A Békés fivérek

Békés Géza

Friedmann Simon Tűzoltó utcai vaskereskedő négy fia szorgoskodott a klub körül a századfordulón. Arthur, Géza, Gyula és Róbert mind az FTC, mind az MLSZ megalakulásában részt vettek. Édesapjuk tagja volt az FTC választmányának.

Békés Arthur (posta-takarékpénztári tisztviselő, bankár): Az 1877-ben született Arthur részt vett az FTC első mérkőzésén 1900. március 25-én az Óbudai TE ellen. Később az FTC titkára lett, tagja volt a klub választmányának továbbá a kerékpár ill. atlétikai szakosztályok művezetője volt. 1901 és 1903 között az FTC bajnokságra nevezett labdarúgói között találhatjuk a nevét, de a – rendelkezésre álló adatok alapján – csak 1900 tavaszán szerepelt. 1903 áprilisában alapí­tó tagja volt a Postatakarékpénztári Tisztviselők Sport-Egyesületének melynek ekkor titkára, 1907-től főtitkára lett (az új klub football-kapitányai a régi csapattársak közül kerültek ki: Weisz István és Mertl Ferenc). Új egyesületében az úszást, a ví­zilabdát ill. az evezést részesí­tette előnyben. 1907 júliusában í­rta a Tolnai Világlapja: “A Postatakarékpénztári Tisztviselők Sportegyesületének két agilis tagja, a sportkörökben is ismert Békés Arthur, az egyesület főtitkárja, és Goldschmied Manó, az egyesület tagja, julius hó 22-étől 28-áig, azaz hét nap alatt tették meg a Passautól (Bajorország) Budapestig terjedő 602 km. hosszú utat, a magyar evezős sport ujabb dicsőségére Turul nevü csónakjukon”. 1925-ben az FTC tiszteletbeli tagja cí­met adományozta számára a zöld-fehér klub vezetése. 1931. január 10-én, 54 évesen hunyt el.

Békés Géza (müegyetemi hallgató, mérnök): A Világ c. napilap í­rja 1923-ban: “Az [MTK] legelső csapatában (1897-ben) még …Békés Géza… is szerepelt, s hogy [a labdarúgó-szakosztály] nem fejlődött tovább, annak a Duna evezős-alosztály volt az oka, mert akkoriban alakult meg ez a csoport is, s ehhez nagyobb kedvük volt a tagoknak.” Békés Géza a labdarúgás mellett atletizált és tornázott az MTK-, úszott az Országos Úszó Egyesület szí­neiben és a műegyetemiek házi bajnokságainak is résztvevője volt. Arthurhoz hasonlóan Ő is részt vett az FTC első mérkőzésén 1900. március 25-én az Óbudai TE ellen. A Békés-testvérek közül Géza játszotta legtöbb mérkőzést az FTC szí­neiben. 1901-ben az FTC mellett Ganz-Waggongyári Tisztviselők Labdarúgó Egyesülete is nevezte a labdarúgók másodosztályú bajnokságára Róbert testvérével együtt. 1901 tavaszán pár bajnoki mérkőzésen pályára lépett az első csapatban is (emellett továbbra is foglalkozott atlétikával), í­gy tagja volt az FTC első bronzérmes csapatának.

Békés Gyula (cégvezető): Gézához hasonlóan az Ő nevével is az MTK tornászai közt találkozhatunk 1898-99 körül. 1899 márciusában az MTK választmányi tagjai közt szerepel a neve a Sport-Világban. 1899. április 15-én az újonnan alakuló Ferenczvárosi Torna Club pénztárosa, a későbbiekben az FTC választmányi tagja, ellenőre, művezetője és tagja a labdarúgók senior csapatának. Az FTC házi versenyein az atléták (súlydobás, diszkoszvetés, súlyemelés) közt bukkan fel a neve.

Békés Róbert (mérnök, cégvezető): Róbert a Ganz-Waggongyári Tisztviselők Labdarúgó Egyesületét képviselte az MLSZ megalakulásakor, majd az MLSZ számvizsgáló bizottságának tagja volt. Részt vett a szövetség szabályzatainak kidolgozásában, akárcsak az FTC részéről Horváth Ferenc és Kárpáti Béla. 1901-ben a Ganz szí­neiben nevezték a másodosztályú bajnokságra, a csapat I. kapitánya is volt. 1902-03-ban már az FTC szí­neiben léphetett pályára a bajnokságban (a rendelkezésre álló adatok alapján 1900-ban ill. 1901-ben több training-mérkőzésen is szerepelt, de dí­jmérkőzésen sohasem került be az első csapatba). Arthurhoz, Gyulához és a papához hasonlóan ő is tagja volt az FTC választmányának. A második évtizedben székesfehérvári úszóversenyek szervezői közt bukkan fel a neve (ezidőtájt az Árpád Fürdő Rt. igazgatója volt). 1918-ban az Országos Polgári Radikális Pártban vállalt szerepet a Fejér megyei székhelyen. Az 1920-as évek közepén hunyt el.

2 hozzászólás a(z) A Békés fivérek bejegyzéshez

 • Idézek Tôkéczki Lí szlò: “Széll Kí lmí n Korí nak Magyarorszí gi Tí rsadalma” c. fejezetbôl. (2016, p.43f)

  “A hagyomí nyos életformí k azonban nagyon lassan ví ltoztak (a Dualista korszakban), ìgy a jelentos zsidò népesség lett a modernizí ciò mí sik motorja. A zsidôsí g nagy része friss beví ndorlòként értelemszerûen nem a magyyar történelmi szokí sjoghoz, hanem az ùj, ekkor kialakulò kapitalista Magyarorszí ghoz kötôdött. A bankvilí gban jòl ismert és elismert Széll Kí lmí n, csakùgy mint Tisza Iství n, “fejlôdéspí rtiként” a zsidòsí g ügyében a Magyar érdekekre tekintettel jòindulatù Volt. A zsidòsí gra reí lpolitikusént a hasznossí g oldalí ròl tekintettek. Anní l is inkí bb, mivel a zsidò szí rmazí sù elit zöme azonosult a Magyar nemzeti célokkal. Nem véletlen az, hogy a baloldali radikí lis Politika ôket — a zsidò elitet — mint a “reakciò” képviselôit tí madta.

  A Békés-fivérek bizonyí ra a “reakciò”-hoz tartoztak, habí r ezt bizonyí ra nem igy érezhették.

  Egy csìpôre tett kézzel, önbizalomteljessen maga elé nézô fiatal ember.

  Nem tudja még, hogy jön mí r az elsô és aztí n a mí sodik hí borù.

  Kodolí nyi “békés békeideibôl” néz felénk.

  De néz elénk is, hiszen ami még elôtte (volt) van, az mí r hí tunk mögött van.

  Nagy örömmel olvastam ezt a cikket.

  Hùsbeli, valòdi emberek voltak a hôskoriak is.

  A zöld-fehér szìn egy igéret, melyet minden nemzedékben be kell ví ltania a sají t mòdjí ra.

  A zöld-fehér szìn egy vallomí s is. Be kell vallani, ki kell mondani és be kell bizonyìtani.

  A siker nem minden.

  “Fô a gyôzelem”.

  Gyôzelem sají t kishitûségünk és gyengéünk felett.

 • Ilyen cikkeket olvasván hallgatnak el az antiszemiták -- csak, mikor olvasnak ők ilyen cikkeket??? TEMPÓ, FRADI!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ