőben? Azt, hogy legyenek büszkék magukra.

– Antonio Mance első gólja után egy csapásra megváltozott a játék képe: min változtattak ebben a periódusban?
– Már az első félidő végén is voltak biztató jelek, a csereként pályára lépő játékosok pedig sokat segítettek, jól szálltak be. A Ferencváros a legjobb magyar csapat, de az összképet tekintve jobbak voltunk, még ha nem is jár ezért most pont. Azt nem mondom, hogy miért nem, mert akkor kikapok…

– Mire gondol?
 Vannak dolgok, amelyeket nem értek, ha valami szabálytalan, az szabálytalan, ráadásul az egyértelmű tizenegyes is elmaradt. Egyértelműsíteni kell a szabályokat. Nincsenek könnyű helyzetben a játékvezetők, de az egyik így, a másik pedig úgy értelmezi a szabályt. Ezzel nem tudunk mit kezdeni.

LEANDRO de Almeida, a Ferencváros pályaedzője (Dejan Sztankovics vezetőedző családi okok miatt nem vett részt a mérkőzésen):

– Úgy tűnt, kétgólos előnyt tékozolnak el, azonban csak megnyerték a mérkőzést.
– Izgalmas volt a hajrá. Jól kezdtük a meccset, nagyszerűen használtuk ki a helyzeteinket, vezettük is kettő nullára, igaz, ekkor is voltak eladott labdáink, amelyekből a ZTE ellentámadásokat vezetett. A szünetben megbeszéltük, mit kellene jobban csinálni, a második félidő első negyedórájával nem is volt probléma, de az utolsó harminc perc nem volt jó. Aztán megmutatta a csapat, milyen erős, megszerezte a győztes gólt.

– A cserék mintha megzavarták volna a csapatot, mert ezután jött fel és egyenlített a ZTE. Egyetért ezzel?
– Általában lendületet szoktak hozni a cserék, most viszont nem így történt. Valóban volt egy-két zavar, ám Pászka Lóránd beállásával helyreállt a rend. A futballban előfordul, hogy nem száll be jól egy játékos a padról, a jövőben fejlődnünk kell. Kenan Kodro megszerezte első bajnoki gólját a Fradiban, nagyon kellett neki, feszült volt, hogy nem jött a találat.

– A Kisvárda ellen a Fradi-szurkolók előtt tehetik biztossá a bajnoki címet – úgy tűnik, az aranyérmet nem lehet elvenni a Ferencvárostól.
– Mindenképpen győzni akartunk Zalaegerszegen, így a következő fordulóban a szurkolóink előtt ünnepelhetünk. Azon leszünk, hogy a Kisvárda ellen meglegyen az újabb bajnoki cím.

A Ferencvárosba szerződése óta első gólját szerezte Kenan Kodro. A harmincéves csatár vasárnap pimasz mozdulattal lőtt a ZTE kapujába, és nagyon várja, hogy végre bajnok legyen.

— Nagy kő esett le a szívéről?
— Jó érzés volt, amikor láttam, hogy a labda a kapuban köt ki – válaszolta lapunknak Kenan Kodro, a Ferencváros harmincéves bosnyák csatára, aki téli érkezése óta első bajnoki gólját szerezte vasárnap a Zalaegerszeg ellen 3–2-re megnyert mérkőzésen. – Kár lenne tagadni, nagyon vártam már, hogy meglegyen az első ferencvárosi gólom. Hazudnék, ha azt mondanám, nem zavart az aszályos időszak, de azt is tudtam, ha éjjel-nappal ezen rágódom, még nehezebben jön az első. Szóval aludni azért tudtam éjszakánként.

— A góljánál pimaszul bökött alá a labdának, ami azt jelzi, rendben van az önbizalma.
— Az edzéseken jól ment a játék, mérkőzés közben pedig nem töpreng sokat egy csatár. Ha jön a labda, a legjobb megoldásra törekszik. Az elmúlt hetekben több ilyen szituáció alakult ki az edzéseken, a szélről érkezett elém a labda, nekem pedig egy feladatom volt, befejezni az akciót. A Zalaegerszeg ellen is a másodperc tört része alatt kellett döntenem, a kapus kimozdult, egészen közel volt hozzám, így ez volt az egyetlen jó megoldás. Örülök, hogy sikerült.

— Jöhetnek az újabb gólok?
— Csatár vagyok, minden idegszálammal azon vagyok, hogy minél többet szerezzek. De hiába vagyok támadó, nem csupán akkor játszhatok jól, ha gólt szerzek. Engem a gólpasszok, szép megoldások is éltetnek. Persze azt is tudom, a Ferencváros a góljaim miatt szerződtetett. És ami a lényeg, végre jött az első!

— Ez volt a tizenkettedik találata az idényben. Hánnyal lenne elégedett a bajnokság végén?
— Sohasem szerettem tippelgetni, ígérgetni. Jó lenne még néhányat lőni, de ez nem olyan egyszerű. Sokszor a gól magától jön, máskor a végsőkig kell küzdeni érte. Öt forduló van hátra, természetesen jó lenne mind az öt meccsen a kapuba találni, de ilyet biztosan nem ígérek. Meglátjuk, hányszor sikerül.

— Öt fordulóval a bajnokság vége előtt tizennégy ponttal vezetik a tabellát. Ez a realitás? Ennyivel jobbak a riválisoknál?
— Egy pillanatig sem szeretnék nagyképűnek tűnni, de szerintem ennyivel talán most tényleg erősebbek, jobbak vagyunk a többieknél.. A Ferencváros egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből, hihetetlen jó játékosaink vannak, ezt napról napra, hétről hétre az edzéseken is tapasztalom. Élmény ilyen futballisták között játszani. Ráadásul az öltöző hangulata is kiváló, a győzelmek, a sikerek még inkább összekovácsoltak bennünket. Nem azért mondogatjuk, hogy minden mérkőzést meg akarunk nyerni, mert jól hangzik, hanem valóban így gondoljuk. Szeretnénk folytatni jó sorozatunkat.

— A hétvégén a Kisvárda ellen bajnokok lehetnek.
— Ha nyerünk, eldől, igen. De akkor sem szabad leállnunk, ha meghúzzák a vonalat alattunk, az azt követő négy mérkőzésen is a maximumra törekszünk. A szurkolókat kötelező kiszolgálni!

— Elmúlt harmincéves, ám eddig sehol sem volt bajnok. Nagyon várja, hogy megszerezze első aranyérmét?
— Gondolhatja… Nagyon izgatott vagyok, sokszor eljátszottam már a gondolattal, milyen érzés lesz, amikor eldől, miénk az aranyérem. Amikor kisgyerekként elkezdtem futballozni, trófeákat akartam nyerni, arról álmodtam, hogy a csúcsra érek. És nyugodtan olvassa vissza, éppen önnek nyilatkoztam, hogy azért érkeztem a Fradiba, hogy trófeákat nyerjek! Spanyolországban annak idején az Athletic Bilbao együttesével Szuperkupát már nyertem, de bajnok sohasem voltam. Épp itt lesz az ideje.

— Édesapja, Meho Kodro pályafutása során játszott a Real Sociedadban és a Barcelonában is. Korábban beszélt róla, hogy ő a legnagyobb tanácsadója, legfőbb bizalmasa. Mit szólt a hétvégi góljához?
— Apu számomra több mint édesapa. Ha ő nincs, ha nem áll mögöttem, sohasem jutottam volna ilyen messzire. A Real Sociedad utánpótlásában két éven át az edzőm is volt, rengeteget tanultam tőle. Ráadásul ugyanazon a poszton játszott, amelyen én, így pontosan tudja, mikor hogyan kell a kapu előtt viselkedni. Nem múlik el nap, hogy ne beszélnénk, naná, hogy látta a hétvégi mérkőzésünket is. Odahaza vannak Boszniában, a lefújást követően azonnal hívtam, és ezúttal megdicsért, azt mondta, jó munkát végeztél, kisfiam.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a ZTE hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2024.IV.14. ZTE – Ferencváros: 2-3 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    90+9′
    VÉGE
    Vége a meccsnek, az utolsó pillanatban nyerte meg a Ferencváros. 2–3

    90+8′
    Óriási a füttykoncert, tiltakozik a közönség, Márton Gábor edző is sárga lapot kapott.

    90+7′
    GÓL
    GÓÓÓÓL! VEZET A FERENCVÁROS! Egy utolsó támadásra indult az FTC. Lisztes remekül ívelt a tizenhatoson belülre, Varga elfejelte a labdát, Dombóról a lácre pattant, éppen Ben Romdan elé, aki 2 méterről az üres kapuba lőtt. 2–3

    90′
    Nyolc perc a hosszabbítás.

    90′
    Sárga lap
    Varga Barnabás kapott sárga lapot veszélyes játékért.

    89′
    Nagyon hajtott ezért a gólért a hazai csapat, a Ferencváros alaposan visszaesett.

    88′
    GÓL
    GÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT A ZTE! Lisztes reklamált, hogy a felezővonalnál ellökték, de a hazaiak támadtak tovább, Mance kapott jó indítást, befutott a tizenhatoson belülre, és jobbról, 5 méterről, éles szögből Dibusz mellett a kapuba lőtt. 2–2

    87′
    Hosszú idő után ferencvárosi lehetőség, Ben Romdan passzát Lisztes csavarta volna kapura 18 méterről, de legalább egy méterrel mellé.

    86′
    CSERE
    Cserélt az FTC, Zachariassen helyett Pászka folytatja.

    84′
    Szabadrúgáshoz jutott a ZTE a vendégek tizenhatosának jobb sarkától, Medgyes nem adta be, inkább rálőtte, csakhogy eléggé elméretezte… Kirúgás.

    82′
    Mi maradt ki?! Németh hozta remek gólhelyzetbe Kisst, aki nem lőtte azonnal, hanem inkább cselezett egyet, ebben ütemet vesztett, és utána már Botka belevetődött a lövésbe.

    77′
    Küzdött a hazai csapat, meg is lett az eredménye, és most támad az egyenlítésért.

    75′
    CSERE
    Jött Varga Barnabás is, ő Kodrót váltotta.

    75′
    CSERE
    A gól után rögvest cserélt az FTC, Katona helyett Szevikjan érkezett.

    74′
    GÓL
    GÓÓÓÓL! SZÉPÍTETT A ZTE! Kiss hozta fel a labdát, nem támadták meg sokáig, utána rárontottak, így aztán a tizenhatos vonaláról Mancéhoz játszott, aki 14 méterről a kapu bal oldalába lőtt. 1–2

    69′
    Szendrei adott jobbról középre, Vogyicska lecsapott a labdára, egy húzás után lőtt 17-ről, legalább egy méterrel fölé.

    66′
    CSERE
    Aztán Mim helyére állt be Meschack.

    66′
    CSERE
    Újabb két hazai csere, előbb Sajbán helyett jött Németh Dániel…

    65′
    Kiss gurított vissza az alapvonal közeléből Mimhez, aki elesett a ferencvárosi tizenhatoson belül Abena mellett. Nem volt tizenegyes.

    59′
    CSERE
    És egy másik csere is, Bedi helyére jött Kiss Bence.

    59′
    CSERE
    Csere a hazaiaknál, Croizet helyett Vogyicska a pályán.

    55′
    CSERE
    …Traoré helyére pedig Lisztes.

    55′
    CSERE
    Kettőt cserélt az FTC, Abu Fani helyett jött Ben Romdan…

    52′
    Nagyon igyekszik a ZTE, azonban a támadásaiban a lelkesedésen kívül egyelőre nincs túl sok elképzelés.

    47′
    Mancénak hagyták, hogy átvegye a labdát 19 méterre a vendégek kapujától, rá is fordult, el is lőtte, a lapos lövés nem sokkal gurult el a jobb alsó mellett.

    46′
    Második félidő
    Elkezdődött a második félidő.

    46′
    Szünet
    Vége az első félidőnek, vezet a Ferencváros. 0–2

    45+5′
    A szögletből nem lett semmi.

    45+3′
    Jobb oldali szöglet után Mim fejelte tovább a labdát, majd Szendrei is fejjel próbálkozott, Dibusz azonban szögletre mentett.

    45′
    Hat perc a hosszabbítás.

    43′
    Croizet igyekezett addig-addig, mire ő is lövőhelyzetbe került, ez a lövés viszont semmilyen veszélyt nem jelentett.

    41′
    Mance fordult kapura 15 méterről, Dibusz könnyedén ölelte magához a labdát.

    39′
    A Ferencváros a DVTK ellen szerdán bepótolt bajnokiján (2–1) sorozatban a harmadik győzelmét aratta, és 11 forduló óta úgy veretlen az NB I-ben, hogy közben 10-szer nyert és csak a felcsútiak ellen ikszelt (1–1). Előnye 11 pont a második Paks előtt, így teljes bizonyossággal leghamarabb csak a 29. forduló után jelenthető ki, hogy megnyerte a bajnokságot.

    38′
    Szögletet rúghatott jobbról a Ferencváros, a beadás kijött, de maradt a vendégeknél. Végül Kodro lőtte be Abu Fani beadását, csakhogy egy kis lesről.

    32′
    Szabadrúgáshoz jutott a ZTE 22 méterre a vendégek kapujától, Evangelu laposan mellélőtt.

    28′
    Azért a Zalaegerszeg is próbálkozik, Croizet távoli lövése ment mellé.

    26′
    Ivószünet a nagy meleg miatt.

    25′
    Ez volt Kenan Kodro első gólja az NB I-ben ferencvárosi színekben.

    25′
    GÓL
    GÓÓÓÓL! NÖVELTE ELŐNYÉT A FERENCVÁROS! Megint ramírez futott el jól a bal oldalon, laposan középre játszott, érkezett Kodro, és 6 méterről laza, de ravasz mozdulattal pörgetett a kifutó kapus fölött a hálóba. 0–2

    21′
    A zalai megyeszékhelyen 42 bajnokin találkoztak, a hazaiak szemszögéből 12–13–17 a mérleg, tehát ott is a fővárosiak állnak jobban. A ZTE Arénában legutóbb – még Máté Csabával a kispadon – 0–2-ről úgy nyertek 6–2-re a zöld-fehérek, hogy 3 góljukat is tizenegyesből lőtték.

    20′
    Mim vállalkozott lövésre, a jobb alsóba tartó lövést Dibusz ütötte ki.

    16′
    A gól után nem sokkal Mim került helyzetbe a vendégek tizenhatosán belül, de amikor lőtt volna, Maiga lelopta a lábáról a labdát.

    14′
    GÓL
    GÓÓÓÓL! VEZET A FERENCVÁROS! Ramírez kevert a bal oldalon, középre ívelt, Traoré pedig két ember közé berobbanva a bal alsóba fejelt. 0–1

    10′
    Abu Fani küldte a labdát a rövid sarok felé, Katona 6 méterről fejelt, de magasan fölé.

    9′
    Szabadrúgáshoz jutott a Ferencváros a ZTE tizenhatosának oldalvonala közelében, a bal oldalon.

    3′
    Nyolcvankétszer csaptak össze a legfelső osztályban, a ferencvárosiak dominanciája elsöprő, az örökmérleg 16 zalai siker, 21 iksz, 45 FTC-győzelem. Ez egy gólgazdag párosítás, hiszen 2004 óta nem játszottak 0–0-t, sőt, négyszer 8 találat volt a meccsükön, az átlag pedig 3.4 gól.

    2′
    Mint ismert, Dejan Sztankovics fia kórházba került Milánóban, ezért az edző most nem tud ott lenni a kispadon.

    Meccs indítása
    Elkezdődött a találkozó, a ZTE tiszta kékben, a Ferencváros zöld-fehér csíkos mezben, fehér nadrágban játszik.

    Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ