A Ferencvárosi Torna Club vezetői: Szigeti Imre (1890-1944)

Szigeti Imre

Szigeti Imre

Szigeti Imre (1890.  november 15. – 1944.) “csak” 7 évet tevékenykedett egyesületünkben. Ez az időszak azonban kétségtelenül ferencvárosi sikerektől volt hangos. Munkássága 1922 nyarán kezdődött, amikor a labdarúgók egyik vezetője lett. Rövid idő alatt komoly szervezőképessége, jó anyagi lehetőségei miatt már az FTC nélkülözhetetlen, első számú embere lett. Az ő anyagi helyzete tette lehetővé, hogy a Fradi játékosokat tudott szerződtetni, pályát tudott bőví­teni. A Fradi érdekében állandóan szervezett (pl. B-közép létrehozása), rendezkedett, irányí­tott. A kellemesen társalgó nagykereskedőből nemcsak a Ferencváros, hanem a magyar labdarúgás egyik meghatározó egyénisége lett. Döntően neki is köszönhető, hogy Magyarországon bevezették a profizmust, amely akkor az előrelépést jelentette. Szigeti nemzetközi mérkőzések sorát szervezte itthon és külföldön egyaránt. Nevéhez fűződik az emlékezetes dél-amerikai túra, amely sikereinek betetőzése volt. A játékosok szeretett klubvezetője azonban egyre jobban belegabalyodott a gazdasági válság és a könnyed életmód buktatóiba. Ezt természetesen irigyei és hitelezői kihasználták – s a Ferencváros nagy dél-amerikai túrája után az egyesület éléről eltávolí­tották.

Szigeti Imre nem volt feddhetetlen anyagi ügyekben — ez tény. De az is tény, hogy a sokszor könnyen jött milliókat a Fradira áldozta, s vagyona, úgy ahogy volt, végül az egyesület boldogulását szolgálta. így a Ferencváros, amikor a húszas évek sikereit elkönyveli, egy elismerő mondatot Szigeti Imrére is szentel.

Szigeti egyébként soha többé nem tudta kiheverni a történteket. A harmincas évek elején pénzhez jutott, és kivándorolt Amerikába. Uruguayban a Club Nacional menedzsere, edzője lett. 1934-ben uruguayi bajnoki cí­met is nyert a csapatával.

1944-ben Montevideo-ban halt meg, mindössze 52 éves volt. Az egykori bőkezű mecénásnak annyi pénze sem volt, ami a végtisztességhez kellett. A Nacional temettette el.

(Nagy Béla í­rásának felhasználásával)

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Én nem ismertem Szigeti Imrét az elnököt,de feleségének második férjét Pityke papát,valamint két fiát Imrét és Józsefet,az utóbbi az apósom volt.Továbbá unokáját Imrét aki a férjem volt.Szigeti Imre múltjáról sokat nem tudok,legfeljebb annyit amit volt felesége, Katicanéni elmesélt.Pataky Mihályról-Pityke nagypapáról csak szépet és jót tudok mondani.Kedves,segí­tőkész,megérő,család centrikus jó ember volt.Dédunokáját imádta.A Fradi volt a mindene.Haláláig figyelemmel kisérte a csapat munkáját és játékát. Röviden ennyit szerettem volna mondani az FTC.két elismert személyéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ